logo





نقدی بر مصاحبه دکتر زیبا کلام با صبح آزادی

چهار شنبه ۱۳ مهر ۱۳۹۰ - ۰۵ اکتبر ۲۰۱۱

میربلوچ

نقدی بر مصاحبه دکتر زیبا کلام با صبح آزادی (1)

مصاحبه آقا زیبا کلام بسیار آموزنده است. در این مصاحبه وی سعی میکند که ریشه های نزادپرستی را در فرهنگ ایرانی (نه فرهنگ فارس، برای نمونه او میگوید " خیلی از ما ایرانیها نژاد پرست هستیم") بررسی کند وقتی گوینده از ایرانیهای نژادپرست نام میبرد این صفت شامل ما بلوچ ها هم میشود. من هیچ شکی ندارم که در بین ما یک اقلیت نزاد پرست بلوچ هم وجود دارد. در قوم ترک، کرد، لر ، فارس و ... به نسبت رشد فرهنگی هر قومی ، اقلیت نژاد پرست یافت میشود.

مصاحبه کننده بخشی از ریشه های نژادپرستی را ریشه تاریخی و بخشی دیگر را از فقرفرهنگی جامعه میداند. در بخش تاریخی او به جنگها و دشمنیها اعراب و ایرانیان اشاره میکند. ایران چندین قرن در زیر سلطه اعراب بوده است . کشتار، غارت، تحقیرو تجاوز به مال و ناموس مردم ، کار روزمره مهاجمین عرب بوده است . ایرانیان برای بیرون راندن اشغالگران عرب، متوسل به ناسیونالیسم ایرانی میشوند . مذهب سیاسی شیعه را در مقابل اعراب سنی علم میکنند. ناسیونالیسم مذهبی تولیدکننده دشمنی و تنفر برعلیه متجاوزان عرب سنی بوده است . ایرانیان با این ترفند توانسته اند دشمن را از سرزمین خود بیرون کنند. ایرانیان اگر چه توانستند با ناسیونالیسم و مذهب سیاسی شیعه گری بر اعراب مسلط شوند و کشور خود را آزاد کنند ولی متاسفانه از آن زمان یعنی از دوره صفویان ، رمالی ،خرافات و توهمات مذهبی در فرهنگ ایرانی فزونی گرفت و این فرهنگ دچار یک سیر قهقرایی گردید که تا امروز ادامه دارد. آخوندهای شیعه با جعل خرافات و احادیث خود را وارث اصلی حاکمیت میدانستند و بگونه ای خود را در سلطنت شاهان شریک گردانیده بودند. تا اینکه در انقلاب 57 خمینی حاکمیت آخوندی را یکدست کرد. علیرغم ادعا های ظاهری آخوندها برای وحدت بین مسلمانان ، دشمنی دیرینه اعراب و ایرانیان با جنگ بین ایران و عراق مجددا" شعله ور شد و همچنان ادامه دارد .

علت دیگر نژادپرستی را دکتر زیبا کلام فقر فرهنگی میداند و مثالهای روشن و واضحی را میاورد. مثلا" اینکه نژادپرستان اغلب در گروهای طبقاتی پایین جامعه وجود دارند واکثر نژادپرستان افرادی تحصیلکرده و روشنفکری نیستند. در اروپا ضد خارجی، ضد یهود و ضد مسلمان اغلب از طبقات پایین هستند. اما در مورد ایرانیان ضد عرب ، درطبقات تحصیلکرده و روشنفکر هم یافت میشود. در اینجا من تاکید میکنم که این ضدیت بر علیه اعراب برمیگردد به بخش اول یعنی ریشه تاریخی که اکنون جزیی از فرهنگ ما شده است.

زیبا کلام اذعان می دارد که استقلال طلبی حق همه ملتها می باشد و از طریق همه پرسی عمومی میتوانند این حق را کسب کنند. اما اضافه میکند که استقلال طلبی مشکلات جامعه اقوام را حل نمیکند او بهترین راه حل برای رفع تبیعیض و استحقاق حقوق برابر برای تمام احاد جامعه را دموکراسی میداند.

بعضی از دوستان با عینک تعصب این مصاحبه را خوانده اند و خواسته اند آنچه که آنها آرزو میکنند از این مصاحبه طولانی را برگزینند. گروه نژاد پرستان بلوچ که تعدادشان هم خیلی اندک است فقط به دنبال مطالب یا کسانی میگردند که ضعفهایی را از فرهنگ فارس را مورد نفد قرار داده اند . این گروه ضد فارس همیشه سعی دارد که با ستایش و رنگ و لعاب مالیدن به فرهنگ خود، نکات منفی فرهنگ فارس را برجسته کند و مانند چماقی برسر آنان بکوبد. تمام فرهنگهای جوامع بشری دارای نکات مثبت و منفی هستند که به نسبت آگاهی و رشد و ترقی آن جامعه بستگی دارد. شایسته تر بود اگر این گروه به جای ناسزاگویی از قوم فارس، ابتدا به نقد و بررسی فرهنگ خود می پرداخت. تا زمانیکه ما بیرحمانه و بدور از هرگونه تعصب به نقد و مطالعه فرهنگ خود نپردازیم وبه نکات کور و ضعف های فرهنگی خود اشراف نداشته باشیم ، از رشد و پیشرفت فرهنگی بهره ای نخواهیم برد.

کسانی که مقالات قبلی مرا خوانده اند میدانند که من در چند جا اشاره کرده ام که استقلال طلبی حق هر انسانی است و این حق برای من هم قابل احترام است اما من این شیوه راه حل را برای بلوچستان نمی پسندم چون به نیکی میدانم که با استقلال یافتن بلوچستان ، ملت بلوچ به آزادی و دموکراسی نمی رسند . من نوشته ام که اگر با استقلال بلوچستان ما به یک کشور آزاد و دموکراتی مثل نروژ، سوید ، فرانسه و ژاپن دست یابیم (2)، من هم با شما استقلال طلبان همصدا و همراه میشدم ولی یقیین دارم که با استقلال ، بلوچستان یک کشور دموکراتیکی نخواهد شد بلکه به یک کشوری مثل افغانستان، سومالی و عراق تبدیل خواهد شد. زیرا که زمینه های دموکراسی در جامعه و فرهنگ ما وجود ندارد . کاشتن درخت در بیابان خشک و بی حاصل دور از خرد است.

کسانی که خوشحال هستند وفکر میکنند که زیبا کلام فرهنگ خود را زیر ذره بین برده است و معایب آنرا اقرار کرده است ،از او تمجید و قدر دانی میکنند. اگر آنها معتقدند که این کار با ارزشی است که به نظر من چنین است پس چرا این دوستان خودشان آستین ها را بالا نمی زنند و فرهنگ فرسوده و رو به زوال خود را مورد بررسی و نقد قرار نمیدهند. آیا آنها میتوانند شجاعانه اقرار کنند که ضعفهای زیادی در فرهنگ بلوچی وجود دارد که باعث عقب ماندگی این قوم شده است. آیا آنها میتوانند مشخص کنند که بلوچها در مقایسه با سایر ملتهای روی کره زمین ، در چه میزانی در رشد تمدن و فرهنگ جهانی شریک بوده اند. از شما خواهش میکنم که دوران 82 ساله شاه و شیخ را که بقول شما بلوچستان اشغال است فعلا" نادیده بگیرید و از آثار هنری ، فرهنگی ، تاریخی، فلسفه و اندیشه ، معماری یا هر چیز دیگری که توسط پدران واجداد بلوچ ما کشف و ضبط شده است نام ببرید. فرهنگ ایرانی که شما از آن بیزار و متنفرید قادر است که هزاران نویسنده ومتفکر و اندیشمند مثل زیبا کلام ها را هنوز در دامن خود پرورش دهد. زیباکلامها هستند که با شجاعت فرهنگ ایرانی را زیر و رو میکنند نقد میکنند و بهای آنرا با زندان و شکنجه می پردازند.

میربلوچ
5، اکتبر 2011
(1) http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2-70475
(2) http://balochi.info/articles/art64


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:

عالی
محمد
2013-01-13 12:06:44
یکی از بهترین مطالبی که خوانده بودم مدتها است کسی چنین بی غرض نمی نویسد

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد