عصر نو
www.asre-nou.net

ادامه مذاکره یا ازسرگیری حملات؟
نیویورک‌تایمز: ترامپ از آخرین پیشنهاد ایران راضی نیست


Tue 28 04 2026

یورونیوز: به گزارش نیویورک‌تایمز به نقل از چند منبع آگاه، دونالد ترامپ در جلسه روز دوشنبه در اتاق وضعیت کاخ سفید به مشاوران خود گفته است که از آخرین پیشنهاد ایران مبنی بر بازگشایی تنگه هرمز و پایان جنگ راضی نیست. بنابر این گزارش، ایران در این پیشنهاد خواستار تعویق مذاکرات هسته‌ای شده است.

به گفته مقامات آمریکایی و ایرانی، ایران در پیشنهاد جدید خود همچنین از ایالات متحده خواسته است که محاصره دریایی را پایان دهد. این درحالی است که این پیشنهاد همچنان به پرسش‌ها درباره سرنوشت برنامه هسته‌ای ایران نمی‌پردازد.

ایران بارها مطالبات آمریکا مبنی بر تعلیق برنامه هسته‌ای و تحویل دادن ذخایر اورانیوم با غنای بالای خود را رد کرده است.

دقیقا روشن نیست چرا آقای ترامپ از این پیشنهاد راضی نیست، اما او بارها تاکید کرده است که ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد. به گفته یک مقام آمریکایی، پذیرش این پیشنهاد می‌تواند به معنای انکار پیروزی آقای ترامپ باشد.

کاخ سفید از اظهار نظر درباره طرز فکر آقای ترامپ خودداری کرد، اما مقامات آمریکایی تاکید کردند که گفتگوها درباره جنگ و تلاش‌های تهران برای غنی‌سازی ادامه خواهد یافت.

اولیویا ویلز، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیه‌ای گفت: «ایالات متحده از طریق رسانه‌ها مذاکره نخواهد کرد. ما درباره خطوط قرمز خود شفاف بوده‌ایم و رئیس‌جمهوری تنها توافقی را خواهد پذیرفت که به نفع مردم آمریکا و جهان باشد.»

بحث بر سر پیشنهاد ایران در دولت آمریکا

به گزارش نیویورک‌تایمز، پیشنهاد ایران برای بازگشایی تنگه هرمز منجر به بحث‌های داغی در دولت آمریکا شده است؛ بحث‌هایی بر سر این که بین آمریکا و ایران کدام‌یک اهرم فشار بیشتری دارد و کدام کشور در موقعیت بهتری برای تحمل دشواری‌های اقتصادی ناشی از بسته‌ شدن این آبراه قرار دارد.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه این پیشنهاد را به میانجی پاکستانی ارائه کرد و آقای ترامپ نیز آن را روز دوشنبه در جلسه‌ای با مشاوران امنیت ملی خود در «اتاق وضعیت» کاخ سفید مطرح کرد. رئیس‌جمهوری آمریکا هفته گذشته پیشنهاد دیگری از ایران را رد کرده و سفر نمایندگانش به اسلام‌آباد را لغو کرده بود.

به گفته مقامات آمریکایی، رهبری ایران به مذاکره‌کنندگان خود اجازه نداده است در موضوع توافق هسته‌ای امتیاز بدهند و این امر هرگونه تلاش برای دستیابی به مصالحه یا توافق صلح را ناکام گذاشته است.

آقای ترامپ از ایران و ناتوانی آن در مذاکره با دولتش ابراز سرخوردگی کرده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه در شبکه اجتماعی تروث‌سوشال نوشت: «ایران برای این که بفهمد رهبرش کیست، با مشکل بسیار بزرگی روبه‌روست. آن‌ها واقعا نمی‌دانند. درگیری داخلی بین تندروها که در میدان نبرد به‌شدت شکست خوردند و میانه‌روها که اصلا خیلی میانه‌رو نیستند، اما احترام بیشتری به دست می‌آورند، دیوانه‌وار است.»

تعویق مذاکرات هسته‌ای می‌توانست راهی برای دستیابی سریع به توافقی باشد که منجر به کاهش فشار بر بازارهای جهانی انرژی و مالی شود. اما هر تصمیمی مبنی بر توقف گفتگوهای هسته‌ای، حتی به طور موقت، نشانه‌ای از آن خواهد بود که آمریکا در دستیابی به یکی از اهداف اصلی خود در جنگ، یعنی افزایش فشار بر تهران در جهت دستیابی به توافقی درباره برنامه غنی‌سازی اورانیوم، ناکام مانده است.

گفتگوهای متمرکز بر بازگشایی تنگه هرمز نیز پرمخاطره خواهند بود. محاصره آمریکا با هدف قطع کامل صادرات نفت ایران انجام شده است. اما تهدیدهای ایران برای حمله به کشتی‌هایی که از پرداخت عوارض خودداری کنند، تردد دیگر نفتکش‌ها را نیز به‌شدت کاهش داده است.

مقامات ایرانی تاکید کرده‌اند که هر توافقی برای باز کردن تنگه باید به آن‌ها اجازه دهد همچنان بر کشتی‌های عبوری عوارض وضع کنند. ایالات متحده در گذشته با هرگونه محدودیت از این دست در آبراه‌ها یا تنگه‌های بین‌المللی مخالفت کرده، اما دولت آقای ترامپ تاکنون پیام‌های متناقضی فرستاده است.

به گفته مقامات آمریکایی، در قلب بحث بر سر این که آیا پیشنهاد ایران پذیرفته شود یا نه، گفتگوهایی در دولت آقای ترامپ درباره مساله اهرم فشار اقتصادی و این که چه عملیات نظامی بیشتری از سوی آمریکا می‌تواند تهران را مجبور به امتیازدهی‌های قابل توجه در مذاکرات کند، انجام شده است.

برخی مقامات دولت معتقدند ادامه محاصره برای دو ماه دیگر، خسارات بلندمدت قابل توجهی به صنعت انرژی تهران وارد خواهد کرد. به گفته آن‌ها، ظرفیت ذخیره‌سازی نفت ایران رو به پایان است و ایران به‌زودی مجبور خواهد بود چاه‌های نفت را ببندد. این امر منجر به آسیب شدیدی به این چاه‌ها خواهد شد و هزینه‌های‌ تعمیر بالایی به همراه خواهد داشت. این مقامات استدلال می‌کنند که ایران برای جلوگیری از چنین مشکلات بلندمدتی توافق خواهد کرد.

با این حال به باور برخی دیگر از مقامات دولت آمریکا، این ارزیابی ایراد دارد. به گفته آن‌ها، مواضع ایران سخت‌تر شده و سپاه پاسداران کنترل خود بر قدرت را مستحکم‌تر کرده است.

بنابر ارزیابی دولت آمریکا، مذاکره‌کنندگان ایرانی، چه از سوی رهبر جمهوری اسلامی و چه از سوی مقام‌های ارشد سپاه پاسداران، مجوزی برای دادن امتیاز در زمینه برنامه هسته‌ای دریافت نکرده‌اند و بدون ازسرگیری اقدام نظامی، دلیل چندانی وجود ندارد که تصور شود موضع ایران تغییر خواهد کرد.

به گزارش نیویورک‌تایمز، اما حتی اگر بمباران از سر گرفته شود، شواهد اندکی وجود دارد که نشان دهد این کار در روند تصمیم‌گیری ایران تغییر ایجاد خواهد داد و آقای ترامپ برای افزایش فشار باید مجوز حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی را صادر کند.

بنابر این گزارش، برخی مقامات دولت آمریکا نسبت به آمادگی ایران برای دادن امتیاز تردید داشتند و گفته‌اند دستیابی به توافقی برای بازگشایی تنگه هرمز بهترین مسیر پیش روست.