logo





نخستین نشانه عقب‌نشینی مرسی
از مواضع خود

شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۱ - ۰۸ دسامبر ۲۰۱۲



نخستین نشانه عقب‌نشینی مرسی از مواضع خود

دویچه وله: در پی اعتراضات خشونت‌آمیز روزهای گذشته در مصر، نخستین نشانه‌ی عقب‌نشینی محمد مرسی از مواضع سرسختانه‌ی خود آشکار می‌شود. معاون او اعلام کرد که مرسی حاضر است همه‌پرسی ۱۵ دسامبر را به تعویق اندازد.
به گفته‌ی محمود مکی، معاون محمد مرسی، رئيس‌جمهوری مصر آماده است با شروطی همه‌پرسی ۱۵ دسامبر را برای گسترش اختیارات خود به تعویق اندازد.
مرسی تا کنون سرسختانه در برابر خواست اپوزیسیون مقاومت کرده بود. وی در سخنرانی تلویزیونی روز پنجشنبه‌ی خود اعلام کرد که هیچ تغییری در طرح قانون اساسی ایجاد نخواهد شد. وی همچنین افزود که تاریخ همه‌پرسی نیز به تعویق نخواهد افتاد.
اکنون به گفته‌ی محمود مکی، معاون رئیس‌جمهوری مصر، مرسی به این شرط با به تعویق‌انداختن همه‌پرسی موافق است که نتیجه‌ی حاصل از این همه‌پرسی بعدها در دادگاه به موضوع دعوایی حقوقی تبدیل نشود.
گفتنی است که محمد مرسی در سخنرانی روز پنجشنبه‌ی خود، اپوزیسیون را برای امروز شنبه (۸ دسامبر/۱۸ آذر) به گفت‌وگو دعوت کرده بود. ولی رهبران اپوزیسیون مصر این دعوت را رد کرده‌اند.

لحن آشتی‌جویانه‌ی البرادعی
شامگاه جمعه (۷ دسامبر) قاهره بار دیگر شاهد تظاهرات ده‌ها هزار نفری مخالفان محمد مرسی در برابر کاخ ریاست‌جمهوری بود. این تظاهرات که تا پاسی از نیمه‌شب ادامه داشت، در مجموع مسالمت‌آمیز انجام شد.
محمد البرادعی، یکی از رهبران اپوزیسیون، شامگاه جمعه در گفت‌وگویی با یک فرستنده‌ی تلویزیونی محلی، لحنی آشتی‌جویانه به سخنان خود داد. وی همه‌ی مصریان را فراخواند تا آرامش خود را حفظ کنند. البرادعی همچنین گفت: «من اطمینان دارم که پرزیدنت مرسی یک میهن‌دوست است.»
در قاهره، اسکندریه و بسیاری دیگر از شهرهای مصر روز جمعه ده‌ها هزار تن به خیابان‌ها رفتند و علیه محمد مرسی و جنبش اخوان‌المسلمین راه‌پیمایی کردند. این تظاهرات در برخی نقاط به درگیری‌هایی انجامید که روی هم ۱۱ زخمی برجای گذاشت.
در درگیری‌های خشونت‌آمیز روزهای گذشته شماری نیز کشته شده بودند.
سعدالکتاتنی، رهبر حزب عدالت و توسعه که شاخه‌ی سیاسی اخوان‌المسلمین است، این تظاهرات را "توطئه" خواند و گفت در پشت این اعتراضات هواداران رژیم سابق حسنی مبارک فعال هستند. وی همزمان تصریح کرد که جنبش اخوان‌المسلمین آماده است به "همه‌ی پیشنهادها" برای رفع این بحران گوش دهد.



تجمع مخالفان مرسی در اطراف کاخ رياست جمهوری مصر

رادیو فردا: گزارش ها حاکی است که «ده ها هزار نفر» از مخالفان محمد مرسی، رييس جمهوری مصر، با عبور از موانع به سمت کاخ رياست جمهوری مصر سرازیر شده اند، اين در حالی است که رهبران مخالفان دولت مصر دعوت محمد مرسی را برای گفت وگو رد کرده اند. معاون محمد مرسی نیز از آمادگی مشروط برای تعویق زمان برگزاری همه پرسی خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری رويترز، تجمع کنندگان با عبور از تانکها و موانع ايجاده شده توسط گارد رياست جمهوری، خود را به اطراف کاخ رياست جمهوری رسانده اند. گارد رياست جمهوری به دنبال خشونت ها بين طرفداران محمد مرسی و مخالفان وی در پنجشنبه که به کشته شدن هفت نفر و زخمی شدن بيش ا ز ۳۵۰ نفر منجر شد، در اطراف کاخ رياست جمهوری مستقر شده است.
به گزارش رويترز تجمع کنندگان به هنگام عبور از سيم خار دارها و موانع ايجاد شده شعار می دادند:«مردم خواهان سرنگونی دولتند» ، «برو، برو». طبق اين گزارش، اين شعار ها به نوعی شعار های دوران انقلاب عليه حسنی مبارک را تداعی می کرد.
طبق اين گزارش، پيشتر در روز جمعه رهبران مخالفان دولت، پيشنهاد محمد مرسی را برای گفت وگو رد کردند و اين می تواند دامنه بحران سياسی کنونی در مصر را گسترش دهد.
در حالی که مخالفان مرسی اطراف کاخ رياست جمهوری تجمع کرده اند، هزاران نفر از طرفداران محمد مرسی نيز برای شرکت در مراسم تشييع شماری از کشته شدگان حوادث پنجشنبه در مسجد الازهر تجمع کردند.
بحران اخير با فرمان محمد مرسی در در دوم آذرماه سال جاری آغاز شد. براساس اين فرمان، اختيارات رييس جمهور افزايش يافته و در مقابل از قدرت قوه قضاييه مصر کاسته شده است. تصويب پيش نويس قانون اساسی توسط مجلس موسسان که اکثريت آن در دست اسلام گرايان است و همچنين تعيين روز همه پرسی برای اين پيش نويس، بحران مصر را وارد مرحله تازه ای کرده است.
با اين حال محمد مرسی در سخنرانی پنجشنبه خود نشان داد که خواست مخالفان برای لغو فرمان اخير را نمی پذیرد، ولی گفت، حاضر است در خصوص لغو ماده ششم اين فرمان با مخالفان گفت وگو کند.
محمد مرسی در ادامه اين سخنرانی همه گروه‌ها و احزاب سياسی و همچنين جنبش‌های جوانان را برای آغاز جلسات گفت‌و‌گوی ملی در روز شنبه ۱۸ آذر دعوت کرد رييس جمهوری مصر گفت که قانون انتخابات و نقشه راه کشور پس از همه پرسی که موعد آن ۲۵ آذر اعلام شده است، محور اصلی گفت‌و‌گو‌ها خواهد بود.
احمد سعيد، از رهبران ائتلاف مخالفان در مصر گفته است : جبهه نجات ملی در اين گفت وگو ها شرکت نخواهد کرد.
محمد البرادعی، برنده جايزه نوبل و يکی از چهرهای اصلی مخالفان دولت نيز تاکيد کرده است در اين مذاکرات شرکت نخواهد کرد.
با اين حال، محمد مکی، معاون رييس جمهوری مصر جمعه در بيانيه ای گفته است: در صورتی که مانع قانونی وجود نداشته، محمد مرسی حاضر است همه پرسی قانون اساسی را به تعويق بيندازد.
محمد مکی همچنين گفته است: نشست پيشنهادی محمد مرسی برای گفت وگو در روز شنبه برگزار خواهد شد.
وی اضافه کرده است :«فردا همه چيز (برای مذاکره) بر روی ميز خواهد بود.»

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد