لورنا ریوس تروین

زن کشی در مکزیک و نقش رئیس جمهور«سوسیالیست» این کشور

مترجم آزاده ارفع

فمینیست ها در "ناسیونال پارک"، جائی که "لوپز اوبرادور" هر روز کنفرانس مطبوعاتی برگزار می کند گردآمده و با آوازخوانی و نقاشی بر در و دیوار محل و آتش زدن در بزرگ قصر، که500 سال قدمت دارد، به تظاهرات پرداخته و خواهان اجرای عدالت برای "اسکامیلاس" و همه زنانی شدند که هر روز درمکزیک به قتل میرسند. یک هفته پس از قتل "اسکامیلاس" جسد یک دختر هفت ساله کشف شد. قاتل دختر کودک را از در خروجی مدرسه ربوده و بعد از تجاوز جنسی او را کشته و جسدش را در یک ساک پلاستیکی انداخته بود.



new/m-shahrokhi03.jpg
مهستی شاهرخی

چه کسی بی ناموس است؟

در نقد کمپین «من بی ناموسم» یا «من ناموس کسی نیستم»؟

پس از قتل عمد و فجیع رومینا اشرفی توسط پدرش موج قتلهای فجیع داعشی گوشه و کنار ایران را فرا گرفته است. این موج قتلها و زن کشی ها را «قتل های ناموسی» نامیده اند. چرا که با این حربه اولیای دم، فرزند مونث و یا همسر و خواهر خود را می کشد و به نام «ناموس»، آدمکشی خود را توجیه می کند و آنجایی که قانون کنونی حاکم همه راه ها را برای سرکوب زنان تا سرحد مرگ بلکه برای راحت کشتن زنان هموار کرده است به خوبی میداند که با فرمول ناموس و بهتان بی ناموسی و نجات آبرو می‌تواند خود را از مجازات برهاند



elahe-amani.jpg
الهه امانی

زنانه شدن فقر، تنهایی و سالمندی در ایران

سالمندان بخشی با ارزش از جامعه بشری بوده و هستند. تجربیات و گنجینه‌ی انسانی آنان نقش راهبردی در بسیاری از جوامع بشری داشته، احترام به حقوق انسانی آنان و کیفیت زندگی‌شان به غنای جامعه و نسل‌های بعد از آنان می‌افزاید. اما نیازهای سالمندان حتی در هر یک از کشورهای جهان یکسان نیست، شرایط اقتصادی و اجتماعی، قومیت، جنسیت، فرهنگ و مذهب و باورهای انسان‌های سالمند متفاوت بوده و نیازهای آنان نیز اگرچه وجوه مشترک داشته اما در بسیاری از موارد ویژگی‌های خاص خود را دارند. برخورداری سالمندان از امکانات بهداشتی، مسکن، تغذیه و دستیابی به اطلاعات و حق تصمیم‌گیری بر مداوای پزشکی خود، حق برخورداری از مناسبات انسانی و اجتماعی که نور امید را در دل سالمندان زنده نگه می‌دارد از جمله حقوق انسانی سالمندان است که در بسیاری از موارد به حاشیه رانده می‌شود.



آرزم (آورد رهایی زنان و مردان)

یک سرگذشت: فقر و آرزوی‌های برباد رفته

جنگ داشت به درازا می‌کشید، ازروستاهای اطراف خبرهای بدی می‌رسید: از کشته شدن جوان‌ها در جبهه. من آن موقع خیلی کوچک بودم. دختری لاغر و زردنبو که هیچ‌کس به حساب نمی‌آورد، ولی می‌فهیدم که دو برادر بزرگترم برای پدر ومادرم عزیزتر هستند. می‌فهمیدم وضعیت مردم دارد بدتر می‌شود، می‌فهمیدم که دیگر کسی به کسی کمک نمی‌کند. زمستان‌های سرد وگزنده، و تابستان‌های داغ تفتیده از کم آبی دشت‌های «رزن» همدان عرصه را بر خانواده‌هایی که هیچ زمین و درآمدی نداشتد تنگ کرده بود.



new/m-shahrokhi03.jpg
مهستی شاهرخی

«چرا داسی برای یاس؟»

جمع مردان غیور خونخوار قربانی می طلبید. چه کسی برای چینن کاری بهتر از مردی که توانایی بریدن سر مرغ و سر گوسفند را دارد؟ چون هر وقت در روستا مجلس قربانی باشد قصابش کربلایی رضا اشرفی است. او پروفایل کامل یک بیمار جنسی و یک شکنجه گر را داراست.




new/Hayedeh-Moghissi-01.jpg
سعید حریری

نگاهی به کتاب زنان و انقلاب ۱۳۵۷:
تجربه اتحاد ملی زنان

نوشته دکتر هایده مغیثی

مغیثی در پیشگفتار کتاب می نویسد "این کتاب، ریشه در تجارب زندگی در دورانی فراموش نشدنی از تاریخ ایران دارد که رژیم اسلامی با توسل به شیوه های انحصار طلبانه، خشونت بار و زن ستیز، به سرعت در حال جارو کردن دستاورد های انقلاب بهمن ۱۳۵۷ بود. .... ترجمه فارسی کتاب که بیش از دو دهه بعد ( پس از چاپ انگلیسی) انتشار می یابد، با این امید صورت میگیرد که شاید تجارب مندرج در آن در شرایط حاضر که بحرانهای سیاسی و اقتصادی رژیم اسلامی به نقطه ی اوج رسیده و اندیشه ی چپ سکولار در حال گسترش است، برای نسل جوانی که در راه آزادی جامعه از زنحیر استبداد فرهنگی و مذهبی، و استقرار نظامی عادلانه و دموکراتیک تلاش میکند، مفید باشد.



afsaneh-khakpour.jpg
افسانه خاکپور

قتل ناموسی و نقش جامعه مدنی در دادخواهی

به یاد پروین بختیار نژاد

قوانین تبعیض آمیز عصر حجری که مردان را صاحب جان و زندگی و ناموس زنان میدانند هرروز که می گذرد ناکارایی خود را آشکارتر ساخته و ورقی خونین برتاریخ این سرزمین بر جای میگذارند جنایات هولناک پدران و شوهران و قتل زنان طبق قوانین شرعی جمهوری اسلامی معاف از قصاص بوده یا مجازات ولی دم در حد تنبیه و تعزیر است آنهم با چند اگر و مگر قوانینی که زن کشی مردان را صدها توجیه شرعی، غیرتی و ناموسی، عصبیت و خشم کور برای رهایی از مجازات می یایند و در عوض چنانچه زنی مورد خشونت، تجاوز و بد رفتاری مردی قرار گرفته و برای دفاع از خود اقدام به قتل او کرده باید بی چون و چرا قصاص شود آدم کشی و قتل نفس، زن ومرد ندارد وهر دو آنها در مقابل عمل خود می بایست محاکمه و مجازات شوند.



زنان آرزم (آورد رهایی زنان و مردان)

یک گزارش: روزهای کابوس‌وار کرونا

سرانجام بعد از یک هفته با اصرار من به بیمارستان مراجعه کردیم. اسکن ریه و آزمایش خون انجام دادند. برای انجام دادن کارهای اداری بستری در بیمارستان بیش از دو ساعت بین بیماران کرونایی بودم، در حالی که برخی بیماران که همراه نداشتند خدمه پرونده را به صندوق می‌بردند‌. بعد از اعتراضات مکرر من به آن کاغذبازیِ طولانی و گفتن این‌که لحظه به لحظه حالم دارد بدتر می‌شود، کار تمام شد و اجازه‌ی خروج دادند و او با سری افتاده بر شانه، همراه پرستار روی ویلچر از من دور می‌شد، نگاهش می‌کردم، بغضی گلویم را می‌فشرد و باخود فکر می‌‌کردم آیا برمی‌گردد؟



new/female-leaders1.jpg

چرا زنان در شرایط اضطراری مدیران بهتری هستند؟

مترجم :مهرنوش کیان

در هفته های اخیر چندین مقاله در باره نقش بسیار مثبت و کارای زنان در کنترل و حل مشکلات ناشی از بحران کرونا در رسانه های آلمانی و انگلیسی خوانده بودم ولی نهایتا مقاله زیر در باره وزیر بهداشت استان کرالا در هند مرا در ترجمه دو مقاله از گاردین تشویق کرد.در ترجمه زیر ابتدا مقاله در باره خانم ک . ک. شاجیلا و بعد مقاله در باره پرزیدنت ها و یا نخست وزیران زن در کشورهای مختلف را میخوانید.