elahe-amani.jpg
نوشین شاهرخی

هم‌اندیشی و کُنش‌مندی فمینیستی

گفتگو با الهه امانی

حضور نسل‌های جوانتر به مفهوم «دادن مشعل مبارزه» نبوده، بلکه در این امر می‌باشد که نسل‌های مختلف با تشکل‌های خود و به اصطلاع با "مشعل‌های خود" در کنار یکدیگر در جنبش زنان به تعامل و هم‌اندیشی پرداخته و هریک ارزش‌های خود را به جنبش زنان ایران ارائه بدهند.



الهه باقری

جستاري پيرامون روزنامة «نامة نِسوان شرق» به روايت اسناد

پيش از انقلاب مشروطه زنان نقش مهّم و قابل توجهي در امور اجتماعي و سياسي كشور نداشتند. چرا كه در طول تاريخ ايران، زنان همواره از کسب موقعيتی متناسب با شأن و توانايی‌هايشان محروم مانده‌اند. پرده‌نشينی و ‏‏حضور کمرنگ زنان جامعه از يک سو و داوري غيرمنصفانه در مورد نقش آن‌ها در عرصه‌هاي گوناگون از سوي ديگر، ازجمله ‏مهم‌ترين ‏عوامل اين محروميت تاريخی بوده‌اند.آنچه در لابه‌لای صفحات تاريخ از زنان بيان شده، تنها نقش آن‌ها در ‏حرم‌سراها و ‏توطئه‌های پشت پرده‌ی دربار بدون توجه به نقش سازنده‌ی آنان می‌باشد.‏



sedighe-vasmaghi.jpg

"پوشش تحمیلی ، همراه با توهین و تحقیر موجب عزت نیست"

گفتگوی منصوره شجاعی با صدیقه وسمقی

اسلام با پدیده لباس ، پوشش ویا حجاب نیز با توجه به شرایط زندگی مخاطبان خود برخورد کرد . پیامبر و قرآن به مخاطبان خود دستور ندادند که لباس خود را کنار بگذارند و لباس خاصی بپوشند. پیروان اولیه اسلام معمولا لباس دوخته نمی پوشیدند چرا که چندان با پدیده خیاطی و دوخت و دوز آشنا نبودند . آنانکه وضعشان خیلی خوب بود ، از دو تکه پارچه مانند لباس احرام فعلی مردان استفاده می کردند . در این مسیله تفاوت زیادی میان مردان وزنان نبود .حال بپردازیم به برخورد اسلام با این موضوع : پیامبر زنان را وادار نمی کرد همه بدن خود را بپوشانند . چرا که چنین چیزی ممکن نبود . زیرا بیشتر مردم امکان تهیه لباس به این شکل را نداشتند



raye-zanan.jpg
علی محمد جهانگیری

چهره ي پنهان مهربانوان ميهن(۴)
حاج آقا روح الله خميني و حق راي زنان

بعد از حكومت دكتر مصدق، زنان تحصيل كرده و آگاه و مبارز ايران در تهران، خود را حول سازمانهاي دولتي مدافع حقوق زنان تجديد سازمان كردند و با سازمان هاي مدافع حقوق مدني زنان در جهان هم، ارتباطاتي بر قرار نمودند. در سال 1336 خورشيدي "شوراي همكاري بانوان تهران" طي ملاقاتي با محمدرضا شاه خواسته هاي خود را در 11 ماده به ايشان تسليم كردند كه مهمترين مفاد آن اعطاي حق راي به زنان درمجلس شوراي ملي و سنا بود.



saide-eslami.jpg
سعیده اسلامی

او یک مرد است

به هر بخش از دادگاه که مراجعه می کردم در جوابم سوالهای نامربوطی از من پرسیده می شد که فقط مایه تاسف و اشمئزاز است : چند سال داری ؟!!! نامزدی یا ازدواج کردی ؟!! بچه داری ؟!! حجابت که بد نیست ، ایست بازرسی اجبار کرد چادر سر کنی ؟!! خانه ات کجاست ؟ با کی زندگی می کنی ؟ !! آزار دهنده تر از همه اینها همه هم نگاههای سنگین و هرزه ای بود که سراپایت را ورانداز می کرد و تصویر قربانی بودن در ذهنت پر رنگ تر میشد و اینجا بود که معنی واقعی ترور جنسیتی را درک و لمس می کردم ، آیا در جامعه ی ما نشان و دورنمایی از رشد و پیشرفت حقوق بشر ( حقوق زن ) به چشم می خورد ؟ نمی دانم اگر جای من با همسرم عوض میشد او هم مخاطب سوالهای بالا قرار می گرفت ؟ مسلما نه چون او یک مرد است.



سپیده لرستانی

درباره نابرابری جنسیتی در ایران

اگر جامعه بتواند اصل برابری زن و مرد را بپذیرد و زنان را از حقوق فردی، خانوادگی و اجتماعی همانند مردان برخوردار گرداند، اگر استقلال مالی زنان را واجد اهمیتی به اندازه استقلال مالی مردان بداند، اگر قوانین براساس برابری زن و مرد وضع گردند، آن گاه مهریه غیر از یک باج خواهی مسخره و مستعمل نخواهد بود که نه قانون آن را به رسمیت خواهد شناخت و نه مردان به آن تن در خواهند داد. اما تا رسیدن به چنین وضعیتی زنان چاره ای ندارند غیر از اینکه به مهریه به عنوان تنها حربه و راه حل و سرپوشی بر بی حقوقی شان نگاه کنند!



m-sharif.jpg
سپیده لرستانی

صدای اعتراض زنان عرب:
از اسماء تا منال شریف

در حالی که، موقعیت زنان، در بسیاری از نقاط جهان متحول شده، و مبارزات فمینیست ها، همراه با تحولات اقتصادی و اجتماعی، باعث تغییر در وضعیت زنان و بهبود نسبی شده است اما زنان در کشورهای مسلمان، به دلیل شرایط متفاوت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هنوز نتوانسته اند به تغییری درخور و چشمگیر در زندگی شان نائل شوند. جنبش زنان، در این کشورها به کندی پیش رفته و درگیر موانع و چالش هایی است که زنان غرب حتی، دو قرن پیش نیز با آن دست به گریبان نبوده اند.



farzaneh-nastaran.jpg
برنامه زنان تلویزیون کنکاش

درباره جنبش زنان ازانقلاب بهمن تا جنبش سبز
و تاثیر انقلاب بهمن بر جنبش زنان

گفتگوی نسترن حمیدی با فرزانه عظیمی از کوشندگان جنبش زنان





جواد موسوی خوزستانی

بیکاری زنان و نقش هژمونیک دولت

از پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مهمی که همواره در مقابل برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزان اقتصادی ایران قرار داشته است و می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند مصداقی از ناکارآمدی سیاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادیِ موجود نیز تعبیر شود این پرسش جدی و در خور تأمل است که: بنا بر چه عوامل یا دلایلی نرخ مشارکت زنان در بازار کار ایران، تا به این اندازه، پایین است؟ این سیر نزولی با تکیه بر چه مناسباتی توانسته این همه سال دوام بیاورد؟



effat-mahbaz01.jpg
عفت ماهباز

جان شیفته گلشیفته، در بازار آشفته

فضای مجازی هنوز پس از گذشت چند هفته از انتشار دو عکس برهنه گل شیفته فراهانی در فیس بوک، از بحث و جنجال آکنده است. در یکی از دو عکس نیم تنه راست گل شیفته برهنه دیده می شود و عکسِ دیگر او که با دو دست خود سینه هایش را پوشانده است. بحث در باره این موضوع آنچنان بوده است که حتی بحران اتمی، تحریم های فلج کننده جنگ، درگیری احتمالی در ایران، و انتخابات آتی ایران را تحت تأثیر خود قرار داده است.



مینو مرتاضی

جشن نامیرایی»: با چشمانی گریان و لبانی خندان در ولادت هاله سحابی

اگر امروز تولد هاله عزیزمان را گرامی میداریم و جشن می گیریم نه از این روست که قلب های داغدارمان را به دروغ می فریبیم و پرواز پر شکوه هاله را انکار می کنیم، بلکه باور داریم کیفیت حیات و زندگی انسان بیش از آنکه به طول عمر و تعدد بهار و خزان هایی که آدمی دیده و کمّیت و سنگینی مصارف مادی سنجیده شود؛ به دستاوردهای عقلانی – عاطفی و به گستردگی وجود و بساطت هستی و سعه صدر آدمی در عرض زندگی اش بستگی دارد و محاسبه می شود. کیفیت ممتاز حیات و زندگی پر بار هاله محصول حضور توامان سه شور ساده اما به غایت نیرومند در وجود او بود که بی وقفه بر سرشت و شخصیت او فرمان می راندند: شور آرمانخواهی – شور عشق و شفقت – شور هنرآموزی و کشف ناشناخته ها!



نرگس محمدی

به مناسبت سالگرد تولد هاله سحابی: هاله سمبل «رنج، مقاومت و عشق»

انسان های بی شماری تابع این قاعده معمول و رایج اند. متولد می شوند، زندگی می کنند و حتا برخی به طور ارزشمند و اثربخش در دوران زندگی شان، در پی در انداختن طرحی نو، نظری و پروژه ای تلاش می کنند اما گویی مرگ سرزده و به عنوان عامل ناتمام گذرنده آن پروژه از راه می رسد و هر گاه به آن مرگ اندیشیده می شود، افسوس خورده می شود که ای کاش بود و چنین و چنان می کرد. و اندک اند آن انسان هایی که زاده می شوند و در زندگی شان ارزش خلق می کنند، طرحی نو می آفرینند و از قضا مرگشان عامل تکمیل کننده پروژه شان می گردد. به نظر من هاله از جمله آنان است.



sedighe-dowlatabadi-parvin-etesami.jpg
علی محمد جهانگیری

چهره ي پنهان مهربانوان ميهن(۳)
دو بانو ، دو الگو:

پروين در جشن پايان تحصيل خود با خواندن شعر نهال آرزو فرياد زد كه: از چه نسوان از حقوق خويش بي بهره اند"اين شعر چنان با شرايط موجود احتماعي آن زمان، ناسازگار بودكه پدرش در آن شرايط از آوردن آن در چاپ اول ديوان پروين خودداري كرد.
صديقه اولين نشريه اختصاصي زنان (زبان زنان) را در خارج از پايتخت تاسيس كرد و در وصيت خود مي گويد: مرا از محل كانون بانوان به آرامگاه ابدي ام ببريد و در مراسم تشييع پيكرم حتي يك زن با حجاب شركت نكند.



tavalode55salegi-hale-sahbi-s.jpg
تولد هاله به روایت تصویر:

هاله سحابی در جمع یارانش ۵۵ ساله شد

روز ۱۵ بهمن ۱۳۹۰، در پنجاه و پنجمین سالروز تولد هاله سحابی، دوستانش یاد و صدای او را گرامی داشتند. در جشن تولد هاله سحابی نه تنها خانواده اش (مادر و دختر و عمه دختران عمه ها و عروس های خانواده سحابی) و همفکران اش همچون اعظم طالقانی و طاهره طالقانی و.. در آن حضور داشتند، بلکه همچنین همراهانش همچون مینو مرتاضی، زهره تنکابنی، پروین فهیمی (مادر سهراب اعرابی) فیروزه صابر، نرگس محمدی، اکرم مصباح، فرشته جمشیدی و... افکار و آرزوهای هاله و زیبایی زندگی اش را یادآوری کردند، بلک. همچنین در این مراسم صدای ضبط شده هاله پخش شد و کلیپی از مجموعه عکس هایی از دوران کودکی تا مرحله ازدواج و سپس بزرگ کردن سه فرزندش و نیز عکس های مبارزاتی اش به نمایش درآمد که فضای تولد هاله را سرشار از عطر زندگی اش کرده بود.