کوروش گلنام

تنها راه صلح است!

کمتر کسی را بتوان یافت که از جنگ، کشتار و خونریزی میان فلسطین و اسرائیل نا خرسند و نگران نباشد. البته کسی چون علی خامنه ای، رهبر داعش ایران، و پیروان بی خرد او آتش بیار معرکه شده اند و کوشش می کنند که هردم به این خونریزی ها دامن زده شود. علی خامنه ای که کاسه داع تر از آش است، خود در جایی امن و در میان نگهبانان پر شمار خود نشسته است و برای فلسطینیان دستور صادرمی فرماید که هز روز بیشتر به این درگیری های خونین ادامه دهند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

زندانی با ۷۸ میلیون زندانی!

آیت الله خمینی، هنگامی که در پاییز ۱۳۵۷ در پاریس زیر درخت سیب می نشست، درباغ سبزهای زیادی به مردم تشنه آزادی ایران نشان داد. به عنوان نمونه: «بشر در اظهارنطر خودش آزاد است... اولین چیزی که برای انسان هست آزادی بیان است». «مطبوعات درنشر همه حقایق و واقعیات آزادند».



حمید اکبری

«برکت نثار کسانی باد که صلح آورند»:
یادداشتی در باره جنگ اسراییل و حماس

جنگ اسراییل و حماس و کشتار ناشی از آن بسیار دلخراش، تاسف آور و پریشان کننده است. حماس به عنوان یک سازمان یا حکومت نه خواهان صلح است و - در کمال بی مسوولیتی - نه دارای نیروی نظامی موثر در دفاع از جان شهروندانش! حماس به دنبال انتقام و نابودی اسراییل است – سیاستی که انزجار آور و مردود است.



س. حمیدی

سرود و پرچمی ویژه برای جمهوری اسلامی

(همدلی با ناصر کاخساز)

جام جهانی برزیل هم مثل هر جام جهانی دیگری در دنیایی از شگفتی‌ها پایان پذیرفت. اما در این گستره نیز همانند هر گستره‌ی دیگری داستان‌های ویژه‌ای برای جهموری اسلامی رقم خورد که چه بسا از چشم بینندگان داخلی و خارجی پنهان نمی‌مانَد. چنانکه مستندات تصویری این بازی‌ها به وضوح حکایت از آن دارد که بازیکنان ایرانی اشتیاقی به خواندن سرود جمهوری اسلامی از خود نشان نمی‌دهند. یا به عبارت دیگر فوتبالیست‌های ایرانی تنها حس بیگانگی خود را از سرود جمهوری اسلامی در این اتفاق جهانی برای بینندگان به نمایش می‌نهادند



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

دگر خواهی و دیگر پذیری، بنیان، گذار از سنت به مدرنیسم - بخش دوم

یگانه انگارى دیدگاهى است که معتقد است تنها یک نوع جوهر در جهان وجود دارد. «باروخ اسپینوزا»، براى تبیین رابطه بین ذهن و جسم قائل به «یگانه انگارى» بود، وى نظر دکارت را مبنى بر اینکه جسم و ذهن با وجود ماهیت متباینشان مى توانند با یکدیگر تعامل داشته باشند، مورد انتقاد قرار داد.او معتقد بود تنها یک جوهر وجود دارد و آن هم «خدا» است. جهان روانى و مادى از منظر او؛ جوهراً با هم تفاوتى ندارند بلکه آنها وجوه مختلف جوهر واحد یعنى خدا هستند.



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

چرا این ضرب المثل سیاسی ترین ضرب المثل شده است؟

بعضی از ضرب المثل ها را می توان با مَثَل زدن تعریف کرد. ضرب المثلِ "دیگ به دیگ میگه روت سیاه، سه پایه میگه صلی علی " یکی از این ضرب المثل هاست. تعریف را با 5 مثال آغاز می کنم تا به چرائیِ سیاسی ترین شدن این ضرب المثل برسم .



Ruben-Markarian70.jpg
روبن مارکاریان

نقش جنگ های نیابتی خاورمیانه در تقویت داعش!

در عراق که جنگ نیابتی دیگری در جریان است،عربستان ومتحدانش با تقویت سران عشایرو قبائل ناراضی از دولت مرکزی و نیز نیروهای سلفی و جهادی در میان عرب های سنی، جنگ فرقه ای میان سنی ها و شعیه ها را به شکل قابل ملاحظه ای تشدید کردند. زنجیره انفجار ها و عملیات انتحاری در محلات، مساجد و بازارهای شیعیان که تا قبل از خیز اخیر داعش به شکل فزاینده ای رو به گسترش بود، توسط گروه های رنگارنگ جهادی سنی که توسط عربستان وشرکاء تامین مالی و پشتیبانی می شد.



houshang-kurdestani.jpg
هوشنگ کردستانی

جنگی نامشروع به نام «دفاع مشروع»

«مردمی که حاضرند به خاطر میهن شان فداکاری کنند شکست نخواهند خورد»

جنگ طلبان دولت اسرائیل بار دیگر با برپا کردن جنگی نامشروع که برای توجیه، بر آن نام «دفاع مشروع» نهاده اند نه تنها مردم بیگناه فلسطین را که به گناه عشق به میهن در نوار غزه زندانی اند، به خاک و خون می کشند بلکه به خواست اسرائیلیانی هم که خواهان صلح و زندگی کردن توأم با آرامش در کنار مردم فلسطین و سایر کشورهای عرب منطقه می باشند بی توجهی و خیانت می کنند.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

دگر خواهی و دیگر پذیری، بنیان، گذار از سنت به مدرنیسم- بخش اول

دیگرپذیری و دگر خواهی به مثابه پذیرش حضور دیگری، معضلی است که عدم پذیرش آن قرنها در فرهنگ غالب ما(در بخش بزرگی از تمامی نحله های فکری) نهادینه شده و به نظر میرسد تا نتوان از این مرحله عبور نمود،نه حاکمان تحمل دیگری را خواهند داشت و نه مخالفان آن می توانند با یکدیگر به گفتگو بپردازند.



دنا بابااحمدی

واقعیت غزه را فراموش نکنیم !

اخبار،اسناد و شواهد ظاهراً موجود نشان میدهد که انگیزه این حمله قتل ۳ نوجوان اسرأییلی بوده که تا این لحظه ثابت نشده چرا و به وسیله چه کس یا کسانی‌ کشته شدند، اما اینها فقط ظاهر امر ست واقعیت و شواهد موجود رسانه ای‌ نشان میدهد که دولت اسرائیل با یک برنامه ریزی حساب شده و از پیش معین دست به این حملات وحشیانه و ضدّ انسانی زده،بیش از چند دهه از درگیری و جنایت اسرائیل حمله ، کشتار و غصب سرزمینهای فلسطینی می‌‌گذرد، تخریب خانه‌ها توسط بولدزرهای اسرأییلی ، تحریم و محاصره داروئی و غذای و محصور کردنشان در یک زندان به نام غزه خود جنایتی بس بزرگ بود که قدرتهای جهانی و دول آگاهانه چشم بر آن بستند.



efat-mahbaz.jpg
عفت ماهباز

"بچه ها متشکریم "

تابستان سال ۶۹ درست همین موقع زمان بازی های جام جهانی بود، در بند اوین در اتاق ۶ بند پائین ۲۱۶ و در اتاقی که ۳۵ تا ۴۰ نفر در آن گرفتاریم ماه ها از فاجعه ۶۷ گذشته است، زنان بازمانده فاجعه ۶۷ در اتاقی در بسته و پنجره بسته (و حتی شیشه های همین پنجره ها با رنگی تیره از شیشه بودن به در آمده!) گوش تا گوش خوابیده اند



Ali_ShakeriZand.jpg
علی شاکری زند

دولت اسرائیل، یا یک یاغی جهانی
که در پی اجرای" راه حل نهایی" برای مردم فلسطین است


و زمینی کنونی به غزه که تکرار شدید ترعملیات پیشین است و تا کنون سبب نزدیک به 700 تن از اهالی غیرنظامی و بیگناه غزه شده، هزاران زخمی و معلول به جا گذاشته و نیمی از مردم نوار غزه را بی خان و مان کرده، دور جدیدی از همان برنامه است که پس از یافتن جسد سه جوان اسرائیلی و، علی رغم اظهار تأسف دولت فلسطین که تنها نماینده ی رسمی این ملت است، و به رغم تکذیب مکرر حماس به دست داشتن در قتل آنها، فقط به بهانه ی عدم اظهار تأسف حماس از این حادثه آغاز شد. به عقیده ی لیلا شهید سفیر فلسطین در اتحادیه ی اروپا در حقیقت انگیزه ی اصلی این حمله ی جدید تشکیل دولت اتحاد ملی میان الفتح و حماس است که حدود دوماه پیش صورت گرفت و آمریکا و اتحادیه ی اروپا هم از آن استقبال کردند و این امر بر اسرائیل که وجود نوار غزه ای محصور، تک افتاده و فاقد هرگونه حقوق بین المللی را ترجیح می داد، بسیار گران آمد.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

حد و مرز بیدادگری!

در دنیایی که همه چیز درآن حد و مرز دارد، واقع بینی حکم می کند پذیرفته شود که حکومت ها – که برخی آنها را "شر لازم" می خوانند – برای حفظ و اعمال قدرت به حد و حدودی از سرکوب، قساوت، شقاوت و حتی خباثت و جنایت دست بزنند. در زمان حاضر این حد و حدود در طیفی قراردارد که یک سر آن را می توان حکومت مستبد کمونیستی چین درنظرگرفت که وقتی با اعتراض گسترده جوانان و دانشجویان در میدان تیانانمن پکن روبرو می شود، دست به سرکوب وحشیانه و کشتار چندهزارنفری می زند و در سر دیگر طیف، ایالات متحده امریکاست که داعیه دار صدور دموکراسی – البته به زور توپ و تانک و بمب و هواپیمای بدون سرنشین – است و در رویارویی با جنبش اعتراضی "اشغال وال استریت" پس از مدتی مدارا و خویشتن داری به ضرب و شتم تظاهرکنندگان می پردازد و آنها را پراکنده می کند.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

احمد شاملو در متن پروژه ی "چپ زدایی"!

شاملو بر این باور بود که از "کیهان و دار و دسته اش چه انتظاری می توان داشت؟ آنان مانند دشمنان بی نقاب وارد می شوند اما روزنامه های اصلاحات چی حکایت دیگری دارند...." در همین دوران بود که شاملو درخواست مصاحبه با روزنامه ی "جامعه" شمس الواعظین را نپذیرفت. با این حال چه در زمان زنده گی و چه پس از غروب شاملو همواره رسانه های دو جناح نسبت به شاملو حساس بوده اند.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

آیا "حکایتِ خارپشت و قُمری" در "هزارویک‌شب"
حکایت خمینی با ما نیست؟

قصه‌ی ما که هنوز ادامه دارد ولی قصه‌ی قمری‌های هزارویک‌شب این‌گونه پایان می‌گیرد: قمریانِ ساده‌دل، باز گول نیرنگ خارپشت را می‌خورند و در نهایت دعوت او را می‌پذیرند و پای به خانه‌ی شیاد می‌گذارند. خارپشت اما مهلتشان نمی‌دهد. در را برویشان بسته، دندان هایش را به هم می‌ساید... و قصه گو، تردستانه این پایان ناروشن را به آغاز قصه دیگرش می‌پیوندد



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

حوادث مرگبار و بیماریهای شغلی در بنگاههای تولیدی ایران

یکی از عرصه هائی که مورد مطالعه جامعه شناسی کار قرار دارد، بررسی سازماندهی و شرایط کار و تحلیل حوادث و بیماریهای شغلی است. حال پرسش اینستکه در ایران شرایط سازماندهی نامناسب کار و نیز فشارهای کاری و شغلی چه خساراتی برای سلامتی کارگران بوجود میاورد؟



گروه کار سیاسی وحدت چپ

برداشت از طرح‌ها و مباحث کنفرانس "وحدت چپ"
پیرامون استراتژی سیاسی

گفتارهای این کنفرانس، به تصریح یا که در مضمون، جملگی بر چهره نمایی چپ در وجود یک استراتژی سیاسی متکی بر تجارب غنی و نیز ناکامی‌های پیشین چپ ایران و جهان تاکید داشتند. استراتژی چپی متمایز با دیروز خود و منعکس در راهبردی که در آن باورمندی به آزادی، پایبندی بر اصول دموکراسی، با چشم انداز سوسیالیستی و دفاع از محیط زیست تجلی می یابند.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

جنگ و جنایت در غزه همچنان ادامه دارد

آنچه مسلم است رهبران دو طرف با آفرینش موقعیت جنگی و پیشبرد آن، از آن سود می برند تا به اهداف سیاسی خود برسند، مردم بی پناه در دو طرف مخاصمه متضرر می شوند. برای پایان دادن به این جنگ بی پایان باید رابطه مستقیم بین مردم برقرار شود. در این راستا نهاد های مردمی مانند سندیکا های کارگری، کانون های روشنفکری و صلح دوست در دو سو می توانند پیش قدم شوند.



bayatzade.jpg
منصور بيات زاده

در باره مشکلی که حجت الاسلام سيد محمد خاتمی با تعريف «جمهوری» دارد - بخش اول

آقای خاتمی در آن سخنرانی بجای توضيح و روشنگری درباره وضع نابسامان حاکم بر وطنمان و پرده برداشتن از علل و مشکلاتی که سبب آن وضعيت شده، که بخشی از آن وضع در رابطه با سياست و عملکرد مقامات دولتی قرار دارد، به پلميک با نيروهای منتقد و مخالف آن «نظام» پرداخته است. آنهم برپايه سنت هميشگی خود، درپرده ابهام سخن گفته است. بدون اينکه دقيقأ بيان دارد که مخاطب اظهاراتش بطور مشخص، کدام يک از گروهای سياسی و يا روحانيون و شخصيتهای مذهبی هستند!



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

از "تجدد" مشروطيت(بيدارى ايرانيان) تا "شبه مدرنيسم" پهلوى ها

نقطه ضعف "بيدارى ايرانيان" يا "تجدد ايرانى" را بايست از همين منظر نگريست و اين ضعف موجب آن شد تا در دوره پهلوى دوم، اگرچه برخى ارزشهاى "ملت" در چهارچوب "شبه مدرنيسم" متجلى شد اما در همين زمان روشنفكرى ما بدليل ضعف و ناتوانى اش در انديشيدن و مفهوم ساختن و چيره شدن ارزشهاى اعتقادى و ايدئولوژيك بر ذهنش در نتيجه همين ضعف، سير قهقهرايى را طى كرد و آنچه بر نظام سياسى غالب گشت موجوديت خود را از همين ارزشهاى دينى و اعتقادى گرفت كه در شكل نظام اسلامى متبلور شد.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

خطر گسترش شعله های آتش در خاورميانه

سقوط موصل در ژوئن ۲۰۱۴ از چندين زاويه مختلف نمايانگر دوره جديدی از بی ثباتی و ناآرامی در خاورميانه است. شاهد دوران جديدی هستيم که بی ثباتی و نا آرامی سالهای اخير در قبال آنها رنگ می بازند. يک جنبه سقوط موصل ، سربرآوردن داعش به مثابه افراطی گری سنی در عراق و سوريه می باشد. اما اين مسئله فقط يکی از جوانب مشکلات و بحرانهای خاورميانه است.
آيا خاورميانه به جنگ و آتش باز هم بيشتر دچار می شود؟ تاثير اين تحولات بر روابط ايران و امريکا چه خواهد بود؟



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

روزشمار و تشريح يک جنايت از پيش اعلام شده

(در حاشيه ی تجاوز اخير اسراييل به نوار غزه)

حماس که سال هاست از تندروی ها و برخورد های غير قابل دفاع گذشته های دور خود فاصله گرفته است و از يک يک گروه تابع قوانين مبارزات چريکی مستقل، به يک دولت تبديل شده است، به خوبی بر اين واقعيت، آگاهی دارد که اين موشک ها، دستکم به دليل وجود «گنبد های آهنين» اسراييل، خسارات جانی بر کسی وارد نخواهند آورد، و فقط خساراتی بر اقتصاد اسراييل وارد می آورند.
يعنی همان چيزی که مورد نظر اوست.



احمد رناسی

کِشت دروغ و غُلوهای بختیار و پیروانش!؟

آنچه سبب ساز نگارش این نوشته گردید خواندن نوشته ای بود در«عصرنو»، بخش دوم زیر نام «رفتارهای سیاسی سران جبهه ملی ماههای پیش از انقلاب» از آقای «علی شاکری زند» که همچون همیشه و بمانندان روزی خورانِ سرِسفره ی «خان» که خود مزدور «عراق صدام و عربستان سعودی» بود و برانگیختن آن جنایتکار تا به ایران حمله آورد و آنچه ببار آورد، نزدیک به یک«میلیون و نیم»کشتارمردم ایران و عراق بود و دیگر خسارات وارده بر این دو کشور،تا از بَروبارِ این شوم رفتاری اش «آیت الله خمینی و استبداد جمهوری اسلام» را وژاگون کند و خود جای آن نشیند، رفتاری ناپسند «ناملی و نامردمیِ» و دیوِ آز بر او چیرگی گرفت، که بنابر سرایش پروین اعتصامی «آب هوی و حرص، نه آبست» آذر است!؟



علی جلال

اسرائیل بشریت را تحقیر می کند


آهای روشنفکران, دانش اندوختگان, وجدانهای بیدار جهان !
تا کی باید نظاره گر بود که یک حکومت در جهان و تنها یک حکومت, حکومت یک کشور ٦- ٧ ملیونی , اسرائیل!, هر وقت, هرجا, هر کس, هر شهر, هر کشوری را, خواست, بگیرد, بزند,بکشد , بمباران کند به "جرم" و "اتهامی" که تنها خود (و نه هیچ ارگان و نهاد دیگری در جهان), به آنها نسبت می دهد!



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

غزوه ی غزه!

درخاور نزدیک نگونبخت، که مطامع قدرت های بزرگ، منافع و رقابت های قدرت های محلی و قدرت خرید اسلحه و مزدور و آشوب آفرینی دلارهای نفتی، صلح و آرامش را بر ساکنان آن روا نمی دارند، «زمنجنیق فلک سنگ فتنه می بارد». این سنگباران فتنه چنان بی وقفه و پی در پی است که حتی نمی توان به آن "متوالی" نام داد زیرا غالبا در یکدیگر تداخل می یابند.



»  اسرائیل و تجاوزی بی شرمانه
»  آقای حسنین هیکل! خوابت تعبیر ندارد!
»  چرایی ادامه جنگ توسط حماس
»  هدف واقعی اسرائیل در عملیات غزه چیست؟ کُشتن عرب ها
»  کنفرانس چپ و بیماری شکوفائی نظام
»  درباره نزاع عرب و اسرائیل و موقعیت ایرانیان
»  باریکه غزه نمایشگاه توحش هر دو طرفِ جنگ
»  منافع مشترک جمهوری اسلامی و دولت آمریکا در حفظ دولت کنونی عراق!
»  "خشم آرام" از ذهن و رفتار "مدارا" جويانه مناسبات نظام ارزشى دولت-ملت در حاكميت اسلامى!!!
»  ائتلاف زنان منطقه، راهی برای مقابله با گفتمان خشونت سپاه داعش
»  نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب - (بخش دوم)
»  معنای اعتدال!
»  آزادى و دموكراسى از پى سكولاريسم يا "مدارا" ى اسلامى/عرفانى؟
»  قاضی شرع خونخواری که نزدیک به ۱۵ هزار اعدام در کارنامه داشت، به زیر خاک رفت
»  قضاوت یا قساوت
»  رمز گشایی ساختار قدرت در جمهوری اسلامی / بخش دوم *
»  عقب ماندگی عبدالکریم سروش در باره حجاب زنان
»  شادی در بردگی شادی نیست
»  نگاهی به رفتار سیاسی سران جبهه ملی در ماههای پیش از انقلاب
»  یوتلیترینیسم وانتخابات آزاد
»  دولت اسلامی عراق و شام گام دیگری در تجزیۀ خاورمیانه
»  نشانه ای از استقرار فرهنگ یواشکی صفحه مجازی " آزادیهای یواشکی"
»  دانشگاه و جنبش دانشجویی کابوس مستبد. ترس خامنه ای از "سم مهلک" دانشگاه مستقل و آزاد
»  آقای نقره کار، آنانکه ۲۵ سال دهان بختیار را بستند و قلم اش را شکستند باید از مردم عذرخواهی کنند.
»  گفتاری در باره ی «استراتزی چپ» از دیدگاه چپِ رهایی خواه
»  دو خلیفه در یک اقلیم!
»  همگرایی ها و واگرایی های ایرانیان در حاشیه مسابقات فوتبال جام جهانی