logo





آمریکایی ها در کن

دوشنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۳ مه ۲۰۱۳

مجید صدقی

majidsedghi@yahoo.com

از هالیوود تا کن راهی نیست و البته برای آمریکایی ها که فیلم هایشان بازار دنیا را تسخیرکرده است حضور فعال و مستمر در یک جشنواره معتبرسینمایی در یک کشورغیر انگلیسی زبان کاردشواری نیست .

در سال 1946 فرانسه همچنان در موقعیت اقتصادی متزلزل ناشی از چنگ و ویرانی های پس از آن بود و برگزاری یک جشنواره سینمایی امری دشواربه نطرمی آمد. ولی در همان سال پیش از آغاز جشنواره مسئولان جشنواره اشتیاق خود را برای شرکت آمریکایی ها در جشنواره اعلام کردند و جتی با صراحت گفتند که : “ما منتظر فیلمهای آمریکایی هستیم . واگر چنین شود جشنواره اعتیار و دوام بیشتری خواهد یافت .”

درحالی که نشریات فرانسوی زبان پس از یک دوره طولانی درج خبرهای جنگ اینک به یک جشنواره درحال تکوین می پرداختند در نگاه هالیوود این رویداد مهم تلقی شد به ویژه آنکه از علاقه مسئولان جشنواره کن به سینمای آمریکا آگاه بودند .

اریک آلن حانستون آمریکایی مرد خودساخته ای بود که پیش از آنکه به هالیوود برود رییس اتاق بازرگانی آمریکا بود و چیز تازه ای در باره ی فیلم و سینما نمی دانست . او ترومن (رییس جمهوروقت آمریکا ) و استالین ( دیکتاتور شوروی سابق ) را بیشتر از کلارک گیبل یا هدی لامار (ستارگان معروف سینمای آمریکا در آن سالها ) می شناخت !

رییس سابق اتاق بازرگانی آمریکا بیشتر به تجارت و برنامه هایش در این مورد می اندیشید . اریک مصمم بود یک بازار خارجی برای فیلمهای امریکایی بیابد و نه بیشتر از آن . البته او به یک زندگی خوب برای آمریکایی ها نیز می اندیشید. و یکبار گفته بود : فیلمهای آمریکایی می بایست پیام آور صلح در جهان باشد.

درهمان زمان که نخستین جشنواره سینمای کن در فرانسه به برگزاری خود نزدیک می شد برخی خبرهای نگران کننده حاکی از این بود که تامین مالی جشنواره هنوز تکمیل نشده است و بنابراین برگزاری جشنواره چندان هم مسلم و قطعی نیست . نا امیدی ها پس از مدتی به امیدواری برای برگزاری جشنواره تبدیل شد . طبق موافقت نامه ای که بین وزیران امورخارجه فرانسه و آمریکا به امضا می رسد ایالات متحده آمریکا با اهدای اعتبار اضافی به فرانسه موافقت کرد . فرانسه در مقابل موافقت خود را درازای گشودن مرزها یش برای ورود فیلم هاای آمریکایی اعلام کرد . سرانجام نخستین جشنواره سینمایی کن در بیستم سپتامبر 1946 برگزارشد که تا پانزدهم اکتبرادامه داشت .

گفتنی است که پیش از این که جشنواره کن رسمیت خود را اعلام کند جشنواره بین المللی فیلم به ابتکار ژان زی وزیرآموزش و پرورش و هنرهای زیبا به عنوان یک رویداد فرهنگی بین المللی در رقابت با جشنواره فیلم ونیز پی ریزی شد .قرار بود اولین جشنواره در سال 1939 به ریاست لویی لومیر برگزار شود اما به دلیل وقوع جنگ جهانی دوم در نهایت یک سال پس از پایان جنگ این کار عملی شد.

66 سال بعد

پس از گذشت شصت و شش سال از برگزاری نخستین جشنواره سینمایی کن , هالیوودی ها همچنان سایه خود را برروی این جشنواره گسترده اند. نمی توان انکارکرد که بسیاری از فیلمهای با ارزش سینمای آمریکا پس از نمایش در جشنواره کن مورد توجه منتقدان و دوستداران سینما واقع شدند . ودر واقع جشنواره کن به عنوان جشنواره ای برای کشف استعدادها در سراسر جهان شناخته شده و این می تواند یک امتیاز خوب برای یک جشنواره سینمایی باشد .

ریاست داوران جشنواره امسال را استیون اسپلبرگ فیلمساز مشهور آمریکایی برعهده دارد. کارگردان فیلمهای معروف ئی تی و آرواره ها بکبار از جشنواره کن به عنوان معتبرترین جشنواره جهان نام برده بود. به گفته وی کن همواره جایگاه خودرا به عنوان یک رویداد مهم فرهنگی تثبیت کرده است .

گرچه یک آمریکایی رییس هیات داوران است ولی داوران از کشورهای مختلف انتخاب شده اند که می توان آن را نوعی سیاست بی طرفانه مسئولان جشنواره نسبت به کشورهای دیگر تلقی کرد . هشت داوران امسال از چهره های فرهنگی – سینمایی کشورهای هند ژاپن استرالیا انگلستان فرانسه تایوان رومانی و اتریش به داوری برگزیدگان جشنواره می پردازند. نیکول کیدمن استرالیایی , دانیل اوتوی فرانسوی و انگ لی تایوانی از جمله چهره های شاخص درمیان داوران هستند .

فیلم ها ی جشنواره

جشنواره کن فیلم هایش ستاره هایش و ... البته شب نشینی هایش. ولی در جشنواره امسال چشم ها به دو فیلم بیشتر دوخته شده است :(گتسبی بزرگ) ساخته ی بازل هرمن ( دربخش غیررقابتی که در ضمن فیلم اففتاحیه جشنواره نیز هست ) و ( زیبایی بزرگ ) ساخته ی پائولو سورنتینو .که دربخش رقابتی جشنواره است . کارگردان در این فیلم ( که شاید بهترین فیلم او باشد ) به شدت تحت تاثیر فیلم مشهور فدریکو فللینی ( هشت ونیم ) است . گتسبی بزرگ که برگرفته ار زمانی به همین نام است به سال های 1920 در آمریکا می پردازد.با صحنه های خیره کننده وپرزق وبرق که می تواند یاداورفیلم قبلی کارگردان (مولن روژ ) باشد. فیلم روایتگر مردحوانی ( تونی مگوایر ) است که شیفته ی زندگی همسایه ا ش ( لئوناردو دی کاپریو ) می شود.

در باره شانس موفقیت فیلم ها در جشنواره نمی توان به گمانه زنی پرداخت ولی امسال نیز بزرگان سینما با فیلم هایشان به جشنواره رونق می بخشند : اتان و جوئل کوئن با فیلم ( درون لیون دیویس ) رومن پولانسکی با فیلم ( ونوس خز پوش ) , جیم جارموش با فیلم ( تنها عشاق, زنده ترک می کنند ) استیون سودربرگ با فیلم ( پشت شمعدانی ) و جیمز گری با فیلم ( مهاجر ) از امیدهای جشنواره برای ربودن نخل طلای جشنواره هستند . ولی کسی چه می داند شاید این بار نیز جشنواره کشف جدید خود را داشته باشد.

فیلم های ایرانی

معروف ترین فیلم ایرانی شرکت کننده در حشنواره امسال ( گذشته ) ششمین فیلم بلند اصغرفرهادی است که در بخش رقابتی پذیرفته شده است . این فیلم که پانزدهم مه همزمان با آغاز جشنواره در سینماهای فرانسه به نمایش در می آید در دومین روز جشنواره نمایش داده خواهد شد. مردی به نام احمد ( علی مصفا ) که پس از اختلاف طولانی مدت با همسرش ( برنیس بژو ) به ایران برمی گردد. در این حال او به شوهرش نامه ای می فرستد واز او تقاضای طلاق رسمی می کند. مرد به فرانسه باز می گرددو فردی جدید ( طاهر رحیم ) را در خانه اش با دو بچه اش می بیند.

ایرانی ها در جشنواره امسال در بخش های دیگر نیز شرکت دارند ; محمد رسول اف با فیلم( دست نوشته ها نمی سوزند ) در بخش نوعی نگاه و علی عسگری با فیلم چهارده دقیقه ای (بیشتراز دوساعت ) و نوید دانش هنرجوی سینما در مدرسه کارنامه با فیلم کوتاه ( دوئت ) دربخش فیلمهای کوتاه.

شصت و ششمیین جشنواره فیلم کن در بیست و ششم مه به کارخود پایان خواهد داد.



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد