hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه‌ها، انقلاب‌های ۱۸۴۸ در اروپا

شورشها این بار نیز از پاریس شروع شد و تمام اروپا بجز انگلستان و روسیه را متاثر ساخت. در برلن و فرانفورت غوغا بود. یکی از دلایل بسیار مهم انقلاب ۱۸۴۸ آلمان، گسترش حس آزادی طلبی در سرزمین‌های آلمانی بود که پس از انقلاب فرانسه و جنگ‌های ناپلئونی ایجاد شده بود. پرچم آلمان که سه رنگ و متشکل از رنگهای سیاه، قرمز و طلایی است، اولین بار در انقلاب ۱۸۴۸ معرفی شد. البته در آلمان با توسل به نیروی ارتش، خیزش مردم را سرکوب کردند.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه‌ها / روایت «لطفعلی بهپور» از تماس مجاهدین با الفتح

این روزها «قضاوت»های فله‌ای رواج دارد و کسانیکه روضه «پایان تاریخ» و «مرگ ایدئولوژی» می‌خوانند و مرجع تقلیدشان بی‌دردی، «روز‌مرگی» و امثال «فوکومایا»ست، این یا آن انتقاد بجا را نسبت به فدائیان و مجاهدین عَلم کرده و می‌کوشند بالکل اصل و نسب‌ آنان را هم نادیده بگیرند. می‌توان و باید از راهبران، پاسخگویی طلبید و نشان داد فاصله آنان با دیگران کمّی است و برخلاف آنچه تبلیغ می‌شود کیفی نیست. می‌توان و باید از آنان خواست دروغ نگویند. مرز منتقد و مزدور را بهم نریزند و مروت پیشه کنند. می‌توان و باید از آنان انتظار داشت «به روز» باشند و آب را گل نکنند اما نمی‌توان و نباید پا روی انصاف گذاشت و به «قضاوت»های فله‌ای نشست.



bayatzade.jpg
منصور بيات زاده

درباره اعتراض داريوش فروهر به
دکترمحمدعلی همايون کاتوزيان


و مطالبی چند در نقد نوشته:
« ناظران می‌گویند ... روایت سنجابی، ملکی و صدیقی از مخالفت با رفراندوم دکتر مصدق»

آقای دکتر محمدعلی همايون کاتوزيان ، استاد دانشگاه آکسفورد نوشته ای تحت عنوان: « ناظران می‌گویند ... روایت سنجابی، ملکی و صدیقی از مخالفت با رفراندوم دکتر مصدق»، در تاريخ چهارشنبه ٨ ژانويه ٢٠١۴ - ١٨ دی ١٣٩٢ از طريق سايت بی بی سی منتشر کرده و در آن توضيحاتی درباره مخالفت «بسیاری از یاران و هواخواهان مصدق» با «رفراندوم» در دوران حکومت دکتر مصدق ارائه داده است.



ahad-ghorbani.jpg
احد قربانی

برگردان برخی اسناد تاریخی روابط ایران و امریکا

روابط ایران و امریکا همواره پیچیده و همراه با حرکات جهت‌دار از دو سو بوده است. این پیچدگی در روابط امریکا با نظام پهلوی نیز مشهود است. به نظر می رسد که امریکا باید با شاه و نظام پهلوی که صادقانه به امریکا وفادار است، رفتاری به از این داشته باشد. ولی فقط آنگلا مرکل (Angela Merkel) و دیلما روسف (Dilma Rousseff) و دفترهای اتحادیه اروپا از شنود و نظارت نظام‌مند و بدگمانانه امریکا در امان نیستند، بلکه یاران وفاداری چون شاه نیز نامحرم بود و در معرض بدگمانی.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه‌ها (بیژن هیرمن‌پور و تاریخچه فدائیان)

ام بیژن هیرمن‌پور را نخستین بار در زندان شاه از محمد جودو (محمّد داودآبادی=مهرآئین) شنیدم که سال ۱۳۵۰ در گروگانگیری شهرام پهلوی نقش داشت و پس از برادرکشی در سازمان مجاهدین در سال ۵۴ از این رو به آن رو شد و بعد از انقلاب در دستگیری مجاهدین و ضربه زدن به گروه‌های سیاسی نقش محوری داشت. محمد داودآبادی تعریف می‌کرد در کمیته مشترک با «بیژن هیرمن‌پور» (که در رابطه با فدائیان خلق دستگیر شده بود) همسلّول بودم. می‌گفت او چشمش درست نمی‌دید. تقریباً نابینا بود و با این‌حال خیلی زیاد شکنجه‌اش کردند. آنقدر زیاد که من به گریه افتادم.