darvishpour.jpg

جمهوری‌خواهی: "کم دافعه، پرجاذبه"

گفت‌وگوی زهرا باقری شاد با مهرداد درویش‌پور، جامعه‌شناس

به گمان من جمهوری‌خواهان اساسا با احیای سلطنت مخالفند. من به سود جمهوری‌خواهان نمی‌دانم که خودشان را با سلطنت طلبان یکی کنند یا با شعارهای پوپولیستی عمل کنند. ما می‌توانیم با نیروهای دیگر نیروها نیز همسویی‌ها و دیالوگ‌هایی داشته باشیم اما حذف جمهوریت از پروژه سیاسی به سود فرایند دمکراسی در جامعه نیست.
دومین خط قرمز جمهوری‌خواهان این است که خواستار جدایی دین از دولت هستند. ضمن اینکه می‌توانند با اصلاح طلبان در برخی زمینه‌ها هم تعامل داشته باشند اما نباید پروژه خود را با آنها یکی کنند. پروژه کسی که خواستار حکومت "دمکراتیک دینی" است با پروژه جمهوری‌خواهان متفاوت است. بحث من رد هر نوع همسویی با نیروهای غیرجمهوری‌خواه لائیک و سکولار نیست. بحث این است که نباید خودمان را در آنها مستحیل کنیم.»



گزينه جمهوری‌ خواهی و استراتژی انتخابات آزاد در ايران

سخنرانی دکتر مهرداد درویش پور در بروکسل





behrouz_bayat.jpg
بهروز بیات

دربارۀ میزگرد اتمی در بروکسل

مصاحبه عصرنو با بهروز بیات:

در واقع شرکت کننده گان در میزگرد از دو نظر تشکیل شده بودند سه نفر(مارک فیتس پاتریک، رضا تقی‌زاده، اتو لانگی) مخالف بی قید و شرط با برنامۀ هسته ای ایران که باید به هر قیمت بازداشته شود و دونفر آقای بلیکس (از راه دور) و من که با وجود مخالفت جدی و پایه ای با برنامۀ هسته ای ایران ار زاویۀ منافع ملی ایرانیان، ان را سزاوار بهانۀ بر پاکردن یک جنگ ویرانگر نمی دانم.



مجید خوشدل

مقوله «نقد» در جامعه تبعیدی ایرانی

گفتگو با مسعود افتخاری

اساساً در یک نگاه سیاه و سفید به مقوله ها؛ در نگاهی که محدود و تنگ نظرانه است، ما افراد را مجرم و محکوم می دانیم؛ حکم صادر می کنیم و نهایتاً می خواهیم آنها را مجازات کنیم. بنابراین اتهام می زنیم. این موضوع اساساً برمی گردد به نبودِ این آگاهی که ما می خواهیم نقد کنیم، و نمی خواهیم مجرم و گناهکاری را پیدا کنیم تا او را تنبیه کنیم. به نظر من این مسئله سمت دیگری هم دارد.



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

در باره ی روشنفکر و روشنفکری در ایران

گفت و گوی سهراب اخوان ( تلویزیون اندیشه ) با مسعود نقره کار
(بخش نخست)





darvishpour.jpg

تشکيل جبهه جمهوری مطلوبترين راه حل سياسی است

گفتگوی حسین قومی از رادیو فردا با مهرداد درویش پور

به گمان من قطب های گوناگون سياسی بايد خودشان را متشکل کنند. هواداران نظام سلطنتی از يک سو، اصلاح طلبان دينی از يک سو، چپ های کمونيست از سوی ديگر و جمهوری خواهان هم به همين شکل، تا جامعه امکان انتخاب بين گزينه های مختلف را داشته باشد. اما جمهوری خواهان به عنوان نيرويی که نه در پی کرنش در برابر اقتدار دينی حاکم هستند و نه در پی تکيه به قدرت های خارجی برای جايگزين ساختن، بلکه در فکر رويکرد به جنبش های اجتماعی، نافرمانی مدنی و تغيير نظام کنونی اند، رويکرد انتخابات آزاد را از دو زاويه بسيار رويکرد مثبتی ارزيابی می کنند.



darvishpour.jpg

انتخابات آزاد آری، حمله نظامی و ارتباط با نئوکان‌ها، نه

دو مصاحبه از مهرداد درویش پور

ما باید از جنبش های اجتماعی در ایران نظیر جنبش زنان، جنبش ضد تبعیض قومی و دینی، جنبش کارگری، جنبش دانشجویی و جنبش سبز حمایت کنیم. تلاش کنیم نهادهای مدنی را تقویت کنیم. در پی سازمان دهی کنفرانس های زنجیره ای جمهوری خواهان و شکل بخشیدن به بلوک نیرومند نیروهای جمهوری خواهان برآئیم. ضمن مخالفت با حمله نظامی و بنیاد گرایی اسلامی در ایران صدای سوم را سازمان دهیم. گفتگو و تعامل با دیگر نیروهای سیاسی را گسترش دهیم. برای جلب پشتبانی حقوق بشری جهان از ایران بکوشیم و خواستار حل مسالمت آمیز بحران هسته ای ایران شویم.



kazem-nayere.jpg

سخنرانی و پرسش و پاسخ

دکتر نیرّه توحیدی :
خیزش های اخیر در خاورمیانه، جستاردمکراسی و زنان
دکتر کاظم علمداری :
موانع پیشبرد دمکراسی در ایران
یکشنبه ۱۵ جولای در کنفرانس همبستگی ایرانیان در فرزنو





دو گزارش ویدیویی
از همایش سوم اتحاد برای پیشبرد سکولار دمکراسی در ایران

رضا گوهر زاد - برنامه تلویزیونی پویش - تلویزیون اندیشه





«پشت پرده های کودتای نوژه و چگونگی لو رفتن آن»؛

برنامه افق صدای آمریکا
گفت و گوی سیاوش دهقانپور با بنی صدر، میلانی و بیت الهی





darvishpour.jpg
مهرداد درویش پور

از ۱۸ تیر ۱۳۸۸ تا جنبش سبز

گفت‌وگوی لیدا حسینی‌نژاد با مهرداد درویش‌پور

خیزش ۱۸ تیر نخستین نمونه و نشانه‌ای بود که کل حاکمیت و استبداد دینی را به چالش کشید و فرزندانی که زاده‌ی خود دوران انقلاب بودند، عملاً نشان دادند که با تمام شعائر انقلاب اسلامی وداع کرده‌اند و نوعی طرز تلقی سکولارـ دموکراتیک را در جامعه ایران طلب می‌کنند.». «شعارهای جنبش دانشجویی ۱۸ تیر به یک معنا فراگیرتر است. به این معنا که با شکست یا فروکش جنبش سبز رویگردانی از اصلاح‌طلبان دینی گسترده‌تر شده و شعار سکولاریسم به یک شعار فراگیرتر جامعه تبدیل شده و همین طور امید به اصلاح از درون و از طریق قانون اساسی کمتر شده است.



mohammad-amini.jpg
گفت‌وگو با دکتر محمد امینی

آسیب شناسی جنبش های مدنی در ایران

اردوان روزبه/ شبکه تصویری کوچه

محمد امینی پژوهش گر و نظریه پردازی است که شبکه تصویری کوچه در حاشیه «سومین همایش اتحاد برای پیش برد سکولار دموکراسی در ایران» به گفت و گو با وی پرداخته است.
روند تاریخی جریانات سیاسی در ایران، نگرشی به سکولاریسم و دموکراسی خواهی در ایران و آسیب شناسی جنبش های مدنی از موارد مطرح شده در این پرسش و پاسخ است.



مجید خوشدل

در حاشیه نشست پنج روزه

(آرزو می کنم، ای کاش برادرهایم برمی گشتند)
گفتگو با رویا رضائی جهرمی

بیژن اولین عضو خانواده ما بود که دستگیر شد. او فردای سی خرداد شصت از خانه رفته بود بیرون تا ببینید چه خبر است؛ آنوقت خیابانها شلوغ بود. او پسر کنجکاوی بود و همان اطراف خانه مان بود، که به او مشکوک می شوند و دستگیرش می کنند. مدتی بعد از دستگیری بیژن به مادرم می گوید، ناراحت نشو، من کاری نکردم و خیلی زود آزاد می شوم. اما یکسال بیژن را نگه می دارند. بعد، یک روز او را می برند به «حسینه» اوین برای اینکه شاید کسی او را شناسایی کند. که یکی از دوستان بیژن که تواب شده بود، می گوید که او در هسته دانش آموزی مجاهدین فعالیت می کند. که همین باعث می شود بیژن را اعدام کنند.



مجید خوشدل

ایران تریبونال؛ امیدها و ابهام ها

گفتگو با اردوان زیبرم


ما در مجموع به دلیل باز بودن مان در دعوت از همه گرایش ها؛ صرف نظر از اینکه آنها چگونه می اندیشند، هدف مان این است که تلاش مان دموکراتیک باشد. به همین دلیل تنها خط قرمز ما ج . اسلامی ست. در نتیجه هر کسی به هر نحوی از انحاء می تواند مخالف این مجموعه باشد یا موافق اش. این مجموعه با توجه همه مسائلی که شما به درستی به اش اشاره کردید؛ افتراق ها و تجربه های ناموفق گذشته، نخواسته به آن تنش ها دامن بزند و به قول شما راهکارهایی که به آن بن بست ها انجامیده را دوباره تکرار کند. ما این تجربه را از سر گذرانده ایم و نمی خواهیم دوباره آن راهها را برویم. به همین دلیل ما نقاط مشترک را اصل قرار داده ایم، با حفظ استقلال همه دوستان مان در مجموعه. و البته با دیدن دشمن مشترک مان، یعنی ج . اسلامی ایران...