لاله حسین پور

تصویب مجازات خریداری سکس در فرانسه

برگردان از نشریه اما، شماره ۳۱۲

قبل از آن که در گوشه خیابان یا کنار جنگل، مردی بدن زنی را بخرد، باید دید که آن زن چه گذشته ای داشته و تا آن لحظه چه بر سرش آمده است. زنان و هم چنین بعضا مردان، به مثابه کالا یا حیوان و یا مواد غذایی خرید و فروش شده و وارد و صادر می گردند. آن ها گرفتار سوء رفتار و تجاوز می شوند، فریب داده شده و مورد خشونت قرار می گیرند.



kave-mozafari.jpg
کاوه مظفری

ازدیاد موالید به قیمت انقیاد زنان و زمین - قسمت دوم

چند وقتی است دولتمردان و صاحبان قدرت هشدار می دهند که نرخ باروری به کمتر از حد جایگزینی رسیده و ممکن است در آینده با مشکل پیری جمعیت مواجه شویم. از دیگر سو، امریه و دستور می دهند که کشور ظرفیت جمعیت ۱۵۰ میلیونی یا حتی ۳۰۰ میلیونی را دارد. برای توجیه نیز به مباحث جمعیت شناختی متوسل می شوند که وارد مرحله «پنجره جمعیتی» شده ایم و باید از این فرصت برای افزایش جمعیت استفاده کنیم. چراکه این پنجره تنها تا چند دهه باقی می ماند و اگر طی این مدت جمعیت کشور به میزان کافی جایگزین نشود، احتمال سالخوردگی آن وجود دارد.



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

پدیده انتخاب جنس و جنین مونث کشی در ایران

بعضی پدیده های مخرب اجتماعی بی سروصدا و به دور از هیاهو و حتی جلو چشمان ظاهراً باز ما اندک اندک راه خود را می گشایند و همچون اموری عادی جریان می یابند. این پدیده ها عموماً از سر بی توجهی جدی گرفته نمی شوند و اغلب وقتی به مرحله ی بحران و بروز عوارض وخیم رسیدند ماهیت تخریبی شان آشکار می شود و ما را برای یافتن راه حل به تکاپو می اندازند.



Faranak-Farid3.jpg

می‌توانی قوانین را به چالش بکشی و...

ترجمه فرانک فرید

مطلب زیر، هشمین روایت از مجموعه «تجربه های زنانه» است که توسط فرانک فرید، شاعر، مترجم و فعال حقوق زنان، به فارسی برگردانده شده است. مجموعه «تجربه های زنانه» را فرانک فرید از کتابی که «ریوکا سالمن» آنها را گردآوری[1] و به چاپ رسانده، انتخاب و ترجمه کرده است. ماجرای زیر یکی از این روایت ها به قلم «گوئین مکوِی» است که از بخشِ «فعالیت جمعی» این کتاب انتخاب شده است.



kave-mozafari.jpg
کاوه مظفری

ازدیاد موالید به قیمت انقیاد زنان و زمین/ قسمت اول

چند وقتی است دولتمردان و صاحبان قدرت هشدار می دهند که نرخ باروری به کمتر از حد جایگزینی رسیده و ممکن است در آینده با مشکل پیری جمعیت مواجه شویم. از دیگر سو، امریه و دستور می دهند که کشور ظرفیت جمعیت ۱۵۰ میلیونی یا حتی ۳۰۰ میلیونی را دارد. برای توجیه نیز به مباحث جمعیت شناختی متوسل می شوند که وارد مرحله «پنجره جمعیتی» شده ایم و باید از این فرصت برای افزایش جمعیت استفاده کنیم.



azade-davachi03.jpg
آزاده دواچی

آزادی های یواشکی: صدای اعتراض نهان و آشکار زنان؟

«صفحه آزادی های یواشکی زنان» که به تازگی راه اندازی شده، در مدت زمانی اندک در فضای مجازی و رسانه ها بازتاب وسیعی داشته است. این صفحه تمرکز خود را بر آزادی های ممنوع زنان در داخل ایران و مشخصا اعتراض به حجاب اجباری گذارده است و این کار را به شکل انتشار تصویرهای واقعی از زنان که گاه همراه با متن های کوتاه که تصویر را به صورت خیلی مختصر، توضیح می دهند، به نمایش درآورده است.



konference10may2014stokholm0.jpg
زهرا باقری شاد

گزارشی از کنفرانس درباره نادیده گرفتن زنان مهاجر دربازار کار در فوروم فمینستی در استکهلم

روز شنبه ۱۰ می در شهر استکهلم "فوروم فمینیستی" نهمین برنامه سالانه خود را با حضور صدها بازدید کننده و کنفرانس های گوناگون طی یک روز برگزار کرد. کنفرانس هایی که هریک به جنبه هایی از مسئله زنان و جنبش فمینیستی پرداختند. یکی از این کنفرانس ها به بررسی چگونگی نادیده گرفتن زنان مهاجر در بازار کار سوئد اختصاص داشت. در این کنفرانس مهرداد درویش پور استاد دانشگاه و پژوهشگر زنان و مهاجرت، امینه کاکاوابه نماینده پارلمانی حزب چپ و از برگزارکنندگان کنفرانس، Wuokko Knock پژوهشگر با سابقه زنان مهاجر در بازار کار و Gertrud Åström از گروه لابیگری زنان در این باره سخن گفتند.



پانیذ نوربخش

نگاهی به جایگاه اجتماعی، سیاسی زنان ايران

حکومت و قانون از طریق تعیین روابط اجتماعی، شخصیت سازی می‌کنند و رفتار نامتساوی قانون با زنان و مردان، شخصیت آنها را متفاوت می‌كند. ما باید تفاوت‌ها را تعدیل كنیم نه اینکه بر آنها تأکید ورزیم. از طرفی ما به اصول عدالت متساوی متعهد هستیم و بر مبنای این اصول، حاکمیت مطلق پادشاهان را که هزاران سال با تکیه بر تفاوت‌های ذاتی و لایتغیر، تمکین بندگان را می‌طلبید، باطل نموده‌ایم؛ و بر مبنای همین اصول، حقانیت تملک بردگان را که هزاران سال با تکیه بر تفاوت‌های ذاتی و لایتغیر معتبر بود، باطل اعلام کرده ایم؛ و بر مبنای همین اصول، اکنون بدیهی است که باید نظام حاکمیت مردان و تمکین زنان را نیز ملغا اعلام کنیم."



نیلوفر مهدیان

صدای زنانه مردان در شعر

می گویند شعر در ایران دچار "ملموس نویسی" شده. درست مثل نوشتار زنانه. کتاب های مردان شاعر را که باز می کنی یک یک از مردانگی قدیم شانه خالی می کنند، با اختیار. از الگوهای قدیم مردانگی آگاهانه یا ناآگاهانه تن می زنند. "رستم" به روشنی از شعر مردان شاعر امروز رخت بربسته. دیگر نمی بینیمش. افتخاری هم برنمی انگیزد. مردان بسیاری پیدا شده اند که خود پروسه نوشتن شعر را کار "بخش زنانه" وجودشان می انگارند و به آن نسبت می دهند.



Rezvan-Moghadam3.jpg
رضوان مقدم

دلواپسی جناحی از «بدحجابی»

این که با شروع فصل گرما عده ای سازماندهی شده و در امنیت کامل بدون مجوز در خیابان ها تظاهرات موتوری و غیرموتوری راه بیاندازند و علیه زنان شعار سر بدهند تازگی ندارد، زنان ایرانی از اینها بدترش را هم دیده اند: از تیغ کشیدن به لب و دهانشان تا کشیدن موی سرشان، انداختن طوق برگردانشان در کمیته وزرا به عنوان بدحجاب و فاحشه، بر سنگفرش خیابان کشیدن، زیر مشت و لگد لباس شخصی ها خونین شدن و... این ها تنها بخشی از خشونت های فیزیکی و تحقیر و توهین هایی است که توسط "گروه های فشار" به زنان ایران وارد شده، که صد البته عوارض منفی روحی و روانی جبران ناپذیری برای زنان و دختران بدنبال داشته است.
بخش دیگر مربوط به تحقیرهای رسمی و قانونی است که دست عوامل فشار را در هرگونه دست درازی به حریم خصوصی زنان بازگذاشته تا در سراسر کشور، محدودیت هایی را که شایسته نیست بر زنان و جامعه تحمیل کنند.



فستیوال بین المللی شعر در سوئد با حضور یک زن شاعر ایرانی

پگاه احمدی در این فستیوال شماری از شعرهای خود را به فارسی و انگلیسی برای حاضرین در همایش خواند. این شاعر، اشعار فارسی خود را از آخرین مجموعه شعر انتشاریافته اش به نام ' سردم نبود ' ارائه کرد. این مجموعه شعر به دو زبان فارسی و آلمانی توسط نشر سوژه در آلمان منتشر شده است. پگاه احمدی در ادامه، برخی از شعرهای منتشر نشده خود را به انگلیسی برای حاضران در مراسم قرائت کرد.



Chehre-Mehrbanovan15s.jpg
علی محمد جهانگیری

چهره ي پنهان مهربانوان ايران(۱۵)

اخراج، دستگیری و زندانی شدن زنان ایران، تحت لوای مبارزه با طاغوت!

در این شرایط برای اولین بار و به طور گسترده و بی سابقه ای در تهران ده ها تن از زنان تظاهرکننده به وسیله نیروهای کمیته و افراد حزب اللهی با برخورد خشونت آمیزی دستگیر و روانه زندان شدند...از زنان دستگير شده، اعلاميه هائي عليه جمهوري اسلامي و به طرفداري بختيار بدست آمد...اسامي دستگير شدگان: فلور برك زاده، منصوره صوفي، شهناز صوفي، اسد صوفي، شاه محمد بهرامپور، نرگس زماني، فهيمه عبادي و علي اميري... حجت الاسلام خامنه اي خطاب به خانم هاي سياهپوش: ما نمي گوئيم تمام اينها فاحشه بودند، ممكن است كساني از اين قبيل در ميان آنها باشند و كساني هم نباشند، ولي ما به آنها مي گوئيم شما اولا دروغگو هستيد و ثانيا ضد انقلاب هستيد دروغگو هستيد به اين دليل كه شما عزادار آزادي هستيد و مي خواهيد بگوئيد در اين مملكت آزادي نيست، مگر شما در ايران زندگي نمي كرديد، روزي كه 30 ميليون مردم در اختناق زندگي مي‏کردند، شما كجا بوديد؟



جواد موسوی خوزستانی

استحاله سیمرغ

مجمعی کردند مرغان جهان / ...؛ این مصرع، سرآغاز منظومه ی سترگ «سیمرغ» است که معمار چیره دست اش «عطار نیشابوری»، از همان ابتدا، خواننده ی داستان را با منظری «جهانشهری» روبرو می کند. در واقع، تصویر شکوهمند آغاز قصه، مخاطب را به اجتماع بزرگی از «مرغان جهان» می برد که به منظور سفر به آستانه «سیمرغ»، به این گردهمایی چند هزار نفری، فراخوانده شده اند. بنابراین از همان ابتدا، نویسنده برای ما خوانندگان، روشن می سازد که عروج پرندگان به سوی سیمرغ، با اصطلاح امروزی، پروژه ای است «کلان مقیاس» که مشخصاَ از مرزهای کشوری و منطقه ای عبور می کند و تجربه های شهودی خود را در گستره ای جهانی، عرضه می دارد.



zanan10ordibehesht2014.jpg

گزارشی از نشست منشور حقوق شهروندی از منظر حقوق زنان و دین

گزارش و عکس ها: انجمن اسلامیِ دانشجویانِ دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب

مدرسه فمینیستی: همایشی با موضوع «تحلیلی بر منشور حقوق شهروندیِ دولت: از منظر حقوق زنان و دین» صبح روز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت 1393 در آمفی‌تئاترِ دانشکده‌ی فنیِ تهران‌جنوب توسط انجمن اسلامیِ دانشجویانِ دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران‌جنوب برگزار شد. در این نشست به دعوت کمیته سیاسی انجمن، دکتر ناهید توسلی و دکتر ناصر مهدوی به سخن‌رانی پرداختند، و پیرامونِ پیش‌نویسِ منشور حقوق شهروندیِ دولت، و هم‌چنین ذاتِ حقوق شهروندی، از منظر زنان و دین تحلیل خود را ارائه کردند.



منصوره خسروشاهی

حقوق شهروندی و کودکانی با کمر خم شده زیر کیسه های زباله

چند ماهی از پخش بیانیه دولت در رابطه با حقوق شهروندی می گذرد. فعلا در کشاکش دعواهای جناحی و حملات دن کیشوت وار به دشمنان خیالی، به بوته فراموشی سپرده شده است! در این رابطه روشنفکران، دانشگاهیان، انجمن ها، وکلا، فعالان جامعه مدنی و سیاسی و ... نظرات خود را بیان کرده و خواسته ها و مطالبات معقول و بر حق خود از دولت را اعلام نموده اند.



محمد صفوی

به مناسبت روز جهانی کارگر: نگاهی به موانع و مشکلات زنان کارگر

حضور سیاست های اقتدارگرایانه تبعیض آمیز جنسیتی که در نهاد کار و در تمام سطوح جامعه ـ حتی در تشکل های کارگری ـ از دیرباز وجود داشته است، متوجه می شویم که زنان کارگر پیوسته در بخش «حاشیه ای» نهاد کار، قرار داده شده اند. آنها مجبور به انجام کار سخت و زیان آور در سخت ترین بخش ها مانند کشاورزی و کشت و زرع، یا کارگاه تولیدی پوشاک و لباس دوزی و کارگاه گاهای خانگی و قالی بافی هستند؛ یا اینکه تنها مجازند مشاغلی را در بیرون انجام دهند که در واقع ادامه همان کارهای خانه داری است.