logo





تحریم یا تایید؟

يکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۸۸ - ۰۷ ژوين ۲۰۰۹

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com
انجمن گفتگو و دموکراسی در نشستی با عنوان ( تحریم انتخابات ریاست جمهوری یا شرکت در آن ) که روز جمعه پنجم ژوئن در پاریس برگزار شد به نقد و بررسی انتخابات ریاست جمهوری ایران پرداخت . انجمن مزبور که حدود ده سال از تاسیس آن می گذرد هر چند گاه یکبار به مناسبت های
مختلف در ارتباط با ایران جلساتی برگزارمی کند.
رسول آذر نوش- فرهنگ قاسمی و عیسی صفا سخنرانان جلسه اخیر انحمن بودند و جلال ایجادی یکی از اعضا و پایه گذاران انجمن گردانندگی جلسه را برعهده داشت.
هرچند در بیهوده بودن انتخابات اخیرهم مانند انتخابات سال های قبل تردیدی وجود ندارد اما نشست پاریس از این زاویه که به دیدگاه های بخشی از اپوزیسیون در باره انتخابات جمهوری می پرداخت جالب بود .
شاید یکی از مهم ترین نکته هایی که در این نشست عنوان شد ذکر وعده هایی است که نامزدهای ریاست جمهوری به مردم ارائه می دهند . آذر نوش به عنوان مخالف شرکت در انتخابات در ابتدای سخنرانی اش به این مساله اشاره کرد که اصولا وقتی صحبت ار مطالبات مردم می شود همه مدعی می شوند که زندگی مردم بهترخواهد شد اما هیچ گاه برنامه ای مشخص ارائه نمی دهند .
اولین نکته ای که نامزدها برآن صحه گذاشته اند تبعیت از رهبری است و حتی کروبی و میرحسین موسوی علنا اعلام کرده اند که ما از رهبری تبعیت می کنیم همان طور که احمدی نژاد نیزبه نوعی کارگزار رهبر محسوب می شود.
آذرنوش با ذکر این نکته که در میان نامزدها کروبی گل سرسبد اصلاح طلبان است گفت کروبی این بار شعار اصلاح قانون اساسی را مطرح کرده و در پاسخ به این پرسش که چه مفادی را می خواهیداصلاح کنید گفته است من خواهان حذف نظارت استصوابی در انتخابات هستم درحالی که این به معنای محدود کردن قدرت رهبری است بنابراین منشورحقوق بشر کروبی نمی تواند چندان کارساز باشد.آذرنوش هم چنین یادآورشد که کروبی در بند اول منشورش از کرامت انسانی نام برده که در اسلام چقدر به آن تاکید شده است اما در منشور کروبی از لغو قانون سنگسار – بازداشت های خودسرانه – شکنجه و یا تخریب خاوران حرفی زده نشد ه و معلوم نیست کرامت انسانی چیست ؟
عیسی صفا دومین سخنران جلسه نحوه برخورد با اصلاح طلبان در جامعه را مشکل اصلی دانست و متذکر شد که واقعیت اصلاح طلبان را باید پذیرفت . صفا شرکت در انتخابات را یک تاکتیک دانست و یاد آورشد رای به اصلاح طلبان تضعیف رژیم به شمار می رود.
صفا در بخش دیگری از سخنانش یاد آور شد وقتی خاتمی آمد به تدریج نیروی ارتجاع مسلط شد و اصلاح طلبان را تضعیف کرد وتجربه ای شد تا احمدی نژاد را با تقلب سر کار بیاورند. اما حالا نباید بگذاریم ماجرای خاتمی تکرارشود. موافقین تحریم برخوردشان سیاسی و اخلاقی نیست .مساله این است که به بینیم سطح تجربه مردم امروز درکجاست. الترناتیو واقعی سرنگونی نیست .تحریم کننده ها چه کسانی هستند از یک طرف مجاهدین هستند که اصلا به توده ها مراجعه نمی کنند . نیروی دیگر سلطنت طلب ها هستند که آنها هم طبیعتا به توده مردم توجه نمی کنند و نیروهای دیگر مثل حزب دموکرات کردستان ( کوموله ) هستند.که هیچ کدام سرنوشت مبارزاتشان با توده مردم گره نخورده است بنابراین رای دادن بالا تر از تحریم است .
صفا بار دیگر بر نحوه درست برخورد با اصلاح طلبان تاکید کرد و گفت مساله اصلی نوع برخورد با اصلاح طلبان است و نه خود انتخابات .
فرهنگ قاسمی که بر تحریم انتخابات تاکید داشت با ذکراین که همان قدر که مردم حق رای دارند به همان اندازه هم در ندادن رای آزاد هستند گفت نباید کسی راکه رای نمی دهد طردش کنیم تحریم انتخابات نیزحق یک جامعه است اما در جمهوری اسلامی بنیادهایی است که با مساله حق در
تضاد هستند. در این چند سال فقط در دوره اول انتخابات یعنی زمان بنی صدر بود که نمایند گان واقعی مردم انتخاب شدند اما همه آنها وارد مجلس نشدند آدم ها بافرار کردند ویا در زندان ماندند و بعد مساله استصوابی پیش آمد که اصولا در تضاد با دموکراسی است .
قاسمی نقش روشنفکران در مواجهه با انتخابات را مهم تلقی کرد و یاد آور شد روشنفکر در جامعه وظیفه دیگری دارد و به ویژه وقتی روشنفکر سیاسی است وظیفه او مشکل تر می شود اما اگر قرار باشد به هر بادی که می وزد نظرش را تغییر دهد درست نیست .
قاسمی هم چنین از اخلاق به عنوان یک اصل مهم در سیاست نام برد و از دکتر محمد مصدق که اخللاق را از سیاست جدا نمی دانست نام بردو با انتقاد از کسانی که می گویند ما مخالف رژیم هستیم اما رای می دهیم انتقاد کرد و گفت چگونه می شود مخالف باشیم اما رای بدهیم.
آذر نوش در تایید سخنان قاسمی یاد آور شد که تحریم به معنای خانه نشینی نیست .موافقان رای دادن می گویند ما شرکت می کنیم که احمدی نژاد را سرنگون کنیم در حالی که وقتی خواهان حذف کسی هستیم با ید بدانیم که چه می خواهیم بکنیم.
آذرنوش هم چنین تاکید کردکه شرکت مردم در انتخابات به رژیم مشروعیت قانونی می دهد و شرکت مردم درانتخابات چه در صحنه داخلی و چه در صحنه خارجی برای رژیم امتیازاتی دارد.
در پایان جلسه که با اظهارنظرهای متفاوت حاضران همراه بود عیسی صفا یاد آورشد که هیچ کس نماینده جامعه نیست و به قول لنین اخلاق ما تابع زحمتکشان است .

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد