mostafa-ghahramani2.jpg
مصطفی قهرمانی

دین منهای روحانیت

باور به اینکه این انگاره و عملی ساختن آن در جامعه می‌تواند راه‌حلی بر مشکل استبداد و در دنباله آن توسعه‌نیافتگی سیاسی و اقتصادی در میهن ما باشد یکی از خطاهای معرفتی وسوسه‌انگیز و بزرگ است که بسیاری از دین‌باوران و بشردوستان همانند علی شریعتی و عبدالکریم سروش هر کدام به نحوی شیفته و مفتون آن گردیده بودند و راه‌حل رهایی جامعه ما را از چنبره استبداد تاریخی در آن یافته بودند.



new/ashkbus-talebi.jpg
اشکبوس طالبی

کرونا- استرس و افسردگی و راهکارها

حوادث چند ماهه اخیر در ایران ، زمینه سازفرا گیر شدن افسردگی برون زاد و پر خاشگری فراگیر خواهد شدو لازم است بطور جدی برای مقابله وکنترل و درمان برنامه ریزی کرد و گرنه امید را از شهروندان خواهد گرفت و بذر نا امیدی و بی پناهی و افسردگی راخواهد کاشت .



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

روشنفکر کیست، و روشنفکری چیست

من این واژه ی روشنفکر را هنوز به درستی نتوانسته ام هضم و جذب کنم و تفهیم شوم. علتش، یک مقدار در مفهوم لغت نهفته است و مقداری هم در سمت و سوی کارکرد و رفتار و منش روشنفکری قرار می گیرد. دهها سال پیش مرحوم«جلال آل احمد» دو کتاب در این زمینه نوشت و پخش کرد؛ یکی زیر نام «خدمت و خیانت روشنفکران» و دیگری به نام «غربزدگی» این دو کتاب پس از پخش، بسیار بحث برانگیز شدند و انتقادهای مثبت و منفی نسبت به آنها، از هر سو در رسانه های نوشتاریی جامعه ی اهل مطالعه به چاپ رسید.



new/ladan2.jpg
امیر حسین لادن

پیروزیِ نسبی مردم
شکست و بی آبروئی رژیم

این پرسشِ منطقی، به درستی، در ذهن تعداد قابل ملاحظه ای از هم میهنانمان مطرح می باشد. پیروزی مردم و شکستِ رژیم را، دو موضوع روشن و شفاف به نمایش گذاشت: "آگاهی و اراده ی مردم". اکنون با تکیه به این دو پدیده ی ارزشمند، باید گِرد یک برنامه ی مشخص و شفاف جایگزینی جمع شویم. "برنامه ی جایگزینی" مورد نظر ما، برنامه ای است که پاسخگویِ خواست های مردم، برآورنده ی نیازهایِ جامعه و در حدّ توانائی کشور باشد.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

کرونا وسیاست

ورود و گسترش کرونا درایران بار دیگرعدم آمادگی و ناتوانیِ مسؤلان حکومتی در ممانعت از ورود موردهای آلوده و مبتلا، و نیز ناکار آمدی در اموربهداشتی و مراقبتی، ناتوانی درکنترل و جدا سازی ( قرنطینه) موردهای مبتلا و آلوده، عدم آمادگی جهت پیشگیری از گسترش مبتلایان به بیماری را نشان داده است. درکنار ضعف ها و ناتوانی های اشاره شده حکومت اسلامی به جای اقدام های سریع و عاجل برای جلوگیری از ورود ویروس به ایران، رفت و آمد مسافران و پرواز هواپیماها به چین را متوقف نکرده است.



Taghi
تقی روزبه

شیوع وسیع ویروس کرونا در ایران و نقش فاجعه بار رژیم

نگاه به دو موضوع روز:

بطورکلی سه رفتارجمهوری اسلامی سبب شد که اکنون ایران پس از چین به دومین کشورجهان در تلفات ویروس کرونا تبدیل شود و انتشارویروس از کنترل خارج گردد: نخست پنهان کاری عامدانه آن برای چندین هفته بجای اطلاع رسانی و اقدامات سریع معطوف به ایزوله کردن کانون های اولیه انتشار، اما رژیم حتی از زدن ماسک و انتشاراخبار توسط خانواده های مصیب دیده و پرستاران و پزشکان ممانعت به عمل آورده است و بدتر از آن عده ای را به دلیل انتشاراخبار و گزارش پیرامون آن به عنوان ایجادترس وهراس بازداشت کرده است.



new/nomani-behdad.jpg
فرهاد نعمانی و سهراب بهداد

نظام سرمایه‌داری در کشور درحال‌توسعه در سطح میانجیِ انتزاع

اقتصاد سیاسی دولت و طبقه در جوامع سرمایه‌داری (بخش سوم)

ساختار اقتصادی، به‌رغم جایگاه تعیین‌کننده‌اش در وهله‌ی نهایی، به‌طور مستقیم یا خودکار و مکانیکی مؤلفه‌های سیاسی یا ایدئولوژیک را تغییر نمی‌دهد. علاوه بر بازتعیّن مؤلفه‌ی اقتصادی به‌وسیله‌ی مؤلفه‌های غیراقتصادی (بخش 1 و 2) ، دگرگونی (کمّی یا کیفی) همواره از راه مداخله‌ی عاملیت انسانی، یا، پراتیک‌های طبقات اجتماعی (مبارزه طبقاتی ستیزآمیز)، به میانجی مؤلفه‌های سیاسی و ایدئولوژیک، رخ می‌دهد. در این فرایند باید میان اشکال حضور افراد ذیل طبقات مشخص و فرایند فعالانه‌ی شکل‌گیری طبقات در حین مبارزه تمایز قائل شد. مورد اخیر زمانی رخ می‌دهد که طبقه شرایط عینی روابط متضاد را آگاهانه درک کند و علیه آن به مبارزه برخیزد.



jalehwafa1.jpg
ژاله وفا

با تحریم سراسری،شادی را از میان انبوهی از غم ها بیرون کشیدیم

به سهم خود بعنوان یک شهروند ایرانی صمیمانه عرض تبریک دارم خدمت یکایک هموطنانم . تحریم نظام ولایت فقیه به عزمی ملی وهمبستگی و‌اتحاد انجام شد و‌نیز ‌وجدان همگانی رای به تحریم داد . هموطنی به حق نوشت:با تحریم سراسری،شادی را از میان انبوهی از غمها بیرون کشیدیم و‌دیروز را نوروز کردیم . با سپاس از این هموطن ناشناس نگارنده به پاس حقیقت نهفته در این عبارت آنرا بدل به عنوان نوشتار خود کردم



رضا جاسکی

تاملی بر شعارهای هجوامیز

شعر فردا را چه کسی می‌سراید؟

یکی از شعارهایی بود که در جنبش سبز نیز از آن استفاده می‌شد. در تظاهرات‌های اخیر، شعار جدید «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم» رواج بیشتری دارد.یاد شهیدان و ستایش از فداکاری‌های انان یکی از راه‌های دعوت به مقاومت با وجود سختی‌های فراوان است. خواندن شعرها و شعارهایی که نوید پیروزی را در آینده نزدیک می‌دهند نیز در عمل دعوت به استقامت است. بنا بر گفته مختاری ۱۰٪ شعارهای انقلاب بهمن شعارهای حماسی و تهیجی بودند.



Taghi
تقی روزبه

ضرورت فراروی از دوگانه کاذب شرکت و عدم شرکت در «انتخابات»

صرفنظر از نظرسنجی ها وارزیابی هائی که توسط نهادها و مؤسسه های به نحوی وابسته به رژیم صورت می گیرد*، که جملگی به تحریم گسترده نمایش انتخاباتی رژیم اذعان دارند، اما در نظرسنجی های قبلی که به عنوان نمونه عباس عبدی گزارشی از آن داده بود، از میان همین ۲۵درصدهم که ظاهرا خود را در چارچوب نظام و جناح های آن تعریف کرده اند، بیش از نیمی از آن ها گفته اند که تمایل یا قصدی به شرکت در انتخابات ندارند.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگ هایی از زندگی سیاسی شاپور بختیار*

به مناسبت چهل‌ویکمین سال جمهوری اسلامی

ویلیام سالیوان در تمام طول ماههایی که در کار انقلاب اسلامی از دور و نزدیک دخالت می‌کرد یک انگیزه را بیشتر دنبال نمی‌کرد و آن حفظ ارتش و نیروهای مسلح ایران برای حفاظت از منافع آمریکا بود. به‌این جهت در برنامه‌ی کار و اظهارات او نزدیکی سران ارتش با همکاران خمینی، با این تصور که با این حساب این نهاد از ضربات خمینی مصون خواهدماند و خواهدتوانست در جهت گذشته که بیشتر معطوف به مراقبت از منافع آمریکا بود عمل‌کند.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

«جبهه جمهوری» و بغرنجی های گذار به دمکراسی در ایران

خیزش های اجتماعی اخیر به روشنی نشان داد بستر اصلی هر تحول سیاسی جدی نه تنها در داخل کشور بلکه امروزه در "خیابان" است. تظاهرات دانشجویان در ۱۶ آذر نیز نشان داد تولید گفتمان در داخل کشور به مراتب از توانایی موج سازی بیشتری برخوردار است. هم از این رو پیوند با داخل و به ویژه با جنبش های اجتماعی، اعتراضات "خیابانی" و جامعه مدنی به جای چشم دوختن به انتخابات بی حاصل یا آلترناتیو سازی با تکیه بر قدرت های بیگانه در خارج، شرط پیشروی سیاست سوم است.



علی جلال

تحریم انتخابات

هم میهنان مبارز تحریم رژیم(ا ز جمله تحریم انتخابات های رژیم) , جدا کردن صف خود (صف مردم ) از همه کسانی است که در هر سطح و هر درجه با رژیم همکاری می کنند. تحریم بطور کلی و اصولی, کاری است ضروری گرچه امروز و فردا نتیجه نهایی (سرنگونی رژیم ) را بار نمی آورد اما کم هزینه ترین راه مبارزه با رژیم و زود بازده تراز هرروشی است؛ باید ادامه داد. تحقیر بس است.اصلاح طلبان حکومتی هرگز در عمرشان اهل مبارزه نبوده اند, آنان در زمان شاه اصلا در هیچ مبارزه ای شرکت نمی کردند (جز برخی اعضای مجاهد انقلاب اسلامی) آنان "اصلاح طلب " اند چون اصلا اهل مبارزه نبوده و نیستند .



new/ladan2.jpg
امیر حسین لادن

اعلام «جهاد عمومی»
گام بعدی رژیم، توبه و التماس است!

جنبش مردمیِ "در رأی گیری شرکت نکنید"، رژیم را به وحشت انداخته است. امروز، علی خامنه ای از ناعلاجی، شرکت در رأی گیری را، وظیفه ی شرعی و "جهاد عمومی" اعلام کرده است. همانطور که شاه در افولِ حکومتش در مقابل مردم توبه کرد و گفت "من صدای انقلاب شما را شنیدم" و سوگند خورد که "اشتباهات گذشته دیگر تکرار نخواهند شد." اکنون نوبت رژیم فقاهتی است. چنانچه مردم راهی را که انتخاب کرده اند ادامه بدهند، رژیم به زودی به التماس خواهد افتاد.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

شرکت در«انتخابات»حمایت ازداعش شیعه وتأییدجنگ وکشتارمردم درایران وخاورمیانه است

کارنامه حکومت فقیه اول وفقیه دوم جمهوری اسلامی که جزمرگ وتباهی برای مردم ایران وخاورمیانه حاصلی نداشته اند را ورق بزنیدوببینیدکه حکومت آخوندهای عمامه داروآخوندهای کت وشلواری طی 41 سال گذشته چه برسرمردم ایران وخاورمیانه آورده اند؟ کسانیکه اندکی با تاریخچه جغرافیای سیاسی کشورهای خاورمیانه آشنائی داشته باشند به خوبی میدانندکه پیش ازپدیدآمدن پدیده شومی بنام جمهوری اسلامی درایران خبری ازگروههای بنیادگرای اسلامی که دعوی تصرف قدرت سیاسی وحکومت کردن درکشوری رادرسرداسته باشندنبوده است.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

بحثی در مقاله ی :
خطای بختیار، پایان بازرگان،

شاپور بختیار، بطوری که در کتاب یکرنگی به دقت توضیح داده، با رفتن شاه از کشور، که منظور خود نخست وزیر از آن عدم امکان دخالت بعدی او در کار دولت بوده، این امکان، و در نتیجه بازگشت دیکتاتوری را، برای همیشه منتفی و پایان یافته می دانست.
از دید او، ضمن این که سیستم قانونی قدرت یا همان «نهاد دولت» مورد نظر آقای رحمانی، برسرپا مانده بود، دیکتاتور از کشور خارج شده بود و قرار هم نبود بازگردد.



در دفاع از سوسیالیسم (۶۶)

«نه» به نمایش انتخابات، «نه» به کلیت حکومت اسلامی

جمعی از هوادارن سازمان فداییان خلق ایران – اکثریت (داخل کشور)

یازدهمین دوره انتخابات مجلس در حالی طراحی و اجرا می‌شود که حنای «اصلاح‌طلبی» و «اعتدالگرایی» برای بیرون کشیدن رژیم از گرداب بحران مقبولیت و مشروعیت نزد مردم ایران رنگ باخته است و توهم اصلاح‌پذیری حکومت اسلامی به عنوان فرصت‌سوزی تحول در دو دهه گذشته رو به زوال است. خیزش آبان آخرین هشدار نبود و دور نیست روزی که دیگر بار شاهد زبانه کشیدن آتش اعتراضات مردمی از زیر خاکستر سرکوب و کشتار نهادهای امنیتی و ضدمردمی رژیم در جای جای ایران باشیم، چرا که این بار مردم به ستوه آمده از ظلم و جور رژیم دیکتاتوری کف خیابان را برای بیان اعتراضات و مبارزات رهایی‌بخش خود انتخاب کرده و بیش از پیش آزادیخواهی با عدالت‌طلبی کارگران و زحمتکشان میهنمان گره خورده است.



خدامراد فولادی

انتخابات، یا رفراندوم؟

مضمون و هدف ِ انتخابات در وجه ِ کلان ِ کشوری، گزینش ِ فرد یا افرادی به صورت ِ کتبی و بر روی برگه ی کاغذ از سوی شهروندان برای نمایندگی ِ آنها در مقام ِ ریاست ِ قوه ی مجریه یا در مجلس برای وضع ِ قوانین ِ جدید، یا بهینه سازی ِ قوانین ِ موجود در جهت ِ رفاه ِ زندگی ِ اجتماعی و اقتصادی ِ جامعه است. این، یک مضمون و هدف ِ عام در نظام ِ سرمایه داری است.



new/nomani-behdad.jpg
فرهاد نعمانی و سهراب بهداد

تعیّن دیالکتیکی و سطوح انتزاع – انضمام
در بررسی طبقات اجتماعی

اقتصاد سیاسی طبقه و دولت در جوامع سرمایه‌داری (بخش یکم)

مقاله‌ی حاضر نخستین بخش مستقل از رساله‌ای است که فرهاد نعمانی و سهراب بهداد در بررسی نظری طبقات اجتماعی در جوامع سرمایه‌داری نگاشته‌اند. این مقاله به بررسی تعیّن دیالکتیکی و سطوح انتزاع – انضمام از منظر روش‌شناسی مارکسی اختصاص دارد. در پنج بخش‌ بعدی که به‌تدریج در سایت نقد اقتصاد سیاسی منتشر خواهد شد، سه سطح انتزاع – انضمام در ساختار اقتصادی سرمایه‌داری، و طبقات و دولتِ هم‌نوا با آن در یک سرمایه‌داری درحال‌توسعه تشریح می‌شود. در بخش نهایی جنبه‌ی اقتصادی ساختار طبقاتی برای چنین جامعه‌ا‌ی به شکل «عملیاتی» طرح خواهد شد.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

نشست سومین کنفرانس شورای دمکراسی خواهان ایران در چند پرده

برای رهایی از استبداد مرکز گرا که هم قدرت نظامی و هم سیاسی و اقتصادی را در دست دارد، باید قطب های سیاسی و اقتصادی رقیب تشکیل شوند و شکل گیرند، از این رو عملکرد فرقه دمکرات آذربایجان و کردستان الگو و راهنما است که با تشکیل دولت های محلی و هزینه مالیات های جمع آوری شده در محل و استفاده از ظرفیت های اقتصادی و انسانی، از قدرت اقتصادی و سیاسی مرکز بکاهد و با مطرح کردن شعار تعیین سرنوشت و حق حاکمیت ملی در چارچوب کنوانسیون های جهانی از رژیم ولایت رها شوند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

مٌهر«انتخابات» لکه ننگی خواهد شد برپیشانی صاحب شناسنامه

روی سخن من در این مختصر با آن دسته از مردم و رأی دهندگانی است که خود قربانی سیاست های حکومت اسلامی اند و حتی خود بدرستی میدانند که تمام بدبختی ها و گرفتاری های کنونی مٌلک و ملت ناشی ازحکومت فاسد، ناکارآمد وجنایتکاری است که چهاردهه کشور ومردمی را به گروگان گرفته وبا نمایش انتخابات ادعای مشروعیت و حمایت مردمی میکند! و حیرت آوراین است که چرا این دسته از مردم، با وجود این آگاهی بازدر"انتخابات" جمهوری اسلامی شرکت میکنند و با پشت پازدن به ابتدائی ترین حقوق ووظیفه شهروندی خویش، نقش خودرا تا حّدابزارتبلیغاتی حکومت اسلامی پائین میاوردند.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

دروغ، سیاست، دیپلماسی

درعالم سیاست دروغ نه یک پدیدۀ منفی در معنائی اخلاقی( مورال و اتیک)، که به عنوان ابزار و وسیله ای عادی و طبیعی قابل پذیرش و دفاع ، و ازعناصر مهم و اصلی سیاست و دیپلماسی شده است. این پدیده جهان گستررا دونالد ترامپ، رئیس جمهورامریکا حزب و دولت اش با دروغگوئی‌های "همیشگی وروزمره" ، بیش از سایردروغگویان جهان به نمایش گذاشته اند. حذف دروغ از گفتار و کرداراین دست افراد حذف وجودشان خواهد بود، موجوداتی که تنها در عرصه ی ريزش قبح دروغ و وقاحت سنت شکنی کرده اند.



رضا جاسکی

در جستجوی شاعر ناشناخته؟

شعر فردا را چه کسی می‌سراید؟

پس از خیزش مردمی ابان‌ماه و تظاهرات دانشجویان در چند ماه اخیر مسأله «شعارهای ما» مدت کوتاهی مورد توجه قرار گرفت و سپس به فراموشی سپرده شد. واقعیت امر این است که تجزیه و تحلیل شعارهای سیاسی در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در طی فراز و نشیب‌های انقلاب بهمن، ایران شاهد افرینش هزاران شعار سیاسی بود که تحلیل آن‌ها، یکی از ابزارهای درک این جنبش بزرگ مردمی می‌باشد. در ایران چند کتاب به قصد جمع‌اوری و تجزیه و تحلیل این شعارها تاکنون نوشته شده است.



Taghi
تقی روزبه

پنج گزاره جعلی روحانی در سخنرانی بزرگداشت ۲۲ بهمن!

روحانی در شرایطی که مدال افتخاربی اختیارترین رئیس جمهور را برگردن خود دارد، و حتی به شکل روزمره پیرامون استعفای او اخبار و شایعات متعددی پخش می شود که مجبور به تکذیب می شود، در شرایطی که این اردک لنگ لنگ معلوم نیست که در زیرآوارناکامی ها و فشارها و حتی خالی کردن زیرپایش توسط جناح قلدرحاکمیت چگونه می خواهد یکی دوسال باقی مانده ریاست خود را به اتمام برساند، اما هم چنان به وظیفه مشاطه گری سیمای رژیم ادامه می دهد. از آن جا که کل نظام هم چون لحاف چهل تکه از هم وارفته و نخ نماشده است، و حاکمیت به یک نظام کاملا نمایشی فاقدمابازاء تقلیل پیداکرده است، تمامی سخنرانی اش صرف پنهان کردن حقیقت و واقعیت های موجودی شده است که برای همه آشکارشده اند.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

تحریم انتخابات را
به کارزار همصدایی علیه اساس رژیم
و رفراندم برضد آن بدل کنیم

کارزار کنونی تحریم نمایش انتخاباتی رژیم از یک سو به وسعتی بیسابقه دست یافته، اما از سوی دیگر هنوز به همصدایی، بل یکصدایی لازم برای نمایش وجود نیرویی که به سوی اتحادعمل لازم برای ازجاکندن رژیم گام برمی دارد، نرسیده است. هنوز شاهد اعلامیه های مختلف یا چندین بیانیه ی امضاشده از سوی شمار بزرگی از هموطنان خارج از کشور هستیم که اگر هر یک از آنها نشان جدیدی از گسترش جبهه ی مخالفان با کلیت و اساس رژیم است، اما تعدد آنها نیز از نوعی پراکندگی و عدم هماهنگی میان آنها حکایت می کند.



»  ده نکته در باره ی ماهیت تنش میان ج. ا و جهان معاصر (و چگونگی تنظیم رابطه با آن)
»  در ضرورتِ رهانیدن جمهوری و جمهوریت از بندهای تودرتو
»  «مظلومیت» تاریخی فرهنگی فرقه شیعی سرریز شده در شورش ۲۲بهمن۵۷
»  نمایش انتخابات انتصابی مجلس اسلامی ایران
»  مهر و اندوهِ این تصویر
»  گرامی باد چهل و نهمین سالگرد زایش جنبش فدایی
»  سیاهکل
»  پیش بسوی آستقلال ، آزادی ، عدالت اجتماعی ، حاکمیت مردمی و ملی
»  با همبستگی فزونتر و تحریم انتخابات ؛ بی چهره گی « امپراطوری دروغ» را بر ملا سازیم !
»  حذف و تهدید و تزویر حسن روحانی: اینکه انتخابات نمی شود!
»  شورای نگهبان حذف اصلاح طلبان را به پیش می‌برد
»  عمده دلیل برای تحریم این انتخابات، دعوت خامنه‌ای به شرکت در آن!
»  چپ ِ انتقاد ناپذیر وقپه بردوشان ِ لیبرال منش!
»  برای خانواده‌های داغدار پرواز ۷۵۲ اوکراین و حامد اسماعیلیون!
»  باید که دوست بداریم یاران! باید یکی شویم!
»  مهندسی دو مرحله ای یک انتصابات تمام عیار! دیالکتیک کمیک رفع از خودبیگانگی ولایت مطلقه و سرانجامش!
»  انقلاب نیمه کاره
»  یادداشتی کوچک بر سه کار بزرگ !
»  داستانسرائی در سیاست و سیاست نقّالان
»  در چهل و یکمین سالگرد انقلاب بازنگری مسالمت آمیز در ساختار قدرت، ضرورت امروز ایران