nakhaei.jpg
شهباز نخعی

شل کن، سفت کن!

پرسش اساسی این است که جایگاه مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدّر در امور راهبردی حکومت اسلامی در کجاست؟ آیا اصولا به اعتیاد به عنوان مشکلی که در نهایت امنیت ملی را تهدید می کند می نگرد؟ آیا قاچاقچی عمده مواد مخدّر –و نه فروشندگان دست چندم که بیشترین شمار اعدام شدگان را تشکیل می دهند - را دستکم به اندازه جوانی که در تظاهرات به سوی مأموران انتظامی سنگ پرتاب کرده "محارب" می داند؟



esmaeel-khataee.jpg
اسماعیل ختایی

اصلاح طلبان و نقش آن ها در انتخابات آینده

کسانی که امروز خواهان آزادی زندانیان سیاسی و برکناری نظارت استصوابی و انتخابات آزاد هستند در مملکت ما بسیارند و نه تنها نمرده اند بلکه در این جبهه رنگارنگ متحد ما به حساب می آیند و نه ما و نه آن ها راهمان از تضعیف هم نمی گذرد و علیرغم سرکوبی که در جامعه پیش می رود وظیفه داریم در دام آن هائی که از انشقاق در بین آزادیخواهان و مبارزان ضد دیکتاتوری سود می برند نیافتیم.



jala-ijadi01-s.jpg
جلال ایجادی

چرا تونس توانست، ولی ایران نتوانست؟

در تونس دیگر تصاویر بن علی در خیابانها دیده نمیشود. پیش ازاین تمام فروشگاه ها، کوچه ها وخیابانها از عکس های دیکتاتورآرایش شده بودو هیچکس قادرنبود بانها نگاه چپ کند، خیلی بندرت کسی انتقاد ملایم وبا احتیاطی را بیان میکرد. هرکس نارضایتی و خشم خویش را پنهان کرده ودر خود فرومیریخت. امروز راننده تاکسی و دانشجو و کارگرو روشنفکروبقال یک حرف را مرتب تکرار میکنند: دزد رفت.



Shadi-Sadr2-s.jpg
شادی صدر

گیرنده: سلول انفرادی ۲۰۹، برسد به دست مریم مجد

مریم عزیزم، خبر پیچیده که دیروز زنگ زده ای خانه و با گریه گفته ای: مرا از این تو در بیاورید و من می توانم تصویر تو را در لحظه ای که این جملات را می گفتی تجسم کنم. ایستاده با چشم بند، پوشیده در چادر، رو به تلفن عمومی انتهای راهروی اصلی 209 که یک طرفش ردیف سلولهاست و یک طرف دیگرش بهداری و اتاقهای بازجویی. ایستاده رو به تلفن، در حالی که بازجویت پشت سرت ایستاده و مواظب است اگر یک کلمه بیش از آن که اجازه داده بگویی، تلفن را قطع کند.



mehdi-fatapour-a-s.jpg
مهدی فتاپور

در حاشیه مناظره های تلویزیونی، بهار ۱۳۶۰

به مناسبت سی‏ امین ساگرد سی خرداد

در جریان جلسات آقای بهشتی وقتی وارد محل می شد به سمت دکتر پیمان رفته و با او دست داده و سلام و علیک گرمی می‏ کرد و با من و کیانوری از همان طرف سالن با حرکت سر سلام و علیک و هنگام رفتن خداحافظی می‏ کرد. آن‏ روز پس از پایان بحث او به سمت من آمد و با من دست داده و خیلی گرم خداحافظی کرد. این خداحافظی گرم به هیچ وجه با روال جلسه مطابقت نداشت. به خصوص من در این جلسه خیلی تند و تعرضی صحبت کرده بودم. از نظر من این خداحافظی گرم غیرعادی و معنایش این بود که ما دیگر هم‏دیگر را نخواهیم دید و این آخرین دیدار ماست.



hidayet-soltanzadeh.jpg
هدایت سلطان زاده

درس های انقلاب خاور میانه
و ظرفیت های مبارزه غیر خشونت آمیز

این انقلابات در چهارچوب حکومت های خود کامه در خدمت یک نظام جهانی نئولیبرال انجام میگیرد که به فاصله طبقاتی بی سابقه دامن زده و کارکرد اجتماعی دولت را به نگهبان مسلح گروه کوچکی غارتگر تنزل می دهد. از اینرو ، انقلاباتی هستند نه فقط علیه دیکتاتورهای حاکم ، در عین حال طغیانی هستند علیه بیعدالتی اجتماعی که توسط این حکومت ها و حامیان بین المللی آنان بمورد اجراء گذاشته می شود. ازاینرو ، در سطح مضمون اجتماعی خود ، عنصر مشترکی با جنبش های ضد نئولیبرالسیم در کشورهای دیگر جهان را نمایندگی می کنند.



araz-s.jpg
آراز فنی

میانجیگری و دیالوگ برای حل اختلافات و صلح بین افراد و گروه ها

(چگونه می شود از اختلافهای ناخواسته پرهیز کرد) - پاره ی پنجم

انسانها بطور عموم در زندگی کوتاه خود در جستجو و ایجاد یک معنای عالی و یا پیمودن راه زندگی به سوی مقصد مشخصی هستند. بعضی ها این غنا را در تربیت فرزندان، باور و یا پرستش به یک عنصر معنوی می بینند و دیگران شاید با خلق آثار هنری، ادبی یا علمی به آن دسترسی پیدا می کنند. پاره ای نیز برای ارضای خود، پر کردن و معنی دادن به زندگی خود، آگاهانه و یا غریزی به ارایه خدمات در موسسه های اجتماعی و یا ایجاد چنین موسسات اجتماعی همت می گمارند.



ارژنگ بامشاد

آن ها لب بر غذا بسته اند، ما چه می توانیم بکنیم؟

اعتصاب غذای دوازه زندانی سیاسی در اوین در اعتراض به کشتن هدی صابر و هاله سحابی، انعکاس گسترده ای یافته است. این سئوال مرتب مطرح می شود که پیام اعتصاب غذای این زندانیان سیاسی چیست؟ آن ها که خواستی را مطرح نکرده اند، چرا دست به اعتصاب غذای نامحدود زده اند؟ آن ها که از جان خود دست شسته اند، کدام پیام را می خواهند برسانند؟ آن ها که خشونت و قساوت بی حد و مرز مقامات حکومتی را دیده اند، چه می خواهند بگویند؟



حسین غمخوار

گرانیگاه اختلافات رهبر و رئیس جمهوری اسلامی ایران

نظام جمهوری اسلامی ایران که تا پیش از انتخاب محمود احمدی نژاد بعنوان رئیس جمهوری، بخشی از محور شرارت شناخته می شد و نقش حائز توجه ای در مناسبات منطقه ای و جهانی نداشت، به ناگه پس از جنگ ۳۳ روزه حزب الله لبنان و اسراییل بسرعت موقعیت منطقه ای خود را تحکیم بخشید و آنگاه خواستار حضور در صفوف قدرتهای جهانی شد.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

۳۰ خرداد ۱۳۶۰ و آن کشتارهای پی آمدش!

مجاهدین آغازگر خشونت خونین نبودند و خشونت و خونریزی را حاکمیّت آغازید. هرچند قبلاً نیز هر روز یکی دو مجاهد را در خیابان و درون اتوبوس افراد حزب الله می کشت، اما کشتار به صورت انبوه روزانه را حاکمیّت به دلیل آن راهپیمائی شروع کرد و تا سال ۶۷ ادامه داد. بدیهی است علاوه بر مجاهدین، از دیگر گروه ها مانند فدائیان خلق و دیگر دسته های چپ و ملی و حتا حزب توده نیز افراد زیادی اعدام شدند. اما روند کشتار پس از چند ماه، سبک شده و به هفته ای یکی دو مورد رسیده بود؛ تا آنکه در تابستان ۱۳۶۷، خمینی دستور داد زندانها را از وجود مخالفان حکومت پاک کنند ...



faraj-sarkouhi.jpg
فرج سرکوهی

رهبر، رئیس جمهور و مجلس، جنگ قدرت یا چالشی اجتماعی؟

چالش مجلس با دولت و مخالفت محافظه کاران، روحانیت سنتی و اصول گرایان با رئیس جمهور همچنان ادامه دارد. تحلیل دلایل این چالش و تبیین جایگاه احمدی نژاد در ساختار جامعه ایرانی، تحلیل مسلط رایج را در باره دولت احمدی نژاد و بافت سیاسی ایران با تردیدهای جدی رو به رو کرده است.



shahla-abghari.jpg
شهلا عبقری

نگاهی به جنبش سبز دموکراسی خواهی

جنبش دموکراسی خواهی 104 ساله مردمان ایران با تمامی افت و خیز هایش در 25 خرداد 1388 بصورت جنبش سبز متولد شد و سیل جوانان و زنان ایران به خیابانها آمدند تا از یکی از پایه ای ترین حقوق شهروندی یعنی رای خودشان را پاسداری کنند . هرچند که جنبش سبز موفق نشد که خواسته هایش را به سر منزل مقصود برساند ، اما دست آوردهایی داشته که بطور یقین سیر تحول به دموکراسی و آزادی برای ایران را تا حدی تسهیل کند.



حسين اسدی

نظام توتالیتر جمهوری اسلامی و علائم زوال آن

در جمهوری اسلامی روند فرو پاشی نظام از همان ابتدای پایه ریزی آن، و در حقیقت از زمانی شروع شد که خمینی رهبر "انقلاب" اجازه داد که سران ارتش و نظام سابق را در "محاکمات" چند سا عته وگاه چند دقیقه ای در پشت بام خانه اش اعدام کنند. و از این طریق در حقیقت قهر هر روزه و لجام گسیخته را جانشین قدرت نمود.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

مردن با چشمان باز و...!

نظام ولایت مطلقه فقیه سیاهکارتر و رسواتر از آن است که بتوان انتظار داشت دستکم به قانون اساسی نکبت خود که صریحا می گوید رهبر در برابر قانون با سایر افراد برابر است، احترام بگذارد و جرم من درآوردی "توهین به مقام معظم رهبری" را در یک کیفرخواست رسمی به کسی نسبت ندهد. همچنین، از نظامی که از پیشرفت های شگفت انگیز اطلاعاتی فقط این را یادگرفته که چگونه با بکارگیری اراذل و اوباش ارتش سایبری تشکیل دهد و به جنگ معترضان و مخالفان برود و راه های اطلاع رسانی آزاد را مختل کند، نمی توان توقع داشت که ابلهانه بودن اتهام "تماس با رسانه های بیگانه" در دنیای امروز را بفهمد!



فرید راستگو

چرائی عدم پاسخ مثبت مردم، به شورای همبستگی راه سبز امید

حال سئوال اینجاست، در کدام انقلاب و جنبش مردمی یک عده مجهول الهویه از مردم خواسته اند بروند در خیابانها تظاهرات کنند، دستگیر شوند به زندان بیفتند و حتی کشته شوند تا ما غایبانی بی هویت به قدرت برسیم. این چیزی جز یک طنز گریه آور نیست که عده ای به خود اجازه دهند از یک ملت تاریخی که در عرض 100 سال گذشته چندین جنبش و سه انقلاب را از سر گذرانده اند چنان در خواستی نمایند و بعد هم به ریش مردم بخندند.



taheripour.jpg
جمشيد طاهری‌پور

خرداد ۶۰؛ رنج‌هایی که باید فضیلت شوند

در ماه‌های منتهی به خرداد ۶۰، چند بار با کادرهای رهبری مجاهدین خلق گفتگو داشتم. می گفتند که فعالیت های افشاگرانه شان، درگیری های هر روزه ملیشیا در مدارس با انجمن های اسلامی و در خیابان با حزب الله در بی اعتبار کردن "مشروعیت" خمینی به نتایج خود دستیافته و مردم با درک مظلومیت مجاهدین خلق و ماهیت سرکوبگر و ارتجاعی حکومت خمینی، در موقعیت پشتیبانی از مجاهدین خلق قرار گرفته اند و از خمینی روبرتافته اند"



تقی روزبه

زایش و زوال اسطوره ها در عصرنوین

به مناسبت سالگرد جان باختن ندا

فرشی از گلبرگ در حرکت، بر بستر آبی روان، تصویر نمادینی است از جنبشی که غنچه های پرپر شده اش یکی دو نفر نیستند که ندا فقط یکی از آن هاست. فرزاد کمانگرها، سهراب اعرابی ها ، دانشجویان قربانی شده، هاله سحابی ها و زندانیانی که حاضر نیستند که سلطه و تحقیر بر انسان را حتی در بازداشتگاه های قرق شده رژیم برتابند، و لاجرم جام شوکران سرمی کشند.



ارژنگ بامشاد

تجاوز جنسی، تاثیرات ویرانگر و راه ها ی مقابله

مقایسه ی رسانه ای شدن موضوع تجاوز جنسی در بازداشت گاه های جمهوری اسلامی و اکنون در خمینی شهر و کاشمر و گلستان، نشان می دهد که این اقدام ضدانسانی و کثیف، جزئی از فرهنگ مردسالارانه و قدرت گرائی است که جامعه را در چنگال خود گرفته و توسط قدرت مسلط حکومتی حفاظت، حمایت و بازتولید می شود.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

تهى بودن عنصرخرد و روادارى در جهان بينى ايرانيان

با تآمل به برخی مؤلفه های مفهومی موضوع بحث مقاله را پی می گیریم

وقتى صحبت از دين به ميان آيد معنايش قطعيت حقيقت است كه در ابدى بودن احكام و اصول آن جارى مى شود و اين با روادارى و حق اختيار انسان در تضاد قرار می گیرد وانگهى اگر تفاسير ارزشگذارى شده در عباراتى از احكام دين مؤيد جنبه اخلاقى و انسانى آنست، بهترین توصيه این است که به " سوسياليسم از نگاه كمونيسم بپيوندیم كه جنبه بسيار قوى اخلاقی و انسانى در اين عبارت " از هركس به حد توانش و از هر كس به اندازه نيازش" نهفته است و خرد زردتشتى به گرد آن هم نمى رسد.



همنشین بهار

کلکم راع و کلکم مسئول

اسیرکُشی سال ۶۷ و سخنان آقای اردشیر امیرارجمند

وقتی فتوای کشتار بهترین فرزندان این میهن مظلوم، حکم خدا لقب می‌گیرد و روی کینه سوار می‌شود، همه کسانیکه با سکوت خویش برآن صّحه گذاشتند، حتی اگر در شمار کسانی نبودند که به زندانیان دستبند و چشم بند و تیر خلاص زدند، همدل و همراه آن شقاوت ضد بشری هستند.



hamid-nouzari.jpg
حمید نوذری

۳۰ خرداد ۱۳۶۰
باز بینی یک رویداد تاریخی پس از سی سال*

خرداد 1۱۳۶۰ نقطه‏ ی عطفی در تاریخ پیکار دموکراتیک مردم ایران است. با این همه این رویداد تاریخی که مسير زندگی اجتماع و اشخاص بسیاری را دگرگون ساخت و فاجعه‌ ى بزرگی برای کشور به بار آورد، از یادها گریخته است. بررسی رسانه‏ های اپوزیسیون نشانگر آن است که این واقعه در زندگی سیاسی جامعه ‏ی تبعیدی نيز جايگاه بايسته‌ى خود را ندارد و بيم آن مى‌رود كه در هاله‏ ای از فراموشی فرو رود.



Abolfazl-s.jpg
ابوالفضل محققی

یک مشت خاک!

پانزده نفر بودیم؛ کوچک‌ترین‌مان دو کودک چهل‌روزه و سه‌ماهه بودند و مسن‌ترین‌مان پیرمردی هفتاد پنج ساله (۱) که من افسار قاطر او را به دست داشتم. او قادر به راه‌رفتن نبود. از میان تل‌های کوچک خاکی عبور می کنیم؛ دو بچه شیرخواره که قرص خواب‌شان داده‌ایم دیرگاهی است که در میان چادرنمازهای آویخته بر گردن مادران‌شان در خوابند. راهی بود باریک، پر فراز و نشیب که از آخرین روستای مرزی ایران دهکده " دوست محمد " در زابل شروع می شد و به شهر مرزی نیمروز ( زرنج ) در افغانستان می رسید. یکی از تاریک‌ترین شبها که حتی یک ستاره نیز سوسو نمیزد.



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

بررسی رویدادهای سیاسی ایران

در برنامه هفتگی رویدادها و نظر های تلویزیون تیشک

برنامه این هفته در اساس به بررسی و تحلیل درگیری هواداران احمدی نژاد و رقبایش در بیت رهبری و مجلس و سپاه اختصاص داشت و با نظری بر نتایج انتخابات ترکیه پایان یافته است پیوست می باشد



فرهاد یزدی

زير بار سنگين همراهی با جنبش سبز

راه برگزیده ملت یعنی راه درازمدت و مسالمت آمیز، کم هزینه ترین راه رسیدن به مردم سالاری در ایران. می دانیم که رژیم برای حفظ خود تا جنگ داخلی هم پیش خواهد رفت. از سوی ديگر می دانیم ملت ایران خواستار جنگ داخلی نیست. پرسش منطقی به این جا می‌رسد که نیروهای سرکوبگر رژیم تا چه مرحله ای همراه با رژیم خواهند ماند؟ این پرسشی بود که پاسخ آن دوسال پیش روشن نبود و امروز نیز هنوز روشن نیست. از این رو، ضربه قاطع در دوسال پیش می توانست بسیار خونین‌تر باشد.



علی جلال

پیرامون "الماس" جمهوری اسلامی،

و تلاشهای دولتهای فرانسه، انگستان و آمریکا برای سوءُ استفاده ازجنبش
ضد ارتجاعی و دمکراسی خواهانه مردم ایران

جمهوری اسلامی فیلمی با نام "الماس فریب" را ازتلویزیون خود پخش کرده، در این فیلم کسی بنام "مدحی" از "کار ها و اقدامات" خود می گوید و کس دیگری نظرات وزارت اطلاعات را بصورت صدای متن فیلم، بیان می کند. در نوشته زیر پیرامون این موضوع اینجانب از سابقه این امر، تا آنجا که من شنیده ام آغاز می کنم، نقل قولها را داخل کروشه می آورم.



»  اسلام سیاسی/ایدئولوژیک ، نوجویان دینی و ملی گرایی
»  رخنه، نفوذ، جاسوسی
»  خشونت ما یا خشونت آن ها؟
»  مصالحه ولائی
»  چرا کانون نویسندگان ایران، غیر قانونی است؟
»  بیست و دوم خرداد، طبقه متوسط جدید
»  این کمترین دستاورد بود
»  ثنویت و ایستایی در سیاست
»  تاریخ بی خردی!
»  نگاهی گذرا به انتخابات ترکیه و پیآمد های آن
»  موقعیت دشوار سحابی
»  عکس یادگاری با تاجر امنیتی الماس فریب
»  گرگ های گرسنه همدیگر را می درند
»  تاکتیک های گشاینده وتاکتیک های بازدارنده
»  در راهپیمایی ۲۲ خرداد نباید شرکت کرد، ۲۲ خرداد ۸۸ روز سیاهی در تاریخ ایران است
»  پروژه الماس فریب، درس آموزنده ای برای اپوزیسیون
»  جایگاه زنان در جنبش سبز و در خیزش های منطقه
»  جمهوری اسلامی تارنماها را حلال میکند
»  آیا می توان مخالفان خود را دوست داشت؟
»  میانجیگری و دیالوگ برای حل اختلافات و صلح بین افراد و گروه ها
»  "فریاد با لبان بسته"!
»  تدابیر غیر انسانی
»  ... و چه نباید می کردیم
»  از شب هنوز مانده دو دانگی!
»  ماه عسل اقتدارگرایان رو به پایان است
»  از ماست که بر ماست
»  هاله و خاطره‌هایش
»  یادداشتی در باره دمکراسی و بورژوازی ایران
»  لانه‌ی فساد "بیت رهبری" است
»  وقایع روزهای اخیر به ما چه می گویند
»  پروژه وحدت چپ، موتور کوچک محرک ائتلاف جبهه سکولار دموکراسی
»  قتل تعمدی خانم هاله سحابی توسط جمهوری اسلامی
»  ذهنیت تک عاملی فاجعه آفرین است
»  سحابی، همراهی انتقادی از چپ با اصلاح طلبی مذهبی
»  ایده ی " مدارا" و دگر اندیشان و غیر باوران
»  بازنده اصلی بحران قدرت در حاکمیت اسلامی کیست؟
»  جهان سیاست جهان ایده الیسم و رویا ها نیست
»  تهاجم به جبهه ملی ایران
»  زیرآب زدن، فرومایگی یا هردو!