chidan.jpg

سه شعار فتیشی

انتخابات آزاد، آلترناتیو قدرت و مبارزه مسالمت آمیر

امروزه، روندهایی در اپوزیسیون ایران، از راست تا چپ، شعارهایی را چون فرمول‌هایی سحرآمیز ملکه‌ی گفتمان سیاسی خود کرده‌اند. یکی از آن‌ها، شعار «انتخابات آزاد» است که تکیه کلام مرکزی اینان شده است. دیگری، طرح ایجاد آلترناتیوی در خارج از کشور است که "سیاست‌ورزی" می‌نامند. سومی، در نفی انقلاب و هر گونه قهر، تبلیغ مبارزه‌ی مسالمت‌آمیز است که "گذار دموکراتیک" می‌خوانند. هر سه‌ی این راه‌بردها اما پر ابهام و توهم ‌انگیز‌‌اند تا جایی که نزد طراحان آن‌ها مقامی افسانه‌ای و حتا جادویی کسب می‌کنند.



mehmanesh.jpg
همايون مهمنش

جمهوری اسلامی: تفکر بسته، افسار گسسته

جمهوری اسلامی سیستمی بسته میباشد که امکان هرگونه تغییر و تحول خود را مسدود نموده است. این سیستم نه تنها علیه خواست اکثریت مردم و گروههای بزرگ اجتماعی عمل میکند بلکه کلیه مدارهای کنترل و تنظیم را از کار انداخته و هر روز بیشتر از حالت تعادل دور میشود. بسته بودن تفکر و فقدان نهادهای حافظ تعادل، هرگونه امکان بازگرداندن جمهوری اسلامی به وضعیت عادی را از میان برده است. آنهائی که پس از این همه تجربه با جمهوری اسلامی هنوز در پی اصلاح آنند باید توضیح دهند که با استفاده از کدام نهاد یا مکانیسمی میخواهند این منظور را عملی سازند؟



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

بیماری درمان ناپذیر!

برگزاری اجلاس شانزدهم جنبش عدم تعهد درتهران و واگذاری ریاست دوره ای آن به جمهوری اسلامی شباهت زیادی با حکایت روستایی خیالباف دارد. ماه ها و هفته هاست که حکومت آخوندی همه گرفتاری های متعدد و خودکرده های بی تدبیری که پریشان و درمانده اش کرده اند را در صندوق خانه ذهن گذاشته و به برگزاری این اجلاس دخیل بسته تا یکجا همه مشکلات و گرفتاری هایش را حل کند و به قول حافظ "گره از کار فروبسته"اش بگشاید.



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

اهل قلم و " آهوی جوان کویر دور"

در کشتارسال ۶۷ "آهوی جوانِ"اهل قلم هم بر دار کردند، نویسنده و مترجمی که در کنار فعالیت های خستگی ناپذیر فرهنگی و سیاسی اش دست کم ۱۴ اثر بر گنجینه ی آثار فرهنگی و سیاسی میهنمان افزود . دریغاکه هنوز جامعه ی فرهنگی ما به منزلت و جایگاه فرهنگی او که " آغوش عشق معطر کرد" و رفت ، بهای شایسته نداده است.



aramesh-doustdar.jpg
آرامش دوستدار

در قیمومت یک «روشنفکر دینی»

باید بنا را بر این گذاشت که او نمی‌داند هابرماس «خردورز» چه جامعه‌ای را «پست سکولار» می‌نامد: جامعه‌ی پست سکولار برای هابرماس جامعه‌ای‌ست سکولاربوده و پیشرفته، یعنی جامعه‌ی غربی. کانون حیاتی چنین جامعه‌ای نخست و پیش از هر چیز رهایی از یوغ دین بوده است، آن‌هم در تمام بخش‌هایی که کل جامعه را می‌سازند: در سیاست، در حقوق، در علم، در آموزش و پرورش، در هنر، در اقتصاد.



ijadi10.jpg
جلال ایجادی

تالاب انزلی را از مرگ نجات دهید

از مهم‌ترین دشواری های تالاب بین‌المللی انزلی ورود آلاینده‌های آبی و خاکی و شیمیائی مانند شیرابه‌های زباله‌ها و فاضلاب‌های خانگی و شهری از طریق رودخانه‌های منتهی به آن میباشد. 12 رودخانه فاضلاب وزباله ۶ شهر استان گیلان واقع در حوزه آبخیز تالاب انزلی را وارد این تالاب می‌کنند که شامل رشت، صومعه‌سرا، فومن، شفت، انزلی و ماسال هستند.



همنشین بهار

من اینجا ایستاده ام و جز این کاری از من ساخته نیست.

فرض کنیم ما که اواخر دوران قاجار در قید حیات نبودیم، می‌خواهیم در مورد انقلاب مشروطه، کند و کاو نمائیم. آیا می‌توانیم به منابع اصلی آن مثل «واقعات اتفاقیه در روزگار» (محمد مهدی شریف کاشانی)، تاریخ بیداری ایرانیان (ناظم الاسلام کرمانی) و تاریخ مشروطه ایران (احمد کسروی) و... بی‌اعتنا باشیم؟



elchin-hatami.jpg
ائلچین حاتمی

عصر انزوای حاکمیت ایران و جنبش غیرمتعهدها

دولت ایران با بزرگنمایی و بهره گیری از این اجلاس می خواهد انزوای سیاسی خود را پنهان کند و هدفش فرار از انزوا و بی تاثیر کردن تحریم های بین المللی و جلب حمایت کشورهای عضو برای حمایت از برنامه هسته ای ایران و حل بحران سوریه به نفع حکومت بشار اسد می باشد. اما با توجه به واقعیات و شرایط سیاسی بین المللی و منطقه ای عملی شدن هر کدام از این دستاوردها در شرایط کنونی به نفع حاکمیت ایران مشکل است.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

استبداد در خاور میانه

خودکامه مردم را داخل آدم حساب نکرده؛ از این نظر نظام پهلوی با نظام ولایت در ساختار ژرفای مفاهیم همگن بوده؛ فقط واژه های بیانگر مفاهیم متفاوتند. هر 2 نظام، رهبر، همه - از دولتمردان تا مردم عامی- را جزو قازورات، صغیر، فقیر، ناقابل دانسته. نظام پهلوی در مقابل استعمار با خواسته های مشخص بنفع اجانب- کرنش می کرد. نظام ولایت در مقابل الله با بیانات تعبیرپذیر بوسیله ولی عبد مردم را تکلیف میکند.



بهروز ستوده

کنفراس"غیرمتعهد ها" فرصتی تاریخی برای احیای خیزش سبز


این همه تدابیر امنیتی و این همه حصار و دیوار نظامی در پیرامون کنفرانس غیرمتعهد ها برای حفاظت از جان افراد شرکت کننده در کنفرانس است یا برای حفاظت از حکومت فاسد و تبهکار جمهوری اسلامی است ؟ حکومتی که حتی از نزدیک شدن یکی از شهروندان ایرانی به یک خبرنگار خارجی و یا یکی از شرکت کنندگان در کنفرانس غیر متعهد ها وحشت دارد .



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

دلباختگان تراژدی ۶۷ و دلایل کشتار

باز ماه های آخر تابستان می رسد و خاطره دردناک کشتار ۶۷ ذهن "دل نگرانان وطن" را مشغول می کند. اما امسال، برای نخسین بار، تئورسین ها و استراتژیست های وزارت اطلاعات به صرافت افتادند که وارد صحنه شده و از تریبون "خبرگزاری فارس"، ارگان سپاه و امنیتیان، "وجیزه " ای بنگارند (1) و ثابت کنند که کشتار ۶۷ امری ضروری، قانونی و شرعی بوده است.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

در چند روز آينده، آن ها حالت تدافعی خواهند داشت
بنابر اين، ما می توانيم حالت تهاجمی داشته باشيم


به هارت و پورت هايشان نگاه نکنيم، و به اين که از وزير کشور تا ناجا و سپاه را برای تهديد مردم بسيج کرده اند، و «سردار رادان» کهريزکی را که در غروب عاشورای ۱۳۸۸ هنگام گفتگو در باب خطری که از بيخ گوش نظام گذشته بود رنگ به رخسار نداشت به ميدان فرستاده اند که بگويد «برای تهران، چهار لايه ی نظامی و امنيتی تعريف کرده ايم، و پرسنل نيروی انتظامی در آماده ‌باش صد در صد برای برگزاری هرچه باشکوه ‌تر اين اجلاس از بُعد امنيتی و انتظامی هستند.».
برگزاری هرچه با شکوه تر اين اجلاس از بُعد امنيتی و انتظامی!



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

جستارى بر نيروى خلاقيت و ابتكار عمل

هيچ انديشه اى، راه و روشى، از منظر قاعده عقل نقاد مصون از نقد نيست، هر جا كه نقد نباشد يعنى خلاقيت و ابتكار عمل نيست، و بدون اين دو يعنى ايمان به همان چيزى كه وجود دارد و بايد بدان اكتفاء نمود. به باور من بخشى از نخبگان سياسى خود را بر مجموعه اى از روند اثرگذارى جامعه به دليل تأييد بى چون و چرا از راه و روش اصلاح طلبان حكومتى، و بى نياز به نقد آنها كه گويا در صورت نقد به "فرصت سوزى" دامن زده مى شود، عملاً معاف كرده، و بدينسان بر منشأ اثرگذارى ها و تعميق آن در جهت تقويت روند اصلاحات خنثى مى شوند، و در نتيجه به خلاقيت و ابتكار عمل آنها خدشه وارد مى شود.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

تدبیر مشخص در قبال جنگ افروزان و جنگ طلبان!

رساندن صدای اپوزیسیون ایرانی مخالف با هم جنگ افروزان و هم جنگ طلبان به صحن سازمان ملل متحد، به گوش مقامات مسئول در امریکا، اتحادیه اروپا،کشورهای همسایه و منطقه خاورمیانه، و نیز مسئولان دولتی روسیه و چین. بگذار جهانیان در مقیاس وسیع بدانند که ایران همان نیست که جمهوری اسلامی سعی در القاء آن دارد. ایران دیگری هم هست که برای وطن خویش صلح می خواهد و با جهانیان دوستی و همزیستی مسالمت آمیز و سازنده. ایرانی که، در برابر هیچگونه تعرض به خود تسلیم نخواهد شد و با آن کنار نخواهد آمد و هیچوقت هم متعرض ها را فراموش نخواهد کرد.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

بحران هسته ای ؛ حمله نظامی و تحریم ها؟ نتایج ، راه حل و چشم انداز


"بحران هسته ای" عنوانی شده برای بحرانی مُرکّب و چند جانبه که مسأله هسته ای یکی از جنبه های آن است ؛ گویی با کوه یخی روبرو هستیم که مسأله هسته ای به کلّه آن می ماند که از آب بیرون آمده است. بهتر است به یاد بیاوریم که یک دهه پیش همین بحران مرکب را در عراق داشتیم و بعد از سقوط صدام حسین معلوم شد که مسألۀ هسته ای عراق مسأله ای بوده منتفی شده به لحاظ "انتفاء موضوع" و صدام مدت ها پیش اصلاً همه طرح های هسته ای اش را برچیده بوده و احتمالاً امریکایی ها هم (بعد از بازجویی از دامادهای فراری او در اردن ) از قضیه با خبر بودند. با این همه ، دولت بوش در سال ۲۰۰۳ به بهانۀ متوقف کردن طرح هسته ای صدام بود که عراق را اشغال کرد.



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

الوداع شادمانه ، راز یک وصیت نامه

چه رازی در این وصیت نامه نهفته است ؟ این شادمانه گی و ستایش شادی، این غرور پسندیده و دلنشین نشانه ی چیست؟ آنهم به هنگام مرگی که می باید اندوه اش همه ی جان و جهان قربانی جوان اش را تسخیر کرده باشد. این نبرد نابرابرمیان شادی آفرینی و شادی ستیزی اگر حماسه نیست ، پس چیست؟




کوروش گلنام

اگر زلزله در جنوب لبنان بود....

چرا از انتشار خبر درست زلزله و میزان آسیب های آن جلوگیری کردند؟ چرا پیش از انجام هر گونه کار و یاری به مردم منطقه زلزله زده، نخست منطقه را نظامی کرده و سپاه را برای کنترل فرستادند و حتا گروه یاری دهنده رسیده از ترکیه که با شتاب خود را به ایران رسانده بودند را بازگردانده و اجازه ندادند وارد منطقه آسیب دیده شوند؟ چرا حتا برای مردم شریف ایران که هم از خود آذریایجان و هم از گوشه و کنار ایران برای یاری به هم میهنان آسیب دیده، خود را به منطقه زلزله زده رسانده بودند دردسر ایجاد کرده و حتا به آن ها دروغ های شرم آور گفته اند.



بهروز ستوده

ایجاد فضای نظامی و امنیتی درمناطق زلزله زده برای چیست ؟


در خبرها آمده است که مناطق زلزله زده آذربایجان در کنترل کامل نیروهای سپاه پاسدارو بسیج قرار گرفته است و این نیروها عملاً مناطق زلزله زده را به منطقه ای نظامی – امنیتی تبدیل کرده اند . رفت و آمدها را کنترل میکنند ، از گرفتن عکس و تهیه فیلم و گزارش توسط خبرنگاران داخلی و خارجی جلوگیری می نمایند ، از کمکهای مردمی به زلزله زدگان ممانعت بعمل میاورد و علاوه براین ها و تازه ترین خبر این است که : سپاه پاسداران کمک های مردمی و خارجی را تصاحب کرده و به انبارهای خود منتقل می نماید !



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

نوستالژی جدید سلطنت در خاندان پهلوی زنده شده است

سرکار علیه بانو فرح دیبا شهبانوی سابق و کهنه، در فیلم دو ساعت تفسیر و تبیینِ زمان حکمرانی شوهر تاجدارش زیر نام «از تهران تا قاهره»، به همه چیز اشاره می کند جز آن چیزی که ملت ایران خواهانش بود و برایش انقلاب کرد. از سد سازی و راهکشی و تأسیس دانشگاه و دلار ارزان و... که آن خدا بیامرز با تحکم و قدرت دستور اجرایش را داد، تا نزدیک شدن به لمس و احساس و زیارت «تمدن بزرگ»... سخن می گوید بدون آنکه به باعث و دلیل ماجرا بپردازد و به فقدان آزادی و نادیده گرفتن حقوق مردم اشاره ای داشته باشد.



ali-keshgar.jpg
علی کشگر

آقای هجری پیشقراول بیگانگان نشوید!

پاسخ‌های مصطفی هجری، دبیرکل حزب دمکرات کردستان ایران به پرسش‌های «لوموند» در مصاحبه چند هفته گذشته، بار دیگر، همچون سابقه‌ای که ما از ایشان می‌شناسیم، نمایشی بود از این بی‌بهرگی. بی‌بهرگی از حس مسئولیت در برابر میهن‌ و مردمانشن و فرصتی‌ بود برای اعلام آمادگی پیشقراولی حزبشان برای برهم ریختن اوضاع ایران، برای آغاز نمودن درگیری‌های خشومنت‌آمیز در مرزهای غربی کشور و تاختن به سوی سودای جدائی و استقلال این منطقه از کشور با مداخله دیگران.



mehmanesh.jpg
همايون مهمنش

کودتای ۲۸ مرداد پایان مشروطه بود

کودتای ۲۸ مرداد که به حکومت قانونی و ملی دکتر مصدق پایان داد یادآور استقرار خودکامگی در ایران است. وظیفه احزاب و تشکل های سیاسی آزادیخواه روشن نمودن اهمیت دموکراسی برای آینده ایران و ارائه پیشنهاداتی برای تحقق آن است. اگر مردم توجه نداشته باشند که خودکامگی و دیکتاتوری سرمنشا بدبختی های ماست و برای دموکراسی، جدائی دین از حکومت، رعایت حقوق و آزادی های مردم آنطور که لازم است مبارزه نکنند و در این راه موفق نباشند، ایران راه به سوی آینده ای روشن نخواهد برد.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

راه تهران، از دمشق نمی گذرد
از باور ما به خويشتن می گذرد

اپوزيسيون مستقل و آزادی خواه ايران، چه در جنبش سبز و جنبش خرداد، چه در کنار جنبش سبز و جننش خرداد، و چه برکنار از جنبش سبز و جنبش خرداد، چه انقلابگرا و چه نه انقلابگرا، و چه چپ در معنای وسيع کلمه، و چه ميانه، اگر به نيروی خود باور داشته باشد، می تواند در يک جبهه ی بزرگ ميهنی ضد تجاوز و جنگ، پيش از آن که ديگر دير شده باشد، بر سر حداقل هايی که فکر نمی کنم چندان محل منازعه و جدل و جدال باشند، حول محور چند نقطه ی مشترک ـ به صورت مقطعی و موقت ـ شکل بگيرد.



Soheila-Sattari.jpg
سهیلا ستاری

دولت ملی دکتر مصدق و جامعه مدنی

با طرح مباحث عمومی در مورد دولت ملی و جامعه مدنی

احزاب سیاسی گوناگون با سمت و سوهای سیاسی متفاوتی در آن موقع در ایران فعالیت میکردند. فعالیت سیاسی این گروهها اعم از این که موافق یا مخالف دولت دکتر مصدق بودند هیچگاه بوسیله این دولت قطع و یا غیرقانونی اعلام نگردید. دکتر مصدق سعی در رشد دادن روحیه تعامل بین طرفداران خود و طرفداران احزاب مخالف را داشت.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

اشک بر خاکستر کدام ققنوس؟


زلزله‌ی آذربایجان را اگر از بخش مصیبت‌های طبیعی‌اش بگذریم، باید به بی کفایتی مسئولان نظام نامردمی حاکم بر ایران اشاره داشت که هنوز هم اندر خم یک کوچه است. کوچه‌ای که نه تنها نان سفره‌ی مردم ایران را رنگین نکرده که هشت‌شان را در گرو نُه‌شان گذاشته و مگر چرخیدن پاشنه بر همان دری که سی و اندی سال پیش بر طبل آن کوبیده‌اند، حرکت به پیشی برای مردم نداشته است.



alireza-jabari.jpg
علی رضا جباری

ضرورت های ناگزیردراتحاد برای تحول

درایران امروز که مردم آن نیازمند هوای تنفسی برای تحقق دمکراسی اند، باید از همه ی نیروهایی چه در دردون وچه در پیرامون حاکمیت اسلامی و چه در میان میان طیف گسترده ی نیروهای اپوزیسیون که دستشان به جان و مال مردم آلوده نباشد خواست که برای نجات کشور از این بحران فراگیر ساختاری به مبارزه برخیزند و راههایی برای تشکیل اتحاد فراگیرملی ، بر مبنای هدف ها و برنامه های مدون تدوین کنند و در برابر چشم همه ی مردم قرار دهند؛



»  از بَم تا آذربایجان
»  دربااره انتخابات آزاد
»  تا هست می کشد!
»  فراخوان فقط برای همدردی کافی نیست! زلزله زدگان به بيش از اعلام همدردی نيازدارند
»  درسوگ زادگاهم«اهر»،«ورزقان» و دیگر مناطقزلزله زده ی آذربایجان
»  سیاست هسته ای ایران در باریکه ای خطرناک که پایانش بالاخره شکست است
»  انتقاد سازنده - در پاسخ به فراخوان سازمان اکثریت
»  شنبه روزِ بدی بود؛
»  زمین آذربایجان لرزید
»  چرا رهبر خود را شاعر و منتقد ادبی معرفی می کند؟
»  اُمیــّد نیــروئی مردمـی ست؛
»  چشمداشت یک کیفرخواست

»  نسبت آزادی و ولنگاری (۱)
»  اجازه نیافته ام گام های خویش را در این سرزمین بازپس کشم
»  دریاچهء بینوای ارومیه!
»  نزدیک شدن سرنگونی بشار اسد و هراس بیشتر خامنه ای
»  از تهران تا قاهره، از طریقِ «کُهن دیارا»
»  اوضاع سیاسی، چشم انداز و سیاست های ما
»  پرسشگرى و نقد را بيآموزيم كه تقبيح خود و پيشينيان تدبیر نيست
»  همپای هم، در پیمودن راهی یگانه
»  سران جنبش عدم تعهد را در ايران به تعهد وادار کنيم!
»  نظام پادشاهی در برابر جنبش جمهوری خواهی از استرالیا تا ایران
»  مشروطيت در ايران، انقلاب مردم
»  از قلعه ی پر هیبت کنفدراسیون تا بچه های نازی آباد
»  «ارتجاع سیاه و سرخ» و «فتنه خارجی» دو روی یک سکه!
»  درباره استراتژی سیاسی
»  لائیسیته و جنبش دموکراتیک مردم ایران تلفیق دین ودولت در جمهوری اسلامی
»  دروغ در سیاست
»  چرا ایران میباید به بمب (اتم) دست یابد؟