new/khatte-faghr1.jpg

چرا مزد باید بیشتر از ۷۲.۵ درصد زیاد شود؟!

در مجموع، چه عدالت دستمزدی و قیاس با افزایش حقوق کارمندان را در نظر بگیریم و چه عقب ماندگی دستمزد نسبت به افزایش هزینه‌ها از ابتدای سال ۹۷ را مبنا قرار دهیم، متوجه می‌شویم که حداقل دستمزد باید بیش از ۷۲.۵ درصد یا ۸۰ درصد زیاد شود؛ با کمتر از آن، سال آینده بقای جامعه کارگری و علاوه بر آن، بقای اقتصاد و تولید به خطر خواهد افتاد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شاید در دهه‌های گذشته، این اولین سالی باشد که دستمزد کارگران قبل از لحظه تحویل سال، تعیین نشده است. این اتفاق گرچه بی‌سابقه است اما منفی و نگران‌کننده نیست. مهمترین سویه‌ی مثبت این رخداد، عدم پذیرش پیشنهادات نامعقول گروه‌های کارفرمایی و دولت توسط کارگران است.



س. حمیدی

کرونا و الزامات قانون کار

جمهوری اسلامی که از آسیب‌های اقتصاد ورشکسته و محتضر خود رنج می‌برد به راهکارهایی می‌اندیشد که حتا در شرایط ناایمن و آسیب‌زای کنونی هم بتواند همین اقتصاد نیم‌بند را سرپا نگه دارد. به همین منظور به تعطیلی مراکز تولیدی و خدماتی کشور تن در نمی‌دهد و گناه ناکارآمدی خود را در مدیریت و مهار بیماری کرونا به پای جان میلیون‌ها نفر از کارگران واحدهای تولیدی و خدماتی می‌نویسد. در راه تحقق این سیاست نامردمی حتا بنا را بر آن گذاشته‌اند که بانک‌های کشور نیز بدون استثنا به کار عادی خود ادامه دهند. در این میانه حسن روحانی بیش از دیگران به عادی شدن ساعت کار ادارات اصرار می‌ورزد.



new/daste-kargar1.jpg

کرونا و دست های خالی کارگران

ویروس کرونا، مهمان ناخوانده ای که حدود سه هفته است به کشورمان آمده و از روزی که پایش به ایران باز شده، همه قشر ها از جمله کارگران به صورت مستقیم و غیر مستقیم درگیر تبعات یا عوارض آن شده اند.
با انتشار اخباری مبنی بر مبتلا شدن تعدادی از هموطنان به ویروس کرونا، عزم جدی برای مقابله با گسترش این بیماری آغاز شده اگر چه کم و کاستی های بسیاری وجود دارد که نمی توان منکر آن شد.