logo





بکارگیری واژه «انتخابات آزاد» درست مثل واژه «تقلب»،
توطئه شکست خوردگان سیاسی نامیده شد

زمینه ها و زمانه ها - رادیو بین المللی فرانسه

دوشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۱ - ۱۴ ژانويه ۲۰۱۳

بیژن برهمندی

Entekhabate-Azad.jpg
با سخنان هفته گذشته آیت الله خامنه‌ای، در اعتراض به کسانی که خواهان برگزاری انتخابات آزاد می‌شوند و متهم کردن آنها به «کمک به دشمن»، موج جدیدی از تحرکات سیاسی علیه رقبای انتخاباتی محافظه‌کاران آغاز شد.

امامان جمعه، این هفته همگی بکارگیری «کلید واژه» انتخابات آزاد را از توطئه‌های فتنه گران و شکست خوردگان سیاسی ارزیابی کردند و آیت الله جنتی امام جمعه تهران تأسف خورد که نمی‌تواند «افرادی را که واژه"انتخابات آزاد" را مطرح می‌کنند» نام ببرد! با این حال نا‌امیدانه نشانی یکی از آنها را که گویا از بقیه «گردن کلفت‌تر» است، به نمازگزاران تهرانی رساند!

بنظر می‌رسد که تقسیم کار در میان محافظه کاران آنقدر سازمان یافته هست که کسان دیگری محدودیت‌های امام جمعه را در نام بردن از شکست خوردگان بر طرف کنند. حمید رسائی- نماینده مجلس و عضو کمیسیون اصل نود، پس از انتشار سخنان آیت الله خامنه‌ای مدعی شد که «رهبری در سخنرانی اخیر خود همانند سال ۸۸ تکلیف جریانات داخل نظام را در خصوص انتخابات سال ۹۲ روشن کردند».

رسائی سپس به آن گروه از «خواص» اعتراض کرد که چرا تکلیف خود را با «معاندین» درباره انتخابات ۹۲ مشخص نمی‌کنند. او اظهار تأسف کرد که کسانی که در قبال فتنه ۸۸ سکوت کرده بودند «امروز هم در برابر مواضع فتنه گرانه هاشمی رفسنجانی‌‌ همان مسیر را طی می‌کنند». رسائی یکی از این خواص را رئیس مجلس قلمداد کرد که پس از موضع «صریح و شفاف رهبری» هنوز سکوت کرده و مواضع خود را اعلام نکرده است؛ او گفت «ما منتظر اعلام موضع روشن ایشان درقبال این موضوع هستیم».

با آنکه مفسران سیاسی معتقدند که «کلید واژه» انتخابات آزاد، هم از سوی هاشمی و خاتمی بکار برده شده و هم از سوی احمدی‌نژاد، با این حال روزنامه ایران- ارگان دولت، در یکی از مقالات اخیرش با یاد آوری هشدار رهبری جمهوری اسلامی از «سوء استفاده دشمن از بکار بردن واژه انتخابات آزاد» بر این نکته تأکید کرده است که «پایگاه اطلاع رسانی هاشمی رفسنجانی در سه ماه اخیر، ۷۴۶ بار از واژه انتخابات آزاد استفاده کرده است»!

باید اضافه کرد که سایت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هم نسبت به سخنان جدید آیت الله خامنه‌ای بی‌تفاوت نمانده و با انتشار گزارش جدیدی از ملاقات‌های هاشمی، بار دیگر از قول او خواهان انتخابات آزاد شده است. در این گزارش از انتخابات‌های گذشته بخوبی یاد شده ولی گزارشگر از بکارگیری واژه انتخابات درباره سال ۸۸ خودداری کرده و آنرا «وقایع سال ۸۸» نامیده است.

***

در میز گرد این هفته رادیو بین المللی فرانسه، آقایان بیژن حکمت- فعال سیاسی مقیم پاریس، مرتضی کاظمیان- فعال ملی مذهبی و آرش بهمنی- روزنامه نگار و تحلیلگر مقیم فرانسه، شرکت دارند.

در این میز گرد درباره ویژه‌گی‌ها و کاربرد سخنرانی جدید آیت الله خامنه‌ای، چگونگی برخورد محافظه کاران با دو جناح هاشمی و احمدی‌نژاد، ونیز شانس‌ها و امکاناتی که هر کدام از این دو نیرو برای به میدان آوردن دارند، گفتگو شده است.

احتمال حمایت بخشی از اصلاح طلبان از آلترناتیو‌های مورد حمایت رفسنجانی، و نیز احتمال پیوستن برخی از محافظه کاران به جناح هاشمی در این گفتگو‌ها مورد بحث قرار گرفته است.

بیژن حکمت، درباره علت نگرانی آیت الله خامنه‌ای از رواج شعار «انتخابات آزاد» می‌گوید از آنجا که اجماع وسیعی میان منتقدین و مخالفین نظام بر سر شعار انتخابات آزاد بوجود آمده است، از این رو اینک آنرا به اسرائیل و مجاهدین و آمریکا نسبت می‌دهند.

بعقیده حکمت، شعار انتخابات آزاد از دیر باز میان مخالفین مطرح بوده و بتدریج الان در بین آن‌ها فرادستی پیدا کرده است. او می‌گوید این شعار یکی از استرانژی‌های مهم گذار از جمهوری اسلامی است.

از این رو، حکمت فکر می‌کند که پا فشاری بر سر انتخابات آزاد بسیار اهمیت دارد. او می‌گوید بسیاری فکر می‌کنند که چون این شعار اکنون عملی نیست، ممکن است راه را ببندد. بنابراین باید تا حدودی از این شعار عقب نشینی کرد و اگر بتوانیم باید حتی بدون خروج موسوی و کروبی و خانم رهنورد از حصر، یک انتخابات نیمه آزاد بین خودی‌ها با شرکت یک کاندیدای اصلاح طلب برگزار کنیم.

بیژن حکمت، می‌گوید این ‌‌نهایت آمال جریاناتی است که تا حدودی گرد آقای خاتمی، تا حدودی گرد نشریه بازتاب و یا در میان طرفداران آقای هاشمی رفسنجانی پراکنده‌اند.

حکمت، تأکید می‌کند کسانی که دموکراسی‌خواه هستند نباید از شعار انتخابات آزاد کوتاه بیایند. برای اینکه دقیقاً همین فشاراست که ممکن است دست کم آن‌ها را مجبور به این بکند که یک انتخابات رقابتی یا انتخابات نسبتاً آزاد برگزار کنند.
بعقیده حکمت اگر ما هم طرفدار انتخابات درون نظامی، آنهم با شرایطی که مثلاً آقای عبدالله نوری مطرح می‌کند بشویم، طبیعتاً امتیاز بزرگی به آقای خامنه‌ای داده‌ایم و دستش را باز گذاشته‌ایم برای اجرای انتخابات نمایشی مورد علاقه‌اش. بعقیده بیژن حکمت حرف‌های آقای عبدالله نوری بسیار مضر و فقط باعث اختلاف در جنبش سبز است.

مرتضی کاظمیان- فعال ملی مذهبی، در این گفتگوی رادیوئی در پاسخ به پرسشی پیرامون میزان خطراتی که کاندیداهای احتمالی می‌توانند برای جناح حاکم ایجاد کنند، معتقد است که اقتدارگرایان مطمئن هستند که یک نامزد جدی از سوی اصلاح‌طلبان یا نزدیکان آقای هاشمی در انتخابات شرکت نخواهند کرد و اگر هم کسی باشد این نامزد فاقد پشتوانه اجتماعی معنا دار است که بتواند قدرت آن‌ها را تهدید کند.

بعقیده کاظمیان جدی‌ترین رقیب آن‌ها همین باند احمدی‌نژاد-مشایی است. چرا که آنها بعنوان یک دولت رانتی، بر قوه مجریه مسلط‌ند و در نتیجه می‌توانند به توزیع رانت و امتیازات دست بزنند.

کاظمیان، نتیجه می‌گیرد که جریان‌‌های راست بیشترین دغدغه‌ای که دارند مربوط به باند احمدی‌نژاد-مشایی است. بخصوص اگر مشایی نامزد شود، احمدی‌نژاد مدل پوتین-مدودوف، را در ایران باز تولید خواهد کرد.

در این گفتگو مرتضی کاظمیان درباره حمایت احتمالی اصلاح طلبان از طرح دولت وحدت ملی آقای هاشمی، اظهار نظر می‌کند که شواهد تاکنونی نشان می‌دهند که شخصیت‌های مشهور اصلاح طلب، هم آقای خاتمی و هم جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب، بر پیش شرط‌های مندرج در بیانیه هفدهم میر حسین موسوی و شرط‌هائی که خود آقای خاتمی پارسال برای انتخابات مجلس نهم مطرح کرد و زندانیان سیاسی از داخل زندان منتشر کردند، پایبندی نشان می‌دهند. او اضافه می‌کند که «من بسیار بعید می‌دانم که اصلاح طلبان پشت مثلاً آقای ناطق نوری جمع شوند.»

آرش بهمنی، درپاسخ به پرسشی درباره حضور چشمگیر سپاه و نیروهای انتظامی در عرصه‌های تبلیغاتی تدارک انتخابات، می‌گوید بعد از انتخابات مناقشه انگیز ۸۸ اساساً تنها حزبی که بطور کامل در عرصه سیاسی حضور دارد سپاه پاسداران است. این سپاه است که مجلس نهم را در اختیار دارد و از آن طرف هم برای انتخابات ریاست جمهوری مایل است کاندیدای خودش را به صحنه بیاورد، در نتیجه طبیعی است که این نیرو همواره در صحنه حضور داشته باشد؛ چون این نیرو تنها حزبی است که هم از نظر اقتصادی در کشور قدرت اول را دارد. از نظر رسانه‌ای الان بزرگ‌ترین بنگاه رسانه‌ای کشور است. از نظر امنیتی و اطلاعاتی هم که تقریباً در تمام عرصه‌های کشور وجود دارد. از این رو طبیعی است که بیش از دیگران بفکر انتخابات باشند.

آرش بهمنی، درباره صحنه اصلی انتخابات می‌گوید، در حال حاضر جدال اصلی بین طرفداران آقای احمدی‌نژاد و طرفداران آقای خامنه‌ای جریان دارد و آن‌ها زمین بازی را تعیین می‌کنند. بهمین دلیل آرش بهمنی فکر نمی‌کند که کاندیدای مورد علاقه آقای هاشمی- مثلاً آقای حسن روحانی و یا ناطق نوری، البته اگر تصمیم بگیرند وارد میدان شوند، قادر باشند با حمایت بخشی از اصولگرایان، بویژه اصولگرایان سنتی بجائی برسند.

به این گفتگوی شنیدنی گوش کنید.


نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد