پارسا نیک‌جو

چه گونه می توان اول ماه مه را گرامی داشت؟

اکنون پس از گذشت ۱۲۳ سال از قيام تاريخی کارگران امريکا در شرايطی به استقبال اول ماه مه می رويم که به يمن انقلاب علمی- فنی چند دهه ی گذشته امکان مادی رهايی اقتصادی نيروی کار از سلطه ی سرمايه و کار طاقت فرسا فراهم شده است. بهره دهی نيروی کار و توسعه ی نيروهای مولده چنان ابعاد شگفت انگيزی به خود گرفته که می توان به سهولت تمام نيازهای ضروری انسان ها را برآورده ساخت. به عبارت ديگر پيش شرط های مادی ايجاد جهان انسان های برابر و آزاد، اکنون بيش از هر زمان ديگری آماده است، آن چه در شرايط کنونی می تواند اين امکان را فعليت بخشد همانا اراده ی سازمان يافته ی جهانی اردوی کار و زحمت است.



کميته برگزاری مراسم اول ماه مه:

قطعنامه كارگران ايران به مناسبت اول ماه مه روز جهانی كارگر

دستمزدهای به شدت زير خط فقر، اخراج و بيكار سازی گسترده كارگران، عدم پرداخت به موقع دستمزد ميليون ها كارگر، تحميل قرار دادهای موقت و سفيد امضاء و حاكم كردن شركت های پيمانكاری بر سرنوشت كارگران و بازداشت و زندانی كردن آنان تا سركوب تشكل ها و اعتراضات كارگری و اجرای احكام قرون وسطايی شلاق عليه كارگران و رايج كردن فرم قراردادهای برده وار جديد، مصائب و بی حقوقی هايی نيستند كه با وقوع بحران در اقتصاد جهانی وارد ايران شده باشند.اين وضعيت سال هاست كه ادامه دارد و هر ساله بر عمق و دامنه آن افزوده می شود.
ما كارگران در مقابل اين وضعيت بغايت ضد انسانی و گسترش عمق و دامنه آن سكوت نخواهيم كرد...
داشتن يك زندگی انسانی حق مسلم ماست و ما برای تحقق آن تمامی موانع پيش روی خود را با برپايی تشكل های مستقل از دولت و كارفرما و با اتكا به قدرت همبستگی مان از سر راه خويش بر خواهيم داشت.



متن گفتگوی رادیو پیام آزادی سویس با آقای آیت نیافر
عضو کمیته پیگیری ایجاد تشکل های آزاد کارگری ایران

به مناسبت فرارسیدن اول ماه

اگر در دو جای مشخص کارگران پای احیای تشکل سندیکا رفته اند، برحسب دخالت از بیرون بوده است. یعنی فعالیت فعالین کارگری این مطالبه را جلوی روی کارگران قرار داده اند. چنانکه اگر به حرکت های اعتراضی کارگران در سی سال اخیر نگاه کنیم مطالبه ایجاد تشکل بندرت دیده می شود. این مطالبه با مطالبات دیگر کارگران متفاوت است. ایجاد تشکل اگر طرح شود از طرف تعداد کمی از کارگران است و آن بخش پیشروان و رهبران عملی کارگرانند.
رهبران عملی و پیشروان طبقه کارگر هم بیشتر تحت تأثیر فضای موجود اعتراضی قرارگرفته و درهمان جهت به کار پرداخته اند.



حسین اکبری، کاظم فرج الهی

«اساسی ترین مشکلات و خواست های کارگران ایران امروز کدام است؟»

فقدان نگاهی همه جانبه به وضعیت طبقه کارگر و موقعیتی که درآن قرار دارد، موجب شده است تا برخی آگاهان این طبقه و پاره ای روشنفکران، چه درقامت افراد و چه درقالب احزاب طرفدار طبقه کارگر به چنان تحلیل های نارسا و ناکارآمد دست یازند که براساس آن تحلیل ها نه تنها شعارهای مطالباتی واقعی که نمادی ازخواست های برحق و دست یافتنی کارگران است به درستی تدوین نشود، بلکه با طرح نظریه ها و شعارهای انحرافی و گاه مغایر و چه بسا متضاد با منافع این طبقه وسیع اجتماعی، موجب فروغلطیدن هرچه بیشتر کارگران در بی فرجامی „طبقه ی درخود„ شود و تلاش های ارجمندی که طی سال های اخیر برای برونرفت از سرگشتگی و وانهادن جامه فترت و خمودگی از قامت طبقه کارگر ایران انجام شده است را عقیم گذارد.



برگی از تاریخ

مقاله روزنامه حقیقت
به مناسبت اول ماه مه ۱۳۰۱

کانون مدافعان حقوق کارگر

ما کاندید تازه برای رئیس‌الوزرایی نداریم.
ما وزیر عدلیه و مالیه را نیز نمی‌خواهیم از رفقای خود انتخاب کنیم.
ما می‌گوییم رئیس الوزرا با سایر وزرا هر کسی این کارها را می‌تواند انجام دهد باقی بماند اگر نمی‌تواند باید کسی پیدا کرد که بتواند موافق میل و منافع ملت کار کند.
انقلاب برای تغییر کابینه‌ی بت‌پرستی است.
قانون کار، تساوی حقوق، تساوی کار، تساوی شرف، عزت نفس، تساوی ناموس، تساوی معارف، تساوی حق و حقانیت. ما باید برای اینها بکوشیم.



travaieursisna160200.jpg
ناصر اعتمادی

جنبش کارگری و حقوق شهروندی در ایران

زمینه ها و زمانه ها- رادیو بین المللی فرانسه

کمتر روزی است که در مورد وخیم تر شدن اوضاع اقتصادی ایران و فرو رفتن شمار بیشتری از شهروندان این کشور در کام فقر خبری نخوانیم یا نشنویم. می خوانیم و می شنویم که صدها و هزاران تن از کارگران و کارکنان این یا آن واحد تولیدی این یا آن وزارتخانه و دستگاه دولتی در اعتراض به اخراج همکارانشان یا عدم پرداخت ماه ها حقوق معوقه شان، دست به تجمع و اعتصاب زده اند.
این بغرنج یا " نسبت جنبش کارگری و حقوق شهروندی در ایران" موضوع زمینه ها و زمانه های این هفته است در گفتگو با آقایان علیرضا ثقفی، روزنامه نگار و نویسنده، و جعفر عظیم زاده، رئیس هیئت مدیرۀ اتحادیۀ آزاد کارگران ایران.



turkey-1mai.jpg
نادر ساده

اول ماه مه، دولت و سندیکاها در ترکیه

طبق برآورد های مرکز آمار ترکيه درمقايسه با سال گذشته توليد صنعتی اين کشور ۲۳درصد و توليد ماشين خودرو ۵۹ درصد کاهش داشته است.(*۱) با اين وجود دولت محافظه کار – اسلامی تيب رجب اردغان بکلی منکر تاثير پذيری ترکيه از بحران اقتصادی در جهان و منکر بيکاری رو به تزايد دراين کشور است. جنبش کارگری ترکيه اما بر بستر بحران اقتصادی موجود ناچاراست خواست بيکاران و شاغلينی که سطح دستمزد آنان پايين قراردارد را مورد توجه ويژه قراردهد و خواستهای واقعی کارگران را دراول ماه مه نيز مطرح نمايد.



برگی از تاریخ

جشن اول ماه مه/ کارخانهی وطن اصفهان
اردیبهشت ۱۳۱۰

کانون مدافعان حقوق کارگر

کارخانهی وطن اصفهان یکی از بزرگترین واحدهای نساجی ایران در آن سالها بود.که صدها شاغل داشت. بعضی از آنها نیزسابقهی شش تا هشت ساله داشتند. شرایط کار در کارخانه طاقت فرسا بود. زمان کار روزانه دوازده ساعت ودر دو شیفت صورت میگرفت. کارگران نوبت صبح کار فقط نیم ساعت برای صرف غذا استراحت داشتند. بدتر از آن، کارگران شب کار ناچار بودند بدون وقفه تا صبح کار کنند. دستمزد مردان از 25 شاهی تا 50 شاهی بود و زنان و کودکان ده شاهی یا یک قران میگرفتند.



soheil-asefi2.jpg
سهيل آصفی

روشنفکران به یاری کارگران شتافتند

"کمیته دفاع از کارگران هفت تپه" با پیشانی نشان اسامی جمع بزرگی از روشنفکران و دگراندیشان کشور خطاب به "كارگران و مردم آزادیخواه ایران و جهان" اعلام وجود کرد. این حضور و اعلام موجودیت درست در بحبوحه‌ی بحث درباره نامزدهای ریاست جمهوری صورت گرفت و همزمان بود با کنفرانس رسانه‌ای نامزد خبرساز آن میرحسین موسوی - اگر نه فصل ساز که آغازی لرزان تواند بود بر زمین سفت و سخت اکنون - و چشم اندازی دیگر در صفحه‌ی پر ابهام شطرنج سیاسی ایران.



ناصر آغاجری

کارگران غرب، پس از سه سال کار در پروژه صنعتی

محصول سه سال کار روزانه ۱۲ ساعت کار گروهی کارگران و مهندسان، ساختن این کارخانه تولیدی است. با نزدیک شدن به پایان ساخت ،همه ی نیروی کار و بخصوص کارگران را با ضایعات کار از کارخانه بیرون انداختند و به دلیل لطف دولت و مجلس خدمت‌گذار با مصوبات و آیین‌نامه‌های وزارتی این کارگران از حق بیمه‌ی بیکاری محروم شدند. به هر حال تعدیل نیروی کار با این سیاست ها غیرقابل اجنتاب است. تخصص‌های مورد نیاز و بخشی از کارگران کرد که در روستاهای اطراف کارخانه زندگی می‌کردند تا مدت کوتاهی در کارگاه برای خرده‌کاری‌ها خوهند ماند و بقیه به امان صندوق بین‌المللی پول و دولت محترم اخراج شدند.



بهمن شفیق

مارکسیسم و مبارزه برای افزایش دستمزد

در همبستگی با جنبش افزایش دستمزد و برخورداری از یک زندگی انسانی
قسمت اول

با انتشار بيش از ده هزار امضا از کارگران واحدهای مختلف توليدي٬ کمپين مبارزه برای افزايش دستمزد در شرايطی بسيار دشوار وارد دور جديدی شده است. دشوار از اين رو که هم اکنون همه دست اندرکاران اين کمپين نيز مانند هر فعال ديگر جنبش کارگری در معرض تهديد و سرکوب و زندان قرار دارند و در زمان نوشتن اين سطور علی نجاتی، از رهبران سنديکای کارگران نيشکر هفت تپه و از مسئولين گردآوری امضا برای کمپين افزايش دستمزد در جنوب ايران بازداشت شده و در زندان به سر می برد. همه شواهد حاکی از آن است که اين دستگيريها جزئی از برنامه ای گسترده تر برای مقابله با شرايط دشوار ماههای آينده در رابطه با انتخابات رياست جمهوری از يک سو و تأثيرات بحران اقتصادی جهانی بر شرايط اقتصادی ايران هستند.