logo





اینترنت و روانشناسی اجتماعی

جمعه ۲ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۳ مه ۲۰۱۴

امید هما ئی

اينترنت نتيجهء تحقيقاتي است که بودجهء آن را ارتش آمریکا تأمين کرد و سپس در سالهای 1980 توسط دانشگاههای آمريکا گسترش داده شد. اين شبکهء متشکل از شبکه ها از ميکرو کامپيوترها و نرم افزارهای مرورگر برای گسترش خود نزد همهء اقشار بهره برد و از سال 1993 به موفقيّت
چشمگيری دست يافت. موفقيّت اينترنت که تنها نمونهء يک ساختار مخابراتي در ابعاد جهاني است مديون جنبهء
سراسری و فراگير آن است که فرد بمحض پيوند با اين شبکه با تمام استفاده کنندگان از آن در ارتباط مستقيم قرارميگيرد.
نام اينترنت از پيشوند لاتين ( بين ) و واژهء انگليسي ( شبکه ) گرفته شده است. اين نام بطور دقيق تر به شبکه های بر آمده از شبکهء آرپانت که در سالهای 1970 - 1980 در دانشگاههای آمريکا توسعه يافته
و در اواخر سالهای هشتاد به اروپا رسيده بود اطلاق ميشد. اينترنت در سالهای 1990 وسعتي جهاني پيدا کرد.
تاريخچه :
پدر اينترنت آرپانت است که در سال 1968 برای بيکديگرمربوط کردن مراکز مختلف دانشگاهي که با وزارت دفاع قرارداد داشتند توسط ( سازمان هماهنگ کنندهء تحقيقات نظامي آمريکا ) بوجود آمد. ساختمان شبکه برای آن که بتواند در مقابل تخريب جزئي ناشي از حملهء اتمي مقاومت کند.شکلي نامتمرکز و مکرّرداشت و برای رفتن از يک نقطه ( رايانه ) به نقطهء ديگر آن چندين راه در دسترس بود. برج مراقبتي هم وجود نداشت که با نابودی آن تمام شبکه غير
قابل استفاده شود. اين نظر که در گزارش سال 1964 پل باران مطرح شده بود پايهء شيوهء انتقال داده ها در واحدهای کوچکتر که ميتوان بسته
ناميدشان قرار گرفت. مجموعهء داده ها و اطلاعات به چندين بسته تقسيم ميشوند. هر بسته ميتواند راه متفاوتي را برروی شبکه برای رسيدن به مقصد در پيش بگيرد. به اينترتيب چنانچه بخشي از شبکه هم ويران گردد
اطّلاعات از مسير ديگری به مقصد خواهند رسيد. و بالاخره در مقصد، اطلاعات از کنار هم گذاردن بسته ها مجدّدأ بازسازی خواهد شد.
چنين خصوصيّاتي کاملأ با گسترش يک شبکهء در هم و عاری از يک چارچوب اداری که پيشرفت فنّي آن مديون همکاريهای داوطلبانه است تطابق دارد. واژهء گسترش در اينجا بسيار با معني است. آرپانت در سال 1970 چند ده نقطه را در آمريکا بيکديگر مربوط ميکرد، در 1988 سي هزار رايانه را در دهها کشور و در 1995 شش ميليون کامپيوتر را در 88 کشور در بر گرفت.
گسترش اينترنت بطور جدّي از سال 1977 و با نرم افزارهای مربوطه ( ) ساختهء وينتون سرف، روبرت کان، داويد کلارک و لويي
پوزن آغاز گشت. امّا جهش تعيين کنندهء آن در سال 1983 با تخصيص بودجهء مهمّي از جانب به دانشگاه برکلي برای فراهم کردن نسخهء جديدی از سيستم که را هم شامل باشد انجام گرفت.

اگر استفاده کنندگان در ابتدا فقط محققين کامپيوتر بودند که برای يکديگر پيام و نرم افزاز ميفرستادند ولي پس از گسترش آن در ميان ساير اقشار و پيشرفتهای
فنّي دسترسي به اطّلاعات بيشتر از قبيل بانکهای اطّلاعات زيست شناسي، مراکز اسناد و تصاوير برای همه امکان پذير شد.
تحقيقات جاری در جهت بهتر کردن تکنيکهای انتقال اطلاعات بمنظور ايجاد همزماني بين ارسال و دريافت است. اين امر برای اطّلاعات حاوی صدا و تصوير بسيار ضرورت دارد.
اينترنت شبکه های کامپيوتری گوناگوني را بهم مربوط ميسازد که ميتوانند با استفاده از زبان مشترک يعني پروتکل و نشاني هايي برای تعيين مکان کامپيوترها و همياری برای به مقصد رساندن اطّلاعات با يکديگر گفتگو کنند.
چنانچه اينترنت نبود شرکتها برای مخابرهء اطّلاعات ناچار از کشيدن کابلهای ارتباطي بين خود و نصب نرم افزارهای لازم برای ترجمهء پروتکلها و آدرسهای يکديگر بودند. اگرچه مبادلهء داده ها حتّي با وجود پروتکلها و آدرسهای مشترک بازهم کار زيادی طلب ميکند. امّا اگر شبکه های اين دو شرکت به اينترنت
پيوسته باشند مبادلات بين آنها بلافاصله ساده ميگردد و برای اينکار کافي است هر شبکه نام سيستم خودرا به مخاطب خود اعلام کند. استفاده کنندگان شبکه ميتوانند به فوريّت افزارهای عادّي اينترنت برای ارسال پيام و فايلها و ارتباط راه دور و دسترسي به اطّلاعات موجود در رايانه های يکديگر را بکار گيرند.

روانشناسی اجتماعی

ظهور و بروز هر پدیده ای اعم از طبیعی یا اجتماعی یا صنعتی خواه ناخواه بر روان افراد و در نتیجه بر روان جامعه که از افراد تشکیل شده است اثر میگذارد و آن را متحول میکند.

پدیده های طبیعی از قبیل زلزله، آتشفشان و سیلابها با ویرانی وسائل و امکانات تولیدی و همچنین کشتن نزدیکان و پیرامونیان سبب یأس و افسردگی اجتماعی میشوند.
پدیده های اجتماعی از قبیل تحوّلات سیاسی و اقتصادی روحیهء افراد جامعه را بر حسب مورد بهتر یا بد تر میکنند و در روان جامعه اثرات مثبت یا منفی میگذارند.
اختراعات و پدیده های نوین صنعتی شکل زندگی روزمره را دیگر میکنند و از همین رو بر روان افراد تأثیر گذارند.
پدیدهء اینترنت نیز که از سالهای هزارو نهصدو هفتاد وارد دنیای تکنولوژی و از این طریق وارد زندگی روز مره شده و در زندگی اجتماعی نقشهای متعدد به عهده گرفته است از قاعدهء فوق مستثنی نیست.
جود اینترنت و استفاده از آن در زندگی روزمره ، در سرکار و در زندگی اجتماعی بر وجود فرد تأثیر گذار است و به وسیلهء این تأثیر گذاری بر روان جامعه نیز اثر میکند.
ابن اثرات همانند اثرات هر پدیدهء دیگر متشکّل از آحاد مثبت و منفی است.
اینترنت دنیای جدیدی را پیش روی فرد میگشاید. این دنیای جدید اگر چه مجازی است ولی محملی است برای برقراری نوعی ارتباط با دنیای واقعی. بوسیلهء اینترنت فرد امکان مییابد با افراد بسیاری که از او بسیار دور بوده و پیش از آن ارتباط با آنها امکان پذیر نبوده است مرتبط شده و با آنها گفتگو کند. همچنین این امکان را دارد که با نهان کردن خود در پس نامهای مجازی از هر چه بخواهد سخن براند و حرف بزند.
با اینترنت دامنهء آزادی و امکانات بیان خود برای فرد گسترده تر میشود. بدین طریق او میتواند دیوار محدودیّتهای سیاسی، اجتماعی و اخلاقی را باز هم بیشتر به عقب براند. نتیجهء مستقیم این گسترش در حدود آزادی بیان و همچنین دسترسی بیشتر وی به اطلاعات و داده های خبری نوعی احساس موفقیّت و سبکباری است که در نوع سالم و سازندهء آن میتواند به احساس شکوفاِِيی تبدیل شود.
در جامعه ای که اینترنت (همانند سايرامکانات دموکراتیک) مورد استفاده است افراد کمتر احساس محرومیّت و محدودیّت میکنند پس آرام تر وآزاد ترند و شاید بتوانند روانی سالم تر و سازنده تر داشته باشند. از آنجا که جامعه از افراد شکل میگیرد هرچه که این افراد آرام تر و بالنده تر باشند روان جامعه سالم تر خواهد بود.

وقتی که اینترنت به قرد امکان میدهد که گاه تاریکترین زوایای درون و روان خود را بر دیگران بگشاید و از نظر و اندیشهء دیگران در این باره آگاه شود، هم به نوعی خود را از دست این تاریکیها خلاص کرده و هم با در یافت نظر دیگران در بارهء خود و اندیشه خود ممکن است به رهايی و به سازی خود دست یابد.

آنگاه که فرد این امکان را می یابد که با استفاده از اینترنت از فشار های سیاسی و اجتماعی حاکم بر او و ملتش با جهانیان سخن بگوید به نوعی احساس آرامش میکند حتّی اگر این سخنگويی شرايط حاکم بر او و جامعه اش را فورأ و در آن تغییر ندهد
آنچه در بالا رفت جنبه های خوشبینانه و مثبت از تأثیرات اینترنت بر جامعه است. بایستی در نظر داشت که ترتبات واژگون ساز و ویران گر بر زندگی فردی و اجتماعی نیز از این پدیده ناشی میشود.
امروزه روی اینترنت صحنه ها و مطالبی در دسترس هستند که میتوانند تأثیرات ناگواری بر اذهان کودکان و نوباوگان داشته باشند. برخی از این صحنه ها حتی به روح و روان و همچنین رفتار افراد با لغ خدشه وارد کرده و آنهارا به سمت برخی کژرفتاری ها سوق میدهند.
اینترنت امروزه در همهء جنبه های زندگی فردی و اجتماعی وارد شده است. ما به توسط آن با دیگران ارتباط میگیریم. با شرکتها و مؤسسات خصوصی و دولتی مراوده میکنیم. به واسطهء اینترنت اقیانوسی از دانستنیها در اختیار ماست. وجود این پدیده بر فرد فرد ما تأثیر گذار است و با اثر گذاری بر یکایک ما بر جامعه اثر میگذارد و روان جامعه را دیگرگون میکند.


نویسنده از دریافت نظرات شما خرسند خواهد شد
homaeeomid@yahoo.fr


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:

اینترنت و روانشناسی اجتماعی
پدرامی
2014-05-24 09:19:07
نویسنده بسادگی مطلبی را طرح کرده که برای هر خواننده ای قابل فهم باشد محتوای نوشته بسیار ارزنده است، بخصوص در مورد تاثیرات انترنت در زندگی روز مره شهرواندان
موفق باشید

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد