sudan-eterazat02.jpg
یک سال پس از خلع عمرالبشیر

«انقلاب دسامبر» در سودان به کجا می رود؟

ژیلبر آشکار - ترجمه بهروز عارفی

یک سال پس از سقوط عمر البشیر، رئیس جمهور پیشین سودان، پویائی انقلابی در کشور ضعیف تر نشده است. پیگیری نیروهای سیاسی که خواهان انتقال قدرت به غیرنظامیان هستند، موجب بروز تنش میان حکومت فدرال جدید از یک سو، و نظامیانی که قصد اعمال قدرت خودکامه را دارند، از طرف دیگر شده است. وضعیت دوران انتقالی نامعلوم است.



Deniz
دنیز ایشچی

انقلاب تکنولوژی دیجیتال و پایان برده داری مدرن

هر چقدر هم ما در تنظیم قوانین و مناسبات حقوقی در نظام سرمایه داری شاهد تعدیل هایی بوده باشیم، به موازات آن نه تنها این قوانین پیچیده تر و حجیم تر میگردند که کارگران و تهیدستان را امکان سوار شدن و بکار گرفتن آن تقریبا غیر ممکن میباشد، بلکه سرسام آور بودن هزینه های حقوقی جهت مبارزه در راه کسب تعدیلات به اصطلاح عادلانه، با توجه به فرسایشی بودن پروسه های حقوقی که گاها میتواند سالها طول بکشد، فقط به صاحبان ثروت و قدرت این امکان را میدهد که تقریبا همیشه چرخه های نظام حقوقی را به نفع خویش بچرخانند.



باب آواکیان

فراشکافت‌ها

مترجم: برهان عظیمی

این جزوه به جوانان پرشور نسل نوین چالشگر، این جویندگان و پویندگان حقیقت علم کمونیسم، به کلیه کمونیست‌های انقلابی، به کلیه مردم ستم‌کش و تحت استثمار ایران و جهان و به‌ویژه به رفقای "گروه کمونیست‌های انقلابی سنتز نوین کمونیسم در ایران" برای ایجاد یک حزب کمونیست انقلابی در ایران و پیشبرد یک انقلاب کمونیستی با هدف ساختن یک جامعه سوسیالیستی نوین که اولین گامش سرنگونی انقلابی نظام سرمایه‌داری تحت حاکمیت جمهوری اسلامی و برای نیل به هدف نهایی کمونیسم است، تقدیم می‌گردد.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

سوسیالیسمِ بریتانیایی: از سوسیالیسمِ اوُوِن تا «راه سوم» گیدنز

بخش دوم: حزب کارگر و سوسیال دموکراسی

حزب کارگر در مسیر طولانی حیات بیش از یک قرن، فرازوفرود‌های بسیاری را در قدرت و در اپوزیسیون از سر گذراند. در غیاب جریانات چپ سوسیالیستی که در مقاطع مختلف به وجود آمدند و عمدتاً به خاطر فرهنگ سیاسیِ غالب در بریتانیا، پا نگرفتند، حزب کارگر به‌عنوان حزبی با پایگاهِ کارگری و مردمی، حاملِ اصلی سیاست‌های سوسیالیستی، البته از نوعِ انگلیسی‌اش، شد. این حزب به‌رغم دستاوردهای مهمی که در مقاطعی از نظر ایجاد سیستم رفاهی و پی‌گیری سیاست‌های ترقی‌خواهانه داشت، هم به دلیل عدم قاطعیت و نداشتن یک دیدگاهِ راهبردیِ منسجم، و هم به‌خاطر رویارویی با قدرت فزاینده‌ی سرمایه در عرصه‌ی ملی و جهانی، و دیگر واقعیت‌های ساختاری، دچار شکست‌های پی‌درپی شد.



new/Haymarket-Affair-in-Chicago1
محسن حکیمی

آخرین دفاع آلبرت پارسونز،
از جان باختگان جنبش اول ماه مه

روز ۸ اکتبر [۱۸۸۷] رو به پایان بود که نوبت آخرین دفاع به آلبرت پارسونز رسید. او پیش از آن سخنرانی های فراوانی کرده بود – در تجمع های بردگان آزادشده در کشتزارهای تکزاس و در گردهمایی های بزرگ کارگران در میدان های شلوغ شیکاگو – اما اکنون باید در دادگاه و برای هزاران نفر از همشهریانش و شمار زیادی خبرنگار سخن می گفت. او می خواست سخنانی را به زبان آورد که مخاطبانش نه تنها نسل آن روز بلکه نسل های آینده باشند، سخنانی که ممکن بود جان او را نجات ندهد اما صدایش را برای نسل های آیندۀ طبقۀ کارگر به یادگار می گذاشت.



new/Etienne-Balibar1.jpg
مصاحبه ژان بیرنبام با اِتییَن بالیبار

اِتییَن بالیبار: «ما نه در مقابل خطر و نه در برابر اقدامات ضروری برای دفعِ آن، برابر نیستیم»

ترجمه : بهروز عارفی- تقی تام

پشت سر این قساوت بی نام ، به یقین عملکرد حکومت، نوع انتخاب، و یا عدم انتخاب وجود دارد که در برخی موارد، شاید بتوان گفت که دستِ کم از روی غفلت یا از روی نقصان و کمبود ها «جنایت کارانه» هستند. اما «عمق سنگدلی که امروزه همه مشکلات سیاسی از آن ظاهر می شود و نیز احساسات نومیدانه و شورشی که بر می انگیزد، ، ما را بیشتر به یک نظام رجوع می دهد تا یک سیاست. این نظام ، سرمایه داری نئولیبرال است، که قاعده آن نه فقط استثمار کار و افزایش حداکثری سود، بلکه حسابرسی، سودآورکردن و تجارتی کردن همه فعالیت های انسانی حتی خصوصی ترین آن ها، به ضرر درمان، همیاری و سرانجام زندگی ست.»



Deniz
دنیز ایشچی

یازده سپتامبر ده برابر می شود

انگار از افزایش تعداد جان باختگان خویش خوشحال میشوند. هر چقدر آمار جان باختگان از ویروس کرونا در آمریکا بیشتر میشود، عقاب ها، نئوکان ها، الترا فاشیستها بیشتر به میدان آمده و از عادی سازی هرچه سریعتر چرخش اقتصادی سخن به میان می آورند. فرماندار محافظه کار ایالت فلوریدا اعلام میکند که مسابقه بوکس فلان دو نفر بوکس باز حتما باید پیش برده شود. اسلحه بدستان با پرچم های آمریکا به خیابان ها ریخته و عادی سازی شرایط کار و زندگی را خواهان هستند. پشت صحنه های به خیابان ها ریختن اینها، همگام با الترا فاشیستها، ارتجاعیون دینی را نیز میتوان مشاهده کرد، که از نزدیکترین حامیان آقای دونالد ترامپ میباشند.



new/Edgar-Morin1.jpg
گفتگو با اِدگار مورَن

این بحران، می بایست روحیات ما را که مدت هاست در چنگ «بی درنگ» و«بلافاصله» محصورشده است، باز کند

نیکولا تروئونگ (لوموند - ۱۹ آوریل ۲۰۲۰)
ترجمه بهروز عارفی- تقی تام

من از جمله کسانی بودم که فاجعه های پشت سرهم را پیش بینی می کرد و آن ها را نتیجه ناگزیرافسارگسیختگی کنترل نشده جهانی شدن فنی-اقتصادی، از جمله در اثر پیامدهای خرابیِ زیستِ کره (بیوسفِر) و فرسایش جامعه می دانست. ولی من هرگز فاجعه ویروسی را پیش بینی نکرده بودم. با این که در این زمینه، پیشگوئی چون بیل گِیت هم وجود داشت که در کنفرانسی در آوریل ۲۰۱۲، از بلائی فوری برای بشریت صحبت کرد که نه هسته ای بلکه بهداشتی بود. او با شیوع اپیدمی ابولا، که خوشبختانه به سرعت مهار شد، اعلام خبر خطر جهانی ویروسی با قدرت شیوع سریع را می دید و اتخاذ تصمیمات ضروری برای پیشگیری های لازم از جمله داشتن تجهیزات مناسب بیمارستانی را پیشنهاد می کرد. اما، به رغم این هشدار عمومی، نه در ایالات متحده آمریکا و نه در جاهای دیگر، هیچ اقدامی صورت نگرفت. زیرا، راحتی فکر و خیال و عادت، از هشدارهای مزاحم نفرت دارند.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

بچه های تبعید

با بسته شدن سالن‌های سینما در کشورهای مختلف جهان به دلیل شیوع ویروس کرونا، بسیاری از فیلم‌های سینمایی در حال نمایش به نوعی قربانی این میهمان ناخوانده - و البته مزاحم - شدند، به‌علاوه بسیاری از پروژ‌ه‌های سینمایی آماده‌ی فیلم‌برداری متوقف شد. در فرانسه، تعطیلی سینماها از جمعه ۱۳ مارس به مرحله‌ی اجرا درآمد و در این میان بسیاری از فیلم‌هایی که با استقبال تماشاگران مواجه شده بودند، تسلیم این درام واقعی برای صنعت پر رونق سینما شدند. از میان فیلم‌های نمایش داده شده که هم با استقبال تماشاگران و هم با تحسین منتقدان سینمایی روبروشد، می توان از فیلم یک ساعت و ۴۲ دقیقه‌ای (اسکار و لیلی) ساخته‌ی آرش ریاحی، کارگردان ایرانی ساکن اتریش نام برد که از چهارم مارس بر روی پرده‌ی سینماهای این کشور رفت، ولی به دلیل تعطیلی اجباری سینماها نمایش آن ادامه نیافت .



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

سوسیالیسمِ بریتانیایی: از سوسیالیسمِ اوُوِن تا «راه سوم» گیدنز

بازخوانی جنبش‌های رفرمیستی سوسیالیستی (۱-۱۱)

برخلاف جنبش‌های سوسیالیستی قاره‌ی اروپا، سوسیالیسمِ مارکسی در انگلستان در اواخر قرن نوزدهم بسیار ضعیف، و محدود به پاره‌ای از رادیکال‌های جنبش چارتیستی، چند شخصیت مارکسیستِ مرتبط‌ با بین‌الملل اول، و پاره‌ای سوسیالیست‌های پراکنده در چند کلوب و تشکلِ بود.
به‌طور کلی جریانات سوسیالیستی مارکسیستی، به‌رغم نقش بسیار مهمی که در اشاعه‌ی افکار سوسیالیستی در انگلستان ایفا کردند، نتوانستند رابطه‌ی وسیعی با طبقه‌ی کارگر بریتانیا برقرار سازند.



new/sandro-mezzadra.jpg
ساندرو مزادرا

سیاست مبارزاتی در زمانه‌ی کرونا

ترجمه‌ی میترا یوسفی

«من از بولونیا در ایتالیا و در شرایط قرنطینه می‌نویسم. من تنها زندگی می‌کنم و این جداسازی را دشوارتر می‌کند. دوستانی که از کانون‌های همه‌گیری در بِرگامو و بِرشا تماس می‌گیرند، قصه‌های تکان‌دهنده‌ای از مرگ و سرایتِ فراگیر روایت می‌کنند. من سعی می‌کنم مقاومت کنم؛ از همه‌ی ابزارهای فنی که در دسترس دارم استفاده می‌کنم تا زندگی‌ اجتماعی‌ام را ادامه دهم؛ بسیار می‌خوانم؛ و می‌نویسم؛ مقاله‌ی پیش رو را نیز باید چون تمرینی برای مقاومت و تلاشی برای پی‌گیری ایده‌های مبارزاتی در راه آزادی و برابری، حتی در دوران بحران، دید.»



chomsky.jpg
نوام چامسکی در مصاحبه با امی گودمن

فاجعه نئولیبرالیسم و امید به آینده

ترجمه: ن. نوری زاده

من به شما میگویم که ما واقعا در مشکلات عمیق اجتماعی فرو رفته ائیم. ترامپ وضعیت را وخیم تر کرده است. اما باید بدانید که وضعیت وخیم تر از امروز در راه است، مشکلاتی که ما در جامعه سرمایه داری با آن روبرو هستیم حتی عمیق تر از وجود ترامپ و دارو دسته اش میباشد. شما حتما راجع به ساعت آخر زمان مطالبی را گزارش کرده ائید. ( ساعت آخر زمان یا ساعت قیامت، نمادی است که هر ساله احتمال وقوع فجایع جهانی که زادۀ عملکرد انسان است مانند وقوع جنگ هسته اس و یا تغییرات اقلیمی را نشان میدهد.)



رضا جاسکی

گتسبی بزرگ یا موش‌ها و آدم‌ها؟

«زندانیان رؤیای امریکایی»

بعد از کناره‌گیری برنی سندرز، بسیاری از روشنفکران، نه فقط در آمریکا بلکه سرتاسر جهان از تلاش‌های خستگی‌ناپذیر پیرمردی سپاسگزاری کردند که سرتاسر زندگی سیاسی خود را صرف آرزوی انسانی که اکثریت مردم کره زمین را متحد می‌سازد، یعنی عدالت اجتماعی، کرده بود. مسلماً در آینده، همچون امروز، برخی از او به خوبی یاد نخواهند کرد اما بسیاری از وی به خاطر شجاعتش در شکستن بعضی از تابوهای معمول آمریکایی به نیکی یاد خواهند نمود. نیازی نیست تا در مورد آینده رقبایش در اینجا گمانه‌زنی کرد.



رضا جاسکی

سوئد در پرتو کرونا

تکنوکراسی یا دموکراسی؟

اما پرسش اصلی همچنان پابرجاست: آیا استراتژی سوئد موفق خواهد شد؟ اگرچه این استراتژی بر پایه محضورات سیاسی، پزشکی و اقتصادی اتخاذ شده است اما امکان موفقیت نسبی این استراتژی زیاد است. سوئد کشوری پهناور با جمعیتی کم است. استفاده از تکنیک پیشرفته ارتباطات قبل از این بحران جزیی از زندگی روزمره مردم بود. کادر پزشکی متخصص با دانش گسترده، وضعیت اقتصادی مناسب، بیمه‌های اجتماعی خوب، اعتماد بالای مردم به مقامات دولتی، جامعه مدنی قوی و امکانات فراوان برای گسترش بیشتر ان، قدرت سازماندهی و حس همکاری ... امکان پیروزی چنین استراتژی را زیاد می‌کند. مسلماً اگر در طی چند دهه گذشته سیاست نولیبرالی حاکم دولت رفاه را چنان درب و داغان نکرده بود، کشور می‌توانست با سربلندی یک «جنگ» دیگر را پشت سر گذارد.



Deniz
دنیز ایشچی

گام های استوار کاروان سوسیالیستی

گوش ها را به صدایی که از کوچه ها می آید بسپاریم. صدای بر زمین کوبیدن پاهای کارگران و زحمتکشان و دیگر پیشگامان روشنفکر کاروان سوسیالیستی در سراسر دنیا دوباره به گوش میرسد. زمزمه سوسیالیستی در هر کوی و برزنی به گوش میرسد. صداها نزدیک تر و نزدیک تر میگردند. "برخیز، ای داغ لعنت خورده". حباب های شیشه ای نظام سرمایه داری کلان نئولیبرالیستی جهانی چنان شکاف هایی برداشته اند، که فردای بحران کلان اقتصادی اجتمای ویروس کرونا، به هیچ وجه مانند دیروز آن نخواهد بود.



new/Yual-Noah-Harari02.jpg
یووال نوح هراری

فقدان رهبری بشریت در کارزار جهانی علیه ویروس کرونا

ترجمه از: رحیم باجغلی

هیچ کشوری نمی تواند با بستن دائمی مرزهای خویش از خود محافظت کند. کافی است به یاد بیاوریم، بیماری های مسری حتی در قرون وسطی، یعنی مدتها قبل از عصر جهانی شدن، توانسته بودند به سرعت فراتر از سرحدادات جغرافیایی گسترش یابند. بنابراین امروزه حتی اگر سطح ارتباطات جهانی خود را به انگلستان قرن چهاردهم میلادی کاهش دهیم، هنوز کفایت نخواهد کرد. از آن بدتر، به انزوا کشاندن کشورها با ایجاد محدودیت های قرون وسطایی نیز نتیجه مطلوب نخواهد داد و شاید تنها راه ممکن بازگشت کامل به دوران عصر حجر باشد. اما آیا چنین کاری شدنی است؟



Deniz
دنیز ایشچی

صدای طبل های نقطه صفر فاشیسم

ویروس کرونا به مثابه ضربه های پتک سنگینی ساختارها و مدل های ارزشی اجتماعی، اقتصادی سیاسی کلان را به آزمون و سنجش کشید. این آزمون، پوشالی بودن نظام سرمایه داری کلان امپریالیستی را در قابلیت تامین نیازهای اولیه شهروندان به نمایش گذاشت. رسوایی نئولیبرالیسم محافظه کار سرمایه داری امپریالیستی را در بی ارزش شمردن انسان و انسانیت از طریق بیانیه های اشخاصی مانند دونالد ترامپ، بولسونارو و بوریس جانسون و دیگر نمیاندگان سیاسی آنها شاهد بودیم.



Taghi
تقی روزبه

نه بازگشت به گذشته که باید به جلورفت!

به بهانه طرح مارشال اتحادیه اروپا:

در حالی که جهان کرونا زده در بحرانی بزرگ غوطه وراست، و اروپا نیز یکی از کانون های داغ آن بشمار می رود، اعضاء این اتحادیه بجای نشان دادن همبستگی در مواجهه با آن آسیب های و تناقض های درونی خود را به نمایش گذاشتند. اما اکنون بیم از گسترش پی آمدهای اقتصادی این بحران که ممکن است موجودیت این اتحادیه را تهدید کند، کمیسیون اروپا اکنون دست بکارشده و طرح مارشال اروپائی را برای جلوگیری از این فروپاشی به میدان آورده است که باید توسط پارلمان های کشورهای اتحادیه و پارلمان سراسری اتحادیه تصویب شود. نا گفته نماند طرح صدمیلیاردی دلاری مارشال ( در مرحله نخست)، برای حمایت اقتصادی از کشورهای عضو این اتحادیه درنظر گرفته است.



new/tajrobe-ye-chin.jpg

تجربه مبارزه چین با کووید ۱۹

‌ ترجمه از: رحیم کاکایی

در این روزها برخی رسانه های همگانی خاطر نشان می کردند که در کشورهای غربی توصیه نمی کنند که ماسک زده شود. «او تسزنیو» اظهار داشت که سطح خروج مواد مضر و زیان آور در " پایان دوره پنهانی" و" دوره علایم بالینی " بسیار بالا است. به سخن دیگر اگر فرد سالم با بیمارِ در پایان دوره پنهانی روبرو شود، حتی بدون علایم خاص در بیمار، با این وجود خطر آلودگی وجود دارد. به همین دلیل است که افراد سالم باید ماسک بزنند. در چه مکانهایی بطور عمده ویروس وجود دارد؟ خطرناک ترین مکانها بیمارستانها و خانواده هایی با اعضای بیمار و هچنین آسانسورها و وسایل حمل و نقل عمومی محسوب می شوند. افراد عادی در خانه خود و در فضای باز نیازی به ماسک ندارند. در مکانهای شلوغ زدن ماسک ضروری است.



new/javier-solana1.jpg
یادداشت خاویر سولانا در بستر بیماری کرونا:

اجازه دهید چند زنگ خطر را به صدا در بیاورم...

همانطور که بسیاری از خوانندگان ممکن است بدانند، من در حال حاضر به خاطر ابتلا به کووید-19 در بیمارستان مادرید بستری هستم. روند بهبودی من کند بوده، اما چشم اندازها برایم دلگرم کننده است. اگرچه دور ماندن از عزیزانم برای من ناخوشایند بوده، اما وقتی فکر می‌کنم این سختی همه‌گیر در قرن بیست‌یکم برای همه رخ داده کمی آرام می‌گیرم، امروز ابزارهای زیادی در اختیار ما است تا همچنان ارتباطمان را حتی از راه دور با عزیزانمان حفظ کنیم. سرگرمی‌های بیشتر، گوش دادن به موسیقی، خواندن و در واقع نوشتن همه هدیه قرن حاضر به ما بوده است.



new/iran-armanestan1.jpg
مصاحبه با خانم ژانّا وارتانیان، کارشناس مسایل ایران

چرا زعمای جمهوری اسلامی این همه هیاهو بر سر گشایش سفارت ارمنستان در تل آویو به راه انداخته اند؟

برگردان: آرسن نظریان