hoshang-keshavarz_s.jpg
هوشنگ کشاورز صدر

پاس دوستی
به مناسبت سالمرگ محمود توکلی،
روشنفکر تنها

او در سال ۱۳۰۶ یعنی در سالهای آغازین تشکیل سلسله پهلوی در روستای دارستان، رودبار گیلان متولد شد. دوره مکتب و دبستان را در زادبومش رودبار گیلان تمام کرد و سپس در دبیرستان نظام که آن روزها یکی از مدارس و مراکز آموزشی «مدرن» کشور بود به تحصیل پرداخت. این مرکز آموزشی یکی از نخستین اقدامات و تدابیر پی ریزی ارتشی نوین برای ایران بود که بعد از استقرار نظام مشروطه، در سال ۱۲۹۶ شمسی به ابتکار و همت حسن پرنیا (مشیرالدوله) در پیروی از مدرسه نظام سن سیر فرانسه تأسیس شد. محمود توکلی انسانی وقت شناس، منضبط و با وسواس و دقیق بود که بمناسبت از سر طنز یا جد این خصوصیات را به تربییب در مدسه نظام نسبت میداد. او بعد از پایان مدرسه نظام، وارد دانشکده افسری میشود، هنوز دانشکده افسری را تمام نکرده است که سلطنت مطلقه رضا شاه، با اشغال ایران در جنگ دوم جهانی، سر می آید



safavi_ata-s.jpg
مرتضي عبدالعليان

عطا صفوي از ماگادان سيبري تا کانادا در تبعيد

دکتر عطا صفوي را که با کتاب خاطراتش بنام " در ماگادان کسي پير نميشود " حتما معرف حضور تان هست که نه سال از عمرش را در اردوگاههاي کار شوروي در سيبري گذراند . اين کتاب را اتابک فتح اله زاده نوشته است. دکتر عطا صفوي در روز 26 ماه مه در سن 86 سالگي در تورونتو – کانادا درگذشت. در گذشت ايشان را به خانواده اش در ايران – به مايا همسر وفادارش و به آرمان پسرش و کارن نوه اش تسليت ميگوييم.



Azar-Drakhshan.jpg

آذر درخشان تا آخرین دم روی صحنه بود

از طرف اندیشه و پیکار: تراب حق شناس

چه نام مستعار شایسته ای داشت. مبالغه آمیز نبود. هم آذر بود از آن نوع (به گفتهء حافظ) "که آتشی که نمیرد همیشه در دل ماست" و هم در محیط تیره و سراپا ستم و تبعیض کنونی، درخشان بود. زبان او گویای مبارزهء وسیع ترین قشر ستمدیدهء ایران و جهان یعنی زنان بود. اهل فکر بود، تک ساحتی نبود، در قالب ویژه و محدودی نمی خواست اسیر باشد. مسأله زنان را جدا از مردان و کل جامعه و تاریخ طبقاتی آن تلقی نمی کرد. به ریشه ها دست می برد، رادیکال بود.



همنشین بهار

پوراژِن چستوا، شکست پذیری و شکست باوری (+ویدیو)

پوراژن چستوا пораженчество (شکست باوری و شکست پذیری) یا دفیتیزم، defeatism اشاره به شرایط ویژه صحنه نبرد است که در آن کنارآمدن و مدارا امری عاقلانه و سنجیده محسوب می‌شود هرچند زهر هلاهل باشد.
در مَتل ها و مثل های فارسی نیز مضمون این داستان اشاره شده است.
با کله شقی کار پیش نمیره... جائی که نمیتونی ورجی، فروجه... خودت را با شاخ گاو درنیانداز...




همنشین بهار

اَرِه و اوره و شمسی کوره (+ویدیو)

می‌خواستم در مورد "Tom, Dick and Harry" مقاله ای در دانشنامه ارزشمند ویکیپدیا به زبان فارسی بنویسم. متاسفانه به کتب مرجعی چون «امثال و حکم» دهخدا، «تمثیل و مثل» انجوی شیرازی و «کتاب کوچه» احمد شاملو، و... دسترسی ندارم.
در وب فارسی هم که برخلاف تصوّر، غنی نیست، در این مورد توضیح کافی نیافتم. تصمیم گرفتم آن مقدار بسیار ناچیزی را که یادگرفته ام اشاره کنم،



پيامى از بهشت زهرا در ديدار نوروز ۹۱

سایت اندیشه و پیکار

با درودهاى گرم و شادباش هاى نوروزى. بنا به رسم ايرانى در روزهاى نوروزى به ياد رفيقان به خون خفته به بهشت زهرا رفتم. آنچه را ديدم همراه با عكس هايى كه از آرامگاه اين عزيزان گرفتيم برايتان مى فرستم. با اميد به بزرگداشت ياد و خاطره اين عزيزان و تلاش جهت افشاى جنايت هاى جمهورى اسلامى در جهت سرنگونى آن!
برخى ياران كه در سال ۱۳۶۰ تيرباران شدند در قطعه ۹۲ دفن هستند ازجمله رفقاى اعدامى تاريخ ۱۷ دى ماه آن سال سياه، شامل رفقا محمود و مهناز افشار، گيتى اصغرى و خيلى هاى ديگر كه نمى شناختم.