logo




در اين زمينه

هیئت سیاسی- اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

رسمیت هر حکومت جایگزین در افغانستان،
مشروط به تضمین حقوق اولیه‌ی مردم و صلح و امنیت در منطقه!

دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۶ اوت ۲۰۲۱

new/logo_hezbe-chap.jpg
دولت مرکزی افغانستان عملا فروپاشیده است. اشرف غنی کشور را ترک کرده، تعدادی از مقامات مسئول این کشور، با هدف صلح و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، «شورای هماهنگی» تشکیل داده اند. طالبان در آستانه‌ی کسب قدرت است. امروز طالبان در موقعیتی قرار گرفته که به چیزی کم‌تر از تمام خاک افغانستان رضایت نخواهد داد. آمریکا با آن‌که نیروی نظامی به کابل فرستاده ولی این اقدام جهت انتقال سریع نیروهای سفارت خود و در ادامه‌ی همان سیاست ترک افغانستان است. هلیکوپترها در کار انتقال دادن کارکنان غربی از افغانستان هستند. آمریکائی ها نه فقط در کار تخلیه‌ی نیروهای خود و وابستگانش از این کشورند، بلکه بنا به شواهد بسیار با دستپاچگی مدارک موجود در سفارتخانه‌ی خود در کابل را می سوزانند و از بین می برند. این در حالی‌ست که سخن از مذاکراتی میان نمایندگان سطح بالای طالبان با مقامات دولت در حال فروپاشی در جریان است. موضوع مرکزی مذاکرات، بررسی درخواست طالبان مبنی بر واگذاری همه‌ی قدرت به این جریان است. طالبان که تسخیر شهرها و ولایات و پیشروی به کابل از چهار محور شمال، غرب، جنوب و شرق را در پیش گرفته بود، هم‌زمان با خرید بخشی از فرماندهان ارتش پوشالی نیروی نظامی رسمی، آن را از درون به تسلیم و یا فرار از مقاومت وادار کرده است. اين هم واقعيت است که شکست۳۵۰ هزار نظامی آموزش‌دیده ارتش افغانستان در مقابل چند ده هزار طالب موتور سوار و افتادن تمام اسلحه و تجهیزات ارتش به دست طالبان، نشانگر بند و بست هایی است که پشت پرده صورت گرفته است.

پاکستان در پیروزی طالبان نقش برجسته ای دارد. پاکستان از دوران شوروی سابق با تدوین برنامه‌ای بلندمدت به دنبال این بود تا شرایط را به جایی برساند تا عملا بازیگر اصلی تحولات افغانستان باشد و تا به امروز نیز در این عرصه موفق بوده‌است. پاکستان با سازماندهی طالبان در سال‌های اخیر در صدد بوده‌است که افغانستان را به حیاط خلوت خود تبدیل کند، کنترل منابع حیاتی اين کشور را در اختیار گیرد و موقعيت خود را در منطقه تحكيم بخشند.

ما از وضعیتی که در کشور همسایه‌ی ما افغانستان پیش‌ آمده‌است، عمیقا متاسفیم. ما قدرت‌های موٍثر در منطقه و جهان را در شکل گیری این فاجعه برای مردم افغانستان سهيم می‌دانیم و با ابراز نگرانی از بازگشت طالبانیسم به کشور همجوار خود و تعمیق بحران در افغانستان که آفتی بزرگ برای مردم آن و همچنین صلح و ثبات در منطقه است، بر این باور هستیم که افغانستان را نباید به حال خود رها کرد. چنین چیزی به معنی حمایت از حکومتی بنیادگرا و قوم گرا در این کشور است و بس. این یعنی پشت کردن به منافع و مصالح مردم دردمند افغانستان. در مختصات کنونی، مهم ترین مسئولیت بین المللی، جلوگیری از تثبیت موقعیت قدرت طالبان است.

حزب چپ ایران (فدائیان خلق) بر این باور است که قدرت گرفتن طالبانیسم در افغانستان تهدیدی علیه حقوق بنیادین مردم افغانستان، به‌ويزه زنان این کشور و تیره‌‌تر کردن آینده جوانان آن خواهد بود. همراهی جمهوری اسلامی با طالبان، به ضرر توسعه و پیشرفت مردم افغانستان و خلاف منافع و مصالح ملی مردم ایران است. ما گام برداشتن در این راه را محکوم می کنیم و به سران حکومت هشدار می دهیم که منافع کشور را قربانی منویات واپسگرایانه و ماجراجویانه خود نکنند. سازمان ملل و نیز عموم کشورها باید طالبان را نسبت به توافق ملی و حقوق شهروندی مردم افغانستان متعهد نمایند.

ما بار دیگر تاکید می‌کنیم که مرزهای کشور ما لازم است بر روی پناهندگان افغانستانی گشوده بماند و آرزو داریم که هم میهنان ما شرایط دشوار مردم أفغانستان را درک کنند و با مهر پذیرای پناهجویان افغانستانی باشند. یقین داریم که برگشت طالبان به قدرت در کابل چیزی جز ورود افغانستان به بحران‌های عمیق‌تر دیگری نیست و آرزومندیم که نیروهای آزادیخواه و مترقی این کشور بتواند نقش خود را در مدیریت بحران تازه این کشور بگونه‌ی شایسته ایفا کند.
 
هیئت سیاسی- اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق) 

 ۲۵ مرداد۱۴۰۰ ۱۴۰۰ - ۱۶ اوت ۲۰۲۱ 

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد