logo





ماجراجويي هسته ايي ،جمهوری اسلامی
كدامیک ، تابعیت از جامعه جهانی یا سقوط ؟

شنبه ۲۸ آذر ۱۳۸۸ - ۱۹ دسامبر ۲۰۰۹

امير صلواتی

کلاف پیچیده هسته ای طی چند ماه گذشته با فراز و نشییب های زیادی روبه رو بوده است. از یک سو مقامات حکومت ایران در اجلاس ها لبخند توام با رضایت می زنند و از سوی دیگر با ارسال پیام و نامه ناخرسندی خود را از توافقات اعلام می کنند. هر پیشنهادی از سوی آژانس و کشورهای گروه 5+1 با اندکی تاخیر از سوی رژیم ایران " ناعادلانه" توصیف می شود و نرمش سران کشورهای اروپایی ، چین و روسیه تاکنون نتوانسته است دولت احمدی نژاد را برای یک گفت وگوی جدی و تضمین فعالیت های صلح جویانه به میز مذاکره بکشاند. مهلت جمهوری در حال اتمام است و دی ماه ضرب العجلی است که برای حاکمان تهران مقررشده است. هیلاری کلینتون هم از ناامیدی سران کاخ سفید برای یافتن راه حلی برای بحران ایران خبرداد. او گفت که " تلاش هاى تقريبا يك ساله دولت اوباما براى حل مسئله اتمى ايران از راه گفت و گو به ثمر ننشسته است؛ از اين رو، براى واداشتن جمهورى اسلامى به ارائه اطلاعات بيشتر در زمینه فعاليت هاى اتمى اش، به تحريم هاى بيشتر نياز است. كلينتون گفت: "نگرانى ما در مورد قصد و هدف هاى برنامه اتمى حکومت ايران، با افشاى تاسيسات پنهانى غنى سازى در قم تشديد شد و اين كه سران رژیم از پى گيرى گفت و گوها بر سر مبادله اورانيوم غنى شده براى راكتور پژوهشى تهران سرباز زدند."جفری فلتمن، دستیار ویژه وزیر امور خارجه امریکا در امور خاورمیانه در حاشیه کنفرانس امنیتی در منامه، ضمن اشاره به نادیده گرفتن مقررات و قوانین بین المللی در خصوص فعالیتهای هسته ای از سوی ایران، اعلام کرد که این کشور با تحریمهای بیشتری روبرومی شود. وی خاطر نشان کرد که تشدید تحریمها علیه ایران، گزینه نخست ایالات متحده امریکا نیست. ایالات متحده ترجیح می دهد که ایران از راههای دیگری اعتماد جامعه بین المللی را جلب نماید. این دیپلمات امریکایی "اجازه دسترسی به اسناد و اطلاعات مربوط به فعالیت های هسته ای و کارکنان تاسیسات غنی سازی اورانیوم فردو" از سوی رژیم از جمله اقداماتی دانست که می تواند در جهت جلب اعتماد بین المللی نسبت به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای جمهوري اسلامي موثر واقع شود.
منوچهر متکی، وزیر امور خارجه رژیم جمهوری اسلامی که برای شرکت در ششمین اجلاس امنیتی منطقه خلیج فارس موسوم به نشست منامه، به بحرین سفر کرده تهدید ایران به تحریم را گامی به عقب ، غیر قانونی و محکوم به شکست خوانده است.
طرح سران رژیم ایران که با تاخیر از سوی وزیر امور خارجه اعلام شد بار دیگر مخالفت کاخ سفید را بر انگیخت.امریکا با رد این طرح اخیر ایران آن را در تضاد با پیشنهاد اتمی سازمان ملل متحد دانسته است. مقامات آمریکائی گفته اند که پیشنهاد ایران برای مبادله پایاپای سوخت هسته ای با پیشنهاد به میانجیگری ناظر هسته ای سازمان ملل متحد ناسازگار است.منوچهر متکی، وزیرخارجه ایران، از تمایل تهران برای معامله پایاپای اورانیوم کم غنی شده خود را در بسته های کوچک در جزیره کیش خبر داده بود. وی گفته بود که ایران حاضر است 400 کیلوگرم اورانیم با غلظت سه و نیم درصد را در کیش تحویل دهد و در ازای آن از آژانس سوخت با غلظت 20 درصد دریافت کند.اما مقامات امریکا معتقدند که بنظر نمی رسد این پیشنهاد با طرح عادلانه آژانس که با مشورت آمریکا، روسیه و فرانسه تهیه شده بود همسویی داشته باشد.وی با تاکید بر اینکه پیشنهاد ایران حاوی "هیچ نکته جدیدی" نیست از جمهوری اسلامی خواست "فرصت کنونی را از دست ندهد" و 75 درصد از اورانیم با غلظت پایین خود را "یکجا" تحویل آژانس دهد و در مقابل سوخت حاوی اورانیم 20 درصدی دریافت کند.گفتنی است مقام های سازمان ملل متحد نیز پیشتر با مبادله سوخت در خاک ایران مخالفت کردند.

جمهوری اسلامی در حال ساخت بمب اتمی؟
در همین حال انتشار گزارش اخیر روزنامه تایمز لندن در خصوص انجام آزمایش‌هایی توسط رژیم ایران می‌تواند منجر به ساخت بمب اتمی شود فضای ملتهب علیه حاکمان ایران را دامن زده است.
به نوشتۀ تایمز، بر اساس سند ایرانی که به یک طرح هسته ای نظامی چهارسالۀ - از حساس ترین طرح های ایران - مربوط می شود از آزمایش قطعه ای سخن می گوید که از اجزاء بمب هسته ای است و می تواند باعث انفجار شود.به باور کارشناسان این سند بارزترین دلیل بر این است که رژیم یک برنامۀ تسلیحات هسته ای را دنبال می کند. شورای اروپا تاکید کرده که اتحادیه اروپا از چهار سال پیش در حال فعالیت برای یافتن راه حلی سیاسی برای موضوع برنامه هسته ای جمهوری اسلامی بوده است. شورای اروپا نگرانی جدی خود در این مورد را ابراز کرده که ایران تا کنونی اقدامی برای ایجاد مجدد اعتماد جامعه بین الملل به این مسئله که برنامه هسته ای آن صرفا صلح آمیز است، انجام نداده است. بر اساس این بیانیه که وجود تاسیسات غنی سازی در نزدیکی قم را مخفی کرده بود و اعلام قصد دولت احمدی نژادبرای ساخت تاسیسات بیشتر، نگرانی های شورای اروپا را عمیق تر کرده است.
شورای اروپا در این بیانیه مجدداتهران را ترغیب کرده که به تعهدات خود در قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد و آژانس بین المللی انرژی اتمی بطور کامل و بدون تاخیر بیشتر عمل کند و به ویژه از شرایط مندرج در قطعنامه مورخ 6 آذرماه 1388 شورای حکام پیروی کند.جمهوری اسلامی که شانس همکاری با آژانس را در زمان ریاست البرادعی از دست داد اینک به هر دستاویزی متوسل می شود تا بتواند مانع اجماع جهانی در تحریم های بیشتر بین المللی شود.
گفته می شود شهرام امیری کارشناس اتمی ایران اخیرا بازرسان آژانس اتمی سازمان ملل را در جریان فعالیتهای هسته ای ایران قرار داده است. وی که پس از سفر به عربستان به گفته مقامات رژیم ربوده شده است, از متخصصانی است که در تاسیسات زیرزمینی فردو در نزدیکی قم کار کرده است. موضوع شهرام امیری از جمله موارد اختلاف حاکمان تهران و ریاض طی ماههای اخیر است.
جمهوری اسلامی از یک سو تلاش دارد که از سه کوهنورد امریکایی نهایت استفاده را ببرد و منوچهر متکی از محاکمه آنان خبر می دهد. اما هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا از ایران خواسته است سه شهروند آمریکایی را که هنگام کوهنوردی در مرزکردستان عراق وارد ایران شدند آزاد کند.وی معتقد است که هیچ اتهامی متوجه این سه تن نخواهد بود و آمریکا ازحاکمیت ایران می خواهد هر چه سریعتر آنها را آزاد کند. کارشناسان سیاسی معتقدند اصرارحکومت ایران برای نگهداری این افراد حاکی از آن است که سران رژیم می خواهند از آنان بعنوان اهرم فشار در مذاکرات خود با امریکااستفاده کنند.
در همین حال کشورهای حاشیه خلیج که همواره از قدرت گرفتن ایران در منطقه بیمناک هستند, این بار با ماجراجویی های احمدی نژاد در تولید سلاحهای هسته ای خواستار مشارکت در گفت و گوها درزمینه حل بحران برنامه هسته ای شده اند. شواهد حاکی است که سران این کشورها به وعده های صلح جویانه حاکمان ایران اعتمادی ندارند و خواستار ضمانت بیشتر هستند.تجربه نشان داده است که در صورت تصمیم جامعه جهانی مبنی بر اعمال تحریم های بیشتر, سران عرب هم در کنار سایر کشورهای دنیا رای مثبت خود را علیه تحریم رژیم ایران خواهند داد.
در همین حال با لغو اجلاس سران برای بررسی فعالیت های هسته ای ایران در حاشیه نشست کپنهاک, گفته می شود که هنوز کشورهای غربی نتوانسته اند نظر مساعد چین و روسیه را برای اعمال تحریم های بیشتر علیه جمهوری اسلامی جلب کنند.این در حالی است که پیش از این روسیه و چین نیز در اجلاس سران حکام رای مثبت خود را علیه ایران اعلام کرده بودند. وبعید است که مقامات پکن و مسکو نیز درجبهه همتایان خود خارج شوند. پیش بینی کارشناسان سیاسی حاکی از آن است که رژیم ایران در سال نوی میلادی روزهای سختی را در انتظار دارد، از یک سو گسترش معترضان داخلی علیه حاکمیت موجودکه هر روز ابعاد تازه تری بخود می گیرد واعتراضا تی که روز به روز بالاتر میگیریدوتمامی ستونهای اصلی رژیم جمهوری اسلامی را به لرزه دراورده است. و از سوی دیگر اجماع جهانی برای مهار بیشتر حاکمان اسلامی که ماجراجویی های آنان در عرصه سیاست خارجی نگرانی غرب وکشورهای دیگر را نیز برانگیخته است. بی شک با توجه به سابقه مداخله رژیم ایران در درگیری های داخلی کشورهایی چون عراق, یمن, افغانستان, لبنان به عنوان اخرین برگ بازی هیج کشوردوست وهمسایه ایی هم حاضر به قبول جمهوری اسلامی مجهز به سلاح هسته ای در کنار مرزهای خود نیست. زمستان پیش روی حاکمان ایران, وعده کوران و برف شدیدی را می دهد و بنظر نمی آید که جمهوری اسلامی برای چنین ایامی آماده باشند.
رژیم ایران حوصله جامعه جهانی را هم به سر آورده است. بحران هسته ای هر روز با بن بست تازه ای رو به رو می شود و به نظر می آید تنها راه پیش روی جامعه جهانی اعمال تحریم های بیشتر باشد. تحریمی که می تواند فشار داخلی را نیز افزون کند و به سقوط رژیم جمهوری اسلامی بینجامد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد