logo





اهمیت نگاه به حوزۀ عمومی

جمعه ۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۳ ژانويه ۲۰۱۵

مهدی استعدادی شاد

mehdi-estedadi-shad.jpg
از حوزۀ عمومی(سپهر همگانی) تعریف معقول زیر بتدریج فراگیر می­شود. حوزۀ عمومی فضایی است که در آن افراد به منظور مشارکت در مباحث باز و علنی گرد هم می­آیند. فعالیت در حوزۀ عمومی معطوف به مسائل سیاستگذاری دولتی است و به فرهنگ رفتاری می­اندیشد که در مقابل رفتار حاکمان یا در همنوایی با آن بایست پدید آید. البته حوزۀ عمومی نقش نهاد میانجی را نیز بازی می­کند تا بین علائق خصوصی حاکمان و خواسته­های عمومی مردمان رایزنی کند.
حوزۀ عمومی هر جامعه خود محور است و، به ذات، نبایستی سلطۀ نهاد خارجی و بیگانه را بپذیرد. در حالی که همزمان به اصول مشارکت جمعی و بدور از تبعیض و نظارت دمکراتیک وفادار است.
در حوزۀ عمومی هم کشمکش­های گروهبندی­های اجتماعی آشکار است و هم این توانایی بال و پر می­یابد که آن برخوردها را بطور متمدنانه­تری مدیریت کنیم. چنان که از بار خشم و خشونت در کنشمندی اجتماعی کاسته شود.
حوزۀ عمومی در جوامع امروزی عرصه­ای را ایجاد می­کند که جریان­های فکری - حزبی و برنامه­های مدیریتی - اجرایی جماعت مردمی را مخاطب قرار دهد. ابزار این خطابه­ها، رسانه­ها هستند. با روزنامه و رادیو، با تلویزیون و اینترنت، ابزاری بوجود آمده تا توده مردم را در جهت نظریه­ها و پیشنهادهای متفاوتی یارگیری کند. مردمی که با رای و اقدام خود می­توانند این و آن تغیّر را جان بخشند یا این که به وضع موجود تداوم دهند.
ایرانیان نیز نظیر سایر مردمان کشورهای دیگر شامل این قاعده کُلی زندگی در جهان مُدرن هستند. اما آنان حوزۀ عمومی خاص خود را دارند. جریان­های فکری­شان گرچه از داشتن حزب مربوطه محرومند، اما ارائه طریق می­کنند. برنامه­های مدیریتی­شان نیز مطرح می­گردد. گرچه در زمینۀ تجربۀ اجرایی محدود هستند و اجازه رقابت با فکر و برنامۀ هیئت حاکمه را ندارند.
خاص بودن حوزۀ عمومی ایرانیان به تمایز دوپاره بودن شخصیت آن برمی­گردد که از حضور جمعیتی چند میلیونی مقیم خارج کشور ناشی شده است. جمعیتی که بیشینه­اش مهاجران اقتصادی و کمینه­اش تبعیدیان سیاسی – فرهنگی هستند.
اگر در داخل کشور فقط رسانه­های رسمی در حوزۀ عمومی دارای مجوز مداخله و شکل دادن عقیده هستند، در خارج کشور فراغبالتر می­شود ابراز عقیده کرد. بیانگری که الزاما همنوا با خواسته­های حاکمیت خلیفه شیعیان نباشد.
به زبان فارسی، تلویزیون­های ماهواره­ای و سایت­های اینترنتی در خارج کشور پایگاه­های فراوانی دارند. البته کم و کیف پایگاه­های رسانه­ای برون مرز هیچگاه یکدست و یکسان نبوده است. زیرا برخی به آشکارا متعلق به کشور بیگانه و خارجی بوده و با این تعلق خاطر وارد عرصه عقیده سازی در حوزۀ عمومی ایرانیان گشته­اند.
در مقابل اما رژیم حاکم هم دست روی دست نگذاشته است. اتاق­های فکر رژیم یا سعی کرده در مراکز تصمیم­گیری تلویزیون­های دول غربی نفوذ کنند یا در کانال­های تلویزیونی ماهواره­ای سرمایه گذاری کرده تا در عقیده سازی برون مرزی سرشان بی کلاه نماند. آنچه به اپوزیسیون صرفا" ایرانی مربوط می­شود، فارغ از چپگرایی و راستگرایی، این واقعیت تلخ است که در رقابت با دولت­های خارجی و حاکمیت مسلط بر موطن خود صاحب امکانات برابر نیست. از پیش بازنده کشاکش بر سر عقیده سازی است. عقیده سازی که برای توده مردم صورت می­گیرد.
تنها جایی که دگراندیشی واقعا موجود می­تواند عرض اندام کند، این که چقدر موثر خواهد بود بحثی دیگر است، جزیره­های حاشیه­ای در دریای حوزۀ عمومی است. فضاهایی که فقط نخبگان و کنجکاوان را به آن راه است. ایشان البته می­توانند با فعالیت بیشتر موج­هایی را تولید کنند که به سواحل زندگانی توده مردم هم برسد. اما تا آن وقت بایستی شبکه­های ارتباطی خود را گسترش دهد. آنگاه می­تواند تحولاتی را که با بازبینی و تامل در رفتار عمومی این سال­های بعد از انقلاب اسلامی کسب کرده­ بتدریج به بستر جامعه برساند.
تمام این عبارت­ها و پاراگراف­های بالا را همچون واکنش نگارنده این سطرها در نظر بگیرید. این جمله­ها را در حاشیه نقل قولی از محمدعلی فروغی نگاشتم. نقل قولی از بنیانگذار تاریخ فلسفه مدرن در ایران(سیر حکمت در اروپا) که چیزی حدود صد سال پیش(دقیق 1919 میلادی) در نامه­ای به دوست از پاریس به آدرس تهران ارسال کرده است.
او که همراه هیئتی به پاریس اعزام شده بود تا همچون نماینده ایران در کنفرانس ورسای شرکت کند، نامه گلایه­آمیز خود از وضع کشورداری در وطن را (زمان احمد شاه و صدراعظمی وثوق الدوله) چنین پایان برده است:
"ایران نه دولت دارد و نه ملت... ایران اول باید وجود پیدا کند تا بر وجودش اثر مترتب شود. وجود داشتن ایران وجود افکار عامه است. وجود افکار عامه به این است که جماعتی ولو قلیل از روی بی غرضی در خیر مملکت کار بکنند و متفق باشند".


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد