a-nazarian.jpg
آرسن نظریان

چالشهای ارمنستان در مرحله گذار از نظام الیگارشی به مردمسالاری

باوجود پیروزی هایی که جنبش اعتراضی ارمنستان به دست آورده، توده معترضین، که عمدتا از جوانان تشکیل می شود، هم چنان در هیجان به سر می برد و هر روز برای تظاهرات به شهرها و نقاط دیگری غیر از پایتخت روانه می شود. پاشینیان در این لحظه بر موج اعتراضات و احساسات عوام سوار است. طرف مقابل به قدر کافی عقب نشینی کرده و اکنو ن اوست که باید با احساس مسئولیت و بدون غره شدن از قدرت پیروزی های بالفعل را از راه قانونی به واقعیت تبدیل کند. این کار ساده ای این نیست. در روزهای آینده خواهیم دید که آیا پاشینیان بصیرت و مآل اندیشی لازم برای این کار را از خودنشان خواهد داد یا اینکه به شیوه ها و تاکتیکهای پوپولیستی روی خواهد آورد، که خطر لغزش به "حکومت توده های خیابانی" و نهایتا هرج و مرج را می تواند به دنبال داشته باشد.




Taghi
تقی روزبه

چرخش بزرگ اروپا و پی آمدهای آن!
آیا ما با پیمان سایکس-پیکوی جدیدی مواجه هستیم؟!

تعیین تکلیف برجام با نزدیک شدن به سررسیداولتیماتوم گونه ای که ترامپ خطاب به اروپا برای خروج یا پذیرش اصلاحات لازم در آن تعیین کرده است، به مرحله حساس و عطف خود نزدیک می شود. نگاهی به مواضع هرسه طرف یعنی آخرین واکنش های ایران و ماکرون (و مرکل) و نیز ترامپ و سایرسردمداران دولت آمریکا، هرکدام به نوع و زبانی نشان دهنده بی اعتبارشدن آن است. نکته جالب آن است که در برابرتعرض آمریکا به این پیمان، رویکردتازه هردو طرف دیگراین معامله یعنی هم اروپا با طرح یک توافقنامه مکمل که مستلزم تغییربندهای موسوم به غروب و تنظیم توافق جامع تر حول نگرانی های آمریکا است، و هم ایران با تهدید به بازگشت مرحله پیش از برجام، به معنای نقض و فراروی از آن است.



Deniz
دنیز ایشچی

نبرد ضد اطلاعاتی نئوکان ها – بخش دوم

نمونه هائی از شیوه کارکرد آنها

نئوکان های نئولیبرال در صدد حفظ و افزایش سودآوری لازم برای سرمایه گذاری های خویش از یک طرف با تنگی بازارهای سرمایه گذاری، منابع طبیعی و فروش روبرو میباشند، از طرف دیگر برای حفظ، کنترل و گسترش بازارهای جهانی خود از راه انداختن جنگ های منطقه ای، کودتا جهت عوض کردن حکومت ها و پیاده کردن سناریو هایی مانند راه انداختن تظاهرات فاشیستی جهت از کار انداختن حکومت های مردمی را میتوان مشاهده کرد.



Deniz
دنیز ایشچی

نبرد ضد اطلاعاتی نئوکان ها – بخش اول

ما بیخبر از وسعت و عمق آنچه در اینترنت برجای میگذاریم میباشیم. کمبریج انالیتیکا نام شرکتی انگلیسی از شهر کمبریج انگلستان میباشد که امروز به دلایل ویژه ای ورد زبان هاست. مثل خیلی خبرهای دیگر چند هفته ای در سرفصل خبرها خواهد ماند، و بعد ها از سرفصل خبرها افتاده و زیر بار خروارها خبر دیگر محو خواهد شد. جای آن دارد که کمی در این واقعه درنگ کرده و این موضوع را از زیر ذره بین بگیریم که واقعا در دنیای جنگ ضد اطلاعاتی نئوکان ها چه میگذرد و این مساله چه تاثیرات ویژه ای میتواند بر روند مبارزات دموکراتیک و سوسیالیستی در ایران بگذارد.



samir-amin.jpg
سمیر امین

چین در ۲۰۱۲: سرمایه داری یا سوسیالیستی؟
و دیگر مسئله ها (بخش دو)

برگردان: م. ت. برومند

چین تنها کشور به راستی نوظهور (در کنار کره و تایوان است که در باره آن ها پسان تر توضیح خواهم داد). هیچ یک از کشورهای شمارمند دیگر که بانک جهانی به آن ها عنوان نوظهور داده، در واقع «نوظهور» نیستند؛ زیرا هیچ یک از این کشورها با جدیت و پشتکار پروژه مستقل و فرمانروای منسجمی را دنبال نکرده اند. همه آن ها بی قید و شرط به اصول اساسی سرمایه داری، از جمله در مورد آن چه که مربوط به بخش های احتمالی سرمایه داری دولتی شان است، پیوستند. همه آن ها پیروی از جهانی سازی معاصر را در تمام بُعدهای آن، از جمله مالی، پذیرفتند. روسیه و هند – تا اندازه ای – در این نقطه ی پسین استثنا هستند. برزیل، آفریقای جنوبی و سایرین در این رده قرار ندارند. البته، گاهی بخش هایی از «سیاست صنعتی ملی» در آن ها وجود دارد. اما هیچ چیز مشابه با پروژه منظم چینی در زمینه ایجاد یک سیستم صنعتی کامل «یکپارچه» فرمانروا ( به ویژه در گستره کارشناسی فنآورانه) در آن ها وجود ندارد.




آرسن نظریان

جنبش تحول خواهی در ارمنستان

امواج تحول خواهی در بخشهایی از منطقه طوفانی ما جولان می دهند. در اواخر سال میلادی گذشته شاهد امواج اعتراضی گسترده ای در ایران بودیم که، به یمن سرکوب، فعلا کاهش یافته، اما کاملا از بین نرفته است و انتظار هم نمی رود که از بین برود. اکنون نیز در کشور همسایه، ارمنستان، موج بی سابقه ای از تحول خواهی و دگرگونی طلبی راه افتاده است که پس از روزهای سخت بحرانی و لحظات بسیار نگران کننده با استعفای آقای سرژ سرکیسیان، نخست وزیر، فعلا تا اینجا به نتیجه درخشانی منتهی شده است.



Deniz
دنیز ایشچی

امپریالیسم اژدهایی چند سر

در جریان کنگره وحدت چپ فرصتی پیش آمد تا در خدمت یکی از رفقای قدیمی سازمان باشم . بحث ما از اینجا آغاز شد که چرا منشور وحدت چپ با شفافیت از کلمه "امپریالیسم" در نامگذاری نیروی بین المللی سرمایه داری نئولیبرال جهانی استفاده نمیکند و به گفتن "قدرت های بین المللی" و "سرمایه مالی" کفایت میکند. پیشنهاد من این بود که به جای سرمایه داری مالی، سرمایه داری مالی، نفتی، نظامی و تبلیغاتی به کار برده شود. معمولا هر جائی که سرمایه کلان هجوم میبرد، این چهار بازوی سرمایه داری با همدیگر و دست در دست هم حمله میکنند.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

آتش جنگ در سوریه، بازگرداندن پناه‌جویان و خطرهای پیش رو

درحالی‌که جنگ هشت‌ساله سوریه به مرحله جدیدی واردشده است، کشورهای اروپایی بر طبل بازگرداندن پناه‌جویان سوری به خاک بلازده‌ی سوریه می‌کوبند. در این جستار نمی‌خواهم از چرایی حمله آمریکا و فرانسه و انگلیس سخن بگویم که به‌احتمال بسیارانی به آن خواهند پرداخت. اما به سوریه از منظری دیگر نگاه می‌کنم؛ به پناه‌جویان سوری و خطر بازگرداندنشان به سوریه یا هر جای دیگر نگاه خواهم کرد. به زوال و شوربختی کسانی نگاه می‌کنم که برآمد آتش‌افروزی‌های کشورهای سرمایه‌داری غرب و شرق هستند.



صادق شکیب

سیمای امپریالیسم در قرن بیست ویکم

به رغم سرکوب امپریالیسم برای تحمیل جهانی سازی در جای جای دنیا هسته های مقاومت مردمی در برابر سیل بنیان کن نئولیبرالیسم هردم افزون تر از قبل شکل می گیرد . انترناسیولیسم جدیدی با جنبش برای *جهانی سازی دیگر * فوران کرده است . این تحرکات با به چالش کشیدن اصول رقابت ، فردگرایی و سود مشخص می شوند . و پیش از این هم پیشرفتی در آگاهی ضد امپریالیستی ایجاد کرده است ، که در برخی از شعار های جنبش ( جهان فروشی نیست ) بازتاب دارد . کمک به تغییر شکل این انتقاد خام از سرمایه به یک پیش نهاد رهایی بخش ، اولین وظیفه ای است که به دوش کمونیست ها است .



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

مرگ استالین

فیلم ( مرگ استالین ) روایت مرگ یکی از بدنام ترین دیکتاتورهای تاریخ جهان است که با نگاهی طنزآلود به این موضوع می پردازد. فیلم را آرماندو یانوچی، ۵۴ ساله، فیلمنامه نویس و تهیه کننده انگلیسی کارگردانی کرده که پیش از این نیز تجربیاتی درزمینه ساخت فیلمهای سیاسی داشته است . این فیلم که مدتی است برروی پرده سینماهای فرانسه آمده اقتباسی است از یک رمان مصوربه همین نام نوشته ی فابیان نوری و تیری رابین که بر مبارزه برای کسب قدرت از سوی زیردستان دیکتاتورسابق متمرکز میشود .پس از آنکه تهیه کنندگان فرانسوی یان زنو و لوران زیتون ایده ساخت فیلمی براساس این رمان را با کارگردان درمیان گذاشتند با توجه به علاقه وی به ساخت فیلمهای سیاسی و گاه با چاشنی طنز مطمئن بودند که وی جواب رد نخواهد داد.



jalal-rostami.jpg
جلال رستمی

«قضاوت در نورنبرگ»نگاهی به دودیالوگ

قضاوت در نورنبرگ ( Das Urteil von Nürenberg)فیلم بسیارفوق العاده ای است که آنرا درفهرست فیلم های کلاسیک قرار می دهند با جود اینکه هنوز هم موضوع آن معاصر است. این فیلم به کارگردانی استانلی کریمر با شرکت اسپنسر تریسی، ماکزی ملین شل، برت لنکستر، ریچارد ویدمارک، مارلن دیتریش، مونتگمری کلیفت، جودی گارلند ساخته شده است.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

عبوراز سنت و مدرنیته

نبیل عیوش , 48 ساله , فیلمساز مراکشی زاده ی پاریس ( از مادری تونسی یهودی و پدری مراکشی مسلمان ) درآخرین فیلمش ( یورش ) با نگرشی نقد گونه به نابسامانی های آموزشی درمراکش جریان اقتدارگرایی دراین کشور را مجکوم می کند. عیوش از هنگام ساخت نخستین فیلم بلندش ( مکتوب ) ده سال است که درسرزمین پدری خود ساکن شده است . سفر کارگردان به مراکش درواقع اقدامی شجاعانه برای ترسیم مسائل اجتماعی – سیاسی مراکش شمرده میشود. کازابلانکا دراین فیلم بین دو دوره ی گذشته و حال , آدمهایی را به تصویرمی کشد که همه دریک چیز با یکدیگرمشترک هستند : تلاش برای آزادی .



ali-damavandi.jpg
علی دماوندی

آیا انتفاضه دیگری در راه است؟
رژه بازگشت آغاز شده است!

جمعه سی ام مارس، دهها هزار فلسطینی به استقبال روز زمین رفتند. روزی که خواست پایان اشغال، زندگی در صلح وامنیت وآزادی بعنوان پایه ای ترین مطالبه میلیونها انسان در خاورمیانه امروز است. روز جمعه ،بمثابه "روز زمین" و "رژه بازگشت" ، آغاز اولین روز تظاهراتی بود که قرار است تا "روز نکبت" به مدت شش هفته ادامه یابد. این رژه بازگشت خصوصا با برسمیت شناسی بیت المقدس(اورشلیم) بمثابه پایتخت اسراییل وافتتاح سفارت آن کشور همراه شده است. برسمیت شناسی بیت المقدس بعنوان پایتخت اسراییل خلاف همه قطعنامه های سازمان ملل متحد است. این مساله خشم بسیاری ازمردمان فلسطین وخاورمیانه را برانگیخته واعتراضات گسترده ای را برانگیخته است.