هایده ترابی

آنگاه که "کلام مقدس" وارونه می‌شود!

در چنین ساختاری "ساختارشکنی"های فرمالیستی و لغو و تصویب نیم‌بند این یا آن قانون "به سود زنان" هرگز ضمانت اجرایی نخواهد یافت و پایدار نخواهد بود. آنچه قاعده است تهدید دائمی "حقوق زنان" و استراتژی کنترل جنسیتی زنان است که تا مرز فروپاشی نظام بی‌دگرگونی برجای خواهد ماند.



دکتر ناهید توسلی

انتخاب وزیر زن، چرا حالا؟ و نه در دولت هفتم و هشتم؟

این‌که دولت دهم با این شتاب نسبت به انتخاب سه وزیر زن اقدام نموده است نشان‌دهندۀ اصلاح قوانین به نفع زنان – چه در قانون اساسی کشور ایران و چه در قوانین فقهی فقهای شیعه – نیست. متاسفانه، این اقدام، گرچه به دلیل کوشش زنان در کسب حقوق حقه‌شان صورت گرفته و تحمیل حاکمیت شده است؛ اما به نوعی مصادرۀ فعالیت‌های جنبش زنان به سود استفاده از حضور زنانی است که خود در چارچوب «حاکمیت مرد/پدرمحور» و در زیرمجموعۀ قوانین آن به فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، ادبی، هنری و.... باورمند و فعال‌اند. بنابراین خواست جنبش زنان، با این ترفند نه تنها برآورده نشده است بلکه به گونه‌ای آگاهانه از سوی حاکمیت لوث شده است.



zillah.jpg

جنبش زنان ايران پس از حوادث خرداد 1388

گفتگوي گلبرگ باشی با زيلا ايزنشتاين

به گمان من وقايع پيرامون انتخابات خرداد ۱۳۸۸ در ايران، فصلي جديد را در جنبش حقوق زنان در ايران گشوده است. باور دارم که حضور پر رنگ و گسترده زنان در فرآیند مبارزات دمکراسي خواهی ايرانيان، همان گونه که تاکنون دیده ایم، نشان دهنده پیشتازی گفتمان ها و سازمان هاي حقوق زنان است. هم چنين معتقدم که لازم است همه ما بار دیگر قالب های از پیش اندیشیده و پیش فرض های مان پيرامون جنبش حقوق زنان در ايران را مورد بازنگری قرار دهیم



shadi-sadr.JPG
شادی صدر

تجاوز به مثابه یک شکنجه سیستماتیک و راه های پیش رو

تجاوز به زنان زندانی سیاسی، در کنار تهدید به تجاوز و آزارهای جنسی دیگر که می تواند از سوی دستگیر کنندگان، بازجویان، زندانبانان و حتی مقامات قضایی صورت بگیرد، خشن ترین نوع شکنجه ای است که آثار جسمی و به خصوص روحی آن با انواع دیگر شکنجه قابل مقایسه نیست. گزارشهایی از اعمال این نوع شکنجه بر زندانیان سیاسی زن پس از انقلاب، چه به شکل سیستماتیک و چه به صورت اتفاقی منتشر شده است. سیستماتیک ترین نوع تجاوز گزارش شده، تجاوز به دختران باکره ای که به دلایل سیاسی به اعدام محکوم شده بودند، در شب پیش از اعدام بوده است.



گفتگو با خانم سهیلا بهادری

گزارش رادیو پیام آزادی از تظاهرات زنان فمنیست،آزادیخواه.برابری طلب در شهر کلن آلمان





شعله ایرانی

سرانجام از حاشیه به متن : گذر تاریخی زن ایرانی

به بهانه ی خیزش تیر ماه

برای نخستین بار در تاریخ ایران، زنان در جایگاه کنش‌گران اجتماعی، با اعتماد به‌نفس و صدای رسا، در عرصه‌ی خیزشی مردمی حضور یافتند. زنان و به ویژه دختران جوان، با حضور پررنگ خود در کوچه و خیابان و مشارکت دراعتراض‌های بزرگِ هفته‌هايِ نوید‌بخش تیر ماه، از آن جهت در جهان تحسین و شگفتی آفریدند که حضورشان گویاترین و صریح‌ترین انکارحاکمیتِ زن‌ستیزان بود.



noushin-ahmadi1.jpg
نوشین احمدی خراسانی

زنان زندانی و کیفرخواستی علیه تاریخ بیداری ایرانیان

چگونه کسانی که به یمن انقلاب های مخملی پدر بزرگ ها و مادربزرگ هایشان در طول صد و پنجاه سال گذشته، هم اکنون «نماینده مجلس»، مصدر پست های دولتی، یا «رییس دانشگاه» و نظایر این موقعیت ها شده اند و از دستاوردهای «انقلاب های مخملی» پیشین، این گونه بی مهابا بهره می برند، امروز با «انقلاب مخملی» (بخوانید پیشرفت) در محدوده ای که نمی پسندند و با سلیقه شان منطبق نیست با چنین خشونت و قساوتی مقابله می کنند؟ خشونت هایی گاه چنان شنیع و غیر اخلاقی که شنیدن اخبار آن قلب هر انسانی را به درد می آورد.



hale-sahabi-s.jpg

هاله سحابی: جستجوگر «برابری» در متون مقدس

روز ۱۴ مردادماه، سالروز انقلاب مشروطیت و روزی که در آن طرف دیوارهای مجلس شورای اسلامی مراسمی انجام می شد و در این سوی دیوار مردمی معترض در میدان بهارستان یکی از میادین قدیمی شهر ملتهب تهران گرد آمده بودند، «هاله سحابی» ، بازداشت و به جمع زنان زندانی پیوست. او را در حالی که سرش از ضربه ای باتوم خون آلود بود بهپشت میله های زندان منتقل کردند، جایی که امروزه روز، بی خبری از درون اش دیگر فقط مایه نگرانی نیست بلکه رنجنامه ای از جنون به همراه دارد.



delaram-4.jpg
دلارام علی

برای آنهایی که خنده از لبانشان پاک نمی شود

با چشم بند روبه دیوار ایستاده ام و این پا و آن پا می کنم تا کسی که توی اتاق نشسته است و می گویند قاضی تحقیق پرونده است صدایم بزند.از زیر چشم بند خیره می شوم به کفش هایی که در کنار من این پا و آن پا می کند و سعی می کنم حدس بزنم کفش های کیست اما او باهوش تر است.با نجوا می گوید :دلارام تویی.من ژیلام .و بعد به سرعت سئوالاتی از حال و روزم می پرسد و از دستم که این روزها و بعد از ضربه های باتوم بدجور وبال گردنم شده می گویم خوبم.تو چی ؟



nayere-tohidi1.jpg
دکتر نیره توحیدی

عصر «پسا بنیادگرایی»، جنبش سبز و حضور گسترده زنان

در این روزها صدها هزار زن از اقشار و طبقات گوناگون و از سنین مختلف، البته اکثرا جوان و غالبا از طبقه متوسط، با پوشش های مختلف از حجاب سنتی اسلامی تا قیافه های مدرن سکولار، در صفوف میلیونی اعتراض به انتخابات برگزار شده و برای طلب حق رأی خود، در خیابان ها، حضور پیدا کرده اند. جالب تر این که برخلاف سی سال گذشته، این حضور میلیونی و مسالمت جویانه مردم این بار همراه با جداسازی جنسیتی نبود. زنان مانند قبل نه در صفوف جدا و نه در پشت صف مردان بلکه همدوش مردان و گاه در صفوف اول مبارزه حضور دارند و در این راه هزینه می پردازند.



women-cam-afghanistan1.gif

'کمپین پنج میلیون رای دهنده زن'
در افغانستان

زنان در افغانستان برای افزایش مشارکت سیاسی زنان، به ویژه در انتخابات ریاست جهموری و شوراهای ولایتی برنامه تازه ای را آغاز کرده اند.
این برنامه امروز، ۱۳ اسد/مرداد رسماً با عنوان "کمپاین پنج میلیون زن رای دهنده" با حضور بیش از ۱۶۰۰ زن در کابل آغاز شد و هدف اصلی آن تشویق زنان برای مشارکت در انتخابات آینده است.
در این نشست شماری از فعالان حقوق زن از کابل و ولایات مختلف افغانستان شرکت کردند و خواستار حمایت مردم، نهادهای دولتی و جامعه بین المللی از مشارکت زنان در انتخابات شدند.