logo





جشنواره‌ی تورنتو: پنج ایرانی در پنج بخش

حنای ۲۱ ساله، پرتجربه‌ترین کارگردان ایرانی در جشنواره!

جمعه ۲۰ شهريور ۱۳۸۸ - ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۹

آرش عزیزی

Arash-Azizi-1.jpg
شهروند: وقتی فیلمی صحنه‌هایی از تظاهرات‌ پرشکوه و انقلابی مردم تهران در خرداد ۸۸ را به همراه داشته باشد تعجبی نیست که هر چقدر دیر به دفتر جشنواره برسد حاضر به اضافه کردن آن به فهرست باشند. فیلم "روزهای سبز"، آخرین ساخته‌ی حنا مخملباف، هم به همین علت در آخرین لحظه‌ها به دو جشنواره‌ی ونیز و تورنتو راه یافت و پذیرفته شد. ساخته‌ی حنا بخصوص از این جهت بینندگان بسیاری را جذب می‌کند که پدر او، محسن مخملباف، از چهره‌های بسیار فعال اعتراضات اخیر بوده است و از محل اقامتش در پاریسِ فرانسه فعالیت‌های زیادی علیه احمدی‌نژاد و دولت کودتا سازمان داده است. فیلم حنا ظاهرا نیمه داستانی و نیمه مستند است و در بخش "پیشتاز" به نمایش در می‌آید. فیلم داستان نمایشنامه‌نویسی را روایت می‌کند که در جریان تحولات اخیر، بحران خلاقیت را از سر می‌گذراند.
حنا را البته به عنوان جوان‌ترین عضو خانواده‌ی مخملباف می‌شناسند. مخملباف‌ها قبلا با فیلم "سیب" که سمیرا در 18 سالگی ساخته بود نگاه‌های بسیاری را به خود جلب کردند و حنا نیز فیلم‌هایش را از 8 سالگی در جشنواره‌های مختلف نمایش داده است، اما جالب این‌جاست که این دختر جوان، که با 21 سال سن چند ماه از نویسنده‌ی همین مطلب هم جوان‌تر است، بین پنج کارگردان ایرانی که امسال به تورنتو می‌آیند پرسابقه‌ترین به حساب می‌آید چرا که هر چهار کارگردان دیگر اولین فیلم‌های بلند خود را به تورنتو می‌آورند.
چهار کارگردان ایرانی دیگر در تورنتو هم در کنار حنا حضور دارند تا به جهان نشان دهند نسل جدید سینمای ایران پس از غول‌هایی همچون کیارستمی و پناهی هم حرف‌هایی برای گفتن دارد. حضور این پنج کارگردان در پنج بخش مختلف جشنواره نشان از تنوع سینمای ایران دارد.
حیران اولین ساخته‌ی بلندِ شالیزه عارف‌پور در بخش "سینمای معاصر جهان" به نمایش در می‌آید و بر خلاف فیلم‌های دیگر، دیاسپورا نقشی در آن ندارد و به قول معروف "صددرصد ساخت ایران" است. عارف‌پور متولد تهران است و قبلا فیلم‌های کوتاه و مستند ساخته است. یکی از دلایلی که دیدن این فیلم را جذاب می‌کند حضور خسرو شکیبایی فقید، از بهترین بازیگران تاریخ سینمای ایران، است که در "حیران" آخرین نقش‌آفرینی‌اش را انجام داده است.
زنان بدون مردان اولین ساخته‌ی شیرین نشاط، هنرمند ایرانی- آمریکایی، است که کارهایش در زمینه‌ی ویدئو و عکاسی مشهور هستند. خانم نشاط این فیلم را بر اساس داستانی به همین نام از خانم شهرنوش پارسی‌پور ساخته است. داستان فیلم حول کودتای 28 مرداد می‌چرخد و دیدن آن در میان کودتایی که این بار جرقه‌ی انقلاب علیه جمهوری اسلامی را زد، لطف خاصی دارد. نشاط و پارسی‌پور هر دو روز جمعه 11 سپتامبر از ساعت 7 تا 9 شب در سالنی در کتابخانه مرکزی نورت یورک با ایرانیان تورنتو گفتگو می‌کنند و مهمان شب شعر و هنرِ شهروند هستند. فیلم خانم نشاط در بخش "نمایش‌های ویژه" به هم راه بهترین‌های جهان به نمایش در می‌آید.
گراناز موسوی، کارگردان ایرانی مقیم استرالیا، با حراج تهران من در بخش "کشف" جشنواره حضور دارد که مختص فیلم‌های کارگردانان جوان و نوظهور است. دیدن فیلمِ گراناز برای ما ایرانیان تورنتو بخصوص می‌تواند از این جنبه جذابیت داشته باشد که او و فیلمش محصول دیاسپورای ایرانی در کشوری بسیار شبیه به کانادا، یعنی استرالیا، است. فیلمِ خانم موسوی در قالب داستانی به موضوع جنبش خلاصی فرهنگی جوانان در ایران می‌پردازد. گراناز البته شاعر هم هست و قرار است روز یکشنبه 20 سپتامبر از ساعت 7 تا 9 شب مهمان شب شعر و هنرِ شهروند در بنیاد پریا باشد.
مهران تمدن یکی از مهم‌ترین مستندهای امسال را به جشنواره آورده است. او البته برای ساخت بسیجی سال‌ها میان بسیجیان کار و تحقیق کرده است، اما رساندن فیلم به جشنواره‌ی تورنتو، در حالی که تمام جهان با نفرت شاهد اعمال جنایت‌بار بسیج در تحولات اخیر ایران بود، به فیلم مخاطبانی حتی بیشتر می‌دهد.

ساعت‌های نمایش پنج فیلم ایرانی:

بسیجی
ساخته‌‌ی مهران تمدن
پنجشنبه 17 سپتامبر ـ ساعت 6:30 بعدازظهر
به طور همزمان در سالن‌های 4 و 5 سینمای AMC
جمعه 18 سپتامبر ـ ساعت 3:15 بعدازظهر
سالن‌ 4 سینمای AMC

زنان بدون مردان
ساخته‌ی شیرین نشاط
جمعه 11 سپتامبر ـ ساعت 12 ظهر
سینمای رایرسون
شنبه 12 سپتامبر ـ 3:15 بعدازظهر
سالن 4 سینمای اسکوشیابانک
شنبه 19 سپتامبر ـ 9:15 صبح
سالن 4 سینمای اسکوشیابانک

حیران
ساخته‌ی شالیزه عارف‌پور
سه‌شنبه 15 سپتامبر ـ 6:15 بعدازظهر
سالن 2 سینمای اسکوشیابانک
چهارشنبه 16 سپتامبر ـ 9 صبح
سالن 1 سینمای وارسیتی
جمعه 18 سپتامبر ـ ساعت 3:30 بعدازظهر
سالن 4 سینمای وارسیتی

هران من ـ حراج
ساخته‌‌ی گراناز موسوی
شنبه 12 سپتامبر ـ 11:45 صبح
سالن 7 سینمای AMC
پنجشنبه 17 سپتامبر ـ 3:30 بعدازظهر
سالن 7 سینمای AMC
شنبه 19 سپتامبر ـ سالن 12:15 بعدازظهر
سالن 2 سینمای AMC

روزهای سبز
ساخته‌ی حنا مخملباف
حنا مخملباف
دوشنبه 14 سپتامبر ـ 7 شب
سالن 13 سینمای اسکوشیا بانک
پنجشنبه 17 سپتامبر ـ 4:45 بعدازظهر
سالن 10 سینمای AMC

آدرس سینماها:
سینمای AMC : میدان یانگ و دانداس (Yonge & Dundas Square)
سینمای رایرسون: پلاک 43 خیابان جرارد شرقی (43 Gerard Street East) (یانگ و جرارد)
سینمای وارسیتی : پلاک 55 خیابان بلور غربی (55 Bloor Street West)، طبقه دوم
سینمای اسکوشیابانک: پلاک 259 خیابان ریچموند غربی (259 Richmond Street West)

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد