مهدی کیا

پاندمی کرونا، فاجعه زیست محیطی و سرمایه داری جهانی:
یک پدیده در هم تنیده

ترجمه از پریسا امجدی

بیماری همه گیر کوید-۱۹ از پیوندهای ساختاری تنگاتنگ میان بحران اقلیمی و شیوه تولید سرمایه داری جهانی پرده برداشته است. (1) این سناریویی است که چپ سوسیالیست باید آن را در مرکز فعالیتهای خود قراردهد. فاجعه اقلیمی نه تنها برای بخش عظیمی، پیر و جوان، حائز اهمیت ویژه‌ای است، بلکه از نظر جنسیتی بیطرفانه است، تاثیرات آن بطور ناهمگونی بر محروم ‌ترین اقشار جامعه سنگینی می‌کند، و طبیعتا یک مساله جهانی است. تاثیرات مخرب بحران اقلیمی بر روی زندگی مردم پیوند مستقیم با ضرورت مقابله با نظام سرمایه داری، برقراری انترناسیونالیسم و سوسیالسیم دارد.



Deniz
دنیز ایشچی

آرامش قبل از طوفانهای پسا کرونا

آیا بحران بدتری از بحران ویروس کرونا میتواند در انتظار ما باشد؟ در شرایطی که هر کدام از کشورهای سرمایه داری در تلاش برای ایجاد توازن مناسب میان گشایش اقتصادی اجتماعی و حفظ سلامت و تندرستی انسانها با فرمول ویژه خویش به میدان می آیند، شوک ها و صدمات اقتصادی ویژه ای پایه های سرمایه داری نئولیبرال را زلزله وار تکان داده است.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

صد سالگی «شوراهای کارخانه» تورین

یک قرن از یکی از مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین تجارب مبارزات کارگری جهان با بالاترین سطحِ خواسته‌ها، یعنی «کنترل کارگری» می‌گذرد. یک‌صد سال پیش در ماه آوریل ۱۹۲۰ کارگران فلزکارِ شهر تورین، مقر کارخانجات شرکت اتوموبیل سازی فیات برای حفظِ 'شورای کارخانه' دست به اعتصاب زدند. موج اعتصابات به‌سرعت سراسر منطقه‌ی شمال ایتالیا و صنعتی‌ترین منطقه‌ی کشور را فراگرفت. کارگران پس از مدت‌ها ایستادگی در برابر توطئه‌های صاحبان صنایع برای بستن کارخانجات، و درگیری با پلیس و ارتش، کارخانه‌ها را تسخیر کردند، و تولید و اداره‌ی امور صنایع را برای مدت کوتاهی تحت کنترل گرفتند.



Deniz
دنیز ایشچی

بازار تجارت جهانی کرونا

همزمان با آغاز هجوم ویروس کرونا شاهد سوءاستفاده های تجاری کاسبان کوچک و بزرگ در ذخیره، انبار و فروش بعضی کالاهای ضروری غذایی، درمانی و بهداشتی به چندین برابر قیمت معمولی بودیم. در شرایطی که برخی مردم هراس زده به مغازه ها هجوم می آوردند، تا آذوقه های خود را تهیه نمایند، با قفسه های خالی مواجه شده و از ترس برای خرید و تهیه آنها به بازار های رده دوم و بازار سیاه هجوم می آوردند. شاید بشود همه این سوء استفاده های تجاری را در ردیف اقتصاد خرد و میزان محدودی از حجم های تجاری اقتصادی قرار داد. کلان سرمایه داری جهانی از قافله عقب نمانده و پروژه های تجاری خویش را در همکاری با رهبران سیاسی برگزیده خویش با استفاده از پتانسیل های ایجاد شده طراحی کرده و پیاده میکند. در این مورد میتوان به عنوان نمونه به چندین مثال زیرین اشاره کرد.



سيلون سيپل

نتانياهو. يورش به سوي الحاق سرزمين فلسطيني ها

ترجمه بهروز عارفي

هنگام کارزار اخير انتخاباتي، نتانياهو به هموطنان خود وعده داده بود که چنين الحاقي را انجام دهد. او گفته بود که قصد دارد به سرعت، بخش قابل توجهي ار سرزمين هاي فلسطيني کرانه باختري را به اسرائيل ضميمه کند. وي پس از پيروزي در انتخابات، مي خواهد به وعده اش عمل کند. در پيماني که روز ٢١ آوريل، براي ايجاد يک ائتلاف بزرگ با رقيب اصلي اش ژنرال بِني گانتس، رهبر « جنبش آبي و سفيد » امضا کرد ، اين الحاق را هدف مقدم سياسي‌اش قرار داد. اين پيمان پيش بيني مي کند که مي توان اين روند الحاقي را از اول ژوئيه به اجرا گذاشت.



Deniz
دنیز ایشچی

تجربه ایرانی برنی سندرز و جرمی کوربن

در یک کلام اگر بخواهیم جواب این سوال کلان را داده باشیم، باید بگوییم که این خود احزاب کارگر انگلستان، و حزب دموکرات آمریکا بودند، که جرمی کوربن و برنی سندرز را از سر کار برداشتند. این موضوع در انتخابات داخلی حزب دموکرات آمریکا کاملا علنی شد، که آنها ترجیح میدادند تا دونالد ترامپ روانی، محافظه کار و ناسیونالیست بر سر کار باشد، تا اینکه یکنفر سوسیالیست. به کلامی دیگر، دموکراتها و حزب کارگر حاضر بودند تا یک انتخابات را به جمهوریخواهان و نئو لیبرال ها ببازند، تا اینکه حزب دموکرات و حزب کارگر را به سوسیالیست ها باخته باشند.



شهاب فیضی

سوئد در سایه کرونا

از روز نخست برنامه مقابله با پاندمی کرونا، دولت از واژه‌ «توصیه» به جای «دستور» استفاده کرده است و کلمه «ممنوع» و «ممنوعیت» کمترین کاربرد را داشته است. احترام به «تشخیص فردی»، «اعتماد به شهروندان» و «عدم تجاوز به آزادی فردی»، از برجسته‌ترین سیاست‌های دولت در دوران پاندمی کروناست. افزایش پشتیبانی از استفان لوون نخست وزیرسوئد، و حزب سوسیال دموکرات در نظرسنجی‌ها، نشان‌دهنده اعتماد عمومی به سیاست‌های دولت در این دوران حساس است.



Deniz
دنیز ایشچی

مسابقه برای رتبه اول بر سکوی ویروس کرونا

امیدوارم اشتباه کرده باشم. باور نمیکنم واقعیت داشته باشد. در هر صورت این استنباطی میباشد که سیر وقایع ذهن مرا به سمت نتیجه گیری آن هدایت میکند. بگذارید صحبت را از جای ملایم تری آغاز بکنم. وقتی که دهها هزار نفر در چین به ویروس کرونا مبتلا شده بودند و بیش از دوهزار نفر جان خود را از دست داده بودند، شیوع این ویروس در اروپا از کشورهای ایتالیا آغاز و در اسپانیا و فرانسه آغاز به گسترش در میان مردم نمود. در همان زمانی که حکومت چین با اقدامات وسیع، قاطعانه و غیر مترقبه اقدام به نبردی همه جانبه و غیر قابل تصور جهت مهارکردن و غلبه بر دامنه و کنترل این ویروس می نمود، متاسفانه در ایتالیا و سپس اسپانیا و فرانسه، و از جمله ایران، این ویروس داشت با سراعتی غیر قابل تصور و بصورت بیرحمانه ای کشتار میکرد.



samir-amin.jpg
سمیر امین

آیا پروژه ای چینی وجود دارد؟

برگردان : محمد تقی برومند

چینِ تنگ سیائوپینگ اگرچه به «درآمیختن با سیستم جهانی» تصمیم درستی گرفت، اما به طور قاطع این شوک-درمانی مشهور را که در سه اصل زیر خلاصه می شود، رد کرده است: خصوصی سازی بی حد و مرز، آزادی بی قید و شرط بازارها و گشایش بدون نظارت مرزها به روی خارج. اروپای شرقی که طبقه رهبری آن برآمده از طبقه ممتاز جديد (نومن كلاتورا) است، با تغییر عقیده دادن نسبت به شوک های درمانی در وضعیت بسیار پیچیده ای غوطه ور است که یارای خروج از آن را ندارد. اگر چه چین خود، این فرمول را به دلیل «نمایش» در برابر خارج نپذیرفت، اما همواره درباره آن سکوت کرده است.