rezvan-moghddam.jpg
رضوان مقدم

توقف خشونت علیه زنان یک اقدام فوری و عملی است

امروزه «خشونت علیه زنان» یدیده ای جهانی و در عین حال یک نگرانی ‏عمده جهانی است. زنان و دختران از هر طبقه، قوم، سطح تحصیلات، خشونت را در خانه، در محل کار، در اماکن عمومی، ‏و نیز توسط دولت ها تجربه می کنند. «خشونت علیه زنان» اصطلاحی تخصصی است که برای توصیف کلی رفتار های خشونت آمیز علیه زنان که بر مبنای جنسیت استوار است به کار می‌رود. زنان انواع گوناگون خشونت را در طول زندگی روزمره خود و بیشتر در جوامع مرد-پدرسالار تجربه می‌کنند.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

سکسیسم در طنز، جلوه ای از خشونت روانی علیه زنان

سکسیسم همچون راسیسم بر نوعی جداسازی و تفکیک نقش های جنسیتی، دوانگاری، تحقیر و تبعیض سیستماتیک "دیگری" استوار است که فرادستی گروهی را همچون هنجار و فرودستی "دیگری" را همچون گروهی "متفاوت" در نظام قدرت سامان می دهد. در سکسیسم، مرد مظهر آدمیت، هنجار جامعه، جنس برتر و نماد اقتدار به شمار می رود و زن همچون آن دیگری، فرودست، "نیمه دیگر" و بیشتر "ابژه ای جنسی" است



noushin-ahmadi.jpg
نوشین احمدی خراسانی

زن ستیزان مجلس دهم، آمران خشونت علیه زنان

ساختارهای سیاسی و قانونی موجود آنچنان طراحی شده اند که همواره سروری بخشی از جامعه را بر بخش دیگر تضمین می کند. چرا که دیدگاه های رسمی و رویکردهای قانونی، سبک و روش زندگی بخش بزرگی از مردم ایران به ویژه زنان را مملو از «جرم های قانونی» و «گناهان نابخشودنی» کرده و به این ترتیب نه تنها دست بخشی از جامعه را برای دست اندازی و اعمال خشونت علیه بخش دیگری از جامعه (به ویژه زنان) باز می گذارد، بلکه آن را به نوعی تشویق و ترغیب می کند.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

نگاهی به عوامل مؤثر در نهادینه کردن خشونت علیه زنان

هر چند که عوامل بیشتری در توزیع و گسترش خشونت علیه زنان نقش دارد اما عوامل یاد شده نقش کلیدی به خصوص در گسترش انواع خشونت ها اعم از خانگی، روانی و غیره را بازی می کند. متأسفانه تاکنون در ایران با وجود تلاش زیاد فعالان زنان در بازنمایی انوع خشونت علیه زنان و تلاش برای رفع آن، ساختارهایی اجرایی با فعالان زنان در این مورد همگام نشده اند. نه آموزش کافی برای عدم اعمال خشونت و شناسایی آن ارائه شده و نه ساختار اجرایی و قانون در برابر متصدیان خشونت آن چنان که باید و شاید عمل کرده است.



فهیمه تفسیری

سه زن، قربانی ناتوانی دستگاه های امنیتی در حل بحران ها

مهدیه گلرو، فعال حقوق زنان و عضو «کانون شهروندی زنان» را سه روز پس از تجمع مسالمت آمیز و قانونی در برابر مجلس در اعتراض به اسیدپاشی، بازداشت کردند. چرا؟ پاسخ خیلی ساده است: چون پلیس و نیروهای امنیتی هنوز نتوانسته اند اسیدپاشان را بازداشت کنند، بنابراین تنها راه حل ناتوانی شان را در بازداشت «مهدیه گلرو» می بینند تا به این وسیله بگویند بقیه زنان و کنشگران جنبش زنان، حق ندارند در مورد اسیدپاشی کلمه ای سخن بگویند یا اعتراضی کنند. زیرا هرچقدر به اسیدپاشان معترض باشیم، انگار از نظر آنان عجز پلیس و نیروهای امنیتی را برای عدم توانایی دستگیری اسیدپاشان به رخ می کشیم!



لاله حسین پور

جنگ، عالی ترین شکل خشونت علیه زنان

چه باید کرد؟ آیا به این دلیل که تمام این ها بازی قدرت هاست، می شود در خانه نشست، گوش ها را کر کرد و کشتارها را ندید؟ آیا باید اسلحه برداشت و هر که حمله می کند، کشت و سلاح های سنگین تر سفارش داد؟ آیا راهی در میانه وجود ندارد که بتوان از آن طریق آگاهانه با نفرت، جنگ و خشونت مبارزه کرد؟ آیا انتخاب میان این و آن، خوب و بد و یا بد و بدتر سرنوشت انسان هاست و می بایست همواره یکی از راه هایی را که جلوی پای شان گذارده شده، انتخاب کنند؟



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۴ به گزارش مجمع اقتصاد جهانی

گزارش شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۴، که مجمع اقتصاد جهانی آن را بر اساس اطلاعات دریافتی و بررسی‌های کارشناسانه تهیه و تدوین می‌نماید، منتشر شد. این گزارش یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین گزارش‌ها در سطح جهان است که در سال ۲۰۱۴ با بررسی وضعیت ۱۴۲ کشور جهان، میزان نابرابری بین زنان و مردان را مشخص ساخته و راه‌حل‌های مناسبی برای کم کردن شکاف جنسیتی بین زنان و مردان ارائه داده است.



hakimi-mahbaz.jpg
عفت ماهباز

درگذشت نرگس حکیمی: نخستین زن مربی کوه نوردی ایران

نرگس حکیمی در آستانه نود سالگی در سحرگاه روز سه شنبه ۱۳ آبان ۹۳ در شهر کلن آلمان در گذشت (۱۳۰۴-۱۳۹۳) او متولد بادکوبه آذربایجان بود. در شش سالگی به همراه پدرش صمد حکیمی، به ایران باز می گردد. نرگس به خاطر شرایط پدر، به اجبار تبعید در شهر های مختلف را متحمل شد و از زندگی بسیار آموخت. او تحت تاثیر افکار عدالت خواهانه ی پدرش که عضو شورای متحده کارگری و از اعضای کمیته مرکزی حزب توده بود، افکار برابری خواهی را آموخت. نوجوان بود که به خاطر نبود پدر، در کنار مادربزرگ سرپرستی شش نفر دیگر را به عهده گرفت و برای تأمین مخارج شان مجبور شد کار کند.



Fazlolrahman-Mobseri.jpg

منزلت زنان در اسلام: تفسیری مدرنیستی

فضل الرحمان / مترجم: هدا مبصری

در جوامع مسلمان آموزش زنان و ازمیان برداشتن پرده نشینی ایشان دیگر مورد سوال نیست، البته سرعت انجام چنین تغییراتی مورد پرسش است. با این حال چند دهه پیش، هر دو این مقولات چیزهایی بودند که برای آنها مبارزه می شد، کسانی که به دنبال ایجاد تغییرات در این دو مقوله بودند به کافر ملقب می شدند. چه اتفاقی رخ داده است؟ این مسایل نیازهای واقعی جوامع مسلمان را تشکیل می دهند؛ بدون برآورده شدن آنها جامعه با خطرات سنگینی روبه رو خواهد شد. قانون اسلامی، باوجود انحراف بسیار ازهنجارهای قرانی، خصوصا به واسطه آداب و رسوم،از ابتدای شکل گیری خود اصول "ضرورت" و مصلحت" را به عنوان مسایلی بسیار مهم برای اجتماع شناخته است.



Tafkike-Jensiati.jpg
محمد صفوی

حرمت زنان شاغل با طرح «تفکیک جنسیتی» تأمین نمی شود

در شرایطی که وضع استخدامی و اشتغال زنان کشور ما در بازار کار با انواع محدودیت ها و رفتار تبعیض گونه روبروست ارایه طرح های جدیدی در حوزه کار زنان از جانب برخی نهادهای قدرت، دغدغه ها و نگرانی های جدیدی را در حوزه اشتغال زنان به وجود آورده است. این طرح های بی سابقه که بر تفکیک جنسیتی و جداسازی مشاغل زنان از مردان تکیه دارد عبارتند از: طرح "جداسازی جنسیتی در شهرداری تهران" که پیشتر از جانب آقای قالیباف شهردار تهران اعلام شده است. دیگری طرح "ممنوعیت اشتعال زنان در کافی شاپ ها" که پلیس اماکن نیروی انتظامی آن را ارائه کرده است. افزون بر این طرح ها، طرح دیگری با عنوان "طرح صیانت از حریم عفاف و حجاب" نیز از جانب برخی از نمایندگان تندرو به مجلس آورده شده است.



aroushaye-sori.jpg

عروس های کم سن و سال سوری در اردن

ترجمه فریبا شهلایی

دختری که قرار بود ازدواج کند، بچه سال و خیلی خجالتی بود. در جشن نامزدی اش، لباسی بلند، گشاد و کلاه دار به او پوشانده بودند که هیکل لاغرش را کاملا پنهان کرده بود. آن لباسِ صورتی مندرس اجاره ای حاکی از وضعیت مالی خانواده ی نامزدش بود.
در حینی که زنان سوری در کمپ پناهنده گان، مراسم ازدواجش را با پسر عموی 18 ساله اش تدارک می دیدند و آن پسر هم دوروبرش پرچانگی می کرد، او خودش را در گوشه ای پنهان کرده بود و فقط وقتی سروکله ی عکس یا پیام دوستی در تلفن همراهش پیدا می شد، به وجد می آمد. این دختر، «رهاف یوسف»[3] 13 ساله است.



Narges-Mohammadi-0s.jpg
نرگس محمدی:

کاهش خشونت علیه زنان در گرو تغییر قوانین تبعیض آمیز است

«نرگس محمدی»، از جمله فعالان مسالمت جو و شناخته شده ی جنبش زنان است که در پی اسیدپاشی ها به چهره ی دختران در اصفهان، همراه با دیگر کنشگران جامعه مدنی و جنبش زنان، در 30 مهرماه 1393 به مقابل مجلس شورای اسلامی رفت تا توجه نمایندگان مجلس را به این فاجعه که خشونت عریان علیه زنان است جلب کند. حضور فعالان مدنی در میدان بهارستان و مقابل ساختمان مجلس، هرچند با آرامش به پایان رسید اما متاسفانه پس از گذشت چند روز از حضور مسالمت آمیز این زنان، «مهدیه گلرو»[1]، یکی از اعضای کانون شهروندی زنان بازداشت شد و تاکنون در انفرادی زندان اوین به سر می برد.



علی فکری

زن آزاد، کابوس ولی فقیه و خلیفه

در حالی که هنوز هلهله شادی از مقاومت حماسی کوبانی در صدای برابری خواهان ایران و جهان موج می زد، دسته ای از داعشیان شیعه در اصفهان چهره زن را نشانه گرفتند. امری که بیانگر هم پیمانی داعشیان در یورش به زنان و تصویر برساخته ی آنان از زن به مثابه نماد فریب و افسون و نافرمانی است. اکنون، هم خلیفه مسلمانان در عراق و شام و هم ولی فقیه در ایران می دانند برای پیشگیری از زایش جهانی دیگر در منطقه، باید زنان نافرمان و رها شده را بار دیگر به انقیاد کشند. آنان نیک دریافته اند که اگر زن از سمبل بردگی به نماد رهایی تبدیل گردد، تداوم سلطه بر جامعه ناممکن خواهد شد.



rezvan-moghddam.jpg
رضوان مقدم

اسیدپاشی به زنان و «نظام سخن» مسلط بر ایران

پس از روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی در ایران، اولین تغییرات انقلابی در مورد حقوق شخصی و مدنی زنان صورت گرفت حجاب برای زنان اجباری شد، قانون حمایت از خانواده به ضرر زنان تغییر کرد، و قوانین تبعیض آمیز یکی پس از دیگری علیه زنان در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. ابتدا از مدارس و ادارات دولتی شروع کردند، بخشنامه پشت بخشنامه صادر شد تا از حضور زنانی که حاضر به رعایت حجاب اسلامی نبودند در ادارات و جاهای عمومی جلوگیری به عمل آید. بسیاری از زنان به همین دلیل از کار برکناز شدند. یا خود از ادامه کار و شغل شان انصراف دادند و خانه نشین شدند.



پگاه احمدی

در کوچه اسید می آید

در کوچه اسید می آید
هوا زنی زیباست
که مثل یک سوراخ
مسدود می شود
هوا زنی امن است
که صورتش از قصه سوخت



شهلا فروزانفر

امنیت جامعه مقدم بر هر خواستی است

عزلت و رنج و بیکاری و هزینه های گران درمان تا پایان عمر با فرد مصدوم می ماند و کم کم اطرافیان و دوستان خسته شده و از او فاصله می گیرند. تنهایی و رنج تخریب چهره تنها گناه اوست که خود نقشی در آن نداشته است. سخت ترین مرحله این رنج پس از ترخیص از بیمارستان، نابینایی فرد است که همه زندگی او را تحت الشعاع قرار می دهد و قادر نخواهد بود حتی نیازهای فردی خود را بر آورده سازد.