logo





اصلاح طلبان و انتخابات

زمینه ها و زمانه ها: رادیوی بین المللی فرانسه
میزگرد رادیوئی با شرکت آقایان عباس عبدی- مرتضی کاظمیان

دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۸۷ - ۲۶ ژانويه ۲۰۰۹

فرنگیس حبیبی

khatamimirhosseinkaroubi.gif
در صحنۀ رقابت های انتخاباتی، کمتر از چهار ماه مانده به انتخابات دهمین دورۀ ریاست جمهوری اسلامی ایران، در طیف اصلاح طلب تنها مهدی کروبی آشکارا و صریح نامزدی خود را اعلام کرده است و نامزد بخش دیگر اصلاح طلبان یا محمد خاتمی، و یا میر حسین موسوی خواهد بود.
در حوزۀ اصولگرایان، رقابت ها در پشت صحنه در جریان است و نامزدهای رسمی هنوز اعلام نشده اند.
در میز گردی با آقایان عباس عبدی، نویسنده و پژوهشگر، و مرتضی کاظمیان، روزنامه نگار و فعال ملی مذهبی، به ظرفیت ها و دور نمای عمل سه شخصیت مطرح در طیف اصلاح طلب، مهدی کروبی، محمد خاتمی و میر حسین موسوی پرداخته ایم با این پرسش که هرکدام با چه برنامه و پشتوانۀ سیاسی می توانند وارد صحنۀ رقابت شوند؟
عباس عبدی می گوید: "مردم خواستار بهبود وضعیت خود هستند و با تغییرات ظاهری نمی توان گردش امور را در جهت رضایت مردم تغییر داد. نخبگان از زاویۀ مردمسالاری اصلاحات را تبیین می کنند و مردم به نتایج آن بیشتر نظر دارند. اما پیشبرد اصلاحات مستلزم یک توازن نیروست که به نظر عباس عبدی در ایران امروز وجود ندارد".
او میان محبوبیت نامزد های اصلاح طلب و توانائیشان در استقاده از این محبوبیت و کشاندن مردم به پای صندوق های رأی و حفاظت از آراء آنها تفاوت و تمایز قائل است و تصور می کند که مهدی کروبی از ظرفیت بیشتری در به فعل درآوردن آراء بالقوۀ مردم موفق تر خواهد بود. هرچند که می گوید آراء بالقوۀ مردم به محمد خاتمی بیشتر است. او می گوید در مرحلۀ کنونی تمی توان سخن از اصلاح ساختاری و یا تحقق اصلاحات گفت.
مرتضی کاظمیان بر پایۀ شنیده ها و نظرسنجی های انجام شده در درون نیروهای اصلاح طلب، معتقد است که آقای خاتمی به صحنۀ رقابت های انتخاباتی وارد خواهد شد، چون میر حسین موسوی به مدت بیست سال از پهنۀ مسائل سیاسی روز دور بوده است و در ذهن جامعه، حضور پر رنگی ندارد.او می گوید: محمد خاتمی در مخمصه ای سیاسی گرفتار شده است. از یک سو با اقبال گستردۀ مردم، به ویژه نخبگان، طبقۀ متوسط جدید و جوانان روبروست که می خواهند او بار دیگر به صحنه بیاید و نابسامانی های حاصل از چهار سال ریاست جمهوری آقای محمود احمدی نژاد را تا حدی جبران کند و از سوی دیگر موانع بر سر راه خاتمی زیاد است و او تجربۀ هشت سال ریاست جمهوری خود را با تمام فشار ها و محدودیت ها فراموش نکرده است و مقاومت های درون حکومت مانع از تصمیم گیری وی به ورود به صحنۀ رقابت ها می شود. همین مخمصه باعث شده است که بحث گزینۀ میرحسین موسوی مطرح شود.
مرتضی کاظمیان با مفروض دانستن اینکه انتخابات دورۀ دهم با استاندارد های یک انتخابات آزاد، سالم و عادلانه فاصلۀ بسیار دارد، می گوید: شانس محمد خاتمی نسبت به رقبای دیگرش در پیروزی بر رقیب اصولگرا بیشتر است....

میزگرد رادیوئی را بشنوید

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد