ahmad-hashemi.jpg
احمد هاشمی

سرمایداری نئولیبرال و بحران های امروز جهان( ۱)

فروپاشی "سوسیالیسم واقعا موجود " باعث شد که رقابت میان سرمایه داری به رهبری آمریکا و سوسیالیزم دولتی به رهبری شوروی به رقابت میان نحله های متفاوت سرمایه داری منجر گردد.
به این ترتیب موئلفه رقا بت اقتصادی جایگزین اهداف نظامی و ژئو استراتژیک گردید. یا به عبارت دیگر موضوع منازعات و در گیری ها در قرن بیست یکم دیگر موضوعات قرن بیستم نیست. گفته می شود که اکنون درکنار هر تنشی یک عامل اقتصادی خودنمایی می کند، از این رو می توان گفت که رویگرد ژئو اکونومیک که ترکیبی از سه عامل جقرافیا ، قدرت و اقتصاد است با مفهومی گسترده وارد روابطه بین المللی شده است.



مصاحبه با شلومو ساند، استاد تاریخ معاصر دانشگاه تل آویو

شلومو ساند و تاریخ

ترجمه بهروز عارفی

من از حرفه حرف می‌زنم. در مورد حرفه‌ی مورخ، چیزی در حال دگرگونی‌است. این رشته در حال تغییر است. در طول قرن‌ها در همه تمدن‌ها، وظیفه‌ی تاریخ ارائه‌ی نمونه‌هائی به نخبگان سیاسی بود. تاریخ همیشه در کنار زورمندان تدوین می‌شد. زیرا در طول قرن‌ها، توده‌ها نبودند که تاریخ را می‌خواندند. تاریخ، نوعی نوشته‌ی ادبی است که بینش خاصی از جهان را در اختیار نخبگان قرار می‌‌‌‌‌‌داد. پس از ایجاد دولت-ملت‌ها در قرن نوزدهم، کار تاریخ‌نویسی در آموزش و پرورش دولت اهمیت پیداکرد. از مدرسه تا دانشگاه، تاریخ یاد می‌گیریم.



رحمت بنی اسدی

نگاهی گذرا به آن چه که در لبنان می گذرد.

۳۵ سال پس از کشتار " صبرا " و " شتیلا "

برای دریافتن وضعیت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی یک کشور، مطالعات و سفر های زیادی لازم است و با یک سفر کوتاه به یک کشور نمی توان همه زوایای پیدا و پنهان آن را دریافت. اما این عبارت مشهور که : جاده ها و رانندگی در هر کشور، آیینه روشنی از وضعیت آن کشور است، در باره لبنان نیز صدق می کند.
بیروت پایتخت لبنان، شهری که روزگاری پاریس و عروس خاورمیانه خوانده می شد، امروز مظهری از این آشفتگی اجتماعی است و به یک شهر جنگی و جنگ زده می ماند. ورود به محله های گوناگون تحت کنترل نظامیان و ایست های بازرسی است. از سوی دیگر، در حالی که برج های بلند به سرعت بالا می روند و اتومیبل های شیک و بسیار گران قیمت در شهر رژه می روند، شهر هر روز بیشتر به دوبخش فقیر و غنی تقسیم می شود. در بخش های فقیر نشین چه مسیحی یا مسلمان، چهره پایتخت به مخروبه یی می ماند و ساختمان ها خالی یا در حال فرو ریختن اند.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

پناهجویان: سخت‌گیری بیشتر اروپا و بی‌تفاوتی مردم

جهان شاهد پلشتی‌هایی است که بی‌تفاوتی مردمانش و باور آن تا چند سال پیش ناممکن بود. اگر بنی آدم اعضای یک پیکرند، اگر چو عضوی به درد آورد، دگر عضوها را نماند قرار، اگر جهان چنان کوچک شده که دهکده‌ی جهانی می‌خوانندش، اگر … چرا هنوز برابری انسان‌ها که از موازین اصلی حقوق بشر است، رعایت نمی‌شود؟ چرا خون برخی از مردم رنگین‌تر از دیگران است؟ چرا هماره مردمی که در دنیای موسوم به جهان سوم زندگی می‌کنند، باید تاوان ندانم‌کاری‌های رهبران خود و جهان غرب را بپردازند؟



روزنوشته های شاذی الدیرانی

معلق میان «این جا» و «آن جا»

برگردان : حماد شیبانی

هیچ راحت نیست که متعلق به کشوری ویران و درهم کوبیده باشی یا جزو مردمی غربت زده و پراکنده در گوشه و کنار جهان. ساده نیست که در ذهن خود حافظه های مختلف داشته باشی و یا مجهز به "سیستم عاملی" باشی کاملاً متفاوت با جائی که در آن پا می گذاری.
خیلی وقتها مسئله از حد توانائی و تحمل تو خارج می شود. به آزمایشی می ماند که پلیس روی راننده ای انجام می دهد تا ببیند مست است یا نه؛ مثل یک آدم ابله، با دستهائی باز شده به دو طرف باید روی یک خط مستقیم راه بروی. شاید حالت و قیافه ات برای رهگذرانی که ترا نگاه می کنند، مضحک است. در واقع مضحک هم هست.



آدرین سالبوچی

عالیجنابان جهان
و چهره ی پنهانِ جهانی سازی

برگردان: سرژ آراکلی

بسیاری از مردم در سرتاسر جهان بشکل روزافزونی با دیدگاهی انتقادی به مقوله ای بنام "جهانی سازی" می نگرند. این به آن معنی نیست که آنها مخالف همکاری های سازنده بین کشورهای مستقل جهان در جهت اهداف مشترک هستند، بلکه مخالفت آنها با شکل کنونی جهانی سازی است که در جهت منافع و اهداف تعداد اندکی از نیروهای ویرانگر و غارتگر جهان در حرکت است.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

نتیجه مذاکرات سوریه!

صرف نظر از عجیب بودن این شیوه گفتگو، که می تواند فرسایشی شده و مدتی طولانی به درازا کشد، موضوعی که برسر پیشرفت مذاکرات سنگ می اندازد این است که در چند ماه گذشته، رژیم جنایتکار بشار اسد با دستیاری بمباران های گسترده نیروی هوایی روسیه، به پیروزی هایی مقطعی دست یافته یا جلوی شکست های پی درپی اش گرفته شده و ازاین رو در مذاکرات سرسختی نشان داده و به چیزی کمتر از تسلیم مخالفان به خواسته های خود رضایت نمی دهد.



Andere-Vitchek.jpg
آندره ولتچک

چرا غرب هرگز قادر به شکست و یا " بخشش" روسیه نیست

برگردان : سرژ آراکلی

روسیه همواره بطریقی مانع بسیاربزرگی در برابر برنامه های غارت وتوحش واشنگتن، برلین، لندن و پاریس بوده؛ برنامه هایی که هدفش کنترل و چپاول همه ی جهان است. و هرچه عملکرد روسیه انسانی تر، بهمان نسبت مورد حملاتِ توهین آمیزتر قرار گرفته است. روسیه همواره دارای قابلیت عظیم تحرک درجهت اختصاص همه ی منابع خود برای دستیابی به یک هدف انسانی وعمیقاً اخلاقی بوده است. همواره چیزی مقدس در مبارزاتش بوده است، چیزی بلند مرتبه و کاملاً اساسی.