یادی از حمید رضا سعادتی

تنظیم : بازماندگان و دوستان حمید رضا سعادتی

حمید موقع اعدام ۱۶ ساله بود. تازه پشت لب اش و چانه اش مثل چانه ی هوشی مین با جوانه ها ی مو، شوید گونه پشمینه شده وچهره ی کودکانه ی بازی گوش و دو چشم وابرو با موهای کوتاه سیاهش را جلوه ای داده بود. او که معمولاپوتین و شلواری سربازی با یک پیراهن چینی زیتونی برتن داشت درنیمه ی سال ۱۳۶۰ توسط حزب الهی های باند سیاهی دستگیرو بدادگاه انقلاب اسلامی تحویل داده شد. در زندان بود که ۱۶ ساله شد و بعد هم بُردندش برای اعدام تا مرگ او با سالروز تولدش در هم آمیزد.



soley1.jpg
فرح طاهری

بزرگداشت سلی باشکوه برگزار شد

یکشنبه ۲۳ نوامبر ۲۰۰۸، در سالن مجلل ونتین، بیش از ۶۰۰ تن از ایرانیان از تورنتو و مونتریال و آمریکا و ... گرد آمدند تا دستاوردهای هنرمندی که چند دهه به موسیقی ایران خدمت کرده است، به دیده بگیرند و قدر بگذارند.
سلیمان واثقی در میان برنامه از تمامی افرادی که با حمایت هایشان برگزاری این شب را میسر کرده بودند، بویژه آقایان علی وکیلی، حسن زرهی، سعید هنرمند، رسانه ها و .... سپاسگزاری کرد.
گفتنی ست در این شب هنرمندان بسیاری در میان جمع حضور داشتند که از آن جمله می توان به استاد عباس جوانمرد، خانم نصرت پرتوی، داریوش افراسیابی، بابک امینی و سعید جعفرزاده (همای) خواننده ی جوان و هنرمند گروه مستان که به تازگی کنسرتی بسیار موفق را در تورنتو برگزار کرد، می توان اشاره کرد.



gooshegir-ezat.jpg
عزت گوشه گیر

کلاوس عزیز شما فیلم مهمی ساخته اید

چند پرسش از "کلاوس اشتریگل" کارگردان فیلم "ماه، خورشید، گل، بازی"

با اینکه من به فیلم "ماه، خورشید، گل، بازی" به گونه ای کلیشه ای نگاه نمی کنم، اما دوست داشتم که از کلاوس اشتریگل، کارگردان فیلم چند سئوال کلیشه ای بکنم. "کلیشه" گاه می تواند برانگیزاننده و چالشگر باشد اگر پاسخ گو، چشمهای شکافنده داشته باشد و نخواهد با جریان عادی و روزمره، با همان نبض و تپش حرکت کند. و بخواهد پرسشگر و خواننده را تکان بدهد.



talei.jpg
جواد طالعی

گزارشی از پانزدهمین فستیوال تئاتر ایرانی کلن (۱)

دفتر اروپائی شهروند

فستیوال، با سخنرانی دکتر "لوتار تئودور لومپر" رئیس کمیسیون فرهنگ، هنر و موزه های شهر کلن گشایش یافت. دکتر لومپر، از جمله گفت: "من فکر نمی کنم کسانی که ریشه مهاجرتی یا تبعیدی ندارند بتوانند درک کنند که برای تبعیدیان چقدر دشوار است که چنین حادثه هنری را ۱۵ سال حفظ کنند".



farhad2.jpg
ف. جاوید

با یاد فرهاد عزیز

رفیقی که هرگز یادش از خاطره ها بیرون نخواهد رفت

امسال نیز همانند سالهای گذشته، در بزرگداشت یاد.فرهاد عزیز، گرد هم آمدیم، تا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره آن عزیز، بار دیگر عهد ببندیم که ادامه دهنده راه و آرمانهای او باشیم.
با این امید که این واقعه، درس عبرتی برای ما باشد و بخصوص یاد بگیریم که در زمان حیات از هم قدردانی کرده و به هم عشق ورزیده و در غربت یار و همراه هم باشیم.



اجلال قوامی

برای استاد

حساسیت و احساس مسوولیت وی در قبال موسیقی كردی نیز جای تامل بیشتر دارد؛ با نگاه هنری توام با علم به موسیقی كردی از بارزترین خصیصه های این هنرمند ملی است. مظهر خالقی نه در جویای نام بوده و نه مقام، بلكه این نام و مقام در جویای وی بوده است و توانایی خدادادی وی كه به علم نیز پیراسته شده است؛ وی را شایسته نامی درخور توجه نموده است.



shokri-monira.jpg
عباس شکری

گفت وگوی شهروند با منیرا شهیدی فرهنگ شناس تاجیکی

مروز که ما دوران پسا شوروی را می گذرانیم، تلاش می کنیم که قالب های آن زمان را پشت سر بگذاریم. مولانا جلال الدین خود قانون شکن، قالب شکن و مرز شکن بود. به همین خاطر ما امروز با افکار رومیانه می توانیم قالب های سابق را بشکنیم و حتی از آن عبور کنیم و به جهان نو پا بگذاریم. همین جا هم بگذارید بگویم که به سبب همین نوع طرز تفکر بوده است که مولوی و اندیشه ی او را در زمان شوروی کلا از چارچوب فرهنگ و ادب خارج کرده بودند.



gooshegir-ezat.jpg
عزت گوشه گیر

با جول سیمپسون؛ آفریننده اسطوره در هنر عکاسی

من همیشه برای فرهنگ ایرانی احترام قائل بوده ام. از آنجایی که من کلیمی هستم از برخوردهای نیکخواهانه، برابرجویانه و نرمش کوروش نسبت به کلیمی ها در ایران باستان کاملا آگاهم.
جول سیمپسون هنرمند ساده اما پیچیده ای است. او عاشق کشف زمین است، کنجکاو است، سرکش است، مهار نشدنی است مثل بسیاری از هنرمندان دیگر . . .



baghe-sangi.gif
منصوره شجاعی

"باغ سنگی" در پناه زنی بی پناه

باغ سنگی خیلی دور نیست و نگهبانی دارد که خیلی هم "غریبه" نیست. سال هاست که "مهراعظم" امیدآن دارد که مسافران تک و توک این باغ ،حکایت تنهایی او و این باغ را سوغات سفر خویش سازند و دیار به دیار ببرند تا که شاید دلسوز و قدم خیری پا پیش نهد و باغ خشک و درختان پوسیده اش را به توجه و آمد ورفت، رونق و تازگی عطا کند.
واینک این زن بی پشتیبان، درپی پشتیبانی از اثری که می تواند به عنوان میراث فرهنگی کشورش محسوب شود به مراکز مختلف سر می زند و دست خالی برمی گردد.



shokri-mahvash.jpg
عباس شکری

موسیقی بدون مرز

جشنواره ی جهانی موسیقیِ اسلو ـ ۹-۴ نوامبر ۲۰۰۸
گفت وگوی شهروند با "استاد مهوش" خواننده ی پُر آوازه ی افغان

همیشه به یاد وطن هستم و هر ترانه ای که می خوانم برای وطن است. اشعار ترانه های من اگر از شعرای کلاسیک مثل مولانا نباشد حتما از شاعرهای خوش نام و بزرگ مدرن افغانستان است. هر کلامی که بر زبان می رانم حتما با یاد وطن است که خاک افغانستان را دوست می دارم. دور بودن از خاک وطن دشوار است و همیشه دعا می کنم که خدا بلاگردان خاک ما شود. حالا که اینجا هستم و با شما که ایرانی هستید و مملکت شما هم مثل ما بر باد رفته، صحبت می کنم، آرزو می کنم که خدا کشور شما و ما افغان ها را از بلایای روزگار دور بدارد و شرایطی ایجاد شود که ما به خاک وطن خویش بازگردیم.



iranian-kanada.jpg
فرح طاهری

درخشش ایرانیان در مراسم تقدیر از جوامع قومی کانادا

پنجشنبه ۳۰ اکتبر ۲۰۰۸ به روال هر سال شورای مطبوعات و رسانه های قومی کانادا برگزیدگان حوزه های هنر، روزنامه نگاری، فعالیت های مردمی و کوششگران اجتماعی جوامع قومی را معرفی کرد و این افراد از سوی فرماندار انتاریو، عالیجناب دیوید اونلی مورد تقدیر قرار گرفتند.
در این مراسم که هر ساله در محل پارلمان انتاریو ـ کوئینزپارک ـ در دفتر فرماندار انتاریو برگزار می شود، ده ها تن به عنوان میهمان شاهد تقدیر از 25 تن از برگزیدگان جوامع قومی بودند. در این میان جامعه ی ایرانی ـ کانادایی با چهار برگزیده، حضوری چشمگیر داشت.



sedghi.jpg
مجید صدقی

آزادی از آن ماست*

مستند چه سخت است که احمق ها دوستدارت باشند ساخته دانیل لوکونت که چندی پیش برروی پرده سینماهای فرانسه بود به یکی از موضوع های قابل بحث درهمه دوران یعنی آزادی بیان و اندیشه می پردازد.
هر چند این فیلم زمانی به نمایش درآمدکه دیگر همه از پایان ماجرا باخبر هستند اما ساختار فیلم که به اظهارنظرهاو واکنش های شخصیت های مختلف در باره چاپ کاریکاتورها می پردازد طوری در کنار یکدیگر قرار می گیرند که تماشاگر را درگیر فیلم می کندوباآن که همه از این ماجرا ونتیجه آن آگاه هستند با این وجود موضوع این مستند هم جنان بکر و تازه به نظر می رسد .



immigration-19.jpg
مهستی شاهرخی

موزه تاریخ مهاجرت در پاریس

موزه تاریخ مهاجرت به مهاجرت های دویست سال اخیر می پردازد و مهاجرت را از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار می دهد.فرانسه تاکنون سه موج عظیم مهاجرت به سوی خود را داشته است. موج اول در قرن نوزدهم است و موج دوم در اوایل قرن بیستم و موج سوم در نیمه قرن بیستم. همه کسانی که در جستجوی کار به سوی فرانسه آمدند. مهاجران دوره ی جنگهای مختلف. از جنگ های جهانی گرفته تا جنگ ویتنام و یا فرار یهودیان در دوره ی نازی ها از لهستان و دیگر کشورها به سوی فرانسه و یا مهاجرت اسپانیایی ها در دوره فاشیست ها و یا به خاطر کار به سوی فرانسه و بالاخره مهاجرت آفریقایی ها برای کار به سوی فرانسه موضوعات متعددی است که در این موزه مورد بررسی قرار گرفته است.



nafisi.jpg
مجید نفیسی

کاوه داداش زاده و هنر سالمندان مهاجر

امروزه بخش چشمگیری از نسل اول مهاجران ایرانی مقیم آمریکا به مرز پیری رسیده اند. وقتی که وضعیت آنها را با همنسلانشان در داخل ایران مقایسه می کنیم به دو نتیجه ی متضاد می رسیم: تنهایی و غربت، راه کنار آمدن با شرایط پیری را برای آنها دشوارتر کرده، و جامعه ی فردگرای آمریکا، ارزش اجتماعی شان را به عنوان حاملین سنت های کهن نسبت به همدوره ای هاشان در جامعه ی پدرسالار ایران تنزل داده است.