logo





«کرونا » چیست و چه میگوید ؟

يکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۱ مارس ۲۰۲۰

عباس هاشمی

پژوهشگران علوم پزشکی و بهداشت بویژه صنایع داروسازی تمام انرژی شان را بر شناخت هر چه سریعتر این ویروس خطرناک متمرکز کرده اند تا هرچه زودتر واکسن و داروهای ضد آنرا روانه ی بازار کنند و کرونا را هم مثل بسیاری از بلایای مشابه به آرشیو شکست خوردگان و فتوحات علمی بشر و افتخارات علم و دانش و توانایی های انسان بسپارند . در اینکه بشر بر این بلا هم فائق خواهد آمد تردیدی نیست، اما براستی این ویروس که برغم همه ی پنهانکاریها ترس و وحشت را به جان انسان ها و بویژه صاحبان قدرت و مکنت انداخته از کجا می آید و پیام واقعی اش چیست ؟
استیون هاوکینگ بزرگ‌ترین متفکر علمی معاصر جهان مدت ها پیش با یک ارزیابی میدانی از رفتار و بی مسئولیتی قدرتهای صاحب صنایع بزرگ در آلودن محیط زیست و دستبردهای بی رویه ی آن در طبیعت از خطر بروز ویروسهای مهلک در آینده ی نزدیک خبرداد ؛ که می‌توانند حیات بشر را بالکل به خطر اندازند .

به گمان من اینک کرونا گواهی ست بر هشدار و توجه علمی و مسئولانه ی هاوکینگ .

کرونا در عین حال یک سیلی محکم از طرف طبیعت به صورت انسان غره و خودپرستانی ست که انسان را «اشرف مخلوقات» و خود را صاحب طبیعت با «حق ویژه» و مجاز به انجام هر غلطی برای منافع شخصی و یا سکتاریستی سرمایه داران و صاحبان قدرت میدانند .
طبیعت اما نه فقط از آنِ و در انحصار و ید انسان نیست بلکه طبیعت بخاطر ذات هارمونیک و بهم پیوسته اش دارای قوانین طبیعی خود و مستلزم فهم و توجه مسئولانه نسبت به کلیه ی منابع و شئونات آن است .

کرونا هشداری ست به انسان که بفهمد ؛ انسان با همه ی قدرتی که دارد مجبور است تابع منافع عمومی کل طبیعت و ضرورتهای بنیادی محیط زیست باشد.

کرونا میگوید ؛ جهان و طبیعت و منابع آن ، از آن همگان است و استفاده از آن مستلزم احساس مسئولیت جمعی و داشتن رویه های بهینه ی علمی و اجتماعی ست .

کرونا گشاینده ی چشم ما بر ضعف بشر است بویژه آنگاه که منافع جمعی پایمال میشود و امکانات مادی و سرنوشتمان در دستان مشتی بی مسئولیت و ابله می افتد.

کرونا بیدارکننده ی وجدان بشری بر این حقیقت ساده است که بنیاد جهان انسانی اساسا علیه بی عدالتی و چپاول مشتی خودخواه و منفعت پرست است و بشر ضرورتا میبایست تابع منافع عمومی آن باشدو از یک اتیک انسانمدار پیروی کند .

کرونا میگوید اگر دنیا با روشی انسانی و بسیار مسئولانه و علمی یعنی بشیوه ی سوسیالیستی به معنی وسیع کلمه که متضمن منافع انسان و طبیعت است ، اداره نشود ، بلا تردید پیش بینی استیون هاوکینگ متحقق خواهد شد و تمام بشریت قربانی قدرتمداران کوته بین و یا مشتی سود پرست و ابله خواهد گردید .

اگر تا دیروز برای بشرِ آگاه «بربریت یا سوسیالیزم» در چشم انداز متصور بود ، امروز به نظر میرسد با تشدید تضادهای انبوه در ساختارهای کهنه و پوسیده ، «سوسیالیزم یا مرگ » در چشم انداز قرار گرفته است .و به نفع تمامی بشریت است که منافع عمومی را بر منفعتهای شخصی و جاهطلبانه مرجج دانسته و به جد برای تغییراتی بنیادی و تحقق آن مبارزه کند .

عباس هاشمی
۲۹ فوریه ی ۲۰۲۰

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد