سرمقاله لوموند، ۲۶ آوريل ۲۰۱۱

سوريه، استثنايی تحمل ناپذير

برگردان : سيامند

از حکومت خاندانِ الاسد چهل سال می‏گذرد- بشار در سالِ 2000 جانشين پدرش، حافظ شد- اين خانواده به اقليتِ علوی (يکی از شاخه‏های اسلام شيعی) اين کشور تعلق دارند ؛ آنها با حمايت ديگر اقليت‏ها، مسيحيان و دروزها بطور ويژه، در قدرتند.
اين خاندان روابطی بسيار نزديک با جمهوری اسلامی در ايران تنيده است. متحدِ حزب‏اله شيعه در لبنان است. روابطِ اقتصادی بسيار مهمی با ترکيه برقرار کرده. کشور را با مشتِ آهنين در دست خود گرفته، و با ترور، خودکامگی و فساد خود را به اکثريتِ سُنی مذهب کشور تحميل کرده است.



قیام آزادیخواهانه وضد دیکتاتوری
ملت سوریه

سرمقاله نشریه پیام جبهه ملی ایران

امواج بلند اقیانوس متلاطم خیزش های آزادیخواهانه ملت ها در کشورهای خاورمیانه و قیام علیه حکومت های استبدادی وحکام دیکتاتور سرانجام سوریه راهم درهم نوردید . کشوری که سالهاست درآن از آزادیهای سیاسی مثل آزادی احزاب واجتماعات و آزادی انتخابات خبری نیست و سالهاست که حکومت در اختیار تنها حزب مجاز یعنی حزب بعث است . ودرحقیقت به نام « جمهوری » یک حکومت مادام العمر وموروثی با خشونت تمام در این کشور مستقراست .



ali-alang.jpg
علی‌ آلنگ

مصر در ادامه انقلاب

در لحظاتی که مردم پایه های سیاسی حکومت ورشکسته حسنی مبارک را به لرزش‌های جدی واداشته بودند، ژنرال های ارتش مصر با تائید قیام مردم ظاهراً سرنوشت خود را از سر نوشت مبارک جدا میکردند. و با یک موضع گیری هدفمند با اجتناب از قتل عام مردم امکانات ارتش را برای انجام مانور‌های بعدی با دو هدف کند کردن سرعت انقلاب و سر انجام متوقف نمودن پیشروی‌های آن ممکن تر ساختند.آ



اشرف دهقانی

انقلاب و ضد انقلاب در ليبی!

حمله ناتو به لیبی و به عبارت دیگر تجاوز نیروهای نظامی امپریالیستی به آن کشور با توجیه "دخالت انسان دوستانه"، ضرورت تحلیل اوضاع و طبیعتاً پاسخگوئی به چرائی این حمله را درمقابل نیروهای سیاسی قرار داده است. شکی نیست که برای درک حقیقت و شناخت از اهداف واقعی این حمله نظامی، نه ادعاها و تبلیغات محافل مختلف آنهم با ماهیت های شناخته شده ارتجاعی شان، بلکه خود واقعیت های عینی باید مورد بررسی قرار گیرد؛ ...



issa-safa.jpg
عیسی صفا

لیبی : بازگشت استعمار با سر پوش حمایت « انسان دوستانه »

از مفاهیم مهمی که در زرادخانه ایدیولوژیک سرمایه داری جهانی شده برای توجیه تجاوز با سایر کشورهای ضعیف ساخته و پرداخته شده است مالاندن حق حاکمیت ملی ، دولت و حق تعیین سرنوشت ملل در برابر جهانشمولی « حقوق بشر» و دمکراسی است. « دیکتاتورها باید بدانند که حقوق بشر امری است جهانی و فراتر از حاکمیت ملی ».



arabs_s_nocredit.jpg

چند نامه از نویسندگان عرب به جنبش‌های انقلابی

از آغاز سال جاری میلادی دنیای عرب شاهد اعتراضات مردمی بی‌سابقه است. مردم برای دو هدف به خیابان می‌آیند: نظام دموکراسی که آزادی‌های مدنی را تأمین کند، و سامانی انسانی که در آن فساد و بی عدالتی جایی نداشته باشد.
این جنبش سراسری تا کنون دو حکومت را در تونس و مصر سرنگون کرده و نظام سیاسی را در کشورهای دیگر مانند لیبی و یمن و سوریه، به لرزه در آورده است.
بخش عربی بی‌بی‌سی از روشنفکران و نویسندگان برجسته عرب خواسته است که نظر خود را در نامه‌ای به جهان عرب درباره حوادث جاری بیان کنند.



یونس پارسا بناب

جنگ لیبی نمونه ای از یک جنگ جدید مرئی در نظام جهانی سرمایه

حمله نظامی به لیبی در واقع باعث تشدید پروسه جنگ های "ساخت آمریکا" در جهت گسترش این نوع جنگ ها به دیگر مناطق قاره آفریقا بویژه آفریقای مرکزی خواهد شد. تجاوز به لیبی از سوی نیروهای نظامی آمریکا و بعضی از کشورهای عضو "ناتو" با هدف تبدیل آن کشور به دروازه ای به سوی گسترش نفوذ آمریکا در کشورهای چاد و نیجر در آفریقای مرکزی از یک سو و در منطقه ی دارفور (سودان شمالی) از سوی دیگر است.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

انقلاب و ضد انقلاب در دنیای عرب – ۲

وجود دیکتاتوری های عرب ، مانع بزرگ همگرایی عرب هاست و کشورهای مختلف عربی را در مسیرهای کاملاً متفاوتی می راند. و نکته مهم تر این است که غالب این دیکتاتوری ها زیر نفوذ امپریالیسم امریکا هستند که شکل گیری اتحاد اقتصادی - سیاسی کشورهای عرب را تهدیدی علیه منافع خود می بیند. نگاهی به جایگاه دیکتاتوری های مختلف عرب در نظام جهانی موجود ، می تواند این نکته را روشن تر سازد



هادی قدسی

جنبش های منطقه ای و سلطه گری

می دانیم طی قرن بیستم میلادی به میمنت وجود دولت های عشیره ای و استبدادی در خاور میانه وایران، قدرت های اروپائی و آمریکا و شوروی توانستند در حین عقب نگه داشتن آنها، ثروت ها و منابع این کشورها را به یغما برند. اواسط قرن بیستم میلادی، جهان شاهد یک حادثه بزرگ در تاریخ بود و آن تاسیس کشوری مذهبی- قومی به پشتیبانی قدرت های جهانی با اشغال یک سرزمین و بیرون راندن ساکنان آن بود.



بهروز فراهانی

درسهای جنبش ضد اصلاح قانون بازنشستگی در فرانسه ، پاییز ۲۰۱۰

(برگرفته از نشریه آر ش شماره ۱۰۵-۱۰۶)

با فراخوان "کمیته همکاری بین سندیکائی" که دیگر همه را در بر میگرفت ، در ۷ سپتامبر، که روز شروع رسمی بررسی پیشنهاد رفرم دولت در پارلمان فرانسه بود، بازهم جمعیت بیشتری به خیابانها آمدند و در کارخانه ها و موسسات بزرگ خصوصی و دولتی درصد اعتصابیون از ۲۵ گذشت واولین "اعتصابات ۲۴ ساعته قابل تمدید " که سرپلی به بلوکه کردن اقتصاد و اعتصاب سراسری هست آغاز شدند. . دیگر مقامات دولتی دلشان را به این خوش میکردند که بگویند "البته تعداد تظاهرکنندگان و اعتصابیون زیاد است اما از ۲۰۰۳ کمتر است !"



اشکان رضوی

"نسل کشی در بحرین و سکوتی معنا دار !"

هر چه که هست و نیست،هیچ انسان باورمند راستین به حقوق بشر و میهن پرستی نمی تواند نسبت به آنچه که در بحرین می گذرد سکوت پیشه کند . کاش می شد راهکاری پیدا نمود برای حمایت و یاری رساندن به این عزیزان که هر ساعت اخبار دلخراشی از آنان به گوش می رسد در حالی که جهانی در پی منافع زورمداران دیده بر هم بسته تا خون زنان و مردان بحرین خیابان های بحرین را از سیاهی شب پرستان به سرخی آزادگی برساند.



azizi.jpg
یوسف عزیزی بنی طرف

سمت و سوی سیاست های ایران در منطقه

اثر انگشت اقتدارگرایان حاکم بر ایران را می توان در جای جای توطئه ها و تخریب های جهان معاصر دید. از نیوزلند و استرالیا تا جهان عرب و اروپا و آفریقا می توان رد دخالت های رژم ایران را پیگیری کرد و البته در دنیای عرب این دخالت ها، شکلی توسعه طلبانه به خود می گیرد. این دخالت ها هم سخت افزاری است و هم نرم افزاری. یعنی گاهی خود در لبنان و عراق حزب ایجاد می کند یا هسته های جاسوسی را در شیخ نشین های جنوب ایران می کارد وگاهی با شبکه های تلویزیونی العالم و المنار به اعتراض های مردمی در عربستان سعودی یا بحرین دامن می زند تا مُهر فرقه گرایانه خودرا به آن بزند و از آن بهره برداری کند.



علی قره جه لو

لیبی: سرآغاز “استعمار جمعی”

لیبی متعلق به مردم لیبی است. با هیچ بهانه و عذری نمی توان کشوری را مورد حمله مسلحانه قرار داد و اشغال کرد، حتی با رای شورای امنیت سازمان ملل متحد. سرنوشت مردم لیبی فقط به وسیله مردم لیبی می تواند تعیین شود



leaders-canada.jpg
آرش عزیزی

نگاهی به پلاتفرم های احزاب کانادا

استفن هارپر انگار علاقه‌ ی خاصی به میسیساگا دارد. در طول پنج سال دولت او دیده ‌ایم که بارها مهمترین بیانیه ‌ها و سخنان خود را از این همسایه‌ ی غربی تورنتو اعلام کرده است و امسال که حزبش بدجوری مشغول نبرد برای کسب کرسی در این شهر و در سایر بخش‌ های منطقه‌ ی تورنتوی بزرگ است این علاقه بیشتر هم شده. در نتیجه تعجبی نیست که روز جمعه او پلاتفرم انتخاباتی حزبش را با سخنرانی در این شهر اعلام کرد.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

انقلاب و ضد انقلاب در دنیای عرب - ۱

قبل از هر چیز فراموش نباید کرد که انقلاب عرب یک حادثه جهانی است و بدون توجه به این حقیقت ، درک صف آرایی ها و فراز و فرودهای آن ، حتی در داخل مرزهای سیاسی کشورهای مختلف دشوار خواهد بود. چیزی که به این انقلاب خصلت جهانی می بخشد ، صرفاً فراتر رفتن آن از مرزهای سیاسی این یا آن کشور نیست ، بلکه جایگاه بسیار مهم و حساس خاورمیانه در نظام موجود جهانی است.



اينياس لُوريِر

رژيم سوريه در تلاشِ تحميلِ جنگِ داخلی به مردم است

برگردان : سيامند

گر جامعه ی بين المللی خواهان کمک به به سوری ها برای به دست آوردن آزادی و حقوقی است که از زمان به قدرت رسيدن حزب بعث و استقرار شرايطِ اضطراری در 8 مارس 1963 از آن محرومند، می بايست تظاهرکنندگان را تشويق به تداوم حرکتِ مسالمت جويانه و وحدت طلبانه اش، در هر شرايطی کند. برای اين امر، اين جامعه می بايست به رژيم حاکم بفهماند که از حالا، دستش خوانده شده و برای هر نوع پرووکاسيون برنامه ريزی شده جهت تبديل کردن مطالبه ی تغييرات صلح طلبانه و مسالمت آميز به يک جنگ داخلی، مسئول خواهد بود.



تراب حق‌شناس

این «تنها دموکراسی خاورمیانه!» چرا از انقلاب توده های عرب می ترسد؟

«تنها دموكراسى خاورميانه» چون با دموكراسى توده هاى عرب سازگار نيست و منافع و حتى موجوديت اشغالگرانه و توسعه طلبانه و استثمارگرانهء خود را در خطر مى بيند، به احتمال زياد هر كوششى را براى شكست انقلاب عرب خواهد كرد و چنان كه امروز نيز غزه را بمباران كرده باز هم براى «حل مشكلات» خود به جنگ روى خواهد آورد. آن وقت ديگر نه با دولت هاى همدست خويش، بلكه با توده ها رو به رو خواهد شد و شايد اگر توازن قوا اجازه دهد پاسخى درخور و تاريخى بگيرد.



saeed-rahnema.jpg
سعید رهنما

جنبش فلسطین در سراشیبی ؟

راه حل یك و نیم دولت ! : «حل نهائئ» مسئله فلسطین

تنها یك معجزه خواهد توانست مذاكرات كنونی بین اسرائیل و دولت خود گردان فلسطین را٬ كه دولت امریكا با هدف دستیابی به «حل نهائی» مسئله فلسطین بر آن تاكید دارد٬ به نتیجه مطلوب برساند. حل تمامی مسائل بینابیی سازش های عمده ای را از جانب هر دو طرف می طلبد كه برای آن طرفین مذاكره كننده نیاز به حمایت بی قید و شرط اكثریت مردم خود دارند٬ و این چیزی است كه هر دو طرف فاقد آنند.



azizi.jpg
یوسف عزیزی بنی طرف

اپوزیسیون و بحران بحرین

ورود نیروهای”سپر جزیره” به بحرین می تواند در کوتاه مدت ناآرامی های این کشور را بخواباند، اما در میان مدت، جامعه بحرین بدون حل نابرابری های اقتصادی، سیاسی، روی آرامش نخواهد دید. این راه حل می تواند زمینه را برای خروج نیروهای “سپر جزیره” فراهم سازد و راه را بر بهره برداری های فرصت طلبانه و ریاکارانه رژیم جمهوری اسلامی ببندد. دخالت های این رژیم در بحرین به قصد فرافکنی و سرپوش نهادن بر مخالفت های مردمی و بحران های داخلی و در راستای منافع اقلیت حاکم بر ایران است.



استیان برومارک

فرمانروایی اعراب در خانه شان

برگردان: عباس شکری

آن گاه که در سال 1798 ناپلئون مصر را تسخیر کرد، یک چیز را به مردم اطمینان داد و نیروهای فرانسوی را هم ملزم به اجرای آن کرد؛ احترام به قرآن و پیامبر خدا. در سال 1917 هم که انگلیسی ها بغداد را تسخیر کردند، ژنرال استنلی مود موفق شد مردم بغداد را راضی کند که آن ها هم چون اشغال گران وارد شهر نشده اند که هیچ، بلکه آن ها را نیروهای آزادی بخش بدانند.



rahpeymaii-islamistha-tunes-s.jpg
آنتوان آجوری

انقلابات عربی الزاماً به دمکراسی فرانخواهند روئيد.

برگردان : سيامند

جهان عرب در جنبش و غليان است. اعتراضات توده‏ای يکی پس از ديگری، از تونس تا بحرين، مصر و يمن و ليبی را در بر گرفته ‏اند. برخی از حالا ابتدای بهار عربی، که وعده‏ی آينده‏ای بهتر برای مردمان عربی که از بسياری دهه ‏های پيشين سرکوب شده و در استبداد زيسته ‏اند، می‏بينند ؛ مردمانی که بالاخره می ‏خواهند طعم آزادی و دمکراسی را بچشند، و برخی ديگر چنين اطمينانی ندارند و با ترديد بيشتری به آينده می ‏نگرند.



تراب حق‌شناس

دموكراسى هاى اروپا و زندانى هاى سياسى شان

هركدام از خاطرات جانكاه زندان (در جمهورى اسلامى) را كه در سالهاى اخير نوشته شده بخوانيد ملاحظه مى كنيد كه موجوديت انسانى زندانيان را چگونه انكار كرده اند. بگذريم كه اين زندان مى تواند به بزرگى ايران باشد، يا به تراكم جمعيت در غزه، يا به تنگى «تابوت» هاى زندان اوين و هزار جاى ديگر. زندانبانان همه يك نگاه دارند: كسى كه زندانى ست آدم نيست تا حق سياسى بودن داشته باشد.



seyedhosein-javdai.jpg
سیدحسین جاودانی

اصحاب زوکربرگ

جستاري در نقش رسانه وغفلت ما

یوانی سانچز بانوی 35 ساله کوبایی وقتی که در هاوانا قدم می زند این پلیس مخفی های رژیم برادران کاسترو هستند که او را تعقیب می کنند تا ببینند امروز مقصدش کدام هتل است تا بتواند از اینترنت آن بهره ببرد و نسل Y را به روز شده به دیدگان انبوه مخاطبانش برساند.