تغییر برای برابری:

تصمیم منیژه: روایتی از بن بست چهل سوی زنانی که در روابط خشونت باقی می مانند

بی تردید یکی از مسائلی که هم در حوزه ی عملی (همچون تاسیس خانه های امن ) و هم حوزه ی نظری توجه فمنیست ها را بسیار به خود مشغول کرده قضیه خشونت علیه زنان است. یکی از سوالهایی که توجه هر دو این گروه ها را به خودجلب کرده این است که چرا زنان در رابطه های خشن و ناسالم باقی می مانند و مردانی را که دوست ندارند یا مردانی که آنها را مورد خشونت فیزیکی و فشار روحی قرار می دهند را ترک نمی کنند.



jila-eftekhari.jpg
ژيلا افتخاری

تجاوز جنسی، پاسخ به کدام نیاز؟

طی چند هفته اخیر خبر تجاوز گروهی به زنان در نقاط مختلف ایران موضوع بحث رسانه ها و محافل مختلف بوده و موج وسیعی از اعتراضات را برانگیخته است.از طرفی کارگزاران و مسئولین حکومتی، ضمن سرپیچی از مسولیت حقوقی خود در قبال تامین امنیت شهروندان ، قربانیان تجاوز را گناهکار و عامل ترغیب به تجاوز جنسی می دانند. ژیلا افتخاری روانشناس بالینی نگاهی دارد به تئوری هایی که ریشه های روانی تجاوزات جنسی را توضیح می دهند.



conference-holland201101.jpg

بامدادی دیگر: اولین تجربه حضور در بنیاد پژوهش های زنان

شراره اتابکی نصرتی فر

به زحمات کمیته محلی بنیاد پژوهش ها در هلند فکرمی کردم. بیست و دومین کنفرانس بنیاد پژوهش های زمانی در کشور هلند تدارک دیده می شد که دولت دست راستی هلند بیشتر یارانه هایش را برای برنامه های فرهنگی و اجتماعی بسته بود. دوستان کمیته محلی در حقیقت با دستی خالی و دلی پر امید این همایش را سازماندهی کرده بودند. آنچه این دوستان را بر روی پا نگه میداشت امید به ایجاد فضایی برای بحث و گفتگو و نگه داشتن پیوند های فکری و عاطفی فعالان و پژوهشگران جنبش زنان در داخل و خارج بود... هرچند که به هرحال به این هدف دست یافتند اما امیدوارم که همچنان پر امید مانده باشند...



Shadi-Sadr2-s.jpg
شادی صدر

پدر، مادر، این بار ما متهمیم و نه شما! (بخش اول)

این مطلب قرار بود اول، چند خطی باشد در واکنش به نوشته ای که در وبلاگ "فراسوی مرزها" درباره برخورد فمینیستهای نسل 57 و فمینیستهای نسل جدید در بیست و دومین کنفرانس بنیاد پژوهش های زنان منتشر شد. اما نه تنها از آن که از خود یک مقاله نیز فراتر رفت و تبدیل به قسمت به اول سلسله مطالبی شد تحت عنوان "پدر، مادر، این بار متهمیم و نه شما!" شد. این بخش اول سلسله مطالبی است که درباره تاریخ منقطع، مسئولیت تاریخی نسل جدید، نقشی که نسل انقلاب 57 باید برعهده بگیرند، آشتی ملی، عدالت، خشم بین نسلی و چرخه معیوب و بسته نشده تجارب تاریخی مان خواهم نوشت.



setare-sajadi.jpg
ستاره سجادی

درد تجاوز و یا درد قضاوت

چیزی که اخبار اخیر در مورد تجاوز در ایران را درد آورتر و غیر تحمل تر کرده است مقصر شمردن زن و حتی در یک مورد دستگیری زن قربانی تجاوز است و استفاده از این اخبار برای توجیه سرکوب زنان در طرح " مبارزه با بد حجابی" است. گفتمان کنونی با استفاده از خشونت انجام شده (تجاوز) برای اعمال بیشتر خشونت بر زنان پا را از همه مرزهای انسانی و اخلاقی فراتر گذاشته است.



parvin-bakhtyarnejad2.jpg
پروین بختیارنژاد

تجاوز جنسی به زنان، و غیبت مذهب در عرصه اخلاق

جامعه امروز ایران سه دهه فرمانروایی یک حکومت مذهبی را تجربه کرده ، حکومتی که تلاش کرده با اتکا به منابع فقهی بسیار کهن خود بر اساس مذهب مادون عقل به شهروندانش حکومت کند و از آنجایی که مذهب ، حداقل در بخشی از تاریخ پُرفراز و نشیب اش نماد معنویت و عدالت خواهی بوده در تاریخ معاصر ایران با قدرت عجین شده و برای حفظ آن از انجام هیچ جرم و جنایتی دریغ نکرده و دیگر کارکرد ساماندهی اخلاقیات جامعه را از دست داده است .



gashte-hejab-s.jpg

گشت «ویژۀ حجاب» در ۵ کشور جهان

ترجمه فریبا شهلایی

مسئله پوشش و حجاب زنان، و برقراری مجازات و محدودیت های قانونی برای شهروندانی که از این قوانین (قهر مشروع دولت) سرپیچی می کنند، مختص ایران بعد از انقلاب نیست بلکه همانطور که مقاله حاضر نشان می دهد در پنج کشور دنیا نیز، وجود دارد. این مقاله که نوشته سوزان مرکلسون و جاشوا کیتینگ است و توسط فریبا شهلایی به فارسی برگردانده شده است نشان از انواع و اقسام مداخله دولت ها در زندگی خصوصی شهروندان شان است. دولت هایی که لزوماَ از یک نوع ایدئولوژی پیروی نمی کنند و دارای مذهب و ایدئولوژی های کاملا متفاوت هم هستند



fakhri-shadfar.jpg
فخری شادفر

بی پناهی زنانِ قربانی تجاوز جنسی

بسیار روشن است که در فضایی چنین بلاهت آمیز و فاقد کمترین ارزش های انسانی و عادلانه، متجاوز در سایه قرار می گیرد، فقط تهدید به بازداشت و محاکمه می شود. محاکمه ای که البته شاهد هم لازم دارد و روزها یا حتی ماهها طول می کشد تا روند بوروکراسی قضایی در کشور ما طی شود. و اغلب شاهدی هم در کار نیست جون تجاوز، معمولا در خلوت اتفاق می افتد. در این شرایط تلخ بی پناهی و نبود قانون های حمایتی از قربانی، بسیاری از زنان ترجیح می دهند که به دنبال شکایت و پی گیری حقوق قانونی شان نروند.



aliakbar-mahdi2.jpg
گفتگوی آزاده دواچی با دکتر علی اکبر مهدی

جنبش زنان، جنبش سبز و بهار عربی

ترجمه سحر مفخم

در تمام این سالها جنبش زنان تجارب مثبت و منفی بسیاری را در راستای اهداف، استراتژی ها و تاکتیک های خود کسب کرده است. چه تجارب مثبت و چه منفی هر دو به این جنبش کمک کرده است که به بلوغ، رشد و شناخت جدیدی از چیستی خود و هر آنچه که این جنبش به آن اهمیت می دهد نائل شود. در حال حاضر جنبش زنان خودش را به عنوان یک نیروی اجتماعی قابل قبول و معتبر مطرح کرده و برای احقاق حقوق زنان در ایران ایستاده است و این ایستادگی تا جایی پیش رفته که نه حکومت و نه جامعه هیچکدام نمی تواند از زیر بار نفوذ و مطالبات آنها شانه خالی کند. مطالبات جنبش زنان حکومت را وادار کرده که در مورد لایحه حمایت از خانواده بازبینی نماید و نسبت به واکنش های منفی در رابطه با سیاست های اتخاذ شده اش حساس شود.



تغییر برای برابری - شهرزاد امین

نگاه های متفاوت به خشونت علیه زنان

خشونت علیه زنان جرم محسوب می شود یا نه ؟

شورای عالی حقوق بشر اروپا کنوانسیونی را تدوین کرده است که در آن خشونت علیه زنان یک جرم علیه حقوق بشر قلمداد می شود. اما امکان اینکه کشورهائی بخش و یا بخشهائی از این قوانین را خذف کنند، کنوانسیون را ضعیف تر از آنچه که سازمان حقوق بشر خواهان آن بود، می کند.



parwin-saghafi.jpg
پروین ثقفی

حجاب، آزادی و دمکراسی

یکی از پیچیدگی ها و در عین حال جذابیت های بحث در مورد حجاب این است که این بحث فقط به موضوع حجاب محدود نمی ماند؛ بلکه درک و دیدگاه های طرفین بحث را در بارۀ بسیاری از دیگر موضوعات اجتماعی و عقیدتی آشکار می سازد. در اروپا هم کشمکش های نظری در مورد حجاب به مسائلی مانند "حقوق مهاجرین"، "آزادی مذهب"،"حقوق پدر و مادر در تربیت کودک"، "نقش مذهب در جامعۀ سکولار"، "مناسبات میان فرهنگ ها"، " مرز فضاهای عمومی و خصوصی" و بسیاری مسائل دیگر مربوط می شود.



fateme-sadeghi0s.jpg
فاطمه صادقی

آیا دکتر شریعتی برای زن امروز، حرفی برای گفتن دارد؟

می توان پرسید، فاطمۀ شریعتی با ما چه نسبتی دارد. به نظر می آید فاطمۀ شریعتی بر خلاف گذشته، امروز به دالی تهی تبدیل شده است. نسل امروز، چه آنها که گرفتار ایدئولوژی اند، یا آنهایی که در جستجوی راهی برای خروج از آن اند، دیگر خود را چندان مخاطب او نمی دانند. این بدان معناست که فاطمۀ شریعتی برای بسیاری از زنان امروز دیگر آن زن واقعی نیست، بلکه خود به تصویر تخیلی دیگری تبدیل شده است. لذا با اینکه تشابه زیادی میان وضعیت زن آن روزگار و زن امروز وجود دارد، اما بسیاری از ما چندان تمایلی به بازگشت به شریعتی ندارند.



efat-paris2010.jpg

کنفرانس بنیاد پژوهش‌ها، پل ارتباطی میان فمینیست‌های ایران

شرکت‌کنندگان هرساله بنیاد، بی‌هیچ دعوتی یا انتظاری جز کیفیت خوب برنامه‌ها، رنج سفر را بر خود هموار می‌کنند، تا طی سه روز ضمن با هم بودن از تحقیقات و مسایل تازه در زمینه امور زنان آگاه شنوند و با هم به گفت‌وگو بنشینند. وقتی می‌رسند بازار ماچ و بوسه داغ است و حال و احوال‌پرسان از گذرگاه‌های تند زندگی و ایران می‌گویند. بر سیمای تک و توک چهره‌ها، برف پیری نشسته، اما همچنان در جوشش برای تلاش در جنبشی هستند که بر سر آن زندگی خود را گذاشته‌اند.



تغییر برای برابری

هفته ی سوم خرداد ماه با زنان در خبر- تشدید گرما همراه با ظهور مانکن های درنده و ماموران آرام و متین در سطح شهرها !

با بررسی حوادث یک هفته ی اخیر به نظر می رسد اگر مسوولین نیروی انتظامی اندکی از دغدغه و برنامه ریزی هایشان را به جای پرداختن به نوع و حد پوشش افراد زیر نام حفظ امنیت، از کسانی که با ابزار های گوناگون امنیتی موجب سلب آسایش امنیت شهروندان می شوند متمرکز سازند ، در آینده کمتر شاهد وقوع چنین جنایات و حوادثی خواهیم بود. آن چه که نیازبه وجودش این روزها در سطح جامعه بیشتر احساس می شود امنیت و آرامش در زندگی شهروندان است نه امنیت اخلاقی.



mansooreh-behkish-2.jpg

منصوره بهکیش، همراه همیشگی مادران خاوران و مادران عزادار باز هم در بند!

تغییر برای برابری - شيدا شاهپوري

چند بار تو را بردند و همه بار براي چه؟ همه ي خيالم تصوير توست، گاهي با آن لبخند دلنشين و گاهي با آن قيافه جدي كه وقتي جدي مي شوي و حرف مي زني لهجه ات مشهدي مي شود. به سالهاي دور بر مي گردم ، سالهايي كه دوشادوش مادر بهكيش كه آن وقت ها راحت تر مي توانست به خاوران بيايد، با يك بغل گل مي آمدي ، گلها را دسته دسته مي كردي و به بچه ها مي دادي تا آنها را روي گورها بگذارند، گورها كه نه روي زمين خشك خاوران، كه هر تكه اش را گوري مي ديديم، و پنج گل را بر مي داشتي و به ياد پنج عزيزت مي گذاشتي.



hale-sahabi010.jpg
نامه نسرین ستوده به هاله سحابی:

گل زنبقی كه از حياط زندان چيده بودی، پژمرد

ما مطابق اخباري كه از اينجا و آنجا به گوشمان رسيده است اينطور دستگيرمان شد كه جان بر سر دفاع از حق عزاداري خانوادگي‌ات نهادي. حقي كه بارها از خانواده‌هاي داغدار ايراني سلب شده است. ما كه اينجا از نزديك تو را شناختيم و ديديم كه حتي در زماني كه پدر در بيمارستان بود حاضر نشدي از حق قانوني حضور در تجمعات مردمي چشم‌پوشي كني و تعهدي اينچنين بسپري، مي‌دانيم كه تو چنين دلير زني بودي كه تا پاي جان بر سر حقوق قانوني‌ات در برابر كساني كه حقوق‌ات را ناديده مي‌گيرند، ايستادگي كني.



شعله ایرانی

بهار عربی، بهار ایرانی

یاسمن، لاله...نوبت ما رسیده؟

خواهرانمان انقلاب کردند. علیه ستم و سلطه شوریدند. با مشت های پر از خشم خانه ها را به سمت میدان های آزادی ترک کردند. در میدان های آزادی و خیابان های پیروزی تونس و مصر ماندند، زخمی و کشته دادند، اما با سلطه سازش نکردند. به مردانی که آنان را به بازگشت به خانه تشویق می کردند «نه» گفتند. آنان در واقع با ایستادگی خود به نظام پدرسالاری «نه» گفتند. به عکس، هم آنان بودند که مردان را به خیابان ها فرا خواندند ...



لاله حسین پور

باز آفتاب داغ، باز گرما!

دوباره آمد فصل تابستان. به جرئت می توان گفت که در هیچ جای دنیا، فصل تابستان و گرما الزاما با فصل سرکوب، کتک و دست گیری همراه نمی شود. شاید به طور اتفاقی، جامعه ای توسط دیکتاتوری حاکم بر آن، دریک تابستان داغ سرکوب گردد، اما در کشور ما یک دور مسلسل است که هر سال اتفاق می افتد. هر تابستان و هر هجوم گرما نیروهای سرکوب را هدف مند به خیابان ها می ریزد تا زنان و دختران "بدحجاب" و گاها پسران را نیزدنبال کرده، آن ها را کتک زده، تحقیر کند، جریمه ببندد و یا به زندان بیاندازد. و هر سال همین داستان تکرار می شود.



مدرسه فمینیستی:

رنج های ۲۲ خرداد: سووشون فیروزه صابر و مرگ هاله سحابی

امسال سالگرد «روز» تاریخ ساز 22 خرداد را در حالی پاس می داریم که حوادث جانگداز و اندوه باری را پشت سر گذاشتیم. مهم نیست که برخی از فعالان مدنی ایران دومین سالگرد 22 خرداد را پاس می دارند و ما در جنبش زنان به واسطه تجمع تاریخی زنان در سال 1384 و 1385 ششمین سالگرد اش را گرامی داشته ایم، اما آن چه مهم و ماندگار است این که روز 22 خرداد در حال حاضر به عنوان روزی سرنوشت ساز و تشخص یافته، در تاریخ مبارزات دموکراتیک مردم ایران تثبیت شده و منشاء اثر در بخشی از افکار عمومی جامعه ماست.



مینو مرتاضی

به یاد هاله در هر جا هستیم درخت یا بوته گلی کوچک بکاریم

هر چند جای خالی هاله را امروز با شاخه گلی پر کرده ایم، اما یادش در قلب های ما چنان زنده است که گویی او را از دست نداده ایم. و برای این که یاد هاله و نام اش در سراسر جهان جاری باشد در همین جا از همه مادران صلح و تمام زنانی که با آرمان های هاله احساس همدلی و همراهی می کنند و همه کسانی که برای کوشندگان راه صلح و آزادی احترام و ارزش قائل اند، می خواهم که به یاد هاله در هر نقطه جهان که هستند درختی و یا بوته گل کوچکی بکارند.



zohre-tonekaboni.jpg
زهره تنکابنی

به یاد یار

صحبتی داشت راجع به بند زنان و آنچنان نرم و راحت راجع به ترکیب بند و سایر موارد صحبت کرد که برای همه ما رفتن به زندان به امری ساده جلوه گر شد. شنیده بودم که او با حضور خود و تشکیل کلاس های متعدد زبان فرانسه و تاریخ و نیز به واسطه اخلاق زیبایش به رشد همبستگی و آرام نگه داشتن بند زنان زندان اوین کمک شایانی کرده است. پس برخاستم و در آغوشش فشردم و به خاطر بردن ارزش های زیادی به میان زنان زندانی و آسان ساختن تحمل زندان از وی تشکر کردم درحالی که او طی سخنانش اصلا به عملکرد خود نپرداخته بود.



didar-ba

دیدار با نسرین ستوده: دست های شاهدی که هرگز پایین نمی آیند

تغییر برای برابری – ناهید جعفری

ساعت 11 صبح امروز قرار است نسرین ستوده را به ساختمان کانون وکلا در خیابان آرژانتین بیاورند. همه ما جمع می شویم. به تدریج بر تعداد فعالان جنبش زنان و وکلا افزوده می شود. همه ما در راهروی پایین کانون وکلا منتظر می مانیم. رضا خندان از طبقه بالای ساختمان پایین می آید. با نگاه او را دنیال می کنیم. خبر می دهد: نسرین را کمی زودتر از ساعت 11 آورده اند



پروین بختیارنژاد

از عشق تو می ترسیدند، هاله

و آن شب؛ شب وداع با عزت ایران، هاله در خانه پدر، مهمانی پُرشوری برای یاران او بر پا کرده بود. از آن مهمانی هایی که هرگز از یاد مهمانهایش نخواهد رفت. هاله تا نیمه های شب، با تمام وجود نازنین اش با مهمان ها گذرانده بود. با آنها تا پاسی از شب گفته بود و شنیده بود، از عشق آنها به مهندس لبریز شده بود و با تمام وجود شاکر آنها بود. به همه جوانانی که عکس های مهندس را با گُل تزیین می کردند گفته بود که «بیخود نیست که حکومت این قدر از شما می ترسد، از عده و عده شما نمی ترسد، از عشق شما می ترسد»...



nahid-tavasoli.jpg
دکتر ناهید توسلی

«هاله» جان، تو «زن/مادر»ی را معنا دادی

بیش از این توانم نیست تا از هاله بگویم، از انسانیتِ زن/مادری که نماد عطوفت و بردباری بود، همان بردباری و صبوری یی که از پدر به میراث برده بود، و پدر از آموزه های اسلامی. هاله نماد فروتنی و مهربانی بود، آنچنان مهربان که انگاری مادرِ همۀ «باشندگان» است. هیچگاه، هیچکس او را در شکلی از خشونت – در بدترین شرایط – ندیده بود، آنسان که پدر را، عزت ما را در بدترین شرایط هیچکس ندیده بود که صدایش بلند شود.



hale-sahabi.jpg
منصوره شجاعی

آه چه محنت ها که کشیدی ایران" ، هاله سحابی "ایراندخت" برابری خواهی به محنت کشته شد!

عکس پدر را به دسته گلی آذین کرده در دست در صف جلو می رفت .... زنی از تبار آزادی خواهی و برابری جویی ... طلایه دار صف مبارزه ...سرمست از بودن در میان مردمی که پیاله برابری خواهی را ازخمخانه آزادی پر کرده بودند... تشنه نوشیدن جرعه ای از سبوی رهایی .... " جامی بده به یاد وطن ام سلامت ایران