egypt_protest.jpg

گاهی دیگر: بازتولید گفتمان اپوزیسیون قدیم
یا شکل دهی گفتمان رقیب جدید؟

آریا برزن محمدی - بی بی سی

جوانان اکثریت جمعیت کشورهای خاورمیانه را تشکیل می دهند، با وجود این، تا کنون در اکثر این کشورها سهم جوانان از مشارکت موثر در سطوح بالای تصمیم گیری های سیاسی بسیار ناچیز بوده است.

این به حاشیه رانده شدن فقط مختص مراکز حکومتی نبوده و نیست. تا قبل از شروع اعتراضات اخیر، احزاب قدیمی اپوزیسیون هم معمولا جوانان را در حد تدارکاتچی به کار می گرفتند زیرا که گفتمان حاکم بر مناسبات قدرت در اپوزیسیون قدیمی که در مورد ایران، اپوزیسیون خارج از کشور را نیز شامل می شود مروج پدرسالاری سیاسی است. از همین رو، این امکان وجود نداشت که یک جوان بتواند با شکل دهی گفتمان نسل خودش و با ابراز هویتی مستقل که متفاوت از هویت برساخته شده در گفتمان قدیم است، در مدیریت احزاب اپوزیسیون قدیمی سهیم شود.



تقی روزبه

دیوار برلین و نعل وارونه سران گروه ۸ پیرامون تحولات منطقه

ران گروه 8 درنشست امسال خود که ازبیم رخنه مخالفان درمیان حلقه حفاظتی 12 هزارنیروی نظامی برگزارشد،طبق معمول هرسال مهمترین مشکلات وعرصه هایی را که جهان سرمایه با آن دست بگریبان است دردستورکار وتصمیم گیری خود داشت. ویژگی مسائل مطرح درنشست امسال، ابعاد تازه وچندوجهی بحران جهان سرمایه دروجوه گوناگون اقتصادی واجتماعی آن بود. یکی ازاین مسائل حاد وبحرانی همانا تحولات منطقه خاورمیانه وشمال آفریقا بود.دراین ارزیابی آنها درتأکید براهمیت تحولات منطقه خاورمیانه آن را با رویدادتاریخی فروریختن دیواربرلین مقایسه کردند.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

چهره ی واقعی ناسیونال-شوینسم

دستگیری قصاب مردم بوسنی، در رسانه های جهان با چنان سر و صدایی روبرو بود که گویا جهان رمز دست یابی به صلح پایدار را کشف کرده است. گویا پیروزی دیگری در جهت مردم سالاری و بهبود حقوق بشر به دست آمده است. در تلویزیون سراسری نروژ با این تیتر گوینده اخبار مواجه بودیم که؛ "«رانکو بلاویچ» قاتل، سرانجام به عدالت سپرده شد."



روزنگارِ نجيب عون

رسوايی ...

برگردان : سيامند

مسکو و پکن، اين دو قدرت آن روزی که از حق وتوی خود در شورای امنيت استفاده کنند، روزی که مانع صدور قطعنامه‏ ی پيشنهادی لندن و پاريس، که رژيم سوريه را برای سرکوب وحشيانه‏ ی اعتراضات توده ‏ای مورد تحريم قرار می ‏دهد، شوند، ؛ همچون رسوايانِ افکارِ عمومی بين ‏المللی انگشت نشان خواهند شد، همچون دو دولتی که جنايت عليه بشريت را تحمل می‏کنند، معرفی خواهند شد،.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

ملت بزرگ

برغم انتظار و دربرابر چشمان شگفت زده مردم دنیا، مردم دلاور و قهرمان سوریه اگرچه با چند ماه تأخیر به صف کشورهای قیام کننده دربرابر خودکامگی در منطقه خاورمیانه و شمال افریقا پیوستند، امّا تا امروز که بیش از 3 ماه از آغاز قیامشان می گذرد، با وجود قساوت بی حدوحساب نظام جنایتکار بشاراسد و حزب بعث که تمام مرزهای سرکوب و کشتار را با دستیاری متحد خود یعنی نظام ولایت مطلقه فقیه درنوردیده، چنان شجاعت و پایمردی و رشادتی از خود نشان داده اند که از ردیف ملت های کوچک، توسری خور و برّه صفت خود را به رتبه ملت های سزاوار احترام و بزرگ دنیا ارتقاء داده اند.



گزارشی از برگزاری کنفرانس های

چشم انداز انقلاب در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا

سخنرانان کنفرانس پاریس عبارت بودند از: حسان شتیلا (کمونیست سوری)، شهرزاد مجاب (فعال آکادمیک و سیاسی در زمینه جنبش رهائی زنان) ، عادل (از حزب کمونیست کارگران تونس)، ریموند لوتا (نویسنده نشریه «انقلاب» ارگان حزب کمونیست انقلابی آمریکا) و سلامه کِیله، مارکسیست فلسطینی.



آرش عزیزی

انقلاب عرب و شیون مرگ دولت-‌ملت

تحولات سیاسی هر کشور چگونه شکل می‌گیرند و چگونه امکان گسترش‌شان به سایر کشورهای منطقه وجود دارد؟ چگونه بود که انقلابی که در کشور کوچک و ۱۰ میلیونی تونس آغاز شد و به موفقیت رسید٬ به سرعت نه تنها به تمام منطقه‌ی مغرب عربی گسترش یافت که بر اقصی نقاط جهان عرب تاثیر گذاشت؟‌ از پس از انقلاب تونس٬‌ شاهد جنبش‌های مشابه در سراسر جهان عرب بوده‌ایم. این بود که ما بلافاصله صحبت از «انقلاب عرب» کردیم که هیچ کشوری در حوزه‌ی تاریخی جهان عرب را در امان نخواهد گذاشت.



نوشته: اینگر ماریه هله

باور به جادو: از تصور تا واقعیت

برگردان: عباس شکری

آگاه بودن از بحث هایی که این روزها در مورد کودک- ساحران در میان است، ضمن اهمیت داشتن آن باید دانست که پدیده ای است نو، تقریبا در سی سال اخیر به مناطق شهری هم سرایت کرده و در کشورهایی مثل نیجریه و کنگو گویی بدون توسل به این نیرنگ روز مردم شب نمی شود. در این کشورها هم دخترها و هم پسرها متهم به ساحرگی اند. تعداد این متهمان هم رو به افزایش هست و سن این کودکان بیچاره هم متغیر است؛ از سه تا هیجده ساله را در بر می گیرد.



علی‌ آلنگ

لیبی‌، از "سوسیالیسم اسلامی" تا شرکتهای چند ملیتی!

وی که ظاهراً مخالف سیاست‌های آمریکا در خاور میانه ، بود پس از مرگ صدام سه روز را در لیبی‌ عزای عمومی‌ اعلام کرد اما همزمان با اشغال عراق توسط نیروهای آمریکا ناگهان اعلام کرد که مایل است از ادامه " تولید سلاح‌های کشتار جمعی " دست بکشد و حاضر شد برنامه‌های خود را فورًا به " آژانس اتمی‌" تسلیم کند. این موضعگیری را محافل جنگ طلب آمریکا چون " هدیه‌ای آسمانی" پذیرفتند و دولت " بوش" آن را بمعنای تائید سیاستهای جنگ طلبانه خود در خاور میانه تلقی‌ و تبلیغ نمود.



چرا بردگان شورش نمی کنند؟

نوشته: توربیورن تنشو، پروفسور فلسفه کاربردی در دانشگاه استکهلم
ترجمه و تلخیص از: ژیلا افتخاری، روانشناس

سرکوب جاری در جامعه ایران و به قتل رساندن هاله سحابی در مراسم تشیع جنازه پدرش این پرسش را فراروی ما گذاشته است که چگونه یک نظام دیکتاتوری قادر به اعمال این درجه از سرکوب و فشار بر یک ملت است و چگونه است که ملتی این حد از سرکوب و ستم راتحمل می کند. ترجمه مقاله حاضر تلاشی است برای روشنگری در زمینه فلسفه استمرار ستمگری و ستم پذیری.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

گره کور سیاست خاورمیانه ای "اوباما"

گر حافظه ی تاریخی مان به یاد داشته باشد، آن روزهایی که مردم جان به لب رسیده ی مصر در میدان تحریر علیه رژیم "حسنی مبارک" دست به اعتراض زده بودند، خانم "هیلاری کلینتون" وزیر خارجه ی آمریکا، در سخنانی گفت: "ما به ثبات دولت حسنی مبارک اعتماد داریم". با عمیق تر شدن جنبش آزادی خواهانه ی مردم مصر، لحن گفته ها و سخنان دولت مردان آمریکا هم نه تنها عوض شد که هر روز رنگ جدیدی به خود می گرفت. اکنون "اوباما" می گوید بهتر است در خط مقدم حرکت و به طور فعال در راه آرمان و ایده آل های مردم منطقه شرکت کرد.



خالد سيد موحاند

در محبس بشارالاسد

برگردان : سيامند

با حيرت متوجه می ‏شوم که زندانبانانِ من خودشان با پروپاگاند و تبليغاتِ خودشان نشئه و معتاد شده‏ اند. يعنی خبر ندارند که عربستان سعودی به سوريه نزديک شده، که سوريه از دخالتِ نظامی عربستان سعودی در بحرين پشتيبانی کرده؟ يعنی نشنيده‏اند که هيلاری کلينتون وزير امور خارجه‏ی‏ امريکا پرزيدنت بشارالاسد را تحتِ عنوان «يک اصلاحگر واقعی» معرفی کرده ؟ دوباره مرا روی صندليم می ‏نشانند، چشمانم را با نواری می‏بندند، و به نقاطِ مختلف بدنم، از جمله آلت تناسلی ‏ام سيم برق وصل می‏کنند، و من وحشت ‏زده منتظر می‏مانم، منتظر يک جريانِ برقی که نمی‏آيد. معلوم می‏شود که شبيه سازی بود. آنچه که من به عنوان الکترود گرفته بودم، کابل ‏های کامپيوتر خودم بود.



رضا تقی زاده

اخراج «محترمانه» احمد وحیدی از بوليوی و خودزنی های سیاسی ایران

س از ناتمام ماندن ديدار رسمی احمد وحيدی، وزير دفاع ايران از بوليوی و خروج اضطراری وی از لاپاز، انجام سفرهای خارجی مسئولان جمهوری اسلامی که تحت تعقيب پليس بين المللی قرار دارند و يا نام آنها در ليست های تحريم آمريکا و اروپا قرار گرفته، بسيار دشوار تر از پيش خواهد شد.
احمد وحيدی که بنا به دعوت همتای بوليويايی خود به منظور شرکت در جشن فارغ اتحصيلی خلبانان ونزوئلا و بوليوی، روز سه شنبه به آن کشور سفر کرده بود تنها چند ساعت پس از ورود به آن کشور و در فاصله اندکی پس از مداخله دولت آرژانتين و اعتراض به بوليوی در اين مورد، مجبور به ترک آن کشور شد.



گفتگوی نويسنده و نظريه پرداز، عبدالوهاب مِدِب، و طارق رمضان، متخصص الهيات به ابتکار لوموند در رابطه با نقش مذهب در انقلابات عربی.

از شريعت به اسلام هراسی، از هم جنس گرايی تا وضعيت و موقعيت زن

گفتگويی صورت گرفته توسط : نيکولا ترونگ
برگردان : سيامند

عبدالوهاب مِدِب : هزار شکل و نحوه برای دمکرات بودن وجود ندارد. من نمی‏فهمم چرا بايد خود را از ابداعات غربی متمايز کرد. اين ابداعات متعلق به بشريت است. هر کانديدايی، زبانِ تکلمش هر چه که باشد، به هر فرهنگی که تعلق داشته باشد،

طارق رمضان : فراخوانی به ارزش‏های دمکراتيک الزاماً در تقابل و مقابله با زمينه ‏ی فرهنگی و يا مذهبی صورت نمی ‏گيرد. بايد اين را به دقت درک کرد و متوجه شد که هيچ تحولی در افريقایِ شمالی و يا خاورميانه بدونِ گفتگويی اجتماعی، سياسی، حتی اقتصادی، از آن نوع گفتگويی که در پیِ يافتنِ جايگاه مذهب و نقش آن در نهادها و محيط اجتماعی است، صورت نخواهد گرفت.