naser-amini.jpg
ناصر امینی

چگونه شاه در شطرنج سیاسی زمان « مات » شد و چرا از ایران رفت؟

 خطای سیاسی شاه، کاپیتولاسیون و اعطای مصونیت قضایی به 6900 نظامی و سیویل آمریکایی در ایران بود که خمینی با عنوان کردن آن حمله به نظام را آغاز کرد.
 خطای دیگر شاه، ترک ایران بود. خمینی می دانست تا او در ایران است نمی تواند به ایران بیاید. شعار خمینی « شاه باید برود » بود و همگان دیدند شاه رفت و بعداً خمینی آمد.



m-r-ameli-tehrani.jpg
همنشین بهار

طفلِ جان و شیرِ شیطان

به یاد «دکتر محمد رضا عاملی تهرانی»

می‌توان نگاه دکتر عاملی به «ناسیونالیسم» و برخی نوشته هایش را مانند «ماركسيسم تجارتي استعمارگران» و، «بررسی انقلاب ششم بهمن» نقد کرد، می‌توان همدمی‌اش را با حزب رستاخیز و امثال شریف امامی‌و ازهاری و محمود جعفریان... زیر سئوال برد، می‌توان نظر او را که حرکت مردم بپاخاسته ایران در سال ۵۷ «توطئه استعمارگران رنگارنگ است» ــ واقعی ندانست اما، همه اینها دلیل نمی‌شود که چشممان را بر اعدام ناحق او ببندیم. نباید ببندیم.



bayatzade.jpg
منصور بيات زاده

«مهندس بازرگان، حاکميت قانون و دمکراسی»

اسناد و مدارک تاريخی گواه براين واقعيت دارند که مرحوم مهندس مهدی بازرگان چه در دوران رژيم وابسته به امپرياليسم محمد رضاشاه پهلوی و چه در دوران رژيم سرکوبگر و غير دمکراتيک جمهوری اسلامی ، يکی از کوشندگان سياسی ايرانی بوده که باتفاق دوستان سازمانی اش هميشه از خواست تحقق «حاکميت قانون» دفاع کرده است و طرفدار مبارزات مسالمت آميز و تساهل و تسامح و بزبان ديگر مدارا با نيروهای دگرانديش و تغييرات و اصلاحات گام به گام در چارچوب قانون اساسی بوده و با بکارگرفتن قهردر مبارزات سياسی ـ اجتماعی مخالف بوده است .



Reza-Alavi.jpg
رضا علوی

حزب جمهوری اسلامی؛ اولین و آخرین حزب روحانیت

تاریخ حکومت اسلامی، تجربه ی حاکمیت و اقتدار سیاسی یک ایدئولوژی است. هرچند که این ایدئولوژی در درازای تاریخ 31 ساله ی خود، گونه های متفاوتی از گرایش های سیاسی مختلفی ارائه داده است، اما مسیری را طی کرد که در درون ایدئولوژی دینی آن نهفته است و بنیادی ثابت و سرشتی یکسان داشته است. تاریخ جمهوری مقدس تاریک اندیشان، ما را با نهادهایی آشنا می کند که با محوری کردن ایدئولوژی دین، و با تبدیل آن به ابزار قدرت، سرنوشت میلیون ها هموطن را رقم می زند.



ahmad-afradi.jpg
احمد افرادی

"آخرين روزها"

انقلاب اسلامی، به روايت دکتر هوشنگ نهاوندی
بخش دوم

سرکوبی ، همه چيز را برای هميشه حل نمی‌کند. سرمشق بايد از بالا بيايد... ما يک قانون اساسی داريم که نبايد روی کاغذ بماند، بلکه بايد در متن و روح‌اش اجرا شود. شاه بايد داور باشد و برفراز اختلافات افراد و گروه‌ها قرارگيرد. در صورتی که ايشان خودشان را جلو می‌اندازند و جلوه‌گر می‌شوند. قدرتی که به اين ترتيب به‌کار رَوَد، صاحب‌اش را از بين می‌برد."



معروف کعبی

کردها و انقلاب ایران

در مقایسه با تلاش های مرکزگریزانه در دوره های گذشته و در ارتباط با خواست خودمختاری، واکنش کردها به انقلاب ایران امری منحصر به فرد نبود. در واقع کردستان دارای پیوندهای بسیار عمیق تر از آن با مرکز بود که بتواند احزاب و شخصیت های گوناگون در کردستان را قادر سازد از خواست خودمختاری فراتر روند و یا شکل دهنده افکار عمومی در آن جهت باشند.



ahmad-afradi.jpg
احمد افرادی

آخرين روزها، "انقلاب اسلامی"
به روايت دکتر هوشنگ نهاوندی

بخش اول

آقای نهاوندی بر اين باور است که، محرک‌های کينه‌ورزی غرب به شاه... از سال‌های پيش بر هم انبار شده بود. در واقع، گر چه غرب در سال ۱۹۷۷ تصميم قطعی به حذف شاه گرفت و ازهمان سال هم همه‌ی توان‌اش را در عملی‌کردن آن به‌کار برد، اما فرايند متزلزل کردن شاه، از بسيار پيشتر طرح‌ريزی شده و در ۱۹۷۴، در دولت جمهوری‌خواه آمريکا شکل نهايی يافته بود



rouzhaye-enghelab.jpg
نیلوفر خسروی (دویچه وله)

چه فکر می کردیم، چه شد؟
۳۱ سال پس از انقلاب

گفت و گو با شهرنوش پارسی پور، مسعود فتحی، مریم سطوت، فرزانه عظیمی، شهلا فرید و علی کشتگر

انقلاب که شد، بعضی ها نوجوان بودند و پیاده نظام صحنه، بعضی ها میدان دار معرکه بودند و مدعی آن، عده ای هم نظاره گرش.
مخرج مشترک همه این بود که هیچکس تصوری از ایران سه دهه بعد نداشت. حتی آنان هم که امروز قدرت را در دست دارند، تصور نمی‌کردند روزی این چنین یکه تاز میدان باشند و رودروی لشکری از مخالفان، مخالفانی که خود از پایه گذاران حکومت پس از انقلاب بودند.



mehdi-bazargan-s.jpg
ن. نوری زاده

جانم فدای ایران

بررسی آراء و عقاید مهندس مهدی بازرگان در جنبش سبز ایران

امروزه صحت اندیشه و نظریه مرحوم بازرگان و تحلیل او از عواقب زیانبار نظریه اسلام برای ایران بعد از سه دهه حاکمیت ولایت مطلقه فقیه که جزء ویرانی ایران و تباه کردن جان و مال ایرانی عایدی نداشته برای مردم بوضوح آشکار گردیده است. بنابراین بدیهی است که مردم دگر بار درادامه قیام سبز سراسری خود برای استقرار جمهوری که برای ایران باشد در روز 22 بهمن در میادین نبرد حاضر میشوند و شعار "جانم فدای ایران" را در میان خون و گلوله فریاد میزنند زیرا این جنبش قائم به ذات آنان است و به گفته مرحوم مهندس مهدی بازرگان " برخلاف بعضی القائات و تصورات این جریانات (جنبش سبز) محصول نقشه های مخفی و نیرنگهای خارجی (انقلاب مخملی) نبوده است و منشاء خود جوشی و داخلی دارد." (