yadollah-baladi02.jpg
یدالله بلدی

تشیع سیاسی،از جبل عامل تا حشدالشعبی

بقا، تضعیف ، ادغام یاانحلال حشدالشعبی ، فاطمیون ، زینبیون وحوثی های یمن بستگی به سیرتحولات منطقه ودخالت قدرتهای بزرگ واعتلای جنبشهای دموکراسی خواه ، عالتخواه وسکولار درمنطقه دارد وبیش ازهمه به وضعیت سیاسی واقتصادی جمهوری اسلامی که آفریننده این سپاهیان مزدوراست بستگی دارد اما درشرایط خیزش مردم برای آزادی، این جریانات گوش بفرمان سپاه مسلمادرسرکوب مردم شرکت خواهند کرد



new/ladan2.jpg
امیر حسین لادن

پاسخِ ملت ایران به فرمانده‌ی سپاه
و پیام به ارتش

اگر نادان نبودید، در پشتیبانی از حکومتِ دروغگو، فاسد و چپاولگری که حقوق هم میهنان مان را بطور روزمره پایمال می کند، دفاع نمی کردید. اگر ناآگاه نبودید، حضور شبه نظامیان بیگانه در میهن مان، مانند بقیه ی ایرانیان برایتان قابل قبول و تحمل نبود. اینکه تصور می کنید از حضورِ آمریکائی و اروپائی باید ترسید ولی حضور عراقی ها اشکالی ندارد، هم، نشانه ی وابستگی تان به بیگانه است؛ و هم، نشانه نادانی و ناآگاهی و بی وطنی تان می باشد. اگر وابسته به بیگانگان نبودید، این امکان را بررسی می کردید که حضور شبه نظامیان عراقی و لبنانی و افغانی، به آسانی می تواند راه را برای حضور مزدورانِ جدائی طلبِ عرب، کرد و لُر و بلوچ باز کند.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

جمهوری اسلامی:
یک نظام تروریست،
با همه‌ی اجزاء و بازوانش

جمهوری اسلامی از روز نخست تأسیس آن نظامی تروریستی بوده‌ است. دراین نظام هیچیک از اعدام های کارگزاران حکومت پیشین بر طبق هنجارهای معمول در نظام های سیاسی پایبند به قانون صورت نگرفت. قتل هویدا نمونه‌ای از قتل هایی بود که خصلت تروریست جمهوری اسلامی را به روشن ترین شکل نشان می داد. درباره‌ی دیگر اعدام شدگان آن روزها هم خلخالی رسماً اطلاع داد که بنا به دستور خمینی هرکس که دستگیر شد همین که از او «احراز هویت» شد برای اعدام او کافی است و نیازی به محاکمه یا رسیدگی دیگری نیست.



new/mehrafagh-moghimi1.jpg
مهر آفاق مقیمی نیاکی

سیل ویرانگر و پیامدهای آن

چند صباحی است که حوادث طبیعی پی در پی به علت تغییرات ناگهانی آب و هوا و اجرای سیاستهای هستی سوز جمهوری اسلامی در کشورمان رخ میدهد. از میان بلایای طبیعی زلزله، سیل بیشترین خسارات و تلفات را در چند سال گذشته بر پیکر سرزمین‎ و مردم ما وارد کرده است. سیل اخیر از ۲۶ اسفند از گلستان شروع و کماکان ادامه دارد، درست در زمانی که مردم میهن ما آماده میشدند که طبق رسوم عید با روبیدن گرد و غبار دست به خانه تکانی زنند و با شوق تمام به استقبال سال نو بروند. سیلی بنیان‌افکن تیشه بر ریشه آنان زد.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

اصلاح‌طلبان، بدفهمی از اپوزیسیون و اعتراضات اقتصادی

حجاریان در تحلیل وضعیت موجود اولا اعتراضات اقتصادی و معیشت بنیاد را فاقد چشم انداز برای موفقیت دانسته که شورش کور سرنوشت محتوم آنها است. بر این اساس و بهره برداری دستگاه امنیتی به اصلاح طلبان پیشنهاد کرده اکیدا از این اعتراضات خیابانی به دلیل بحران اقتصادی حمایت نکنند. وی در پیشگویی قطعی امکان موفقیت اپوزیسیون را محال دانسته است که به زعم او نتوانسته اند حول یک فرد یا جمع مشخص همگرایی و وحدت ایجاد کنند. از سویی دیگر حجاریان بر تمایز اصلاح طلبان با اپوزیسیون تصریح کرده و سپس با برجسته سازی جمعی که وی آنها را اپوزیسیون دست ساخته دونالد ترامپ معرفی کرده تاکید می کند که اصلاح طلبان با تکیه بر هویت خود واتخاذ راهکاری بین “آرامش فعال “و “حضور تمام عیار” به تقابل با این جریان بپردازند. در ادامه به تقد این دیدگاه و چرایی برداشت نادرست آن از فرجام اعتراضات اقتصادی و موقعیت سیاست ورزی اپوزیسیون پرداخته می شود.



Deniz
دنیز ایشچی

اولویت های آلترناتیو چپهای دموکرات - بخش دوم

لازم به تذکر میباشد که خود جمهوری اسلامی ایران محصول یک آلترناتیو سازی جهانی غرب و در راس آن آمریکا و انگلیس در دوران جنگ سرد با هدف ایجاد کمربند سبز بر مدار مرزی جنوبی اتحاد جماهیز شوری سابق میباشد. اسناد مربوط به کنفرانس گوادلوپ و سخنرانی های خانم هیلاری کلینتون خود افشاگری آشکار از طرف آنها میباشد. آلترناتیو سازی جمهوری اسلامی ایران از طرف آنها مانع از آن شد تا یک آلترناتیو چپ، یا آلترناتیو ملّی مدنی سکولار دموکراتیک بتواند روی کار بیاید. در دراز مدت جمهوری اسلامی ایران کاملا در راستای منافع استراتژی های منطقه ای سرمایه داری کلان جهانی عمل کرده است.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

تروریسم، سپاه پاسداران و نمایشی دیگر


آنچه مسلم است با تروریست خوانده شدن سپاه از سوی ایالات متحده تغییراتی در ساختار آن بوجود خواهد آمد، یا به پادگان ها برگشته شرایط و زمینه ادغام با ارتش فراهم خواهد آمد که آرزوی دیرینه برخی از مقامات نظام است و یا برای دست یابی به قدرت بیشتر همراه با زدو بند های پنهانی به کار و تلاش خود ادامه خواهد داد که آثار این روش و رفتار در عملکرد برخی از فرماندهان سپاه دیده می شود، آنان بدون توجه به قوانین و پروتکل های مرسوم در کشور، نیرو های مختلف (حشد الشعبی ، فاطمیون ، حزب اله) خارجی و بیگانه را به بهانه کمک به سیل زدگان با همه تجهیزات نظامی وارد کشور می کنند تا تاثیر و نیروی خود را به رخ بکشند، از آن رو به نظر می رسد نمایشنامه دیگری در حال اجراست.....



رضا جاسکی

یک گزارش ناتمام

تلاش برای رازگشایی از یک معما

چهل سال پس از انقلاب ایران، گمانه‌زنی در مورد علل و پیامدهای انقلاب ایران تقریباً متوقف شده است . پس از شوک اولیه صاحب‌نظران، مقالات و کتاب‌های بسیاری در مورد انقلاب ایران در سراسر جهان منتشر شد.برخی از عقاید رایج در مورد انقلاب مورد جرح و تعدیل قرار گرفتند و نظرات بسیار متنوع و بدیعی در مورد علل انقلاب مطرح شد. اما اگر ما کمی عِرق ملی خود را کنار بگذاریم، و این شامل هم موافقان و هم مخالفان انقلاب ایران می‌شود، و کمی به عقب‌تر به انقلاب بزرگ دیگری مثلاً کوبا برگردیم آیا آن نیز بسیاری را میخکوب ننمود؟ آیا هر انقلاب بزرگی، گاه از نظر مشارکت، گاه بخاطر ابتکارات، چرخش‌های ناگهانی و هزار و یک دلیل دیگر، تأثیرات آن از نظر مکانی و زمانی بسیار گسترده‌تر از محل و زمان وقوع آن نبوده است؟



Deniz
دنیز ایشچی

اولویت های آلترناتیو چپهای دموکرات « بخش او»

راهکار چپ دموکرات، راهکار حاکمیت نیروهای بالنده مدنی مردمی اجتماعی و زحمتکشان و جبهه کار و تلاش میباشد، نه جبهه سوداگرانی دزد و غارتگران جدیدی که به دنبال دعوت از همتایان بین المللی خویش در لباس های دیگری میباشند. راهکار چپ سوسیالیستی نه تنها خواهان عبور از جمهوری اسلامی ایران میباشد، بلکه با همان شدت و حدت در مقابل آلترناتیو سازی سیاسی جایگزین امپریالیستی می ایستد. این راهکار برای دوران پسا جمهوری اسلامی ایران آلترناتیوی را میخواهد جایگزین نماید که در آن امکان بازگشت به دوران تاریک دیکتاوریها و خفقان شیخ و شاهی امکان پذیر نباشد.



new/Behrouz-Khaligh02.jpg
بهروز خلیق

ضرورت، موانع و راه های ائتلاف نیروهای جمهوری خواه

بعد از خیزش دیماه سال ۱۳۹۶، بخش قابل توجهی از نیروهای سیاسی اپوزیسیون به این دریافت رسیده اند که روند فروپاشی جمهوری اسلامی آغاز شده، ولی هنوز در آستانه فروپاشی یا به بیان دیگر در موقعیت گذار قرار ندارد. فراهم آمدن موقعیت گذار از جمهوری اسلامی، مستلزم حدت یافتن نزاع های درون حکومت، فلج شدن ارگان های سرکوب و تزلزل در بین حکومتگران برای کاربست قهر از یکسو و از سوی دیگر سازمان یافتگی جنبش اعتراضی، حضور اپوزیسیون نیرومند در صحنه سیاسی کشور و جلب اعتماد گروه های وسیعی از مردم توسط اپوزیسیون است. نظرسنجی ها نشان می دهد که به طور مداوم بر میزان گروه هائی از مردم که به ضرورت گذار از جمهوری اسلامی می رسند، افزوده می شود. با این وجود مردم هنوز سرخورده و ناامیدند و چشم انداز روشنی را در مقابل خود نمی بینند.



محمود شوشتری

سپاه بمثابه حکومت؟

علت هراس و دغدغه رهبر و مشت آهنین او، سپاه، نه خرابی حاصل از سیل ویران‌گر، که خشم و طوفان نارضایتی مردمی است که خانه و کاشانه‌اشان طعمه سیل شده، است. علت قشون کشی خیل نان‌خورهای جهادی (حشد الشعبی، جنبش الجنبا و گردان فاطمیون) سپاه، تحت فرماندهی قاسم سلیمانی به ایران آمادگی و تدارک در مقابل خیزش‌های مردمی آتی است. سپاه این بازوی مسلح افراطی‌ترین نیروی سرکوب در تدارک کسب قدرت سیاسی است. نیرویی که در چهل سال پیش برای حراست از پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ تشکیل شد، پس از جنگ دگرگونه شده است و امروز سودای قبضه کردن کل امور کشور را در سر دارد. این مسئولیت بیشتر بازداشت، شکنجه، اعدام و از بین بردن روشنفکران و آزادیخواهان بعهده داشته است.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

تزهایی در باره چالش‌های تبعیض اتنیکی در ایران

حفظ یکپارچگی دمکراتیک ایران در گرو روی کارآمدن نظامی دمکراتیک و گام برداشتن در راستای رفع تبعیض اتنیکی و توزیع عادلانه تر منابع قدرت است. تمرکز زدایی جغرافیایی، خودگردانی، پایان بخشیدن به شکاف مرکز و پیرامون، به‌ویژه در مناطقی که اقلیت‌های اتنیکی درآن اکثریت دارند، تبعیض مثبت برای پر کردن شکاف‌های اتنیکی و توسعه اقتصادی، به‌رسمیت شناختن حق تحصیل زبان مادری یا تحصیل به زبان مادری (که نوع آن و چند وچون امکان پذیری و درجه استفاده عملی از این حق نیازمد بررسی جامع کارشناسانه است) در کنار آموزش زبان فارسی همچون زبان مشترک همه ایرانیان- از جمله گام‌هایی است که می‌تواند چندگانگی اتنیکی و فرهنگی درایران را غنا بخشد، بی‌آن‌که با خطر تداوم تبعیض یا تهدید واگرایی روبرو شود.



Mehdi-Fatapour02.jpg
مهدی فتاپور

برخی موانع همکاری و اتحاد نیروها

اتحاد، ائتلاف، همکاری، همکاری موضعی، همراهی، هم آهنگی و گفتگو اشکال روابط بین نیروهایی است که با یکدیگر تمایز دارند و نمتیوانند در یک نهاد یا تشکل واحد متشکل شوند. بخشی از نیروهای سیاسی شرایطی را برای اتحاد و همکاری قائل میشوند که هر نوع رابطه با نیروهایی که با آنان تمایز دارند ناممکن شده و تنها اتحاد و همکاری با کسانی پذیرفته میشود که منطقا میتوانستند در شرایط فعالیت باز در یک حزب واحد متشکل شوند. چنین نوع نگاهی شناخته شده و بخش عمده نیروها و فعالان سیاسی امروز آنرا نقد میکنند ولی سایه این نگاه به نظر من در تمام چهل سال اخیر حتی با آن نیروهای سیاسی که به نظر میرسد نگاه بازی به اتحادها دارند و برای اتحاد و همکاری با نیروهایی که از آنان دورند ابا ندارند سنگینی میکند.



Araz-Fani04.jpg
آراز فنی

علم روابط بین الملل و تحلیلی از آنارشیسم سیاسی در جهان امروز

مدل آنارشیسم سیاسی یا رئالیسم قدرت محور در روابط بین الملل (فصل دوم - پاره سوم)

اگر نقطه ی عزیمت ما در سیاست بین المللی و تغییرات جوامع گوناگون دنیا، این باشد که نیروهای تغییر و مدنی و به تبع آن مردم نقشی در تغییرات جوامع خود را ندارد؛ نتیجه اش بلاواسطه می بایست پذیرش یک نوع جبر سیاسی و وجود هیرارشی بین المللی باشد. این پذیرش بدین معنی خواهد بود که نیروهای سیاسی و مدنی کشورهای گوناگون موجود نقش مهمی در تعیین سرنوشت سیاسی و اقتصادی کشور خود نخواهند داشت. در عین حال چنین تئوری مخالف نظریه واقعگرایان قدرت محور هست که در نظم بین الملل به وجود هیچ مرکز قدرت سیاسی باور ندارند، یعنی نفی سیستم آنارشی سیاسی که یکی از محوری ترین شاخصهای این مکتب است.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

اتحادِ عمل آری؛
اما برای چه منظور؟
و از کدام راه؟

بدون یک دگرگونی بنیادی در نظام حکومتی کنونی ایران، از ماهیت توتالیتر آن بسوی یک حکومت مبتنی بر دموکراسی پارلمانی، ایران در معرض خطر انقراض است. این خطر از طرفی از گسترش فساد و ستم در داخل و انحطاطی که از این راه دامنگیر جامعه می‌شود، و از طرف دیگر از تشویق دشمنان تاریخی رنگارنگ، و دشمنانی که نظام کنونی برای کشور ما تراشیده است، سرچشمه می‌گیرد.



sadegh-vaziri03.jpg
عزیز ماملی

صارم الدین صادق وزیری جاودانه شد

وی زبان حال مظلومان وسخنور بیچارگان بود و در کار قضاوت با اتکا به اصل استقلال قضات در عرصه قوه قضائیه، رسیدگی به درخواستها و دادخواهی های افراد مظلوم را برعلیه زورمندان و زورگویان، بافضیلت های حرفه ای و فرهنگی به انجام می رسانید وبا شجاعت، دخالتهای مقامات دولتی را رد میکرد واز رویارویی با موقعیتهای ناروا ابا نداشت. برغم آنکه در نتیجهء انجام رسیدگی ها و دادرسی های بی باکانه و شرافتمندانه، قربانی ناروایی ها و ناملایمات فراوان گردید و سر انجام پس از کودتای ٢٨ مرداد و محکومیت به اعدام، شغل قضاوت را برای همیشه کنار گذاشت و در کار وکالت به خدمات انسانی اش ادامه داد.



Deniz
دنیز ایشچی

نیت آمریکا از سرشاخ شدن با سپاه پاسداران

این اقدام آمریکا نه فقط به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران زمینه بیشتری برای توجیه امنیتی کردن فضای سیاسی کشور، ایجاد ترور و خفقان و دستگیری و زندانی کردن آزادیخواهان و فعالین مدنی را فراهم می نماید. این اقدام زمینه را برای تجارت های هنگفت قدرتمدارن سیاسی در بازار سیاه با قیمت های چندین برایر فراهم میکند. این اقدام زمینه را برای صف آرائی بیشتر امنیتی در منطقه میان اردوگاه آمریکا، اسرائیل و عربستان از یک طرف و جمهوری اسلامی ایران از طرف دیگر فراهم مینماید. مردم ما نیاز به فضای امنیتی و خفقان بیشتر ندارند. نهادهای مردمی و مدنی در شرایط شکوفائی آزادی و دموکراسی پربار شده و زمینه را برای اعمال بیشتر اراده مردمی فراهم می نمایند.



kazem-kardavani.jpg
کاظم کردوانی

گفت‌وگو، تفاهمِ ملی برای تدارکِ دورانِ گذار*

امروز هیچ‌یک از نیروهای اپوزیسیون (با وضعیتی که به آن اشاره کردیم) به‌تنهایی توان اداره‌ی امر برون‌رفت از موقعیت کنونی و رسیدن به حکومتی کارآمد و دموکراتیک و ملی را ندارد. تنها راه، رسیدن به یک تفاهم بزرگِ ملی میان نیروهای دموکرات و ملی ایران است بر روی اساسی‌ترین پایه‌هایی که ایران فردا باید بر آن استوار باشد یعنی حفظ تمامیت ارضی ایران، جدایی دین از حکومت (و دولت)، حکومتی استوار بر اصول شناخته‌شده‌ی دموکراسی و آزادی و اعلامیه‌ی حقوق بشر.



انوش صالحی

مضمون، فُرم و جنبش چریکی

چند نامه منتشر نشده درباره سرودهای از مصطفی شعاعیان

مضمون این نامه‌ها بیش ازهمه بیانگر فضای دو قطبی است که درعرصه فرهنگ وهنر جامعه در دو دهه چهل و پنجاه حکم فرما بود. در آن زمان داعیۀ طرفدارن «هنر برای هنر» و یا هنر ناب به دور از شائبه‌های سیاسی و ایدئولوژیک با مخالفت طیف گستردهای از نیروهای جوان و انقلابی حاضر در صحنه فرهنگی جامعه روبرو شد که از فرهنگ و هنر به مثابه سلاحی برای دگرگونیهای عمیق در ساختار سیاسی و اجتماعی یاد میکردند. این دیدگاه در نوشته‌های خسروگلسرخی و سعید سلطانپور جایگاه ویژهای دارد.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

کنگره ملی برای استقرار دمکراسی!

موضوع مرکزی اتحادها و ائتلاف ها در ایران کنونی را کماکان و در اساس می باید در چیستی ارزیابی از نظام جمهوری اسلامی جست و نتیجتاً هم نوع راهبرد مواجهه با آن. یعنی، صف آرایی های سیاسی مقدمتاً بر سر این ارزیابی پی گرفتنی و رصد کردنی اند که آیا نظام می تواند با انبساط در خود به اصطلاح دمکراتیزاه شود یا نه؟ آیا آنرا می توان در راستای دمکراسی و سکولاریسم اصلاح کرد یا که چاره ای جز تغییر و تعویض آن نیست؟



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

نقد و معرفی کتاب» تنها راه بقا، رد تئوری بقا»

اخیرا کتاب "تنها راه بقا، رد تئوری بقا" (۱) به صورت آنلاین منتشر شده است. عنوان کتاب بلافاصله کتاب مشهوری را به خاطر می آورد. فکر می کنم نویسندگان کتاب حاضر اهمیت تاریخی این نکته را در نظر داشته اند . نمی توانم نقش این کتاب در آینده را پیش بینی کنم ولی اهمیت موضوع را مسلما نمی توانم نادیده بگیرم.



Taghi
تقی روزبه

آیا باید در انتظار«سیل» سیاسی هم باشیم؟!

این روزها که سرازیرشدن سیل های گسترده در بخش های وسیع از مناطق کشور موجب بروزفاجعه ای به معنی واقعی اعم از مرگ و مجروج شدن و آوارگی و از دست دادن وسیله کسب معاش جمعیتی عظیم شده است، و در شرایطی که فساد و رقابت درونی باندها و ناکفایتی رژیم در مقابله با آن خشم مردم ایران را برانگیخته است؛ عجیب نیست که در کنارسایراعتراضاتی چون اعتراضات مطالباتی کارگران و معلمان و ... و یا مالباختگان، شاهد اعتراضات گسترده «سیل باختگان» باشیم.



hossin-montazarhaghighi-6.jpg
حسين منتظرحقيقی

آیة الله خامنه ای و ادعای های تازه اش

مخاطب این دروغ های سریالی را که همه روزه حضرت آیة الله تکرار می کنند چه کسانی هستند؟.آیا ایشان واقعا تصور می کنند اکثریت جامعه ایرانی و کسانی که در گوشه و کنار این کره خاکی سخنان ایشان را می شنوند عقل و شعور و قدرت تشخیص خود را از دست داده اند و علیرغم بر خورد هرروزه با واقعییاتی که برخلاف گفته های ایشان می باشد می بینند و می شنوند ، پشیزی برای فرمایشات ایشان ارزش قائل می شوند یا نه؟ فاعتبروا یا اولی الباب.



Nasser-Mohajer02.jpg
ناصر مهاجر

چون دوست دشمن است، شکایت کجا برم؟ (۲)

خواندنِ آنچه شیدا نبوی درباره‌ی نوشته‌ی مجید عبدالرحیم‌‌پور به قلم کشیده، خجالت‌زده‌ام می‌کند. به یاد ارزان‌ترین پلمیک‌های جوانان تازه چپ شده‌ی آغاز دهه‌ی ۵۰ خورشیدی می‌افتم که سرشار بود از برخوردهای شخصی، مسائل خصلتی و انگیزه‌شناختی حریف، بی‌هیچ منع و محظور اخلاقی! گونه‌ای ترور شخصیت! از بازگویی این‌گونه برخوردها‌ و بی‌حرمتی‌ها که در پهنه‌ی همگانی جا ندارد در می‌گذرم و تنها به آوردن یک نمونه از برچسب‌های زننده‌ی شیدا نبوی بسنده می‌‌‌‌کنم: «اصولاً موردی نیست که او [مجید] مسئولیت کاری را که کرده است به عهده بگیرد. همیشه دیگران مقصرند». و این حکم مطلق و "اصولی" بر پایه‌ی ارزیابی‌ست که یکی از "جوانان سابق"، نسبت به "جوان سابق" دیگری پیدا کرده بود، حدود نیم قرن پیش!



Deniz
دنیز ایشچی

دون کیشوت جمهوریخواهی در پیکار با طوفان ها

آیا حضور منسجم و قدرتمند چپ دموکرات در صحنه سیاسی کشور در اولویت اول قرار دارد، یا وحدت سمبلیک و شکننده جمهوریخواهانی که هرکدام ساز جداگانه ای میزنند؟ حضور وزنه سنگین و منسجم چپ دموکرات قدرتمند تا چه اندازه میتواند در جهت دادن به رادیکالیزم ملی دموکراتیک نیروهای سکولاروجمهوریخواه موثر باشد؟ در شرایطی که بعضی از جمهوریخواهان با قدرتمداران جمهوری اسلامی ایران در حال بده بستان میباشند، برخی دیگر با قدرتمداران نئولیبرالیسم جهانی، و بالاخره برخی دیگر با یک دست خویش با حاکمان جمهوری اسلامی ایران در مماشات میباشند، با دست دیگر با قدرتمداران غربی و در راس آن آمریکائی، ائتلاف حزب چپ ایران با این مجموعه چه برآیندی میتواند داشته باشد؟