logo





مصاحبۀ سفیر سابق فرانسه در تهران

رادیو بین المللی فرانسه

پنجشنبه ۸ مرداد ۱۳۸۸ - ۳۰ ژوييه ۲۰۰۹

فواد روستائی

فرانسوا نیکولو، سفیر فرانسه در تهران در سال های ٢٠٠١ تا ٢٠٠٥، در روز دوشنبه میهمان بخش فرانسۀ رادیوی ار.اف.ای بود ودر پاسخ به پرسش های مجری برنامه به اظهار نظر در مورد رویداد های اخیر در ایران پرداخت. ماجرای حکم آیت الله خامنه ای در مورد برکناری اسفندیار رحیم مشایی و تأخیر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، در اجرای این حکم یکی از این پرسش هابود. فرانسوا نیکولو در این ارتباط گفت مسألۀ مشایی یا برکناری و استعفای شماری از وزیران دولت احمدی نژاد به معنای این نیست که محمود احمدی نژاد درخطر سقوط یا رژیم درشرف فروپاشی است اما می توان گفت که دولت و نظام از درون شکاف برداشته است. از نظر سفیر سابق فرانسه این شکاف در بین دموکرات ها و تئوکرات ها، در بین نسل انقلاب و نسل بعدی، در بین روحانیون و لائیک ها (البته فرانسوا نیکولو تأکید می کند که منظورش بیشتر "ملاها"ست) به چشم می خورد. به باوراین دیپلمات فرانسوی نسل جدید یا نسل احمدی نژاد تلاش می کند نسل قبلی وروحانیون را از میدان بدر کند. فرانسوا نیکولومی گوید ماجرای مشایی و برکناری و استعفای وزرا برای احمدی نژاد یک شکست نیست اما چشمگیرتر در این ماجرا برای نیکولو به چالش کشیدن رهبری از سوی احمدی نژاد در ماجرای مشایی است. سفیر سابق فرانسه یادآوری می کند که رهبر برای اجرای حکم خود به انتشار آن در رسانه ها اقدام کرد.

سفیر پیشین فرانسه در تهران پس از اشاره به رویاروئی هاشمی رفسنجانی با رهبری و دیگر صداهائی که علیه رهبری بلند شده است می گوید که این "رکن اصلی نظام وقدرت تام وتمام آن" شکاف برداشته است. از نظر فرانسوا نیکولو خودداری احمدی نژاد از اجرای سریع دستور برکناری مشایی نشانۀ آن است که نسل جدید می خواهد قدرت ریاست جمهوری را تمام عیار اعمال کند. برای این دیپلمات فرانسوی بحران جاری در ایران یک برنده داشته و او هم در خارج ازایران و در آمریکا یعنی باراک اوباما ست. فرانسوا نیکولو در این مصاحبه از "تأثیر اوباما" در این بحران و جنبش اعتراضی مردم به نتایج انتخابات سخن گفته و می افزاید دستی که از سوی اوباما به سوی ایران و جمهوری اسلامی دراز شد دراین میان نقشی مهم داشته است. به باور او این اقدام سیمانی را که عناصر ناهمگون در جمهوری اسلامی را به هم وصل می کرد شکافته است و در شیوۀ اعتراض مردم وحتی اعتراض ها در درون اردوگاه محافظه کاران مؤثر بوده است. سفیر پیشین فرانسه واکنش جمهوری اسلامی به تظاهرات مردم را محتاطانه خوانده و یادآور می شود که رژیم نه تانک ها را به خیابان آورد و نه از ارتش استفاده کرد و کشته شدگان نیز در خیابان ها با سلاح سبک از جمله هفت تیر وچماق ویا در زندان به قتل رسیده اند.

کمبودهای اپوزیسیون در مقابله و بهره برداری از وضعیت موجود یکی دیگر از پرسش های مطرح در این مصاحبه است. فرانسوا نیکولو در پاسخ از آماتوریسم یا غیر حرفه ای بودن موسوی و نزدیکان او، فقدان ساختار های سیاسی واقعی وبالاخره نبود یک حزب سیاسی به معنای واقعی کلمه دراپوزیسیون سخن می گوید و این نکته رانیز اضافه می کند که خاتمی هم به خاطر نداشتن یک حزب واقعی نتوانست اندیشه ها و دیدگاه هایش را پیاده کند. البته این دیپلمات فرانسوی تأکید می کند که در ایران هیچگاه حزب به معنای واقعی آن وجود نداشته است. فرانسوا نیکولو در پایان نسبت به خطر اعمال فشار شدید خارجی هشدار می دهد و می گوید جامعۀ بین المللی نباید برای پشتیبانی از جنبش اعتراضی مردم به اقدامات تند از جمله تحریم های شدیدتر یا حمله به ایران متوسل شود و با این کار مردم را به دور رژیم جمع کند. از نظر این دیپلمات تأثیر اوضاع و احوال کنونی بر وضعیت پروندۀ هسته ای نیزغیرقابل پیش بینی است و سختر شدن یا نرمتر شدن موضع ایران در این ارتباط، هر دو ممکن خواهد بود.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد