Mansoureh-Shojaei03.jpg
منصوره شجاعی

سه تصویر از زنان در قاب حضور داعش

تصویر زنانی که در شهر موصل به چنگال فتوای «ختنه زنان» گرفتار خواهند آمد، در کنار تصویر زنان نسل دوم و نسل سوم مهاجر مسلمانی که از کشورهای مختلف اروپایی داوطلبانه به سوی «حجله عروسان جهادی ارتش داعش» سرازیر شده اند، و نیز تصویر دیگری که زنان رزمنده کُرد را اسلحه به دست و آماده گسیل شدن به میدان های جنگ نشان میدهد سه تصویری است که این روزها همراه با اخبار داعش در رسانه ها منتشر می شود.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

تفکیک جنسیتی در شهرداری:
رفاه حال زنان یا حذف آنان؟

در طول هفته ی گذشته شهرداری تهران بخشنامه ای را ابلاغ کرده که بر اساس آن از مدیران ارشد و میانی این سازمان درخواست شده که تنها از مردان به عنوان کارمند (مسئول دفتر، اپراتور، منشی و...) استفاده کنند. بلافاصله پس از اعلام این بخشنامه، صدای اعتراض زنان در روزنامه ها و رسانه های مجازی و شبکه های اجتماعی نسبت به این تبعیض به گوش رسید. پخش خبر تفکیک جنسیتی و حذف گسترده تر زنان از بازار کار البته واکنش های متفاوتی را در میان فعالان حقوق زن و همینطور زنان در دیگر پست های مدیریتی دولتی برانگیخت.



فرانک فرید

تجربه های زنانه (۱۲):
رو کم‌ کنی در مدرسه

دبیرستان ما حیاطی دارد که زنگ تفریح و وقت ناهار همه توش پلاس می‌شوند. مدرسه ما چندان بزرگ نیست، بنابراین از روی نیمکتهای انتهای این حیاط می‌شود همه را دید. معروفترین پسرهای دبیرستان عادت به نشستن روی آن نیمکتها را داشتند و به هر دختری که از جلوشان رد می شد، زل می‌زدند و به قسمتهای مختلف بدنش از یک تا ده نمره می‌دادند. برای همین دخترها واهمه داشتند از سالن ناهارخوری پا بیرون بگذارند.



Hejab-Saport.jpg
نازنین معصومی

«بدحجابی» و یورش مجلسیان

بعضی از نمایندگان تندرو و متعصب مجلس که بدحجابی و ساپورت پوشیدن دختران را از تحریم های بین المللی، فاجعه آمیزتر می دانند وزرای دولت دکتر روحانی را هم به طور غیرمستقیم زیر فشار قرار دادند و طوری وانمود کردند که انگار این دولت است که مسئول مُد و فشن و توزیع لباس های زیبا و خوش قواره بین دخترهاست. برخورد خشن اصولگرایان تندرو در مورد بدحجابی دختران حتی صدای وزیر ارشاد را هم درآورد و علی جنتی با تأکید بر لزوم توجه به وضعیت اسفناک بیکاری جوانان و نقش بیکاری و بحران اقتصادی در رشد ناهنجاریهای اجتماعی و افزایش طلاق، به سهم خودش نسبت به هیاهوی بی دلیل تندروها واکنش نشان داد.



اطلس تربتی

خشونت جنسی و شکاف در تعاریف

خشونت جنسی نوعی خشونت علیه زنان است که اثرات منفی بیشماری بر روی قربانیان خود به جا می گذارد. رفتار و اعمالی که خشونت جنسی را شامل می شود در فرهنگ ها و حوزه های حقوقی مختلف، متفاوت است در نتیجه بسیاری از کسانی که مورد خشونت جنسی قرار می گیرند اغلب نمی دانند که آیا تعریف خشونت جنسی، آنها را قربانی بشمار می آورد یا نه؟ این مقاله به تفاوت در برداشت زنان ایرانی از تعریف خشونت جنسی بر اساس قانون مجازات اسلامی ایران و نیز ارائه راهکارهای پیشنهادی برای جلوگیری و مهار این نوع خشونت می پردازد. این مقاله همچنین به طور اجمال، ساختار حقوقی خشونت جنسی در قوانین ایران و انگلستان را با یکدیگر مقایسه می کند.



آیا جغرافیای فمینیستی بدون جنسیت امکان پذیر است؟

ترجمه: ش. م، نجمه واحدی، سعید صلح جو، سمیرا آماردوس

پس از نخستین موج پژوهش های جغرافیای فمینیستی متمرکز بر فضاییت زندگی زنان، جغرافیای فمینیستی متوجه موضوعات مربوط با برابری در این رشته، برداشت های مختلف از دانش جغرافیایی، و ارتباط دوسویه ی جنسیت با سایر تفاوت های اجتماعی شد. در این مقاله به این موضوع می پردازم که نسل حاضر زنان دانشجوی تحصیلات تکمیلی — دانشجویانی که رشد حرفه ای خود را در دورانی سپری کردند که فمینیسم امری بدیهی تلقی می شد و جنسیت فقط بعنوان یکی از ده ها تفاوت اجتماعی مطرح بود — از تقاطع فمینیسم با زندگی آکادمیک خود چگونه گذر می کنند.



GunhiLd-Orstavik.jpg

برده می‌خواهی، زنان را دریاب!

نوشته: گونهیل اُرستاریک* - برگردان: عباس شکری

اگرچه از نیروی کار مردان هم در بیشتر محل‌های کار سوءاستفاده می‌شود، اما در عین حال، زنان کارگر بار سنگین دشواری‌های زیادی را بر دوش می‌کشند. برخی از این دشواری‌ها که بر شانه‌های زنان سنگینی می‌کنند، مشخص هستند و برخی هم در ظاهر فشاری نیست، اما روح و روان زنان را آزار می‌دهد. سبب تجاوز به حقوق زنان کارگر این است که بیشتر کارفرماها به این نتیجه رسیده‌اند که چشم‌هاشان را بر بی حقوقی کارگران و بویژه زنان، ببندند.



اعظم رحیم بیگزاده

هزینه مداخله نظامی در بحران عراق برای زنان

تشدید خونریزی و ویرانی ناشی از جنگ شیعه و سنی در سوریه و گسترش آن به عراق، باعث شده که نیروهای رادیکال و تندرو در ایران نیز به تکاپو و تجدید سازماندهی خود دست بزنند و با برگزاری نشست ها و همایش ها در سالن ها و فضاهای باز، فضای جامعه را از نیازهای عاجل و واقعی اش دور سازند و به سوی هیجان های کاذب شرکت در جنگ فرقه ای در عراق، سوق دهند. این فضا سازی ها اگر حتا توسط «شورای عالی امنیت ملی»، محدود و به طور نسبی مهار هم شود ولیکن تأثیر ویرانگر خود را به طور قطع بر موقعیت فرودست زنان، ناکامی در تحقق آرزوهایشان و تشدید محرومیت آنان از دستیابی به مطالبات انسانی شان، خواهد گذاشت.



لاله حسین پور

چرا زن خطرناک است؟

این بحث تنها منحصر به کشور ما نیست، بلکه به کل جهان و مناسباتی که بین حکومت ها و انسان ها برقرار است، مربوط می شود. اگر جوامع مدرن را با جوامع سنتی مقایسه کنیم، در نگاه اول فاصله بین احترام به زنان و جایگاه شان در اجتماع را در این دو جامعه بسیار زیاد می بینیم. اما اگر مجددا و کمی عمیق تر به این رابطه بنگریم، می توان دید که چطور در جوامع مدرن، همان مناسبات کالایی با زنان را در کادوهای گران بها بسته بندی کرده اند که در جوامع غیر مدرن با سرکوب به پیش می برند. دراصل تفاوت کیفی چندانی در مناسبات بین قدرت ها و انسان ها در کل جهان وجود ندارد.



Mahshid-Sharif2.jpg
مهشید شریف

به تماشای رمانِ "بعد از پایان" نوشتۀ فریبا وفی

فریبا وفی از همان ابتدا فضایی ایجاد می کند تا در رمان او زندگی کنیم، زیستی انتخابی و با پذیرش قواعد نگارش او در ترسیم شخصیتهای داستانی اش. پس از آن می توانیم در کشاکش همۀ آنچه که نامش زندگی می شود، دنبال آفریننده های صحنه های داستان او برویم و تعبیری شاید نه چندان دور از آنچه می فهمیدیم و حس می کردیم، یکبار دیگر از طریق کاراکترهای داستان او تجربه کنیم.