فرح طاهری

یادبود روز دانشجو در دانشگاه تورنتو

محسن رضوانی و احمد باطبی: یاران دبستانی دیروز و امروز

برگزاری یادبود 16 آذر، روز دانشجو در تورنتو به یک سنت تبدیل شده که هر ساله منتظر آن هستیم. این مراسم بویژه از سال گذشته و خیزش بزرگ مردم ایران، پررنگ تر برگزار می شود. امسال نیز کانون ایرانیان دانشگاه تورنتو با همراهی گروه همبستگی با ملت ایران، جامعه ایرانی حقوق بشر در دانشگاه یورک و حقوق بشر در ایران در دانشگاه رایرسون روز شنبه 11 دسامبر 2010 در سالن مرکز علوم زمین شناسی دانشگاه تورنتو گرد آمدند تا این روز را گرامی بدارند.



ali-gholizade.jpg
علی قلی زاده

به برادر در بندم ضيا نبوي:
تو "كارون" را هم "دانشگاه" خواهي كرد

ايراد اتهام كذب و مضحك هواداري از باند تروريستي رجوي به تو ، تنها يك دستاويز است براي انتقام جويي از تو و فعاليت هاي مسالمت آميزت در دفاع از حق انساني و اوليه تحصيل و تلاشهاي شجاعانه ات در افشاي وقيح ترين دروغگويان تاريخ ايران زمين.
همانطور كه خودت اين اتهام را يك ننگ دانستي و هرگز آن را قبول نكردي ، من نيز آن را نمايشنامه اي زشت از كينه جويي قلدرهاي زمان از تو ميدانم.



فرید راستگو

انقلاب فرهنگی،ابزار بازسازی استبداد(۴)

تبهکاری ها و جنایت ها جلوگیری بعمل آید.
قبل از اینکه از خود سئوال کنیم انقلاب فرهنگی برای چه بود؟ بهتر آن است سئوال کنیم انقلاب مردم ایران در سال 1357 بر علیه رژیم شاهنشاهی پهلوی برای چه بود؟
پر واضح است هر کس و گروهی از دیدگاه سیاسی خود بدین مهم پاسخ دهد. بخصوص اگر قدرت سیاسی را کسب کرده باشد. خمینی که به قدرت رسید گفت مردم برای اسلام عزیز مبارزه کردند و نه برای اقتصاد چون اقتصاد مال خر است!.



امیر معماریان

گزارشی از مبارزات یک سال گذشته جنبش دانشجویی در ایران

سیستم اطلاعاتی و امنیتی این دیکتاتوری مذهبی، جنبش دانشجویی را به حق به عنوان موتور محرک و قدرتمند جنبش های آزادی خواهی و حق طلبی توده های مردم ایران شناخته است و از این رو کمر به از هم پاشیدن و ریشه کن کردن آن نموده، غافل از آنکه جنبش دانشجویی به لحاظ ماهیت دائماً در حال رویش ان غیر قابل مهار است.
بازداشت های خود سرانه و وحشیانه، زندان های انفرادی نا محدود، شکنجه های سبعانه و رفتار غیر انسانی با دانشجویان، صدور احکام طویل المدت زندان و حمله شبانه و راهزن وار نیروها و اراذل و اوباش حکومتی به خوابگاه دانشجویانی که قرار است آینده آن سرزمین را بسازند.



eslahchi-darvishpour-mahmoudian-s.jpg

گزارشی از کنفرانس ۱۶ آذر در استکهلم

و سخنرانی های مهرداد درویش پور، مرتضی اصلاح چی و محمد رفیع محمودیان در باره جنبش دانشجویی ایران

به مناسبت ۱۶ آذر روز دانشجو، سمیناری جهت بررسی جنبش دانشجویی ایران به همت گروه "دموکراسی سبز" در شهر استکهلم برگزار گردید. در این سمینار مرتضی اصلاح چی، عضو سابق دفتر تحکیم وحدت، دکتر مهرداد درویش پور فعال سیاسی و استاد جامعه شناسی و دکتر محمد رفیع محمودیان استاد جامعه شناسی به ایراد سخن پرداختند.
نخست افشین خائف از سوی گروه "دمکراسی سبز" ضمن خوش آمدگویی به حضار و سخنرانان از انگیزه این گروه در برگزاری این کنفرانس و اهمیت بررسی جایگاه جنبش دانشجویی در ایران سخن گفت. سپس سخنرانان به ترتیب حروف الفبا سخنرانی خود را آغاز کردند و در پی آن به پاسخ به پرسش های حضار پرداختند.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

كودتای ۲۸ مرداد و حادثه‌ی ۱۶ آذر

نگاهی به مبارزات دانشجویی و روز دانشجو در ایران - بخش پایانی

رژیم شاه برای مسلط شدن بر اوضاع و حفظ سلامت سفر نیکسون نیروهای نظامی خود را در دانشگاه مستقر کرد؛ روز ۱۵ آذر یکی از دربانان دانشگاه شنیده بود که تلفنی به یکی از افسران گارد دانشگاه دستور می‏رسد که «باید دانشجویی را شقه کرد و جلوی در بزرگ دانشگاه آویخت که عبرت همه شود و هنگام ورود نیکسون صداها خفه شود و جنبنده‏ای نجنبد.» رژیم دراقدامی کم سابقه، نیروهای لشکر دو زرهی را به دانشگاه اعزام کرد.



aazami.jpg
محمد اعظمی
گفتگوی حسن بهنام با محمداعظمی

درباره ۱۶ آذر، روز دانشجو

تلویزیون تیشک - به مناسبت سالگرد ۱۶ آذر،

درباره ۱۶ آذر، پیرامون تاریخ آن و این که چگونه شکل گرفت، در چه شرایطی این اتفا رخ داد، رمز ماندگاری آن در چیست؟
ویژگی های جنبش دانشجوئی و وظایف فراروی آن نیز بخش دیگری از این گفتت و گو هست.




hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

طیف چپ دردانشگاه‌ها

زب توده به وسیله‌ی سازمان جوانان و استفاده از آموزش‌های لازم توانست سازمان‌های دانشجویی را به کنترل خود درآورد و در مقاطع حساس و مهم از آن به عنوان نیروی پیشگام و مؤثر بهره گیرد. تا سال ۱۳۲۸ تنها گروهی که مقابل حزب توده در دانشگاه مقاومت می‌کردند، اولیای دانشگاه بودند که آنها نیز به‌خاطر گرایش اغلب استادان دانشگاه به حزب توده کاری از پیش نمی‌بردند.



Houshang-Keshavarz-s.jpg
هوشنگ کشاورز صدر

برای دانشجویان
و برای نماد والای جنبش دانشجویی، ۱۶ آذر

امروز دیگر نه نسل ما که نسل شما و همه جامعه ایران استبدادی هول انگیز را از سر می گذرانند. ما ایرانیان از استبداد مذهبی خسران بسیار دیده ایم. جنگ، ویرانی، اجحاف، حق شکنی، مرگ اخلاق و ارزش‌ها و هزاران درد دیگر. اما دوستان و فرزندان عزیز دانشجو، با اینهمه، نه به خِردِ سیاسی، بل به تجربه ای مبتنی به کفایت، درایت و استواری شما در مبارزه بی امانی که درگیر آنید، دریافته ام که بهاری فرا می‌رسد که درازای آن سایه بر تاریخ صد سال مبارزه مردم ایران خواهد داشت. دریافته ام که شب از نیمه گذشته است و سپیده عرصه را بر تاریکی تنگ کرده است. چشم ما، نسل ما و امید همه بر همت و استواری شماست.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

تاسیس دانشگاه تهران، سرآغاز مبارزات دانشجویی

نگاهی به مبارزات دانشجویی و روز «دانشجو» در ایران-بخش اول

تا مقطع «ملی شدن صنعت نفت» تنها نیرویی که در فضای جدید ملموس و عینی‌تر حضور داشت، طیف چپ بود که دانشگاه را مرکزی برای فعالیت‌های سیاسی و فرهنگی خود قرار داد. این طیف که فعالیت آن بیشتر در قالب حزب توده متمرکز شده بود، از نیروها و کادرهای تحصیل‌ کرده برخوردار بود که بازوهای اجرایی آن را سازمان‌های قدرتمندی چون سازمان جوانان حزب توده، تشکیلات دموکراتیک زنان، جمعیت ملی مبارزه با استعمار، شورای متحده مرکزی کارگران و زحمت‌کشان و سازمان نظامی حزب توده تشکیل می‌دادند.



amin-s.jpg
امین سرخابی

سنتز ناتمام جنبش دانشجویی و جامعه ایرانی

تحلیل هر پدیده سیاسی و اجتماعی بدون در نظر گرفتن فرماسیونهای فراخ بازتولید کننده ی آن امری ناقص و ذهنی خواهد بود. بی گمان جنبش دانشجویی در هیبت پدیده ای سیاسی و اجتماعی در چهارچوب و متاثر از فرماسیونی گسترده تر قرار می گیرد، بدین معنا که جنبش دانشجویی نه تعین بخش، نه رهبری کننده و نه کنترل شونده است بلکه تنها تعین شونده ، تسریع بخش،رهبری ساز و سیال است چون خود بخشی از فرماسیونی وسیع تر است.



salar-pashaii.jpg
سالار پاشایی

جنبش دانشجویی و لزوم انسجام

مرزبندی کامل با نهادهای دانشجویی زرد و دولتی و نقد پیگیر آنان نیز به جهت جلوگیری از به انحراف کشاندن جنبش و لوث کردن حرکتهای اعتراضی از واجبات این دوره است. با این وصف، بدون شک جنبش دانشجویی یکی از فاکتورهای مهم بسترسازی روند رو به دمکراتیزاسیون جامعه ایران در حال و آینده خواهد بود.



ک. معمار

۱۶ آذر خجسته باد

چیزی که بعد از روی کار آمدن آقای احمدی نژاد مشخص گردید نقش نیروهای امنیتی و ایجاد جو امنیتی در تمام سطوح جامعه است. این نوع نگرش، فروریختن ساختار های سیاسی قدرت در نزد مردم و از دست دادن مردم از جانب حکومت تلقی می گردد. یاسی که به حاکمان دست داده است در ادامه، این روش کارساز نخواهد بود.