رادیو فردا: با رای اکثریت اعضای مجمع عمومی سازمان ملل، فلسطین به عنوان «کشور» غیرعضو ناظر در سازمان ملل به رسمیت شناخته شد.
به این قطعنامه که پنجشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید ۱۳۸ کشور رای موافق و ۹ کشور رای مخالف دادند. ۴۱ کشور هم به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیش از رایگیری گفت: «اکنون مجمع عمومی سازمان ملل متحد در برابر درخواست صدور گواهی تولد فلسطین قرار دارد.»
عباس در این سخنرانی اظهار داشت درحالی به سازمان ملل متحد آمده که «فلسطینیها همچنان زخمهایشان را درمان میکنند و شهدایشان را به خاک میسپارند.»
او با اشاره به حمله اخیر اسرائیل به نوار غزه و جنگ ناشی از آنکه هشت روز به طول انجامید گفت: «اسرائیل با این حمله، آزادی و صلح را هدف قرار گرفت.»
محمود عباس تاکید کرد: «به سازمان ملل آمدیم زیرا معتقدیم که ضامن آزادی، عدالت و صلح است... زیرا معتقدیم که جامعه جهانی طرفدار راه حل تشکیل دو کشور برای این مناقشه است.»
محمود عباس افزود که «تجاوز اخیر اسرائیل بار دیگر تاکیدی بود بر ضرورت پایان فوری اشغال و نیاز فوری ملت ما به دستیابی به آزادی و استقلال خود؛ (این حمله) نشان داد که اسرائیل کشور تجاوزکار و اشغالگر است و صلح را نمیخواهد.»
او ادامه داد: «برای همین ما اینجا هستیم تا بگوییم نیاز به این نبود که دهها کودک فلسطینی کشته بشوند تا جنایتهای اسرائیل آشکار شود. نیاز نبود دهها حمله هوایی اسرائیل صورت گیرد تا به خاطر آوریم ملتی وجود دارد که نیازمند آزادی است.»
محمود عباس با اشاره به اینکه در سالگرد رای سازمان ملل متحد به تقسیم فلسطین و برپایی دولت اسرائیل سخن میگوید، اتفاقی که فلسطینیها به آن «نکبت» میگویند اظهار داشت: «ملت ما نکتب را پشت سر گذاشت، نکتبی که میخواست به وجودش پایان دهد و ریشههایش را بخشکاند.»
او تاکید کرد: «از آن زمان مردم ما به سازمان ملل به عنوان نهادی حامی حقوق، عدالت و آزادی چشم دوختهاند.»
او در عین حال اظهار داشت که فلسطینیها با مشروعیت بینالمللی و رایی که سازمان ملل متحد برای تشکیل اسرائیل داده، احترام میگذارند و به آن پایبند هستند.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی با بیان اینکه در ماههای اخیر و همزمان با نمایان شدن عزم فلسطینیها برای درخواست عضویت ناظر در سازمان ملل متحد، سیل اتهامها و تهدیدهای اسرائیل آغاز شده، اظهار داشت: «این تهدیدها و اتهامها در واکنش به تلاش مسالمتآمیز و دیپلماتیک ما برای به دست آوردن عضویت ناظر در سازمان ملل متحد صورت گرفته است. بخشی از این تهدیدها در حمله اسرائیل به نوار غزه را در چند روز پیش شاهد بودیم. هیچ کس از مسئولان اسرائیلی نبود که از صلح و تلاش برای رسیدن به آن سخن بگوید. بلکه تنها حملات تهدید آمیز افزایش یافت تا این نظام آپارتاید ریشه بدواند.»
او تاکید کرد: «اسرائیل دست به این تجاوزها میزند زیرا خود را دولتی مصون از مجازات و پیگرد قانونی میداند. دلیل آن هم مواضع برخی کشورها است.»
او افزود: «زمان آن رسیده است که جهان بگوید بس است تجاوز، بس است دشمنی، بس است اشغالگری.»
محمود عباس ادامه داد: «ما برای سلب مشروعیت اسرائیل به اینجا نیامدیم. آمدیم تا کشوری که باید برپا شود، سریعتر برپا شود و آن کشور فلسطین است.»
او گفت: «به نام سازمان آزادیبخش فلسطین میگویم که خسته نمیشوم و از احقاق حقوق فلسطین دست بر نمیداریم. مردم ما از احقاق خود خود برپایه مصوبات سازمان ملل متحد عقبنشینی نخواهند کرد. در برابر اشغالگری کوتاه نخواهند نشست. مقاومت مردمی و مسالمتآمیز را ادامه میدهد.»
عباس تاکید کرد: «راضی نخواهیم شد مگر با برپایی کشور مستقل فلسطینی به پایتختی بیتالمقدس بر روی سرزمینهای اشغال شده در سال ۱۹۶۷ و حل مسئله آوارگان.»
او با تاکید بر اینکه فرصت راهحل برای رسیدت به صلح در حال از بین رفتن است گفت: «اشغالگری و تجاوزگری اسرائیل راه حل دو دولت را دشوار میسازد، اگر آن را محال نکند.»
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی ادامه داد: «هر دولتی که امروز به فلسطین رای بدهد، پشتیبانی خود را از حقوق ملتها، عدالت و آزادی نشان میدهد. این رای پیامی به میلیونها فلسطینی خواهد بود مبنی بر اینکه عدالت ممکن است، امید زنده است و کشورهای جهان راضی به ادامه اشغالگری نیستد. برای همین امروز اینجا آمدهایم.»
او گفتت: «تایید شما تاکیدی خواهد بود مبنی بر اینکه ملت ما تنها نیست و به ملت ما ثابت میشود که پایبندیش به مشروعیت بین المللی، شرط بندی بازندهای نبود.»
او همچنین متعهد شد در صورت رای مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عضویت ناظر فلسطین، این کشور به قوانین بینالمللی، حاکمیت قانون، دموکراسی، چند صدایی و حقوق زنان پایبند خواهد بود.
محمود عباس گفت: «ما به مشورتهای خود ادامه میدهیم و بهبود روابط با کشورهای جهان را برای صلح و عدالت در پیش خواهیم گرفت.»
محمود عباس اظهار داشت: «مجمع عمومی سازمان ملل متحد امروز در معرض درخواست صدور گواهی تولد فلسطین است. برای همین امروز اینجا هستیم.»
واکنشها به رای آری سازمان ملل به «کشور فلسطین»
میترا فرهمند (اسرائیل): دولت اسرائیل رای موافق ۱۳۸ کشور عضو مجمع عمومی سازمان ملل متحد را به پذیرش فلسطین به عنوان دولت ناظر غیر عضو در این سازمان، باطل دانست و اعلام کرد که اقدام فلسطینیها را یکجانبه میداند و آن را موجب دور شدن بخت موفقیت در مذاکرات سیاسی طرفین تلقی میکند.
مجمع عمومی سازمان ملل شامگاه پنجشنبه در میان شور و هیجان و کف زدنهای ممتد اعضای خود، با رای موافق ۱۳۸ کشور، ۹ رای مخالف و رای ممتنع ۴۱ کشور، فلسطین را برای نخستین بار در تاریخ خود و ۶۵ سال پس از پذیرش کشور اسرائیل، به جایگاه دولت ناظر غیر عضو ارتقای مقام داد؛ این روز تاریخی، مقدمه استقلال کشور فلسطین تلقی میشود.
لحظاتی پس از نطق روز پنجشنبه محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی در مجمع عمومی سازمان ملل که در آن خواهان پذیرش فلسطینیها به عنوان دولت ناظر غیر عضو شد، رون پروس اور نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد در یک سخنرانی، مدعی شد که موافقت با این خواسته فلسطینیها به مفهوم آماده کردن زمینه برای نفوذ حماس و حتی حکومت ایران در کرانه باختری رود اردن خواهد بود.
رون پروس اور در این سخنان گفت که آقای عباس در نطق خود دراین نهاد، وجود اسرائیل را نفی کرده و واقعیات تاریخی را در باره سرزمینهای مورد نزاع و ریشه و حضور تاریخی یهودیان در این اراضی، نه تنها تحریف، بلکه به صورت معکوس جلوه داده است.
سفیر اسرائیل با گفتن اینکه قطعنامه سازمان ملل «یک تکه کاغذ است که واقعیتی را تغییر نمیدهد»، گفت «فلسطینیها خواهان به رسمیت شناخته شدن خود هستند اما از شناسایی اسرائیل سخنی نمیگویند».
آقای پروس اور در همین حال گفت که دست اسرائیل برای صلح و ازسرگیری مذاکرات سیاسی همواره دراز است.
فلسطینیها در ماههای اخیر پیوسته تاکید میکردند که از نبود هرگونه افقی در روند صلح بر اثر ادامه خانهسازیهای فلسطینیها ناامید شده و تصمیم گرفتهاند که خواسته دیرینه خود را از راهکارهای دیگر عملی کنند و از جمله به سازمان ملل مراجعه کنند.
دفتر نخستوزیری اسرائیل بامداد آدینه در بیانیهای در واکنش به سخنرانی آقای عباس و اینکه رهبر تشکیلات فلسطینی در نطق خود در مجمع عمومی گفته بود که «اسرائیل در صدد تطهیر نژادی به سبک مدرن است»، نوشت «رهبری که خواهان صلح است اینگونه سخن نمیگوید».
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز پنجشنبه ساعاتی پیش از آغاز نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سخنانی در اورشلیم گفته بود که رای مثبت سازمان ملل به پذیرش فلسطین به عنوان دولت ناظر غیر عضو، هیچ تغییری را بوجود نمیآورد.
نتانیاهو گفته بود که «کسی نباید از کف زدنها در سازمان ملل به وجد آید زیرا قطعنامههایی که به صورت یکجانبه به تصویب برسد، استقلال کشور فلسطین را نزدیک نمیکند بلکه آن را دورتر خواهد کرد».
هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا نیز پیش از آغاز رایگیری در سازمان ملل گفته بود که «آرمانهای فلسطینیها در رامالله و اورشلیم و از طریق بازگشت فلسطینیها به پشت میز مذاکرات با اسرائیل بدست خواهد آمد و نه از راه نیویورک».
آقای عباس پنجشنبه پیش از سخنرانی شامگاه خود در مجمع عمومی سازمان ملل، تاکید کرده بود که فشارهای بسیار سنگینی (از سوی آمریکا) بر او وارد شده است، که به توصیف وی، «کوه هم تحمل آن را نداشت» اما افزود که «فشارها را رد کرده است».
رسانههای خاورمیانه پنجشنبه گزارش داده بودند که آمریکا تا آخرین ساعتی که آقای عباس به سوی ایراد این سخنرانی میرفت از سوی دولت آمریکا زیر فشار بود. دیوید هیل و ویلیام برنز از سوی هیلاری کلینتون به هتل محل اقامت آقای عباس در نیویورک فرستاده شده بودند تا او را از این گام سیاسی منصرف کنند.
لئون پانهتا وزیردفاع آمریکا نیز در همین روز در یک نشست خبری در پنتاگون درکنار اهود باراک همتای اسرائیلی خود گفت «مذاکرات سیاسی مستقیم اسرائیل و فلسطینیها، بدون جایگزین است».
چهار سناتور آمریکایی از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه پنجشنبه «هشدار» دادند که فشار لازم را خواهند آورد تا دولت باراک اوباما کمکهای مالی به تشکیلات فلسطینی را بخاطر این اقدام سیاسی، متوقف کند و نمایندگی فلسطینی را در واشینگتن، که به تازگی ارتقای مقام یافته بود، ببندد.
اسرائیل، آمریکا، کانادا و جزیره میکرونزی در میان۹عضو اقلیت سازمان ملل بودند که به خواسته فلسطینیها رای مخالف دادند؛ سوزان رایس سفیر آمریکا در سازمان ملل لحظاتی پس از روشن شدن نتیجه رایگیری گفت که تنها راه برای استقلال فلسطین باید برآمدی از روند مذاکرات مستقیم و گفتوگوهای دو جانبه با اسرائیل باشد، و افزود که «فردا فلسطینیها که از خواب برخیزند خواهند دید که چیز زیادی در زندگی آنها تغییر نکرده است».
از میان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در حالی که ۱۲ کشور رای موافق دادند، ۱۵ کشور دیگر رای ممتنع خود را اعلام کردند و از دادن رای مخالف خودداری کردند.
فرانسه یکی از مهمترین کشورهای اتحادیه اروپا بود که در روزهای گذشته، حمایت خود را از اقدام فلسطینیها ابراز داشت.
در حالی که تا آخرین لحظه نیز تماسهای فلسطینیها با آلمان و بریتانیا برای گرفتن رای حمایت آنان ناکام شده بود، دولتهای برلین و لندن اعلام کردند که از رای مخالف، به رای ممتنع، روی میآورند.
کاترین اشتون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه گفته بود که این اتحادیه در زمان مناسب کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت اما باید این امر در چارچوب راهکار صلحجویانه باشد.
بان گی مون دبیرکل سازمان ملل متحد پنجشنبه در دیداری با آقای عباس در نیویورک، با ابراز نگرانی از خطراتی که منطقه را بخاطر نبود امید به صلح تهدید میکند، از طرفین خواسته بود برای بازگشت به میز مذاکرات تلاش کنند.
پس از رای موافق ۱۳۸ کشور به پذیرش فلسطین در مقام دولت ناظر غیر عضو نیز بان گی مون در سخنانی در مجمع عمومی تأیید کرد که اسرائیل نیز حق حیات دارد و این حق را جهان هم به رسمیت شناخته است و اقدام فلسطینیها، براساس راهکار سیاسی وجود کشوری برای فلسطینیها در جوار اسرائیل امن بوده است.
درهمین حال، در صحنه سیاست داخلی اسرائیل، تحلیلگران و منتقدان سیاسی دولت کنونی اسرائیل در روزهای گذشته در رسانههای این کشور تاکید کرده بودند که نظر به این واقعیت که قریب به اتفاق کشورهای آمریکای لاتین، آسیایی و آفریقایی شامل طیف کامل کشورهای عرب و اسلامی و اعضای جنبش عدم تعهد حامی درخواست فلسطینیها بودهاند، انزوای سیاسی اسرائیل را در جامعه جهانی بار دیگر به خوبی به تصویر کشیده است.
ناظران امور ایران در خاورمیانه میگویند که رای جمهوری اسلامی ایران به این خواسته فلسطینیها نیز مفاهیم سیاسی خاص خود را دارد.
آیت الله خامنهای رهبر ایران جنبش حماس را در برابر فتح و تشکیلات خودگردان فلسطینی، نماینده فلسطینیها دانسته بود هرچند که محمود عباس چندی پیش در نشست کشورهای سازمان کنفرانس اسلامی در تهران حضور یافت.
برخی از نیروهای فلسطینی همپیمان با ایران مانند محمود الزهار، عضو ارشد دفتر سیاسی حماس درغزه، در روزهای گذشته مدعی شدند که آقای عباس «خائن» است و «باید دستگیر و محاکمه شود»، زیرا به گفته آنان، ابو مازن آرمان فلسطینیها را نادیده گرفته، «حق بازگشت» فلسطینیها را پایمال کرده و از بخش مهمی از اراضی سرزمین فلسطین عدول کرده و رضایت داده است که کشور فلسطین در زمینهایی کمتر از اراضی سال ۱۹۶۷ برپا شود.
حکومت ایران معتقد است که تمامی این سرزمین، حق فلسطین است و حقی برای موجودیت اسرائیل قائل نیست.
از سوی دیگر، حسین سبحانی نیا عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران در روزهای گذشته گفته بود که رای گیری سازمان ملل بر سردرخواست فلسطینیها، محک زدن ادعاهای کشورهایی است که همواره ادعای حمایت از حقوق بشر را داشته باشند.
ورق خوردن دفتر تاریخ به سود فلسطینیها در روز بیست و نهم نوامبر سال ۲۰۱۲ در حالی است که ۶۵ سال پیش درست در چنین روزی، مجمع عمومی سازمان ملل در روز تاریخی دیگری، تقسیم این سرزمین مورد نزاع را به دو کشور اسرائیل و فلسطین تصویب کرد؛ در آن زمان، رهبران مبارزان یهودی که در این سرزمین در آرزوی استقلال کشور اسرائیل برای یهودیان بودند، قطعنامه ۱۸۱ سازمان ملل را پذیرفتند اما فلسطینیها با تشویق رهبران کشورهای عرب منطقه، این قطعنامه را رد کرده و راه مبارزه را در پیش گرفتند اما اکنون ۶۵ سال بعد، تنها موفق شدهاند که فلسطین را به عنوان کشور ناظر غیر عضو، به رسمیت جهانی بشناسانند.
برخی ناظران میگویند که اقدام سیاسی موفق آقای عباس در جامعه جهانی، اتحاد و آشتی را نیز میان دو تکه جدا شده سرزمینهای فلسطینی تقویت کرده است و فضایی از خوش بینی ایجاد کرده است؛ روز پنجشنبه برای نخستین بار دولت حماس در غزه به نیروهای عضو و طرفدار جنبش فتح در باریکه غزه امکان داده بود که به جشن و پایکوبی بپردازند.
خالد مشعل و سایر سران حماس نیز که مقیم خارج هستند، در روزهای گذشته با تغییر آشکار رویه پیشین خود، از اقدام آقای عباس حمایت کرده و او را مورد ستایش قرار داده بودند.
نه تنها فلسطینیهای کرانه باختری و غزه پیشاپیش رای گیری سازمان ملل به جشن و پایکوبی پرداخته بودند، بلکه صدها اسرائیلی نیز در تل آویو در حمایت از استقلال کشور فلسطین و برای همبستگی با آنها، تظاهرات کردند و به فلسطینیها شادباش گفتند.
احزاب میانه و چپ اسرائیل نیز به دولت نتانیاهو هشدار دادهاند که درصدد تنبیه تشکیلات فلسطینی برنیاید و انزوای جهانی اسرائیل را بیشتر نکند.
اهود اولمرت نخست وزیر پیشین اسرائیل از این دسته از سیاستمداران بود که پنجشنبه گفت محمود عباس شریک راه صلح برای اسرائیل بوده و هست و باید او و یارانش را به بازگشت به میز مذاکرات تشویق کرد.
یکی از نگرانیهای اصلی اسرائیل پس از ارتقای جایگاه فلسطینیها در سازمان ملل از این بابت است که فلسطینیها حال به عضویت نهادهای مهم وابسته به این سازمان، مانند دیوان بینالمللی لاهه در آیند و علیه سیاستمداران و فرماندهان نظامی اسرائیلی اقامه دعوی کنند.
صائب عریقات مذاکره کننده ارشد فلسطینی ساعتی پس از موفقیت سیاسی در سازمان ملل، در مصاحبه با کریستین امانپور در شبکه سی. ان. ان گفت «اسرائیل باید درک کند که از این پس نمیتواند به رویه پیشین ادامه دهد» اما حاضر نشد بگوید که آیا بزودی شکواییههای رسمی فلسطینی علیه اسرائیل به دیوان بین المللی ارائه خواهد شد یا خیر.