مهران صولتی

شیخ فضل الله نوری در سبزوار!

حالا شورای فرهنگ عمومی سبزوار مصوب کرده است که در اماکن عمومی تابلوی ممنوعیت دوچرخه سواری زنان نصب شود و یکی از روحانیون مسئول در تریبونی رسمی این اقدام را در راستای اجرای احکام اسلامی قلمداد کرده است. اقدامی که یادآور دعوت به ایجاد محدودیت و ممانعت در زمانه شیخ فضل الله نوری است. فقدان حافظه تاریخی در میان حاکمان امروز درد بزرگ زمانه ماست. واقعیت این است که نه مخالفت های شیخ با مظاهر تجدد توانست دوران مشروطه را به عقب برگرداند و نه قتل او توسط مشروطه خواهان توانست از بازتولید افکار او در سال های بعد جلوگیری کند.



علی شایسته

فرصت طلبی کرونایی


فرصت طلبی در عصر کرونایی رااز دو منظر می توان بررسی کرد:
اول این که به طورکلی، مردم به نیاز‌ها و خواسته‌های غیر ضروری اندکی پشت کردند و همین امر باعث ورشکستگی و بنگاه‌های تولیدی و صادرات و واردات کشور‌ها دراین زمینه‌ها شد؛ از این بابت طبیعت به کار خود مشغول شد و انسان‌ها حالت تدافعی گرفتند. و انسان کمی به خود آمدند که چقدر می‌توانند آسیب‌پذیر باشند.



farid-ansari-d.jpg
فرید انصاری دزفولی

قاتل رومینا کیست؟

زمان زمان وجدان پیدا کردن به حقوق است. زمان احترام گذاشتن به حقوق است و زمان عمل کردن به حقوق است. زمان آگاهی یافتن از فرهنگ آزادی و استقلال می‌باشد که در این فرهنگ هر کس مستقلا تصمیم می‌گیرد و آزادانه تصمیم خود را عملی می‌سازد. اگر می‌خواهیم ایران از بین نرود تلاش کنیم از زیر یوغ روابط قدرت خارج شویم و روابط خود را بر اساس معیار حقوق بشر استوار سازیم. هیچ راهی بجز وجدان پیدا کردن به حقوق انسانی، شهروندی، ملی، بین المللی و حقوق طبیعت و عمل کردن به آنان نمانده است. فقط بر این اساس می‌توانید از یوغ قوانین ضد بشری جمهوری اسلامی آزاد شویم و از جمهوری اسلامی عبور نماییم.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

داس مرگِ ناموس پرستی وزن ستیزی حکومت اسلامی
برگردن زنان ودختران ایران

تصادفاً قاتل رومیناها درایران اسلامی همه مرد هستند وتصادفاً قاتل ها همه ازمردان خانواده وفامیل هستند! تصادفاً مردان"ناموس پرست" اقدام به کشتن مادران وزنان ودختران وخواهران خود کرده اند! تصادفاً درآگهی مجلس ختم رومینا، نام قاتل که تصادفاً مرد است درصدرنام سوگواران وبازماندگان مقتول که تصادفاًهمه مرد هستند میدرخشد، گوئی که دختربچه کشته شده، مادروبستگان زن نداشته است!



new/ladan2.jpg
امیر حسین لادن

آقای خامنه ای شرم کنید!

چهار دهه کشتار و اعدام، کافی نبوده؛ پس از چهار دهه چپاول و دزدی، هنوز سیر نشده اید؛ که حالا برای بقایِ حکومت منحوش و شوم تان، در تلاش هستید که جوانان و دانشجویان را بجان یکدیگر بیاندازید؟ قصد گمراهی آنان را کرده اید و می گوئید "مرزبندی کنند" و " بدون مماشات" رفتار کنند، و هر نوع آزاداندیشی و خردگرائی را وابسته به آپوزیسیون خارج از کشور و دشمن خطاب می کنید! واقعاً که سرِ سفره ی پدر مادر نان نخورده اید، وگرنه با چه رویی، دانشجویان دختر را تهدید می کنید و حجاب اجباری را "حیای اسلامی" می نامید!؟



س. حمیدی

میراث ماندگار و تاریخی «امام راحل»

بدون شک روح‌الله خمینی به عنوان رهبری خودخوانده فقط نفرت‌پراکنی را برای مردم به ارمغان آورد تا با همین حقه و ترفند پیروان مذاهب و ادیان دیگر را از پهنه‌ی حکومت پس براند. او خوب می‌فهمید که تنها با راه‌اندازی نفرت و دشمنی در بین شهروندان جامعه، خواهد توانست بر کرسی قدرت دوام بیاورد. رفتارهای سیاسی او و جانشینان او هم چنان تجربه‌ای را از خود بر جای نهاد. چنان‌که شهروندان ایرانی اینک بدون استثنا جدایی دین از سیاست را امری لازم می‌شمارند. به عبارتی روشن‌تر روحانیان باید به پستوهای مسجدهای خود بگریزند و قدرت را به صاحبان اصلی آن یعنی توده‌های مردم واگذارند.



yadollah-baladi02.jpg
یدالله بلدی

پاکبانان، نگهبانان بهداشت محیط زیست

این کارگران زحمتکش شبانه روز در سرما وگرما به نظافت خیابانها، پیاده روها، کویها و پارکها مشغول هستندوروزانه کوهی از زباله راجمع آوری کرده و برای پاکیزگی محیط زیست تلاش میکنند، پاکبانان این خدمتگزاران نارنجی پوش که تمام وظایف شان را ایستاده ویا درحین حرکت انجام میدهند وبا توجه باینکه با مواد آلوده سروکار دارند واز لوازم بهداشتی کافی درحین کار برخوردارنیستند درطی سالیان وبمرورزمان به بیماریهای ریوی، پوستی وواریس دچار میشوندبویژه در جمع آوری پسمانده های بیمارستانها ومحلات فقیر نشین که بهداشت محیط .جود ندارد پاکبانان بیشتر در معرض ابتلا به بیماریها قرار دارند.



abolfazl_mohagheghi_0.jpg
ابوالفضل محققی

نقش ما در چرخه خشونت و قتل «رومینا»

پوست ما ، پوست جامعه ایرانی بر عکس سر و صدایش در مقابل خشونت واعدام سخت کلفت شد است. تنها در از میان ۱۴۴ کودک اعدام شده از سال ۲۰۰۰ (دی ماه ۱۳۷۸) تا پایان سپتامبر سال جاری میلادی، ۱۲ کودک زیر ۱۸ سال به اتهام ارتکاب جرایم مرتبط با مواد مخدر، پنج کودک به اتهام جرایم سیاسی و ۲۱ کودک به اتهام جرایم جنسی به چوبه دار سپرده شده اند. هر روز در مقابل چشمان ما دستگاه سرکوب ، ناهیان نهی از منگر و آتش به اختیاران زنان را در خیابان ها در مقابل چشمانمان می کشند ، توهین می کنند ، اسید پاشان بی هراس بر چهره زنان اسید می پاشند و در جیب ، داشبورت و صندوق عقب ماشین ها چاقو وقداره برای در گیری فیزیکی جا خوش کرده است. برای تنها اعتراض به حجاب اجباری به سه زن پنجاه وهفت سال زندان می دهند. رگ غیرت ما نمی جنبد!



chidan.jpg
شیدان وثیق

پسا کووید-۱۹ : جهانی نو؟

دنیای پسا‌ کورونا چه خواهد بود؟ ادامه‌ و تکرار اوضاع قبل از پاندِمی، با از سرگرفتن زندگی به روش گذشته و یا، با درس‌گیری از آن چه که بر ما رفت، ظهور جهانی دِگر؟ آیا شاهد تغییر و تحولاتی بزرگ، انقلابی و ضدسیستمی، در سطح ملی و جهانی، خواهیم بود و یا همین وضع موجودِ کنونی با اصلاحاتی چند و روبنایی استمرار پیدا خواهد کرد؟ و یا چه بسا بر عکس، ما با وضعیتی بَد تر از آن چه که تا کنون وجود داشته رو به رو خواهیم شد؟ زیرا بَدترین همیشه وجود دارد و می‌تواند از بحران پاندِمیک برون‌آید، چون فرو افتادن در واپس‌گرایی و اقتدارطلبی در شکل‌های ناسیونالیستی، پوپولیستی و یا توتالیتر در پهنه‌ی ملی و جهانی. چنین‌اند پرسش‌هایی که طرح می‌باشند و در این جا می‌خواهیم، در کلیت آن‌ها، از نگاه رهایی‌خواهی (اِمانسیپاسیون)، مورد تأمل قرار ‌دهیم.



شیرین سمیعی

قومی متشکل از دراکولاهای خون آشام!

این روزها سرم با کتاب باورهای مردمی به فارسی گرم است، کار پرزحمتی که باید انبوهی از نوشته ها را ورق زنم و مدام در جستجو هستم، به دور خود مي چرخم و صعب روزی دارم و پریشان عالمی! گاه ناچار به سراغ کامپیوتر هم می روم و دو روز پیش که به دنبال رويدادهايي در ايام كهن می گشتم، سایت ناآشنايي به زبان فارسی يافتم و آن گشودم، و از آنچه خواندم و تصویرهایی که درونش دیدم وحشت کردم!



aazami.jpg
محمد اعظمی

کرونا،
فرشته نجات یا آفت جان جمهوری اسلامی؟

این بلای ویرانگر در جهان زمینه نزدیک شدن صفوف نیروهای مختلف و همبستگی ملی را فراهم می آورد. مخالفان حکومت ها اگر این روانشناسی را نادیده گیرند و از صف همبستگی برای غلبه بر کرونا فاصله گیرند و بخواهند در نقش اپوزیسیون بهره سیاسی ببرند، بشدت با واکنش منفی مردم روبرو شده ایزوله می شوند. جمهوری اسلامی اما از این فرصت هم نتوانست در ابعاد ملی استفاده کند. این رژیم با عملکردش بیشترین ضربه را به ذهنیت مثبتی که این ویروس خطرناک می تواند ایجاد کند، فرود آورد. مدیریت بسیار بد و غیر مسئولانه، رها کردن مردم بدون کمک های اجتماعی تضمین کننده، پنهان کاری ها و سابقه بدکرداری هایش، جنبه های منفی حکومت را در اذهان برجسته و زنده نمود. جمهوری اسلامی در اوج کرونا دست از خصومت با زندانیان سیاسی بر نداشت، نه تنها برای رهائی آنان از خطر شیوع کرونا در زندان خست نشان داد، بدتر از آن، به سیاست جلب و بازداشت فعالان مدنی تداوم بخشید. ماجرای کرونا نه تنها از طرف حاکمیت، بلکه از طرف مردم هم «ذهنیت مثبت»برای ایجاد همبستگی ملی ایجاد نکرد. علت آن عمق شکافی است که در اعماق جامعه میان ساختار سیاسی مسلط و جامعه مدنی شکل گرفته است. حکومت اساسا دنبال چنین امری نیست وضرورتی برای آن احساس نمی‌کند که بخواهد از چنین فرصتی استفاده کند.



new/ebrahim-harandi02.jpg
ابراهیم هرندی

انقلاب های بزرگِ علمی و کشورهای پیرامونی

از آغازِ دروانِ روشنگری تاکنون، پنج انقلاب بزرگِ علمی، جهان را چنان دگرگون کرده است که پیوندِ معناداراری میان دریافت ها و برداشت های انسانِ کنونی از چیستیِ جهان و کیستیِ انسان با آنچه پیش از دورانِ مدرن پنداشته می شد، نمی توان یافت. این پنج انقلابِ بزرگِ علمی که از سده ی شانزدهم ترسایی تا سده ی بیستم روی داد، برآیند تئوری های دانشمندانی ست که هریک قله ی آسمانسایی در فراخدشتِ دانش مدران است؛



farid-ansari-d.jpg
فرید انصاری دزفولی

افراد دارای معلولیت در چنگال دو ویروس ( قسمت پایانی)

بعد از بحران کرونا و شیوع بیماری کووید ۱۹ در ایران، تلاش کردیم در یک پژوهش تحقیقی مشکلات و دغدغه های جامعه معلولان را در روزهای کرونائی بیان داریم و نشان دهیم که وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی و بطور کل دولت چه اقدام عملی و برنامه و تدبیری در زمینه آموزش، مراقبت های بهداشتی و درمانی و امکانات رفاهی و کمک معیشتی برای حفظ جان و سلامت افراد دارای معلولیت لحاظ نموده اند.



new/trump-corona1.jpg
سیاوش قائنی

ویروس کرونا و تئوری توطئه

اخیراً با همه گیر شدن ویروس کرونا ( کووید ۱۹) که تا به حال جان هزاران نفر را گرفته و جان ملیون ها انسان را در سراسر دنیا به خطر انداخته و پایه های زندگی اجتماعی و اقتصادی میلیون ها نفر را به لرزه در آورده است، بازار شایعات و تئوری های توطئه در سراسر جهان گرم شده است.



abolfazl_mohagheghi_0.jpg
ابوالفضل محققی

سخنرانی آقای خامنه ای و بی باکی ارگان های سرکوب

شاید هیچگاه حکومت اسلامی چنین آشکار آن گونه که در ماه های اخیر رخت از تن کشیده و در میانه میدان ماهیت خود را به نمایش نهاده است قبا از تن نکشیده بود. دنبال کردن سلسله حوادث این ماه ها ونحوه بر خورد آشکار رهبری ودستگاه ظلمه او تنها یک پیام دارد. سرکوب، واطاعت از ولی فقیه "اگر در خانه کس است یک حرف بس است." واین حراف کسی جز خود شخص خامنه ای و به اصطلاح انقلابی نستوه نیست که وظیفه یک کاسه کردن دولت و حکومت و افسر کردن بیت رهبری در هماهنگی با سپاه پاسداران بعنوان بازوی آهنی و سرکوب را بر عهده دارد. با لشگری از جوانان عمدتا فرصت طلب نان به نرخ روز خور حزب الهی پرورش یافته زیر دست بال دستگاه حاکمه.



new/ladan2.jpg
امیر حسین لادن

دانا شدن که آمپول نیست، به آدم تزریق کنند!

شاه و خمینی چگونه به عرش رسیدند؟

نیاز داریم، با خودمان روراست باشیم، یعنی رُک و پوست کنده و بدون تعارف به مسائل بنگریم؛ بقول زبانزد (ضرب المثل) عامیانه: "سر خودمون شیره نمالیم"! امروز با داشتن کامپیوتر و اینترنت و شبکه های اجتماعی، اگر توی "تورقوزآباد" (با پوزش از اهالی آنجا) هم زندگی بکنیم، به اطلاعات دسترسی داریم. یعنی اگر امروز ناآگاه و "کم دان" هستیم، فقط و فقط تقصیر خودمان است. چون میدونیم که شعور و دانائی و درکِ مسائل، نه ربطی به دانشگاه دارد و نه رابطه ای با مدرک - چارپائی بر او کتابی چند!



س. حمیدی

محمد خاتمی پروژه‌ی آشتی ملی را به پیش می‌برد

محمد خاتمی رئیس جمهور اسبق حکومت، به تازگی مدیران بالادستی نظام را به آشتی ملی فراخوانده است. گویا این آشتی خواهد توانست نیاز هواداران او را برای سهم‌خواهی از کرسی‌های جمهوری اسلامی برآورده نماید. چون او از آشتی ملی خواستِ فردی یا گروهی دوستان خود را نشانه می‌گذارد و تعبیری خودمانی از کارکرد سیاسی آن به دست می‌دهد. از سویی دیگر، او گروه اصلاح‌طلبان درون حکومت را به جای ملت یا ملیت‌های ایرانی می‌نشاند تا از جایگاه سیاسی تمامی اقوام ایران، برای آنان تصمیم‌گیری به عمل آید.



الهه امیرانتظام

دلنوشته اى به بهانه فرا رسیدن ٢٩ اردیبهشت ماه
برابر با سالروز ولادت دکتر محمد مصدق

گر چه دکتر محمد مصدق نتوانست متاسفانه به لحاظ زمانی و کمی از حضور لازم در صحنه سیاسی کشور به میزان کافی بهره مند گردد، اما کیفیت فعالیت هایش و چگالی وجودش چنان‌غنی و قوی بوده که نسل های بعدی تا به امروز همچنان‌شیفته و‌مجذوب شخصیت وی مانده، و در صورت بهره مندی راستین از حس قابل تقدیر میهن دوستی و ملی گرایی، خواهند توانست با الهام از منویات وی پاسدار وفادار نه تنها تاکیک ها بلکه استراژی کلان مصدقی در پاسداری از آزادی و آزادگی باشند.



behrouz-bayat2017-01.jpg
بهروز بیات

درس هائی برای پسا کرونا

ویروس کرونا بار دیگر و با تاکیدی شدیدتر به انسان پیام داده است که با همۀ دستاورد های علمی اش در غلبه بر بسیاری از رخداد های طبیعی، هنوز خود جزئی از طبیعت است و محاط در آن. این آزمون میتواند مرزهای گسترش بابنده اما در عین حال محدود بشریت را در برخورد با طبیعت برجسته کند و او را به فروتنی وابدارد. هر چه انسان بی مهابا تر در طبیعت تداخل کند مرزهای جدائی گونه ها را بیشتر در مینوردد و او را همکاسۀ گونه هائی میکند که میتوانند زهر آلود باشند. امیدوارم، و این یکی از سناریو های محتمل است، که ویروس کوید-۱۹ باعث شود که نگاهمان به طبیعت با ملاحظه احترام بیشتری توام گردد.



علی شایسته

فراز و فرود یا فرود از فراز

بررسی شاخص‌های اجتماعی بعد انقلاب ۵۷

برنامه‌ی اقدام مشترک ( برجام )، برای مدتی مردم را دلگرم کرد که شاید از دل تاریک کشور، اندک اندک نور خورشید از باختر بر کشور پارس بتابد. برخی از تحریم ها شکسته شد و مردم شادی کردند و دولت این را افنخار خود می‌دانست و عده‌ای باعث ننگ ؛ ولی مهره‌های دنیای سیاست بر تخته نرد نقش دیگری می‌زند. افراط‌گرایی در منطقه باوجود داعش، این بهانه را دراختیار ایران قرارداد تا عمق استراتژیک خود را به عنوان خط مشی سیاست خارجی و امنیتی، به پیش ببرد. حضور نیروهای ایران و نیروهای نیابتی آن در کشور‌های منطقه با مخالفت کشور‌های منطقه و جهان روبرو شد و جامی که با بالا رفتن برجام فراهم‌آمده بود، تَرَک برداشت و فرو افتاد و تحریم‌ها یکی بعد از دیگری برگشت. جامعه‌ی ایران بیش از پیش درگیر مسایل ظاهری سیاسی شد.



jebhe.jpg
سرمقاله نشریه پیام جبهه ملی ایران

ادعای داشتن پایگاه مردمی موقوف!

شماره ۲۰۱ به تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹

انتخابات دوم اسفند ۹۸ باید نقطه عطفی در تاریخ تلاش های آزادیخواهانه و استقلال طلبانه ملت ایران شناخته شود . در این انتخابات مردم ایران نداشتن پایگاه مردمی حکومت را افشاء کردند . دیگر وزیر خارجه جمهوری اسلامی نمیتواند در پاسخ خبرنگاران بگوید که « اگر ما سرکوب گرهستیم و به مردم ظلم می کنیم پس چرا ۷۷ در صد از مردم در انتخابات ما شرکت می کنند؟» . با توجه به کارنامه ی ۴۱ ساله ی جمهوری اسلامی با همه ی سوء سیاست ها وسوء مدیریت ها و فساد های باور نکردنی و با نگاهی به حوادث آبان ماه و دی ماه ۹۸ و با نتیجه ی این انتخابات دوم اسفند باید گفت که آقای وزیر خارجه دیگر بس است ، ادعای مردمی بودن و پایگاه مردمی داشتن دیگر موقوف .



bijan-baran.jpg
بیژن باران

ایران با ۲ انقلاب برای دمکراسی

در استبداد، جامعه علیرغم آرمان روشنفکران سیاسی مخفی، و برنامه حکومتی با کودتا، انقلاب، براندازی حکومت گسسته شود. در دمکراسی، حکومت رقابتی، ادواری، مسئولیت پذیر، پیوسته بوده؛ با اصلاحات به گسترش اقتصاد، رفاه اجتماعی، مراوده با همسایگان می پردازد. حکومت استبداد دائمی، انحصاری، مسئولیت پذیر، پیوستگی آتی نداشته؛ گسسته است. نمونه: شاه مطلقه و ولی مطلقه.



new/neoliberalism-socaildemocrasi1.jpg
سیاوش قائنی

نئولیبرالیسم و سوسیال‌دموکراسی در اروپا

فروپاشی «اردوگاه سوسیالیسم» ثاثیرات شگرفی در سراسر جهان، هم درمیان طرفداران نیرو‌های چپ، سوسیال دموکرات، نیروهای مترقی و هم در میان طرفداران اقتصاد نئولیبرالیسم داشت. در حالیکه نیروهای طرفدار اقتصاد نئولیبرالیسم به پایکوبی مشغول بودند و «پیروزی» نئولیبرالیسم را بر سوسیالیسم جشن می‌گرفتند، نیروهای چپ در حالت کیش و مات به سر می‌بردند و در سردرگمی و افسردگی و نیهیلیسم فرو رفته بودند.



new/ebrahim-harandi02.jpg
ابراهیم هرندی

کرونآلودگی و حکومتِ مـردانِ پوشـالی

خواهش و خِرَد انسانی ما را امیدوار می کند که بخواهیم هنگامه ی کرونا، با آشکار کردنِ نادانی و ناکاردانیِ رهبران و سرانِ فریبکار و ترفندباز، آن ها را در آینده از گستره همگانی بیرون براند و تا زمانی که خاطره ی این رویدادِ تاریخی در حافظه ی شفاهی جهانیان پابرجاست، راهِ بازگشت به گستره ی سیاست را برآنان ببندد. اما تاریخِ زیسته گواهی می دهد که هرگاه که انسان خود را در تنگنا یافته است، نخست خوی همزیستی و باهمی در او افزایش یافته است، اما پس از چندی، وی راه و رسمِ آدمیزادی وانهاده است و در لاکِ دفاعی خود فرو رفته است.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

به ما می گویند «پنجاه و هفتی ها»!

نگران نباشید؛ نمی نویسم که این را به عنوان تحسین می گویند یا به عنوان تقبیح. آن که باید بداند، خود می داند. و این که مثل من و شاید شما، به روی خودش می آورد یا به روی خودش نمی آورد، بحثش دیگر است!
چند روز پیش، ارزیابی یی نمی دانم تا چه اندازه دقیق، اما کم و بیش همخوان با بعضی داده های آماری، منتشر شد که مطابق آن، نرخ رشد جمعیت که در ۱۳۶۵ معادل ۹۱‚۳ در صد بود و در ۱۳۹۵ به ۲۴‚۱ درصد کاهش یافته بود، در ۱۳۹۸ به یک در صد، و از آن زمان تا حالا به زیر یک در صد رسیده است، و می رود تا در ۲۶ سال دیگر به صفر، و بعد از آن هم به زیر صفر برسد!



»  نیل به پیشرفت واقعی در جامعه‌ در گرو مشارکت آگاهانه مردم در امور است
»  «همدردی یک ایرانی در قبال جنایتی که ملتش در برابر آن سکوت کرده است.»
»  چهارچوب «جنبش جمهوری‌خواهان دموکرات و لاییک ایران» چیست؟
»  نه به خودکشی خودخواسته، نه به جمهوری اسلامی، آری به زندگی شرافتمندانه
»  این بار تاراج بورس کلید خورده استَ
»  آیا شما آذری هستید؟
»  او به ما گفت: ایران هرگز نخواهد مرد!
»  دنیای بعد از کرونا؟
»  افراد دارای معلولیت در چنگال دو ویروس (۳)
»  «فکر کردن» از زیر ماسک؛ آیا عصر خانه‌نشینی انسان خانه به‌دوش فرارسیده است؟
»  پاندمی کرونا، بحران انتقال و صورت بندی آن!
»  ما ایرانیان لالائی بلدیم ولی خوابمان نمی‌بره! «کی و چه وقت دولت مشروطه خواهد شد»؟
»  مجلس در رأس کدام امور است
»  درس های یک ویروس!
»  دن کیشوتیسم حاکم و سانچوهای دغلباز
»  بوی شورش می‌آید!
»  آن همه های هوی دهه‌ی شصت سلطنت طلبان در مبارزه با خمینی کجا رفت؟!
»  رابطه سازمان‌های سیاسی با سازمان توده‌ای
»  کـُـــــرونالـوژیِ اســـــلامی!
»  از عصر ابوعلی سینا تا عصر ادرار شتر
»  چند پرسش و اندکی درنگ به بهانه ی اول ماه مه