fred-haliday.jpg
فــرد هــالیدی

جــایگاه انقلاب ایــران در تـاریخ بین المللــی

برگردان: م. ح. شوشتری

تجربهٔ انقلاب ایران در تناقض با کلیهٔ قوانین تاریخ اجتماعی و متون کتابهای جامعه شناسی بوده که تآکید دارند، وقوع یک انقلاب زمانی اجتناب ناپذیر می شود که حکومت براثر ضعف، که معمولاً نتیجهٔ فشار از نیروهای خارجی ــ شکست در جنگ ــ و یا دخالت مستقیم یک کشور خارجی و یا قطع حمایت های خارجی از حکومت (در مورد چین و کوبا، ایالات متحده) نتواند حکومت کند. در ایران هیچکدام از این شرایط فراهم نبود.



kavir.jpg
محمود کویر

آخرین شهریار

( بخش ششم) شاه سلطان حسین یاخچیدر

محمود کرمان را گرفت و چون به اصفهان نزدیک می شد، شاه به او پیام فرستاد که آنچه راکه می خواستی پذیرفتم. محمود پاسخ داد که دیگر چیزی در اختیار شما نیست که به من ببخشی!! و بدین روی پس از رسیدن محمود به اصفهان ، شاه سلطان حسین با دست خود تاج شاهی کشور ایران را بر سر محمود نهاد. به گفته احمد پناهی سمنانی: تاجی را که شاه اسماعیل اول، با دلیریها یش به مدد شمشیر کج قزلباش ها بر سر نهاده بود، شاه سلطان حسین، با زبونی و خفت تام، بر سر یکی ازکم اهمیت ترین رعایای افغانی خود گذاشت.



ایرج شکری

خشم رفسنجانی و مرگ احمد خمینی*

احتمال قتل احمد خمینی با توجه به درجه مزاحمت و موی دماغ بودن او با اظهاراتش، برای سیاستگذاران اصلی نظام، امری بعید نیست. سر به نیست كردن سعید امامی با خوراندن واجبی به وی برای از بین بردن یك منبع بسیار مهم اطلاعات از جنایات پنهانی سازمان داده شده رژیم بود كه می توانست اصرار مرگ نا به هنگام یا قتل احمد خمینی را هم فاش كند.



مجید خوشدل

سی سال گذشت

گفت و گو با یاسمین میظر

باری، انقلاب بهمن سی ساله شد. نسل جوان ایران اطلاع زیادی از بسترهای اجتماعی، سیاسی انقلاب بهمن، نیروهای اصلی انقلاب و اهداف اولیه آن ندارد. چرا که رژیم اسلامی به پاکسازی و بازسازی تام و تمام تاریخ سی ساله ایران نشسته است. در این سوی مرز، انقلابیون و«رهبر»ان سازمانهای سیاسی همچنان از روشنگری و ادای توضیح پیرامون سی ساله شدن فرزند ناخلف انقلاب بهمن و نقش خویشتن در این فاجعه تاریخی طفره میروند. انقلابی که قرار بود آزادی و عدالت اجتماعی برای مردم به ارمغان بیاورد، اما آوارگی آورد و شقاوت اجتماعی.



انقلاب بهمن ۵۷ و کنفرانس گوادلوپ

"به نقل از کار داخل کشور – شماره۷"

انقلاب بهمن ۵۷ با هدف استقلال، آزادی و عدالت اجتماعی که از سال ۵۶ با قیام تبریز آغاز و با حرکت حاشیه نشینان تهران در شهریور ۵۷ به جنبشی عمومی در سطح کشور فرا روئید. در اندک زمانی تمامی شهرستانها و روستاهای کشور را درنوردید تا منجر به سرنگونی رژیم پهلوی بعد از ۵۸ سال حکومت گردید. این انقلاب فرایند نزدیک به یک قرن مبارزه مردم ایران، احزاب و گروههای سیاسی بود که هر یک از آنها خواستهها و تمایلات طیف های مختلفی از مردم را نمایندگی میکردند.



ناصر رحیم‌خانی

به مناسبت سی امین سالگرد انقلاب بهمن - بخش دوم

گفتگوی رادیو پیام آزادی با آقای ناصر رحیم خانی

پذیرش نخست وزیری از سوی آقای شاپور بختیارکه نه دارای پایگاه توده ای بود و نه به همکاری جبهه ملی اتکا داشت و در شرایطی که هایزر برای انتقال قدرت در تهران است، یک اشتباه محاسبه از سوی سیاستمداری که می خواست دولتمرد شود، بود. کابینه دکتر بختیار حتی یک کابینه محلل هم نبو .بزرگ ترین اشتباه محاسبه دکتر بختیار این بود که بدون هیچ تکیه گاهی، روی حساب نادرست استفاده از ارتش، نخست وزیری را پذیرفت.



kavir.jpg
محمود کویر

آخرین شهریار

(بخش پنجم) شاه منصور(همای همایون نظر)

در تاريخ اين سرزمين گره گاه ها و گذرگاه هايی است پر از شور و شيدايی و خوف و خرابی. اين که چرا امروزه، روزگار ما بدينگونه است؛ سبب هايی دارد که به گمانم يکی از آن ها تاخت و تازهای بنيان کن و هستی سوز و خانمان بر باد ده بيگانگان بوده است.
سخن اين است که در آن روزگار بلوا و غوغا، در روزگار تازش و يورش بيگانگان، ما چه کرديم. بر ما چه رفت؟



chidan.jpg
شیدان وثیق

انديشيدن به رخداد در ويژگی هايش

به مناسبت سی امين سالگرد انقلاب ايران

سی سال پس از گذشتِ يکی از رخدادهای مهم تاريخی سده ی بيستم، انديشيدن به انقلاب ۵۷ ايران را در چه شرايطی انجام می دهيم؟
نخست اين که فاصله ی زمانی، امکان شناخت بهتر و کامل تری از انقلاب فراهم می کند. اما، در عين حال، دستگيري مستقلانه ی رويداد در ويژگی اش را دشوار می سازد. زيرا آن چه که پس از هر انقلابی شکل می گيرد، يعنی بازسازی قدرت و سلطه، همواره سايه بر خودِ انقلاب چون پديداری خاص و مُفرَد می اندازد. رخدادِ انقلاب، در استقلال، تمايز، تک بودی و ويژگی اش، با پسا انقلاب اشتباه می شود. در پسا انقلاب تحليل می رود.



feridoun.jpg
فریدون احمدی

انقلاب، نه شکوهمند، نه دموکراتیک، اسلامی بود

رهبری آن مصادره نشد، از آغاز در چنگ روحانیت بود

خرداد ۱۳۴۲ آغاز و نقطه عطف خیزش وعروج روحانیت و طرفداران اسلام سیاسی به سمت تبدیل شدن به آلترناتیو و کسب قدرت سیاسی در ۱۳۵۷ بود. به هیچ وجه معتقد نیستم این فرجام مقدر و اجتناب ناپذیر بود اما آغاز ماجرا را باید در آن مقطع پی گرفت. شورش و قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ چرکنویس، و انقلاب اسلامی ۵۷ پاکنویس و نسخه پیروزمند آن در شرایط و وضعیت ۱۵ سال بعد بود. از ۱۵ خردا د به بعد، خمینی و نیروی بنیادگرای اسلامی در موقعیتی قرار گرفتند که بتوانند در صورت مهیا شدن شرایط و عواملی دیگر در مقیاس توده ای و نه روشنفکری رهبری مبارزات سیاسی و یک تحول انقلابی را بر عهده بگیرند.



yassai.jpg
فرشید یاسائی

انقلاب ناتمام

„ مبحثی کوتاه پيرامون انقلاب سی ساله ايران „

امروزه بسياری حتی از طرفداران حکومت اسلامی اذعان دارند که با اين برداشت و جهان بينی از جامعه و شکل شکست خورده ايدئولوژی در سياست و اقتصاد حكومت اسلامی، متناسب با شرايط امروز نيست و تنها مشکلی است بر مشکلات عديده ناشی از فرهنگ سنتی و فقه که نمیتواند بدون بازنگری جديد و ياری ازمدرنيته قابل اجرا باشد. توسعه و پيشرفت پايدار محتاج به دموکراسی است.