logo





گاردین: سپاه پاسداران طراح ربودن و قتل اتباع بریتانیایی در عراق بود

یک روزنامه بریتانیایی سپاه پاسداران ایران را مسئول ربودن پنج شهروند بریتانیایی در عراق معرفی کرده است.

پنجشنبه ۱۰ دی ۱۳۸۸ - ۳۱ دسامبر ۲۰۰۹

بی بی سی : روزنامه بریتانیایی گاردین، چاپ لندن، در گزارشی در روز پنجشنبه، 31 دسامبر (10 دی)، نوشته است که عملیات ربودن پنج شهروند بریتانیایی که در ماه مه سال 2007 در یکی از ساختمان های وزارت دارایی عراق صورت گرفت توسط نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران سازماندهی شد و به اجرا در آمد.
پیتر مور، یکی از این پنج تبعه بریتانیایی روز گذشته پس از بیش از دو سال اسارت سرانجام آزاد و تحویل سفارت بریتانیا در بغداد شد اما براساس شواهد موجود، سایر گروگان ها در طول اسارت کشته شدند.
روزنامه گاردین با استناد به شخصی که از او به عنوان یکی از افسران سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یاد کرده می نویسد که طرح ربودن این پنج نفر در ایران ریخته شد و توسط اعضای گروه های مسلح شیعه فعال در شهرک صدر بغداد به اجرا در آمد.
این فرد، که گفته است در تعدادی از عملیات آدم ربایی نیروی قدس سپاه پاسداران شرکت داشته، می افزاید که اتباع بریتانیایی ربوده شده برای مدتی در یک اردوگاه نظامی متعلق به نیروی قدس در منطقه قصر شیرین و یک مرکز نظامی در حوالی قم نگهداری می شدند.
گاردین همچنین از قول یک وزیر سابق کابینه عراق که ارتباط نزدیکی با ایران دارد نوشته است که سپاه پاسداران ایران در عملیات ربودن این پنج بریتانیایی دست داشت و بهیچوچه نمی توان تصور کرد که گروه های شیعه مستقر در شهرک صدر بغداد به خودی خود و بدون حمایت این نهاد نظامی توانایی چنین عملیاتی را داشتد.
به نوشته گاردین، این نظر را یک مقام ارشد اطلاعاتی در وزارت دفاع عراق نیز تایید کرده و گفته است که افراد مسلح عراقی با هدایت نیروی قدس سپاه پاسداران شهروندان بریتانیایی را ربودند، به یک مسجد در شهرک قدس، از محله های شیعه نشین بغداد، بردند و از آنجا به نقطه ای در مرز ایران با عراق انتقال دادند.
تحلیلگر بی بی سی در امور امنیتی در گزارشی در همین زمینه می نویسد که اگرچه مدارک قطعی در مورد انتقال ربوده شدگان به داخل خاک ایران وجود ندارد، اما تحقیقات بی بی سی حاکی از آن است که افرادی که چنین اطلاعاتی را در اختیار گاردین قرار داده اند، شهودی مطلع و قابل اعتماد بوده اند.
روزنامه گاردین پیش از و در گزارشی که در ماه ژوئیه سال جاری منتشر کرد هم از شواهدی خبر داد که براساس آنها، برخی از مقامات دولتی عراق در عملیات ربودن پنج شهروند بریتانیایی با ربایندگان همکاری داشتند.
به نوشته گاردین، علت همکاری این افراد جلوگیری از انتشار اطلاعات مربوط به سوء استفاده های کلان و اختلاس کمک های خارجی به بازسازی عراق بوده که براساس برخی تخمین ها، حدود هجده میلیارد دلار آن ظاهرا مفقود شده و سوابقی در مورد نحوه مصرف آن وجود ندارد.

ربودن و قتل شهروندان بریتانیایی
اگرچه برخی مقامات بریتانیایی در گذشته از ارتباط نهادهای امنیتی و نظامی ایران با عملیات شورشیان عراقی سخن گفته بودند، اما دولت بریتانیا هنوز نسبت به گزارش گاردین واکنش رسمی نشان نداده است.
در عین حال، ژنرال دیوید پتریوس، سرفرماندهی نیروهای آمریکایی در منطقه، در مصاحبه با خبرنگار بی بی سی گفته است که "تقریبا نود درصد قطعی است" که گروگان های بریتانیایی در ایران نگهداری می شدند.
پنج شهروند بریتانیایی، در روز 29 ماه مه سال 2007 هنگام کار در مرکز فن آوری اطلاعات وزارت دارایی عراق در مرکز بغداد، توسط گروهی افراد مسلح ربوده شدند.
در آن زمان، این پنج نفر به عنوان کارشناس و ماموران محافظ طرف قرارداد این وزارتخانه فعالیت می کردند و موضوع قرارداد آنان نصب نرم افزارهای پیشرفته برای ردیابی میلیاردها دلار کمک خارجی و عواید نفتی مفقود شده بود.
در روز 29 مه، گروهی متشکل از حدود یکصد نفر وارد ساختمان محل کار این پنج نفر شدند، آنان را ربودند و سپس با کاروانی از خودروهای لندکروز تویوتا این محل را ترک کردند در حالیکه یکی دیگر از کارشناسان بریتانیایی، به نام پیتر دونکین، توانسته بود با مخفی شدن در محفظه ای در کف اتاق، از این گروگانگیری جان به در ببرد.
پنج شهروند ربوده شده بریتانیایی عبارت بودند از پیتر مور، 35 ساله و کارشناس فن آوری اطلاعات که همراه محافظان خود از شرکت خدمات امنیتی و حفاظتی گاردا ورلد به نام های الک مک لاکلان، 29 ساله و عضو سابق نیروی هوابرد ارتش بریتانیا، الن مک منمی، 34 ساله، چترباز سابق ارتش بریتانیا، جیسون گرسول، 39 ساله و چیسون سوئیندلهرست، 38 ساله، نظامی سابق، در روز آدم ربایی در مرکز فن آوری اطلاعات وزارت دارایی عراق حضور داشت.
در هفته ها و ماه های بعد، ربایندگان با ارسال نوارهای ویدیوئی از ربوده شدگان به سفارت بریتانیا در بغداد، خواستار آزادی کسانی شدند که توسط نیروهای ائتلاف بازداشت و زندانی شده بودند.
در ماه های بعد، آدم ربایان، که در یکی از نوارهای ویدیویی خود را سازمان مقاومت شیعیان عراق معرفی کرده بودند، اطلاعاتی را در مورد کشته شدن سه تن از گروگان ها منتشر کردند در حالیکه به گفته مقامات بریتانیایی، شواهد موجود حاکی از آن است که گروگان چهارم نیز به قتل رسیده است.
پیتر مور تنها فرد از این پنج شهروند ربوده شده بریتانیایی است که در این مدت زنده ماند و روز گذشته تحویل سفارت بریتانیا در بغداد شد.
پیشتر، نیروهای آمریکایی یکی از سرکردگان شورشیان شیعه عراق به نام قیس الخزعلی را که از سال 2007 در بازداشت داشتند آزاد کرده بودند.
از نیروی قدس به عنوان شاخه برون مرزی سپاه پاسداران یاد می شود و در گذشته هم مقامات نظامی و امنیتی غربی در عراق از دست داشتن این واحد در حمایت از شورشیان عراقی به خصوص کمک به گروه های مسلح شیعه خبر داده بودند.

روزنامه
پیتر مور، یکی از پنج تبعه بریتانیایی که سال 2007 میلادی در عراق ربوده شده بود اکنون آزاد شده است.خبر آزادی این بریتانیایی که متخصص کامپیوتر است را دیوید میلیبند، وزیر امور خارجه بریتانیا اعلام کرد.

آقای میلیبند گفت که پیتر مور پس از آزاد شدن ابتدا به مقامات عراقی تحویل داده شده و هم اکنون از او در سفارت بریتانیا در بغداد نگهداری می شود.

وزیر خارجه بریتانیا گفت که با آقای مور گفتگوی تلفنی داشته است و تایید کرد که او پس از گذراندن یک دوره دشوار دو سال و نیمه، اکنون از لحاظ وضعیت روانی و جسمی در شرایط خوبی است.
آقای مور به زودی به جمع خانواده اش در بریتانیا ملحق خواهد شد.
دیوید میلیبند همچنین اعلام کرده است که دولت بریتانیا برای آزادی این تبعه خود هیچ معامله ای با گروگانگیران انجام نداده است.
آقای مور برای یک شرکت مشاور آمریکایی در عراق کار می کرد و چهار محافظ او هم در استخدام یک شرکت امنیتی در عراق بودند.
پیتر مور به همراه چهار محافظ بریتانیایی خود در وزارت اقتصاد و دارایی عراق در بغداد توسط 40 نفر که ظاهرا لباس پلیس عراق را بر تن داشتند به گروگان گرفته شدند. سپس مشخص شد که این افراد از اعضای یک گروه شبه نظامی به نام "مقاومت اسلامی شیعه" بوده اند و خواستار آزادی 9 نفر از اعضای همین گروه که از سال 2007 در بازداشت نیروهای ارتش آمریکا در عراق بوده اند شد.
جنازه 3 نفر از این افراد اکنون تحویل مقامات بریتانیایی داده شده، و وزارت امور خارجه بریتانیا معتقد است که نفر چهارم هم کشته شده است.
این طولانی ترین مورد گروگانگیری برای بریتانیا در طول دو دهه گذشته بوده است.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد