logo





سفر معجزه آسای احمدی نژاد به نیویورک!

پنجشنبه ۲۸ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۸

دکتر پرویز داورپناه

davarpanah.jpg
در ایران اعلام شد که محمود احمدی نژاد، قرار است روز دوم مهرماه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کند. . این چهارمین بار است که او به نیویورک سفر می کند.
سه سفر احمدی نژاد به آمریکا همیشه با بحثهای زیادی همراه بوده است. دراولین سفر و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، استقبال خوبی از او از سوی سران کشورها نشد. البته او پس از بازگشت از نیویورک از "هاله نور" و از میخکوب شدن همه حضار در هنگام خطابه اش سخن به میان آورد.
در سفر دوم، هولوکاست و افسانه بودن آن را مطرح ساخت. در سومین سفر به نیویورک، به دعوت دانشگاه کلمبیا در این دانشگاه سخنرانی کرد که این سفر تحت الشعاع سخنرانی او در دانشگاه کلمبیا قرار گرفت و جنجال زیادی پیرامون این برنامه برپا شد که به شدت مورد توجه رسانه های خبری آمریکا قرار گرفت. عده زیادی با سخنرانی احمدی نژاد در دانشگاه کلمبیا مخالف بودند؛ اما عده ای نیز بدون دفاع از مواضع او از چنین تبادل نظری حمایت کردند.
احمدی نژاد درآستانه سفر چهارم به مقر سازمان ملل متحد در تهران گفت: "خبرهای بسیار زیاد و خوشی از سفر امسال به نیویورک خواهید شنید و برنامه های بسیار زیادی در این سفر داریم."
از یادمان نرفته است که گري سيك استاد ارشد دانشگاه كلمبيا و از متخصصان ارشد در حوزه ايران و از اعضاي شوراي امنيت ملي در زمان رياست جمهوري جيمي كارتر در سفر سال گذشته احمدي نژاد به نيويورك گفته بود: به باور من ديدار احمدي نژاد از نيويورك موفقيت آميز بود به خاطر اينكه اين موضوع به وي اجازه داد تا ديدگاهها و نظرات خود را به تعداد گسترده اي از حضار و به ويژه به مردم جهان اسلام و خاورميانه بخصوص اعراب ارائه دهـد.
زماني كه در سال 2009 رئيس جمهوري جديدي در آمريكا و همچنين ايران سر كار آيد فرصتي براي گفتگو بين دو كشور بوجود خواهد آمد.
گري سيك همچنين در ادامه سخنانش با اشاره به سياست تصميم گيري در ايران و ارائه توضيحاتي در اين باره، در خصوص احتمال تهاجم نظامي آمريكا به ايران گفت: پاسخ كوتاه من به اين پرسش «نه» است و "مي توانم در اين باره براي شما يك ساعت دليل بیاورم كه چرا فكر من درست است، اما احساس قوي من اين است كه ما از نقطه اي كه اين اتفاق ممكن بود رخ دهد عبور كرده ايم و اين بدان سبب است كه تهاجم و جنگ نمي تواند برنامه هسته اي ايران را حل كند و اين امر مي تواند اين برنامه ها را زير زميني كند و ديگر اينكه در صورت تهاجم آمريكا، ايران مي تواند تلافي كند و اين امر منجر به افزايش تنش ها شود.
به نظر می رسد، آمريکا ضمن حفظ شعارهای تند، از چندی پیش سیاست خود را نسبت به ايران تغيير داد و در اين مدت شديدا در پی اين بوده تا از طريق تلاش های ديپلماتيک روند سياست های ناکام خود را ترمز کند. سولانا به هنگام اقامتش در تهران به طور شفاهی پيشنهاد جديدی را به تهران داده که به «توقف برای توقف» شهرت پيدا کرده است و به این معناست که از يک سو ايران توسعه و گسترش برنامه غنی سازی را متوقف کند و از سوی دیگر قدرت های جهانی نیز تشدید تحريم ها را متوقف سازند.
خانم رايس نیز چندی پيش صحبت از علاقمندی به باز کردن يک دفتر حافظ منافع همراه با حضور ديپلمات های آمريکايی در ايران کرد که اين خود می تواند نخستين گام برای روابط ديپلماتيک ميان دو کشور باشد.
در همین حال، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که روز جمعه، ۲۹ شهریور ماه، جلسه ای با حضور مذاکره کنندگان ارشد پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد همراه با آلمان، برای بررسی چگونگی موضع گیری در قبال گزارش آژانس برگذار خواهد کرد. وزرای خارجه کشورهای آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، همراه با آلمان، قرار است در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، در خصوص ایران به بحث و تبادل نظر بپردازند.
ظاهرا" مانند گذشته، آمریکا و متحدان غربی اش خواهان تشدید تحریم های شورای امنیت علیه تهران هستند، اما روسیه و چین به شکل سنتی با سخت تر شدن تحریم ها مخالف اند.
پکن روز سه شنبه اعلام کرد که تشدید اقدامات تنبیهی، کمکی به حل بن بست فعلی نخواهد کرد.
همزمان سخنگوی وزارت خارجه فرانسه به خبرنگاران گفت که پاریس «راهی به غیر از کار کردن برتحریم های جدید طی روزها و هفته های آینده ندارد.»
ژنرال "يوري بالويوسكي" رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح روسيه در همايشي خبري در مسكو، بويژه تصريح كرد كه سياست واشنگتن در قبال ايران منافقانه است.
ژنرال بالويوسكي رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه تصرح کرد: "ايالات متحده خواهان شفافيت كامل در برنامههاي هستهاي كشورهايي همچون كره شمالي و ايران است. اما از سوي ديگر چشم خود را به روي اين واقعيت كه اسراييل از مدتها پيش يك زرادخانه عظيم سلاح هستهاي داشته است، ميبندد." اين ژنرال روسي گفت كه غير از همكاري در مبارزه با تروريسم، روابط دو ابر قدرت اكنون در زمينههاي متعدد سرد شده است. وي در ارتباط با فعاليتهاي آمريكا نزديك مرزهاي روسيه گفت كه واشنگتن در ناآراميهاي سياسي گرجستان و اوكراين، كه منجر به انقلابهاي بهاصطلاح نارنجي و كنار رفتن دولتهاي طرفدار مسكو شده، دست داشته است.
ظاهراً جورج بوش، درحالی که دیگر چیزی تا پایان دوره هشتساله ریاست جمهوریش باقی نمانده است، تصمیم به تغییر سیاست خود درمورد ایران را شدت می بخشد. تحولات داخلی ایران که موجب تضعیف احمدینژاد شده است، احتمالاً اکنون تجدید نظر واشنگتن را نیز درپی داشته است. مسیر اروپا برای گفتگو با ایران به رغم دشواری، در حال کسب حامیانی در واشنگتن است.
سیاست شکستخورده "بازها" در اردوگاه رئیسجمهور که نتایج آن روزانه در افغانستان و عراق آشکار میشود، نه تنها بر دوران ریاست جمهوری جورج بوش سایه افکنده است، بلکه شانس مک کین، هم حزب آنها را برای پیروزی در انتخابات ماه نوامبر ریاست جمهوری آمریکا کاهش داده است
باراک اوباما، نامزد دموکرات ریاست جمهوری به دفعات تاکید کرده است که بحران ایران را باید از طریق گفتگو تعدیل نمود. امکان ملاقات و گفتگوی اوباما با احمدی نژاد در این سفر وجود دارد.
دقیقاً این مسیرگفتگو در مورد کره شمالی (که زمانی از طرف بوش به همراه ایران و عراق در محور شرارت جای گرفته بود) به موفقیت منجر شد.
از نظر ناظران سیاسی این احتمال وجود دارد که ایران طی آخرین روزهای باقیمانده از دوران زمامداری بوش نسبت به یافتن یک راه حل، علاقمند باشد. زیرا ایران نگران است که رئیس جمهور جدید آمریکا در همان ابتدای زمامداری خود، از قدرت خود در سیاست خارجی استفاده کند. از طرف دیگر بوش نیز علاقمند است که پس از ناکامی در عراق و افغانستان، قبل از ترک کاخ سفید به موفقیتی در مورد ایران دست یابد.
محمود احمدي نژاد ظهر روز پنج شنبه بیست و نه شهریور 87 در نشست خبري با خبرنگاران داخلي و خارجي اظهار داشت:"من در برنامههايم پيش بيني ديدار با سياستمداران آمريكايي را ندارم، اما اعلام آمادگي كرديم كه با كانديداهاي رياست جمهوري آمريكا در حضور رسانهها گفت و گو كنيم.
وي ادامه داد: آمادگي داريم كه در صحن سازمان ملل با كانديداهاي رياست جمهوري آمريكا در خصوص مسائل جهاني گفت و گو كنيم."
اکنون باید دید پشت سخنان احمدی نژاد چه معجزه ای! نهفته است، وقتی که می گوید: " خبرهای بسیار زیاد و خوشی از سفر امسال به نیویورک خواهید شنید و برنامه های بسیار زیادی در این سفر داریم."
البته با توجه به سه دهه قطع روابط دیپلماتیک میان ایران و آمریکا، این سؤال پیش میآید که باید تا چه اندازه انتظار بهبود روابط را داشت؟ شاید لازم باشد سیاست آمریکایی مهار ایران - مشابه سیاست محدود کردن چین یا روسیه - دچار تغییراتی شود و این به معنای برقراری روابط عادی، همزمان با رقابت در عرصه قدرت و ایدئولوژی خواهد بود.
دکتر پرویز داورپناه ـ ۲۹ شهریورماه ۱٣٨۷




نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد