Svetlana-Alexievich2.jpg
گفت وگو با سوتلانا آلکسیویچ برنده جایزه نوبل ادبیات 2015

فاجعه چرنوبیل؛ فریب مردم برای حفظ قدرت

برگردان: عباس شکری

درحالی‌که رویداد چرنوبیل هراس و شرایط احساساتی جدیدی را رقم زد، اما بعضی از ترس‌ها و احساس‌های قدیمی را هم محو کرد. وحشت از مقام‌های کمونیست با فرار دادن افراد خانواده از خطرهای معمول، دوران فرسایشی جدیدی را آغاز کرد؛ برخی با ماندن در چرنوبیل و وفاداری به حزب کمونیست هشدارهای خطر اشعه اتمی را نزد دیگران کاهش دادند. به این ترتیب، ترس از اشعه اتمی را درونی کردند تا هراس از رهبران تمامیت‌خواه حزب را فروبنشانند. مقام‌های دولتی هم برای فرار از واقعیت و فاجعه‌ی چرنوبیل حاضر بودند کارت‌های بازی حزبی‌شان را زمین بگذارند؛ این رویداد در حالی رخ می‌داد که حزب هنوز هم فاجعه‌ی چرنوبیل را انکار می‌کرد و مقام‌های حزبی را هم از پذیرش واقعیت نهی می‌کرد.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

ترکیه در دوراهی گزینش

ترکیه نیازمند بازنگری در سیاست ها و رویکرد های عملی است که بتواند از این بحران روز افزون بیرون آید. راه برون رفت را باید در گسترش دمکراسی، تفاهم ملی، عدالت اجتماعی و مشارکت همگانی جستجو کرد.
ترکیه هم اکنون در دوراهی گزینش قرار گرفته است، اسلامگرایی با اندیشه های کهنه ناسیونالیستی همراه با نوستالژی امپراتوری پیشین، راه به جایی نخواهد برد، کاربرد این سیاست تنش های قومی، مذهبی و اتنیکی را در داخل ترکیه و منطقه افزایش خواهد داد، سال هایی که ترکیه به آزادی و دمکراسی، نهاد های مدنی، رعایت حقوق بشر، آزادی مطبوعات و رسانه و... روی آورده، هم رشد اقتصادی کرده و هم جایگاه ویژه ای در سیاست جهانی و منطقه ای پیدا کرده است....



n-nourizadeh.jpg
ن. نوری زاده

جنبش عُصیان در شب

Nuit debout

این موج جدید از اعتراضات و مخالفت با نظام های سیاسی خواه دمکرات و خواه غیر دمکرات از یک ایدئولوژی خاص و ویژه برخوردار نمیباشد و بنابر گفتۀ پژوهشگران علوم سیاسی و اجتماعی پیشقراولان امواج اعتراضی بیشتر جوانانی هستند که برای برخورداری از یک زندگی بهتر و آزادی های مدنی تلاش میکنند. آنان از طریق شبکه های مجازی و تبادل پیام های الکترونیکی تماس میگیرند وبدون آشنائی قبلی با هم اما متحد با یکدیگر از مکانهائی که قرار است تجمعات اعتراضی در آنجا صورت گیرد کسب اطلاع میکنند.



Donald_Trump_by_DonkeyHotey.jpg

سیاستِ توهم: از سقراط و روانکاوی تا دانلد ترامپ

دیوید لیوینگستون اسمیث* / برگردان: ر. رمضانی

شاید چشمگیرترین (و برای بسیاری، هشدارآمیزترین) رویداد سیاسی در سال ۲۰۱۵ ظهور دانلد ترامپ بود. در آغاز خیلی‌ها ترامپ را سرگرم‌کننده‌ای بی‌اهمیت می‌دانستند. طیِ ماه‌ها گویندگانِ رسانه‌های جمعی (و نیز بسیاری از دوستانِ فیلسوفِ من) پیوسته تکرار کردند که ترامپ «هیچ شانسی» ندارد که از سوی جمهوری‌خواهان نامزد شود، و زین‌رو او «هیچ شانسی» ندارد که رئیس‌جمهور ایالات متحده گردد. آنها پس از هریک از سخنرانی‌های آتشین‌ِ ترامپ اظهار می‌کردند که او این بار «زیاده‌روی کرده» است و سقوط‌اش را پیش‌بینی می‌کردند. اما به‌جای آنکه کم‌کم ناپدید شود، اکنون او پرآوازه‌تر از همیشه است و نسبت به همه‌ی هماوردان‌اش جایگاه به‌تری دارد.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

آتش بس، تا زدوخوردی دیگر در قره باغ

آنچه مسلم است، این آتش بس شکننده و متزلزل تا مدتی دیگر ادامه خواهد یافت، ولی تنش در منطقه به پایان نخواهد رسید، زیرا خارج از اراده مردم، قدرت ها جهانی و منطقه ای برای حفظ و گسترش منافع و نفوذ خود در منطقه عمل می کنند و هر کدام در پی منافع خود به تحریک و جنگ افروزی ادامه می دهند. توده های مردم بویژه ستم دیده های جنگ که سال ها است از خانه و کاشانه خود دور افتاده و در زیر چادر و یا خانه های موقت زندگی می کنند، بهای آن و جنگ بی پایان و خانمانسوز را می پردازند.



tazahorate-france-01.jpg
شیدان وثیق

جنبش بزرگ اجتماعی در فرانسه

شبحی این روزها در فرانسه در گشت و گذار است

از آغاز ماه مارس، یک جنبش بزرگ اجتماعی در فرانسه، مستقل از تشکلات سنتی - احزاب و سندیکاها - به پا خاسته است. این جنبشِ رادیکالِ اجتماعی و سیاسی، که مناسبات حاکم بر کشور را نیز به زیر پرسش می برد، هم چنان و تا امروز با قوت و قاطعیت گسترش می یابد. میدان جمهوری در پاریس به اشغال جوانان در آمده است. تصرف میادین – به نام «شبِ ایستاده» Nuit debout- به شهرهای دیگر نیز سرایت کرده است. شبحی این روزها در فرانسه در گشت و گذار است: شبح می 68 و جنبش های میدانی جهان، از وال استریت تا سینتاگما، از پوئرتا دل سول تا تحریر. به پشتیبانی از این جنبش بزرگ اجتماعی در فرانسه برخیزیم.



bernie-sanders.jpg
ناصر اصغری

پدیده برنی ساندرز

کمپین انتخاباتی برنی ساندرز تحرک تازه و از نوع دیگری را در جامعه آمریکا دامن زده است. چنین به نظر می‌رسد که باعث شده یکشبه میلیونها نفر سوسیالیست شده‌اند! برای بیش از حداقل صد سال اولین باری است که کسی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور با نام "سوسیالیست" وارد کمپین انتخاباتی شده است. همین عنوان و نام در جامعه امروز آمریکا واقعه‌ای است که حرف زدن درباره آن حائز اهمیت است. چرا که آمریکا کشوری است که در دوره‌ای که بقیه جاهای دنیای غرب دارای حکومتهای دولت رفاه با احزاب سوسیال دمکرات در حکومت بودند، "سوسیالیست" بودن آنجا جرم بود.