nakhaei.jpg
شهباز نخعی

سازمان بی سامان!

«سازمان ملل متحد با همکاری شرکای متعدد می تواند به سابقه فعالیت های غرورانگیز گذشته خود ازجمله برچیدن استعمار، امحای بیماری های مرگبار، پیروزی بر آپارتاید، توسعه حقوق بین الملل، حفظ صلح درنواحی بحرانی و تدوین مجموعه معاهدات برای تأمین حق مسلم انسان برآزادی، برابری و منزلت بنگرد». این بخشی از پیام بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل به مناسبت گرامی داشت هفتادمین سالگرد تأسیس آن در ۲۴ اکتبر است.



حسن نادری

سوریه قربانی جدال کشورهای ارتجاعی،اقتدارگرائی و نئوامپریالیست،
راه های برون رفت

گرچه افزایش تدریجی بحران سوریه، برای همه مشکل ساز خواهد بود. اما خوشبختانه ما شاهد فقدان استراتژی و جهانی ای که بتواند جهان را به سمت جنگ جهانی اجتناب ناپذیر یا درگیری بین دو ائتلاف متضاد ـ ایالات متحده آمریکا و شرکاـ و روسیه و شرکاء سوق دهد، هستیم. زیرا شرایط جهانی کنونی متفاوت از دو جنگ جهانی قبل هستند و دارای پیچیده گی چندگانه ای از درگیریها، اهداف متضاد استراتژیکی و اقتصادی با موقعیت های مختلف. همه این پارامترها برخاسته از بن بست سیاسی و اجتماعی، سرکوب آرمانهای مردمی و فروپاشی نهادهای دولتی ... در هر یک از کشورهای مربوطه میباشند.



seif.jpg
سيروس"قاسم" سيف

قرن بيست و يکم، قرن رستاخيز مهاجرين است:
(مهاجرين جهان، متحد شويد! )

بسته شدن نطفه ی شرکت جولاشگا، همزمان بوده است با ظهور انسان در کره ی زمين؛ با اين تفاوت که ظهورانسان ازاولين خسوف و کسوف فراتر می رود، اما لحظه ی بسته شدن نطفه ی جولاشگا،چيزی است در حدود همان خسوف و کسوف اول!
اطلاعات به دست آمده راجع به گذشته های اين شرکت، بناشده بر حدس و گمان است و فاقد جان تاريخی، تا آن زمان که در سرتاسر جهان، اقدام به خريد خاک قبرستان های قديمی می کند و تاريخش، می شود، تاريخی جاندار و هدفمند!



میشل ورشاوسکی

جوانان فلسطینی و جنگ تن به تن با اسرائیل با سلاح سرد

ترجمه بهروز عارفی

چه شد که به جائی رسیده ایم که ده ها دختر و پسر جوان فلسطینی با سلاح سرد به یهودیان اسرائیل حمله می کنند؟ بیشتر کسانی که نتانیاهو آنان را «تروریست» می نامد، پس از قراردادهای اسلو به دنیا آمده اند و در یاس و تحقیر و ترس دائمی و بدون چشم انداز آینده، با شکست قطعی «روند صلح» بزرگ شده اند. این جوانان که از ایدئولوژی، دیپلماسی و شعارهای بی عمل خسته شده اند، در جستجوی کرامتی پایمال شده به میدان آمده اند و از تاوان آن هراسی ندارند.



ارژنگ بامشاد

انتفاضۀ سوم
انقلاب جوانان فلسطین

بیست و دو سال پس از امضای قرارداد صلح اسلو در ۱۹۹۳ توسط یاسر عرفات رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین و اسحاق رابین و شیمون پرز رهبران وقت دولت اسرائیل، محمود عباس رئیس دولت خودگردان فلسطین در نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل، مرگ این قرارداد را اعلام کرد. محمود عباس مرگ قطعی قراردادی را اعلام کرد که از زمان انعقادش، به دلیل شرایط بسیار سخت و خفت آوری که بر رهبری فلسطین تحمیل کرده بود، تنها می توانست بر نفرت میان فلسطین و اسرائیل بیافزاید و چنین نیز شد.



نادر فولادی

نگاهی به علل بحران جاری در کردستان عراق!

کردستان عراق درشرایط حاضر با بحران همه جانبه ای مواجه است که وضع نگران کننده ای را دامن زده است. در شرایطی که جنگ با داعش در جریان است ، هرگونه تنش اجتماعی و سیاسی لطمات جبران ناپذیری را برای مردم ساکن منطقه اقلیم در پی خواهد داشت. درهمین رابطه باید به اوضاع وخیم اقتصادی کردستان عراق هم اشاره کرد. دولت منطقه ای در چند ماه اخیرقادر به پرداخت حقوق کارمندان و بخش مهمی از تعهدات مالی خود نبوده است.



sureye-va
کارولين هايک، ساميا مداوار و آنتونی سمران

سوريه: ديپلماسی در همه‏ ی اين کشورها۱

برگردان: سيامند

روسيه، متحد سوريه از دوران شوروی، به دفعات حمايتِ ناگسستنیِ خود از رئيس‏جمهور بشار اسد را مورد تأکيد قرار داده است. حمايتی که به ويژه با ارسال سلاح به اين کشور، به رغم منازعاتی که الآن چهارسال از عمر آن می‏گذرد، همچنان ادامه داشته است. سوريه يکی از اصلی‏ترين متحدان روسيه در دنيای عرب است. اهميت دمشق برای مسکو، نخست در زمينه‏ی تجاری است. اگر مخالفين بشار اسد به قدرت حکومتی دست بيابند، می‏توانند سرمايه‏گذاری‏های متعدد روسيه در اقتصاد سوريه را زير سئوال ببرند. به علاوه، پايگاه تدارکات و تعميراتِ نيروی دريايی‏اش در بندر طرطوس در شمالِ غرب سوريه ، تنها پايگاهی است که روسيه در خارج از خاک شوروی سابق در اختيار دارد، در حالی‏که دسترسی به درياهای گرم همواره يکی از مشغله‏های ذهنی روس‏ها بوده است. سرنگونی رژيم دمشق، موجبِ عزيمت و خروج مسکو از خاورميانه خواهد شد.



turkey-blast-01.jpg

قتل عام آنکارا و مسئولیت رجب طیب اردوغان

برگردان: جواد طالعی

پیش از آن که اصولا تحقیقات آغاز شود، احمد داووداوغلو نخست وزیر ترکیه بدون اتلاف وقت، سه گروه را به عنوان عاملان احتمالی متهم کرد: داعش، حزب کارگران کردستان و گروه چپ رادیکالی که به صورتی تعجب آور عمری پردوام داشته است. گروهی که به “دی اچ ک پی سی” شهرت دارد. این آخری معمولا اهدافی را انتخاب می کند که برایش جنبه سمبولیک دارند. این هدف در سال 2013 سفارت آمریکا در آنکارا بود. آنجا دو نفر کشته شدند.



علی دماوندی

مجازات جمعی – سیاست دولت اسراییل علیه فلسطینیان

در حالیکه تراژدی سوریه و عراق همه چشمهای جهانیان را بخود معطوف داشته ، و موج پناهندگان و فراریان از جنگ و کشتار و توحش و ویرانی در ابعادی میلیونی مرزها و دریاها و کوهها را در می نوردند واجساد کودکان در سواحل مدیترانه رویاهای فراریان از مرگ را غرق میکند و تصویر حزن انگیزی را از جنگهای نیابتی خاورمیانه برای تغییرات نئوکانی و "نظم نوین جهانی" با هزینه هایی وحشتناک وسنگین برای مردمان منطقه میاورد. خشونت در سرزمینهای اشغالی ابعاد تازه ای گرفته و دولت ناتانیاهو سیاست مجازات جمعی فلسطینیان را در ابعادی وسیع به همه مناطق اشغالی گسترش داده است.



salame-kile.jpg
سلامة كيله*

"مظلومیت" اهل تسنن در سوریه!

ترجمۀ حماد شیبانی

چهار سال بعد از شروع انقلاب در سوریه مسئلۀ ما محدود شده است به "مظلومیت سنی"ها ونه جنبش انقلابی علیه مافیای استبدادی حاکم. مسئلۀ سوریه مدتهاست به "حق طبیعی" اکثریت جمعیت سنی مذهب" فروکاهیده شده که باید به جای "اقلیت علوی" غاصب، قدرت را تسخیر کند. این چکیدۀ نظرات یک استاد عالیمقام بنام (صادق العظم) است و این روزها توسط برخی کسانی که سوار انقلاب شده اند تکرار می شود. آنها از ما می خواهند که این مؤلفه را بعنوان یک حقیقت بلامنازع به رسمیت بشناسیم.



Jeremy-Corbyn.jpg
گرایش به چپ در حزب کارگر

جرمی کوربین، مردی که باید ازپا درآورد

آلکس نونس - برگردان شهباز نخعی

پس از پیروزی آقای دیوید کامرون در انتخابات ماه مه ۲۰۱۵، تحریریه روزنامه های بریتانیایی نوشتند که حریف او در حزب کارگر، دیوید میلیبند، زیاد چپ روی کرده بود. هواداران حزب کارگر با انتخاب جانشینی بی پرواتر از او، داوری دیگری داشتند. آقای جرمی کوربین، که تجسم پیشروترین جناح حزب کارگراست، از جنبش توده ای [در بدنه حزب] بهره برده است. با این حال، نمایندگان مجلس و آپاراتچی های حزب( اعضای حقوق بگیر و کادرها) قصد ندارند او را آسوده بگذارند.



name-az-damaskus.jpg
نامه ای از دمشق

آیندۀ سوریه دست دیگران است ... ما چه کاره ایم؟؟؟

ترجمۀ حماد شیبانی

وقتی در محلات مختلف دمشق از این پست بازرسی به آن یکی گذر می کنی و لهجه های مختلف سربازان بیگانه را می شنوی حس می کنی یادآوری هدفهای اولیۀ انقلاب نوعی ساده لوحی است. بویژه وقتی حجم بالای دخالت خارجی و تأثیر شوم آن بر سرنوشت واقعی کشور توی سرت می کوبد. وقتی نتایج هولناک جنگ رصد می شود، هر بیننده ای احساس می کند جائی برای ارادۀ سوریه ایها وجود ندارد. بنظر می رسد یأس و ناامیدی به شکل روزافزونی همۀ مردم سوریه را در خود فرو برده است. این مسئله تنها مخالفان رژیم را شامل نمی شود. طرفداران رژیم هم چنین احساسی دارند.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

آمریکا در خاور میانه

اکنون ۶۳۰۰ پیمانکار نظامی در عراق برای پشتیبانی از عملیات آمریکا کار می‌کنند. در آوریل ۲۰۱۴، بیش از ۶۰۰۰۰ پیمانکار در افغانستان مشغول به کار بودند. در آوریل سال بعد ۳۰۰۰۰ پیمانکار غیرنظامی در افغانستان کار می‌کردند. این ارقام پیوسته در حال کاهش اند. کنگره در ۲۰۰۸ یک هیئت بررسی دوحزبی بنام کمیسیون قراردادهای حین جنگ را ایجاد کرد. این کمیسیون برآورد کرد که ۳۱ تا ۶۰ میلیارد دلار در کلاهبرداری و ریخت و پاش در عراق و افغانستان از هزینه آمریکا ناپدید شد. در اوج جنگ‌های افغانستان و عراق، تعداد پیمانکاران نظامی بیش از سربازان آمریکایی بود.



علی العنزی *

دخالت نظامی روسیه : دلایل و بازتابها

ترجمۀ حماد شیبانی

از دید تحلیلگران، اهداف دخالت نظامی مستقیم روسیه در سوریه به دلایل متعددی برمی گردد از جمله: جلوگیری از استفادۀ غربیها و در رأس آنان آمریکا از تضعیف، فرو پاشی و سقوط رژیم اسد آنهم به هر شکل ممکن. همچنین جلوگیری از ایجاد منطقۀ پرواز ممنوع، امری که به صراحت در اظهار نظر صریح بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه آمده است. چرا که این اقدام یعنی برپائی منطقۀ پرواز ممنوع می تواند فروپاشی رژیم را سرعت بخشد و آزادی حرکت و امکان پیروزی مخالفان اسد، بویژه در مناطق شمالی کشور را فراهم نماید و زمینه ساز پیشروی آنها به سوی دمشق باشد.



Batlaghe-Biakhlaghi.jpg

باتلاق بی اخلاقی در منازعۀ سوریه

نوشتۀ أيمن الصفدی - ترجمۀ حماد شیبانی*

جائی برای مقایسۀ اخلاقی میان مداخله گران در بحران سوریه وجود ندارد. همۀ کشورهائی که سوریه را به صحنۀ سازماندهی و حل تناقضات خویش تبدیل کرده اند ، در این باتلاق گرفتار شده اند. آمریکا، فرانسه، ترکیه، قطر، ایران، روسیه و دیگرانی که به سوریه چشم طمع دوخته اند و در پی برآورده کردن امیال توسعه طلبانۀ خود به آن دست درازی می کنند ، همگی در این سقوط اخلاقی با هم برابرند. نقطۀ اشتراک این کشورها بی توجهی آنها به رنجها ومشقتهای مردم سوریه است.



jashnvare-theatre-london0-20.jpg
عفت ماهباز

گزارش کامل سومین جشنواره بین المللی تئاتر ایرانی –لندن

آماتور ها در کنار حرفه ایی ها،. نمایش "در حضور باد" نوشته بهرام بیٌضایی در کنار نمایش "شبانه روز" نوشته روشنک مرادی نویسنده جوان از پاریس در کنار بازیگر حرفه ایی گلرخ بابایی (در حضور باد) ساناز قاصی زاده در كاكتوس،.سیاستی که به عمد فستیوال تئاتر لندن دنبال می کند برای معنا دادن به کار هنرمندان جوان تر، برای اینکه دیده شوند و به کارشان اهمیت داده شود برای تشویق انها به ادامه کار در شرایط دشوار خارج از کشور



نزدیکی گام به گام عربستان سعودی و اخوان المسلمین
دگرگونیِ نگران کننده برای مصر

آلن گرش - ترجمه بهروز عارفی

در اوضاعی که قیام های کشورهای عربی فرو نشسته اند، رقابت های عربستان و ایران موجب تحرکی چشم گیر در منطقه شده است. در این رودرروئی، عربستان محتاطانه به اخوان المسلمین نزدیک می شود. در حالی که تا کنون با آن سازمان مبارزه می کرد.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
گزارشی از سخنرانی مهرداد درویش پور

درباره انگیزه ها و پیامدهای مهاجرت و دشواری های بهم پیوستگی

روز سه شنبه ۲۲ سپتامبر جلسه سخنرانی و گفت و شنود با مهرداد درویش پورد درباره موج اخیر پناهجویی ها به اروپا و انگیزه ها و پیامدهای مهاجرت و دشواریهای بهم پیوستگی به دعوت نهاد آموزش کارگری (آ ب اف) سوندبی بری در استکهلم برگزار شد. حزب خارجی ستیز دمکرات های سوئد در انتخابات سال ۲۰۱۴ سوئد و تحولات پس از حوادث تروریستی ۱۵ ژانویه در پاریس در دستور روز قرار گرفته اند. بسیاری نسبت به ایده جامعه چند فرهنگی نظر منفی یا تردید آمیز یافته اند و خود را درحاشیه جامعه، تحت تبعیض و فاقد موقعیت می یابند.»



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

سوریه در اشغال روسیه!

آیا روسیه پس از دست یافتن به هدف راهبردی خود که محکم کردن جای پا در مدیترانه شرقی است، به تعهدات خود دربرابر متحد آخوندی اش وفادار می ماند و آنهارا فدای یک معامله بزرگ با غرب و آمریکا - مثلا کاهش تحریم های ناشی از مسئله کریمه و اوکراین - نمی کند؟! پاسخ مقاله روزنامه "هاآرتص" این است که: «درصورت شکل گیری معامله ای که درآن روسیه همراهی غرب را با بخشی از مطالباتش در نواحی تحت نفوذ شوروی سابق در ازای همکاری دریافتن یک راه بلند مدت برای سوریه به دست آورد، پوتین در نادیده گرفتن رژیم ایران درنگ نخواهد کرد».



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

زوال سوریه آیا برون‌رفتی هم دارد؟

بیش از چهار سال پیش شروع‌ شده و اکنون خرابی، تباهی و بی خانه‌مانی مردم، نصیب سوریه شده است. سیل اشک بر گونه‌ی شزنان، مردان و کودکان سوری، پشت درهای بسته‌ی اروپا، انسان را وادار به اندیشه می‌کند؛ چرا؟ کدام قدرت‌ها در دربه‌دری مردم سوریه نقش داشته‌اند؟ برای چه؟ پاسخ به چنین پرسشی نیازمند نگاهی است به چهار سال پیش تا کنون. سیاست دولت‌های غربی، عربی و منطقه را باید بررسی کرد تا شاید بتوان پاسخی برای چرایی تباهی خاک سوریه و نابسامانی مردم‌اش یافت.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

کشورهای خاور میانه در قرن بیست و یکم

کشورهای خاورمیانه را می توان در چند مدل سیاسی تجرید کرد. این مدلها رخدادهای سیاسی را با عوامل داخلی، خارجی نقشه بندی می کنند. نتایج بررسی این مدلها، کمک به حدس گرایش آینده هر کشور می باشد. در این مدلها عامل خارجی نقش 2گانه ثبات دهنده و تشدید جنگ را دارد. مدلهای رهایی از استبداد در کشورهای خاور میانه بقرار زیرند. مرور اخبار تصویر ۴۰تیکه ای/ کلایدوسکوپیک از رویدادها می دهد. ولی غور و قیاس اخبار ظرف ۵۰ سال الگوهای برآمده را روشن می کنند.



گفتگوی ، بوانتورا دی سوسا سانتوس جامعه شناس

بحران، یک استراتژی آگاهانه برای تخریب اجتماعی

ترجمه : فیروزه راد

جهان در بحرانی عمیق بسر می برد. در عین حال می خواهند بما بباورانند که مدل نئولیبرابی تنها امکان موجود است. جامعه شناس پرتقالی، "بوانتورا دی سوسا سانتوس"، با کنکاش دراین افسانه نظرگاه خود را در جهت پایه ریزی دانش آلترناتیو، بشرح دیگری بیان می کند. بقول دی سوسا وقت آنست که دانشگاه ها، درها و پنجره های خود را برای ورود دانش آلترناتیو بگشایند.
بوانتورا دی سوسا سانتوس درعلوم اجتماعی، چهره ای برجسته و مسئول دپارتمان جامعه شناسی دانشگاه کویمبرا پرتقال است . او بخش عمده سال راجهت شناسایی دنیای جدید در راه سفرمی باشد.