یک نکته ی تاریخی

«زندان شهربانی [و ساواک]
قتل گاه بسياري از صاحبان فکرهاي روشن و آزاد»*

احترام آزادی ـ دوازدهم ارديبهشت ۱۳۳۰، يعني ۵ روز پس از [آغاز] نخست‏وزيري، مصدق با همراهان براي بازديد به زندان شهرباني تهران رفت، و پس از ديدن حال زار زندانيان به سرلشکر حجازي رئيس شهرباني [منصوب رزم آرا] گفت:

«اگر مي‏خواهيد زمام شهرباني در دست شما باشد، بايد دزدگير* باشيد و مزاحم کساني که نسبت به آنها مظنون بوده [اید] نباشيد.»
آنگاه، مصدق گفت :
«اينجا مرا به ياد ايام زنداني بودن خودم افکنده [است.]
این [زندان] قتل گاه بسياري از صاحبان فکرهاي روشن و آزاد بوده است.»



bayatzade.jpg
منصور بيات زاده

در دفاع از مبارزات استقلال طلبانه دکتر مصدق و نهضت ملی ايران

درنقد اظهارات و ادعاهای دکترپيروز مجتهدزاده در نوشته ی
« ادعانامه جدیدعلیه مصدق/ شاه کودتا کرد یا مصدق؟»

دکتر پيروز مجتهد زاده سعی کرده است برموضوع اصلی مبارزات دکتر مصدق و نهضت ملی ايران که قطع نفوذ دولت استعمارگر انگليس در صدر برنامه مبارزاتی اش قرار داشت، سرپوش بگذارد و تصويب قانون ملی شدن صنعت نفت در ٢٩ اسفند ١٣٢٩، تصويب و اجرای خلع يد و دفاع از دست آورد های آن مبارزات ـ يعنی حفظ « استقلال (حاکميت ملی)» کسب شده را نا دیده انگارد.». (٢) موضوعی که يکی از محورهای اصلی مبارزات دکتر مصدق پس از ورود مجددش به صحنه مبارزات و فعاليتهای سياسی ايران بعد از استعفای اجباری رضاشاه از سلطنت بود.



ن. نوری زاده

جنی ون مارکس

به مناسبت ۸ مارس روز جهانی بزرگداشت زن

ین زوج جوان بدرستی دریافته بودند که توده مردم از قدرت متراکم و متحد خود باخبر نیستند و آنان نه تنها نمیدانند که در پی اتحادشان چه قدرت و پتانسیلی نهفته است بلکه اصولا آنان از کاربرد نظام سیاسی و اقتصادی که بر سرنوشت شوم آنان چنگ انداخته بود، اطلاع و آگاهی ندارند. جنی و محر مطمئن بودند که اگر آنها بتوانند مسیر تاریخی نظام سرمایه داری نیمه قرن 19 که باعث فقر و فلاکت انبوه مردم شده است را شرح دهند، آنگاه قادر خواهند شد که بنیان تئوریک جامعه بی طبقه را بنا سازند. زیرا بدون شرح و بیان چنین شرایطی تئوری آنان ناقص و بی حاصل می ماند.