logo





پاریس از نگاه هالیوود‎

سه شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۱ - ۱۶ اکتبر ۲۰۱۲

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo

شهرداری پاریس با برپایی نمایشگاهی دیدنی و جالب با عنوان ( پاریس از نگاه هالیوود ) بخشی از تاریخ سینمای آمریکا که مربوط به این شهر ا ست را به نمایش گذاشته است . دریک پرده بزرگ بیست متری با نمایش بخش هایی کوتاه از فیلمهای مشهور هالیوود که داستان آن ها در پاریس می گذرد و تصاویری از بازیگران این فیلم ها , بسیاری از علا قه مندان سینما را به سفری رویاگونه به گذشته های دور دعوت می کند . این نمایشگاه در واقع براین نکته ی ظریف اشاره می کند که چگونه پاریس که به عروس شهرهای جهان شهره است فیلمسازان و تهیه کنندگان هالیوود را به سوی خود جلب کرد.

ازآغاز تاریخ سینمای امریکا تا کنون کارگردانان آمریکایی در بیش از هشتصد فیلم آمریکایی نما و یا نماهایی از شهر پاریس را در فیلمهایشان گنجانیده اند با این توضیح که پاریس در استودیوهای هالیوود ساخته و پرداخته شدند . ارنست لوبیچ ( 1974 - 1892 ) فیلمساز آمریکایی آلمانی تبار جزو فیلمسازانی بود که داستان تعدادی از فیلم هایش در پاریس می گذشت بدون آنکه صحنه ای از فیلم در پاریس فیلمبرداری شود. فیلم صامت او به نام ( این پاریس است ) که در سال 1926 ساخته شد اقتباس از یک نمایشنامه فرانسوی در باره یک زوج پولداراست که نمایش آن نه تنها در آمریکا بلکه در اروپا نیز بسیار موفقیت آمیز بود. این فیلم هفتمین فیلم آمریکایی او ( در مدت سه سال ) پس از مهاجرتش به آمریکا بود. لوبیچ که اکثر فیلمهایش را در دو استودیوی معروف هالیوود پارامونت و متروگلدوین مایر می ساخت یکبار گفته بود : ( ما در اینجا پارامونت – پاریس و متروگلدوین مایر- پاریس را داریم والبته پاریس واقعی هم که سرجای خودش هست ولی هالیوود پارامونت از همه پاریسی تر است ). ریچارد کوئین نیز درسال 1955 فیلمی به همین نام باشرکت تونی کرتیس و گلوریا دو هاون ساخت که مانند فیلم صامت لوبیج موفق نبود . فیلم معروف دیگر لوبیچ به نام نینوچکا ( 1939 ) باشرکت گرتا گاربو که ماجراهایش در پاریس می گذرد در دوران جنگ دوم جهانی در آمریکا به نمایش در آمد و به ویژه در اروپا با استقبال بسیار روبه روشد . این فیلم در شوروی زمان استالین توقیف شد .

پاریس برای هالیوود در دوران صامت نخستین و بهترین شهرقصه گو بود که همواره چیزی برای گفتن داشت . ولی همیشه هم تماشاگران پاریس را در فیلمهای کمدی موزیکال نمی دیدند . به عنوان مثال داستان هایی از خشونت و ترس در دوران انقلاب فرانسه نیز در سینمای آمریکا روایت شد . نحوه ی کشتن ماری آنتوانت آخرین ملکه دوران پادشاهی فرانسه که به دست انقلابیون با گیوتین به هلاکت رسید , دستمایه بسیاری از کارگردانان هالیوود شد . دابلیو.اس. وان دیک کارگردان آمریکایی که درسال 1943 خودکشی کرد در سال 1938 فیلم ماری آنتوانت را باشرکت بازیگر زن معروف آن زمان نرما شیرر در نقش ملکه ماری آنتوانت ساخت . تیرون پاور و حان باریمور دیگر بازیگران فیلم بودند .فیلمی که برخلاف فیلمهای دیگر هالیوود که جنبه زیباگونه پاریس را مد نظرداشتند انقلاب فرانسه را که بخش مهمی از تاریخ این کشوراست را روایت می کرد . آخرین فیلمی که در باره ماری آنتوانت ساخته شد مربوط به فیلمی به همین نام ساخته سوفیا کا پولا ست که در سال 2006 ساخته شد .

در دودهه ی سالهای سی و چهل , درهالیوود پاریس در دوگونه به تصویر کشیده شد : گونه ی نخست نمایش خیره کننده ی شهری با زنان زیبا و مردانی ممتازو رمانتیک بود . موریس شوالیه خواننده وبازیگرفرانسوی که مدتی نیز در هالیوود بود نمونه کاملی از این مردان بود. شوالیه در فیلم موزیکال ( رژه عشق ) ساخته ی لوبیچ نقش مردی فرانسوی را بازی می کرد که عاشق جنت مک دونالد (بازیگرمشهورآن زمان هالیوود ) میشود . گونه ی دیگر, تصویر پاریس به مثابه یک شهر معتقد به رسوم قدیمی و اجدادی و همیشه شاعرانه بود..

موزیکال های عصرطلایی

در سال های پنجاه که ساخت فیلم های رنگی در هالیوود رونق بیشتری گرفته بود تصویرپاریس در هالیوود با رنگ های روشن و متنوع آغازگر دور تازه ای در ساخت چنین فیلم ها بود . وینسنت مینه لی فیلم ( یک آمریکایی در پاریس ) را در سال 1951 باشرکت جن کلی و لسلی کارون ساخت که شاید یکی از معتبرترین فیلمهای هالیوود در زمینه استفاده ازدکورهای شهر پاریس در هالیوود باشد . مینه لی در فیلم دیگرش ( ژی ژی ) به جامعه اشراف در پاریس پرداخت .در این فیلم موریس شوالیه و لسلی کارون بازی می کردند .

جان هیوستن نیز درسال 1952 در فیلم ( مولن روژ ) همراه با فیلمبرداری درخشان اسوالد موریس فضایی خیره کننده خلق کرد که همچنان نمونه ای از یک فیلم ارزشمند و استادانه در تاریخ سینمای آمریکا است .

درسال های 1960 نگاه هالیوود به پاریس تغییرکرد همان طور که در فرانسه نیز موج نوی سینمای فرانسه فصل نوینی را در تاریخ این سینما گشود. پاریس شهرمحبوب فیلمسازانی مانند بلیک ادواردز استنلی دانن و حتی آلفرد هیچکاک شد که اکنون برای فیلمبرداری فیلمهایشان به پاریس می آمدند و دیگراز پاریس ساختگی در استودیوهای هالیوود خبری نبود. هرچند هنوز هم برای بسیاری از تماشاگران قدیمی پاریس ساخت هالیوود همچنان یک شهرزیبا و پر رمز و راز است . و اما درمیان ستارگان سینمای آمریکا که بیشتر از دیگران در فیلمهایی با موضوع پاریس بازی کرده اند ادری هپبورن یک نمونه کامل است . هپبورن درفیلمهایی چون سابرینا , چهره مضحک ,عشق در بعد از ظهر, و یا معما بیشتر به یک زن پاریسی می ماند تا یک زن آمریکایی که به مقتضای داستان فیلم به پاریس می رود.

در پایان فیلم مشهور کازا بلانکا ( مایکل کورتیز – 1942 ) باشرکت همفری بوگارت و اینگرید برگمن بوگارت به برگمن می گوید که او همواره اوقاتی را که با هم در پاریس با یکیگر گذرانیدند را به یاد می آورد . وبا این جمله مشهور با برگمن وداع می کند : ما همیشه پاریس را خواهیم داشت .



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد