رحمت بنی اسدی

در رابطه با کشتار پاریس
آیا حکومت ها بیدار می شوند؟

دو دولت فرانسه و بلژیک تمامی نیروهای خود را بسیج کرده اند و به دنبال چند جوان تروریست می گردند که از بلژیک به پاریس آمده و کشتار خونینی در حیابان های این شهر به راه انداخته و رفته اند. دو جامعه فرانسه یا بلژیک چندان با هم متفاوت نیستند، چیزی که در بروکسل یا دیگر شهر های بلژیک می گذرد، همان چیزی است که در فرانسه امروز می گذرد، ضمن آن که بلژیک " کمونوتاریسم" یا جمع گرایی را پذیرفته است و فرانسه با شدت با آن مقاومت می کند. یک سوم جمعیت بروکسل پایتخت بلژیک را خارجیان تشکیل می دهند و می توان محلاتی را یافت که خاص ترک ها، کرد ها یا عرب هاست.



مارک شِر لُپارَن

فرانسه محبوس در «جنگ با تروریسم»
اصرارِ ناپسند

ترجمه بهروز عارفی

سوءقصدهای سیزده نوامبر در پاریس و صدوسی قربانی آن ضربه روحی عاطفی منطقی و مشترکی در مردم ایجاد کرد. باوجود این، نباید دردهای ناشی از این کشتارهای همراه با خشونت باورنکردنی مانع از تعمق درباره ریشه ها و منشاء آن شود. البته نباید این نکته را به جلوه های ظاهری مسئله محدود کرد. فرانسه الزاما باید به این سوءقصدها واکنش نشان دهد. اما، متاسفانه دولت فرانسه پاسخی برگزیده که ناسازگاری و غیرمفیدی آن، بارها در گذشته دیده شده است.



جنیفر مونرو

سیاست تجاوزگرانه‌ی پیمان غرب

برگردان به فارسی: و. معصوم زاده

ناشر و نویسنده‌ی آلمانی ولفگانگ بیتنر، در اکتبر ۲۰۱۴ به بهانه‌ی وقایع اوکراین کتابی به نام "تسخیر اروپا توسط آمریکا" منتشر کرد. اين کتاب در عرض یک سال سه بار تجدید چاپ‌شده است،هر چند که رسانه‌های مسلط با سکوت از کنار آن گذشته اند. چندی پیش انتشاراتی وسترلند در فرانکفورت / ماین با افزودن 45 صفحه‌ی جدید به کتاب، آن را دوباره به دست چاپ سپرده است. با خواندن این کتاب درواقع هم زمینه‌ها و پشت پرده‌ی کشمکش‌های جاری در اوکراین و هم پیامدهای ناگوار مجازات اقتصادی و سیاست تجاوزکارانه و تهاجمی پیمان‌های غربی روشن‌شده است. ازاین‌رو مطالعه‌ی آن توصیه می‌شود.



همنشین بهار

داعشِ سیاه و داعشِ سفید

Black Daesh, white Daesh

داعش دو چهره دارد. داعش سیاه همان گروهی است که سر می‌بُرد، می‌کشد، سنگسار می‌کند، دست و پا قطع می‌کند، میراث انسانیت را نابود می‌کند، و از آثار باستانی، زنان و غیر مسلمانان بیزار است. اما داعش دوم سفید است، پوشش بهتری دارد و آراسته می‌نماید ولی همان کارهایی را می‌کند که داعش سیاه انجام می‌دهد. این داعش سفید عربستان سعودی است. عربستان همان داعشی است که خودش ساخته است. درواقع عربستان همان داعش است که موفق به تشکیل دولت شده است.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

برداشت توفان برآمد کاشت باد است

مله تروریستی جنگاوران امارت اسلامی (داعش) به مردم بی‌گناه و در مکان‌هایی که به احتمال هدف‌مند انتخاب شده بودند را هیچ انسانی که ذره‌ای شعور و معرفت داشته باشد و پایبندی به مبانی حقوق بشر را اصل زندگی بداند، نمی‌پذیرد. در این معنا تنها زبان گشودن و محکوم کردن عملیات تروریستی کافی نیست و باید هوشمندانه به ریشه‌ها نقب زد تا دید چه می‌شود که نوجوان پانزده ساله مسلسل دست می‌گیرد، به خود کمربند انتحاری می‌بندد و در جیب‌هایش نارنجک می‌گذارد تا کسانی را بکشد که هرگز حتا یک کلام با آنها صحبت نکرده و دشمنی با آنها ندارد.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

فروپاشی اردوگاه و امپریالیزم

پوکیدن نظام از درون در ندیدن گسترش طبقه متوسط مدرن برآمده از انقلاب اکتبر با انتظارات نوین، فساد برخی جناحهای حاکمیت، عدم کیفیت تولید در رقابت جهانی، نبود سندیکاهای کارگری، سرکوب امنیتی شهروندان برای حق سفر بخارج و حتی سفر داخلی بخاطر ثابت بودن محل کار، نبود رسانه های غیردولتی، نبود تفریحات مدرن، عدم تعادل بین بودجه نظامی- فضایی و تولید صنایع مصرفی به فروپاشی حاکمیت انجامید.



Christian-Brugerolle0.jpg
عباس شکری

فراموش‌شدگان جمهوری

با خود فکر می‌کنم؛ تا هنگامی که محله‌های ایل دو فرانس، با کمترین امکانات آموزشی وجود دارند؛ - سهم دانش‌آموزان این محله نسبت به محله‌های متوسط پاریس، سه‌برابر کمتر است، شورای شهر همان بودجه‌ای دارد که محله‌های ثروتمند با دانش‌آموزان کمتر – آیا چنین عملیاتی موجب کمتر شدن موج خشونت و افراط‌گرایی خواهد شد؟ آیا سرانجام احزاب چپ و به‌ویژه حزب سوسیالیست برای حفظ آبروی از دست رفته‌اش میان فرودستان، تصمیم به تغییرات بزرگ در برنامه‌‌های حزب دارد؟ سران حزب سوسیالیست فرانسه از مردم دور شده‌اند و در رقابت برای حفظ قدرت همانی را اجرا می‌کنند که احزاب مخالف راست‌گرا می‌خواهند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

چرا؟!

این نخبگان و نابغه های هوشمندی که امروز بردنیا حکم می رانند، برای حل مسئله یاد شده دربالا رویکردی متفاوت با دانش آموز 10-12 ساله با ضریب هوشی متوسط دارند. یکی می گوید: عمل پرتقال فروش سد معبر، تخلف صنفی و درخور مجازات است، باید او را دستگیر نمود و پولی را که دارد ضبط کرد! دیگری می گوید بدون نظر اتحادیه فروشندگان میوه نمی توان دراین مورد اقدام کرد! نظر سومی این است که کسی که امروز پرتقال فروخته نمی تواند فردا بدون کسب مجوز سیب بفروشد! چهارمی می گوید دراین میان تکلیف مالیات دولت که پرداخت نشده چه می شود؟!



hayolaye-kohan0.jpg
کارابگیر آک کویونلو

هیولاهای کهن ترکیه در قالب چهره های جدید*

برگردان: آرسن نظریان

حملات انتحاری یکی پس از دیگری در ترکیه روی می دهد. مردم ترکیه به صحنه های کشتارهایی که محل وقوع آن نه در سوریه یا عراق، بلکه در پایتخت خودشان است، دارند عادت می کنند. انفجارهای دوگانه ای که در ١٠ اکتبر جاری جان حداقل ١٠٢ نفر را در یک گرد هم آیی صلح در آنکارا گرفت در پی یک سلسله انفجارهایی به وقوع پیوست که از سوروک در ماه ژوییه و دیاربکر در ژوئن گذشته شروع و از زمان بمب گذاری مه ٢٠١۳ در ریحانلی، مرگبارترین حملات در تاریخ ترکیه شناخته شده اند.



egypt-protests0.jpg
دانیل کالینگرت*

سرکوب و بی ثباتی: سیر نزولی مصر

برگردان: عباس شکری

این جستار که خلاصه‌ای از سخنرانی دانیل کالینگرت، معاون اجرایی خانه آزادی است را به این خاطر انتخاب و ترجمه کرده‌ام که شرایط امروز ایران شباهت زیادی با مصر دارد. بعد از توافق برجام که برآمد گفت وگوهای آمریکا و پنج قدرت اتمی جهان است با ایران، اگر مسایل حقوق بشری به دست فراموشی سپرده شود، جامعه‌ی چند قومی ایران به سرعت شیب تند افراطی‌گرایی و خشونت را برای رسیدن به خواست‌های خود انتخاب خواهد کرد. از یک طرف تاریک‌اندیشان حکومتی خواهان افزایش درگیری هستند و از طرف دیگر برخی از سرمایه‌داران رانت‌خوار برای سود خود ثبات کشور را برنمی‌تابند.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

امپریالیزم یا ابرقدرت آمریکا

آمریکا با ۲ جنبه جمهوری پویا و امپریال نظامیگر در ۶۰ سال گذشته سازمان ملل را دور زد. کسی پیش از ج ج 2 پیش بینی نمی کرد که آمریکا ابر قدرت نظامیگر خواهد شد؛ پس از آن هم کسی فکر نمی کرد که اردوگاه در ۱۹۸۹ فرو پاشیده خواهد شد. پس از این جنگ جنبه جمهوری آمریکا با مارشال پلان به برنامه های آبادانی و بهداشتی جهان می پرداخت. ولی تولید تسلیحات و نیاز نفتی بدخیمی این ابرقدرت جنبه امپریال آن را تقویت کرد.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

سیاست‌های نئولیبرال اروپا: بیماری هاری دنیا

جهان سرمایه‌داری هر روز هارتر می‌شود و خاموشی رسانه‌های تحت کنترل‌شان هم به این آتش خانمان‌سوز دامن می‌زند. اگرچه همه‌جا و همه‌ی رویدادهای جهان کنونی مصداق این ضرب‌المثل ایرانی: «سکوت علامت رضا است» نیست، اما خاموشی خودخواسته‌ی رسانه‌های غربی و به ناگزیر مطبوعات ایرانی خارج کشور که منبع مالی‌شان نهادهای سرمایه‌داری هستند، مصداق این مَثَل می‌شوند. نشخوار کردن آنچه رسانه‌های میلیاردرهای دنیای سرمایه‌داری تبلیغ می‌کنند و به صورت خبر، گزارش، رپرتاژ و تفسیر رویدادها به صورت تنها منابع جهانی به مردم حقنه می‌شود و با تکرار مدام آن شرایط را چنان می‌سازند که بشود هم دروغ رسانه‌ای را باور کرد، کار روزنامه‌نگارانه نیست.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

۱۳ کرسی تا سلطان رجب!

رجب طیب اردوغان در قماری که درآن هم نقش قمارخانه دار و هم قمارباز را ایفا می کرد برنده شد. قماری که برای برنده شدن درآن ابتدا به مدت چند ماه کشور را دستخوش اغتشاش و آشوب کرد تا خود را به عنوان قهرمان حفظ ثبات و امنیت معرفی و آرای آن دسته از رأی دهندگان که امنیت را بر آزادی ارجح می دانند را کسب کند.



ardoghan02.jpg

«اردوغان» با «پ‌ک‌ک» سلطان شد

جمال دانشمند - روزنامه شرق

پ‌ک‌ک با رویکردی هیجان‌زده ناشی از پیروزی برابر داعش و حمایت ضمنی غرب برای اولین‌بار بعد از ظهور این جنبش، به صورت بسیار ناشیانه و ماجراجویانه و بدون امکان تحلیل سود و زیان چنین ریسکی، با کشتن دو مأمور پلیس و قبول مسئولیت آن، عملا اقدام به شروع جنگ کرد و در این زمینه تا حدی پیش رفت که هم توانست فضای سیاسی ترکیه را به طرف ناسیونالیسم افراطی سوق دهد و آرای چپ را از دست بدهد و هم به دلیل ماهیت ذاتی خود مبنی بر تمامیت‌خواهی در صحنه کردستان، امکان هیچ‌گونه ائتلاف و اتحادی را برای جذب آرای محافظه کار و مذهبی فراروی خود ننهاد و براین‌اساس هم این آرا را از دست داد و هم در بُعد نظامی تمامی ایده‌ها را مبنی بر شروع نوع جدیدی از مبارزات خیابانی و درون‌شهری با شکست مواجه کرد.



ابراز نظر بیشتری در مورد مذاکرات مربوط به سوریه

ترجمه از : ایرج واحدی پور

سه پیشرفت مهم جاری حاکی از این است که تلاش برای جریان صلح در سوریه در زمینه محکمتری پیش میرود. . شاید مهمترین آنها تلفن روز دوشنبه شاه سلمان ( King Salman ) از عربستان سعودی به رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین باشد . گزارشهای کرملین سوریه را موضوع عمده صحبتها اعلام میدارند و دو طرف ملاحظات مذاکرات چهارجانبه امریکا ، روسیه ، عربستان سعودی و ترکیه را در بیست و سوم اکتبر در ژنو و نیز « تماسهای بعدی در سطوح مختلف و اشکال گوناگون » را در نظر داشتند .